Kan ik ook losse koekjes maken?
Dat kan! In plaats van het deeg in een bakvorm te bakken, kun je bolletjes vormen en ze apart op de bakplaat leggen. Zo krijg je losse gebakken koekjes.
Deze heerlijke zachte speculaas koekrepen zijn het perfecte baksel voor de sinterklaasperiode. De combinatie van speculaaskruiden, knapperige pecannoten en zoete karamelblokjes maakt deze speculaas koekjes tot een onweerstaanbare traktatie. Bovendien zijn ze heel eenvoudig te maken. Ik vertel je hoe!
Dit speculaas recept maak je als een plaatkoek die je na het bakken in repen snijdt. Dit maakt het een makkelijk en snel recept, ideaal als je een grotere hoeveelheid wilt maken. Wil je liever losse speculaas koekjes? Dat kan ook zeker met dit recept! Je hebt niet veel nodig:
BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je voor deze speculaas koek uiteraard ook een bakvorm nodig om de speculaas koeken in te bakken. Ik gebruik een rechthoekige bakvormvan 17,5 x 27,5 voor dit baksel. Je kunt ook voor een kleinere, vierkante bakvorm gaan, dan zal hij alleen wat hoger worden.
Een van de fijne dingen aan deze speculaas koekrepen is dat ze niet alleen lekker zijn als ze vers zijn, maar ook prima bewaard kunnen worden. Handig als je een voorraadje wilt aanleggen voor de feestdagen! Met dit recept maak je ongeveer 40 koekrepen, afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt.
Als je de speculaas koekrepen goed verpakt, blijven ze wel een paar weken vers. Bewaar ze luchtdicht in een koektrommel of afgesloten doos op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo blijven ze lekker van structuur en vol van smaak.
Ja, je kunt de koekrepen prima invriezen! Verpak ze in porties in plastic folie of een diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je de koeken tot wel drie maanden bewaren. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal als je op tijd wilt beginnen met bakken voor Sinterklaas!
Kun je geen genoeg krijgen van speculaas? Dan zijn er nog veel meer heerlijke baksels die je kunt proberen. Speculaas is immers dé smaak van de sinterklaasperiode! Kijk voor nog meer inspiratie ook eens bij mijn speculaas recepten of tussen mijn sinterklaas recepten.
Hier alvast een paar heerlijke suggesties:
Dat kan! In plaats van het deeg in een bakvorm te bakken, kun je bolletjes vormen en ze apart op de bakplaat leggen. Zo krijg je losse gebakken koekjes.
Ja, je kunt de pecannoten vervangen door andere noten zoals walnoten of hazelnoten. Dat is absoluut een heerlijke variatie!
Als je geen karamelblokjes kunt vinden, kun je stukjes zachte toffee gebruiken of de karamelblokjes weglaten en extra noten toevoegen voor een crunchy effect.
Speculaaskruiden zijn natuurlijk essentieel voor de typische speculaassmaak. Heb je ze niet in huis, dan kun je het beste zelf een mengsel maken of ze kopen in de supermarkt. Bekijk mijn recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden voor de perfecte mix!
Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Als je zelf vloeibare dikke karamel zou maken. Zou je dat dan ook kunnen gebruiken en op welk moment zou je dit doen? Kort met de deeghaak voor 10 sec de karamel erin of juist op als het deeg op de bakplaat ligt en dan erover gieten?
Ik ga het zeker uitproberen!
Bedoel je om dat erbij te serveren als saus? Dan zou ik het achteraf erover heen gieten en echt als saus erbij.
Kan je dit ook bakken in jouw bakvorm voor granola repen die laatst te koop was bij de Kruidvat?
Ja dat lijkt me zeker mogelijk!
Wat een supersimpel en mega lekker recept.
Had alleen geen pecannoten en heb walnoten gebruikt en smaakte heerlijk
Wat verstane onder karamelblokjes? Is dat Fudge?
Het zijn kleine blokjes fudge. Je kunt een groot stuk klein snijden of ze al in kleine blokjes kopen.
Sorry, maar het is jammer genoeg niet fijn gelukt. Want ik kan er geen mooie stukjes van snijden. Hij is te korrelig. Is het geen bloem maar zelfrijzend bakmeel wat je moet gebruiken? Of eieren erbij ?
Jammer dat het n stukjes koek met veel kruimels geworden .
Waar ligt dit aan?
Jammer om te horen. Hij is zeker wat kruimeliger, maar zoals je ziet kon ik er wel mooie stukjes van snijden. Een tip is om het goed af te laten koelen en met een goed scherp mes (eventueel een beetje verwarmd) te snijden. Het zou mogelijk ook kunnen dat het deeg niet helemaal goed gemengd is.
Hey,
Gebruik je ongezouten en/of ongebrande pecannoten? En de karamelblokjes waar kan je die kopen? Koop je die online, want ik kan ze niet vinden in de supermarkt…?
Ongebrand en ongezouten inderdaad. De karamelblokjes kun je in (online) bakwinkels kopen en sommige supermarkten hebben ze ook. Maar je kunt ook een groot stuk fudge in kleine stukjes snijden.
Sorry hier ook geen succes. Droog en valt uit elkaar. Mist er geen ei in je recept?
Nee er mist geen ei. Ik vermoed dat je het niet goed hebt af laten koelen of dat je het te los in de vorm hebt gedaan, je mag het best een beetje aandrukken.
Heerlijke speculaasrepen!! Dank voor het delen van dit recept!
Dag Laura
Wat ik mis is een beetje zout. Hoort dat er niet bij?
Daar kun je zeker een snufje van toevoegen! Moet niet, mag wel. 🙂
Het is lekker. Ik had eigenlijk een soort van Brownie verwacht maar het is een krokante koek geworden. Klopt dat?
Het is inderdaad meer een soort koek!
Bij mij is het super goed gelukt! Erg lekker ook! Goed laten afkoelen en in de vorm voordat deze in de oven gaat heb ik het goed “aangedrukt”
Bedankt Laura voor het recept