Speculaas koekjes met pecannoten

Gepost: 15 november 2024 Laatst bewerkt: 19 november 2024
Speculaas koekjes met pecannoten

Deze heerlijke zachte speculaas koekrepen zijn het perfecte baksel voor de sinterklaasperiode. De combinatie van speculaaskruiden, knapperige pecannoten en zoete karamelblokjes maakt deze speculaas koekjes tot een onweerstaanbare traktatie. Bovendien zijn ze heel eenvoudig te maken. Ik vertel je hoe!

Wat heb je nodig voor speculaas koeken met pecannoten?

Dit speculaas recept maak je als een plaatkoek die je na het bakken in repen snijdt. Dit maakt het een makkelijk en snel recept, ideaal als je een grotere hoeveelheid wilt maken. Wil je liever losse speculaas koekjes? Dat kan ook zeker met dit recept! Je hebt niet veel nodig:

  • Ongezouten roomboter. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Dit maakt het makkelijker om te mixen.
  • Fijne kristalsuiker. Dit geeft de koeken hun zoete smaak, maar zorgt onder andere ook voor de juiste structuur. Ik gebruik het liefst fijne suiker omdat dit goed wordt opgenomen.
  • Vanille-extract. Vanille geeft deze koekrepen extra veel smaak.
  • Bloem. Voor een stevige structuur van de koekjes.
  • Speculaaskruiden. Onmisbaar voor die typische, warme speculaassmaak. Je kunt ook zelf je speculaaskruiden maken, bekijk daarvoor dit recept voor speculaaskruiden.
  • Karamelblokjes. Deze smelten tijdens het bakken en zorgen voor een heerlijke, zoete verrassing in elke hap. Je vindt ze in sommige supermarkten of bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook een stuk karamel zelf in kleine blokjes snijden.
  • Pecannoten. De noten geven een fijne bite en passen perfect bij de smaken van karamel en speculaas.

BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je voor deze speculaas koek uiteraard ook een bakvorm nodig om de speculaas koeken in te bakken. Ik gebruik een rechthoekige bakvormvan 17,5 x 27,5 voor dit baksel. Je kunt ook voor een kleinere, vierkante bakvorm gaan, dan zal hij alleen wat hoger worden.

Speculaas pecan-karamel koekrepen WM-4

Speculaas koekjes bewaren

Een van de fijne dingen aan deze speculaas koekrepen is dat ze niet alleen lekker zijn als ze vers zijn, maar ook prima bewaard kunnen worden. Handig als je een voorraadje wilt aanleggen voor de feestdagen! Met dit recept maak je ongeveer 40 koekrepen, afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt.

Hoelang blijven speculaas koekjes goed?

Als je de speculaas koekrepen goed verpakt, blijven ze wel een paar weken vers. Bewaar ze luchtdicht in een koektrommel of afgesloten doos op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo blijven ze lekker van structuur en vol van smaak.

Kan ik speculaas koekjes invriezen?

Ja, je kunt de koekrepen prima invriezen! Verpak ze in porties in plastic folie of een diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je de koeken tot wel drie maanden bewaren. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal als je op tijd wilt beginnen met bakken voor Sinterklaas!

Meer lekkere baksels met speculaas

Kun je geen genoeg krijgen van speculaas? Dan zijn er nog veel meer heerlijke baksels die je kunt proberen. Speculaas is immers dé smaak van de sinterklaasperiode! Kijk voor nog meer inspiratie ook eens bij mijn speculaas recepten of tussen mijn sinterklaas recepten.

Hier alvast een paar heerlijke suggesties:

speculaas koekjes bakken

speculaas koekjes recept

Tips voor speculaas koeken maken

Kan ik ook losse koekjes maken?

Dat kan! In plaats van het deeg in een bakvorm te bakken, kun je bolletjes vormen en ze apart op de bakplaat leggen. Zo krijg je losse gebakken koekjes.

Kan ik andere noten gebruiken dan pecannoten?

Ja, je kunt de pecannoten vervangen door andere noten zoals walnoten of hazelnoten. Dat is absoluut een heerlijke variatie!

Wat kan ik doen als ik geen karamelblokjes kan vinden?

Als je geen karamelblokjes kunt vinden, kun je stukjes zachte toffee gebruiken of de karamelblokjes weglaten en extra noten toevoegen voor een crunchy effect.

Kan ik dit recept zonder speculaaskruiden maken?

Speculaaskruiden zijn natuurlijk essentieel voor de typische speculaassmaak. Heb je ze niet in huis, dan kun je het beste zelf een mengsel maken of ze kopen in de supermarkt. Bekijk mijn recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden voor de perfecte mix!

Speculaas pecan-karamel koekrepen WM-1

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

speculaas koekjes met pecan en karamel

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Speculaas koekjes met pecannoten

Deze kleine speculaas koekrepen met pecannoten en karamelblokjes zijn ontzettend lekker. Met dit makkelijke recept maak je ze eenvoudig zelf.
Porties: 40 stuks
voor een rechthoekige bakvorm van 17,5 x 27,5 cm

Ingrediënten

  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 100 gram karamelblokjes
  • 120 gram pecannoten grofgehakt

Instructies

  • Mix boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract toe en mix tot dit is opgenomen.
  • Voeg de bloem en speculaaskruiden toe en kneed tot een stevig deeg. Kneed karamelblokjes en pecannoten gelijkmatig door het deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Druk stevig aan.
  • Bak de plaatkoek in ongeveer 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm voordat je hem in reepjes snijdt.
Bewaren

In een koektrommel minimaal 2 weken houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. maria schreef:

    Als je zelf vloeibare dikke karamel zou maken. Zou je dat dan ook kunnen gebruiken en op welk moment zou je dit doen? Kort met de deeghaak voor 10 sec de karamel erin of juist op als het deeg op de bakplaat ligt en dan erover gieten?

    Ik ga het zeker uitproberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je om dat erbij te serveren als saus? Dan zou ik het achteraf erover heen gieten en echt als saus erbij.

  2. Iloon schreef:

    Kan je dit ook bakken in jouw bakvorm voor granola repen die laatst te koop was bij de Kruidvat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat lijkt me zeker mogelijk!

  3. Stipo Jovic schreef:

    4 sterren
    Wat een supersimpel en mega lekker recept.
    Had alleen geen pecannoten en heb walnoten gebruikt en smaakte heerlijk

  4. Jo schreef:

    Wat verstane onder karamelblokjes? Is dat Fudge?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn kleine blokjes fudge. Je kunt een groot stuk klein snijden of ze al in kleine blokjes kopen.

  5. Julie Coenen schreef:

    Sorry, maar het is jammer genoeg niet fijn gelukt. Want ik kan er geen mooie stukjes van snijden. Hij is te korrelig. Is het geen bloem maar zelfrijzend bakmeel wat je moet gebruiken? Of eieren erbij ?
    Jammer dat het n stukjes koek met veel kruimels geworden .
    Waar ligt dit aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer om te horen. Hij is zeker wat kruimeliger, maar zoals je ziet kon ik er wel mooie stukjes van snijden. Een tip is om het goed af te laten koelen en met een goed scherp mes (eventueel een beetje verwarmd) te snijden. Het zou mogelijk ook kunnen dat het deeg niet helemaal goed gemengd is.

  6. Gerr schreef:

    Hey,

    Gebruik je ongezouten en/of ongebrande pecannoten? En de karamelblokjes waar kan je die kopen? Koop je die online, want ik kan ze niet vinden in de supermarkt…?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongebrand en ongezouten inderdaad. De karamelblokjes kun je in (online) bakwinkels kopen en sommige supermarkten hebben ze ook. Maar je kunt ook een groot stuk fudge in kleine stukjes snijden.

  7. Annabel schreef:

    Sorry hier ook geen succes. Droog en valt uit elkaar. Mist er geen ei in je recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee er mist geen ei. Ik vermoed dat je het niet goed hebt af laten koelen of dat je het te los in de vorm hebt gedaan, je mag het best een beetje aandrukken.

  8. Helen schreef:

    Heerlijke speculaasrepen!! Dank voor het delen van dit recept!

  9. Loes schreef:

    Dag Laura
    Wat ik mis is een beetje zout. Hoort dat er niet bij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar kun je zeker een snufje van toevoegen! Moet niet, mag wel. 🙂

  10. Wilma Jansen schreef:

    4 sterren
    Het is lekker. Ik had eigenlijk een soort van Brownie verwacht maar het is een krokante koek geworden. Klopt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is inderdaad meer een soort koek!

  11. Loes schreef:

    Bij mij is het super goed gelukt! Erg lekker ook! Goed laten afkoelen en in de vorm voordat deze in de oven gaat heb ik het goed “aangedrukt”
    Bedankt Laura voor het recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept