Recept: Citroen-sesamkoekjes

20 oktober 2012
30

De ‘home made’ koekstempel stond al tijden op mijn lijstje, ik vind deze toch zó leuk! Toen ik zag dat er ook nog een ‘eat me’ versie was verschenen werd deze gauw op het lijstje bijgeschreven. Gelukkig bleven ze niet lang op het lijstje staan, voor mijn verjaardag kreeg ik namelijk beide koekstempels! De ‘eat me’ versie was nog niet gelijk op voorraad en haalde ik gisteren op bij Pauline. Eerder die week had ik al gezocht naar een lekker koekrecept wat ik kon gebruiken en ik kwam uit op citroen-sesamkoekjes. Thuis kon ik gelijk aan de slag gaan, het koekjesdeeg had ik namelijk al voorbereid.

Citroen-sesamkoekjes

Deze brosse citroen-sesamkoekjes zijn zeker een aanrader bij een lekker kopje thee of koffie.
Porties: 15 koekjes

Ingrediënten

  • 2 el sesamzaad
  • 225 gram zachte boter
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 el fijngeraspte citroenschil (één citroen is voldoende)
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Rooster het sesamzaad in 2-3 minuten goudgeel tot het aroma vrij komt. Neem je pan van het vuur en laat het sesamzaad afkoelen. Ondertussen rasp je de schil van één citroen. Meng in een kom de boter, suiker, citroenrasp en sesamzaad tot een romig geheel en voeg hierna de eidooier toe. Zeef de bloem en het snufje zout boven de kom en meng dit tot alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Vorm een bal van het deeg en wikkel deze in folie, laat de deegbal een uurtje in de koelkast rusten.
  • Wanneer je de bal na een uur uit de koelkast haalt verwarm je gelijk de oven voor op 190 graden. Vorm balletjes ter grootte van een kleine golfbal van het deeg en druk deze een klein beetje plat. Doop je koekstempel in wat bloem en druk deze op het balletje deeg tot het deeg even groot is als de stempel zelf. Haal het deeg voorzichtig los van de stempel en leg het koekje op de bakplaat. Heb je geen koekstempel bij de hand? Je kunt natuurlijk ook een vork gebruiken om het deeg plat te drukken. Wil je nu wel graag zo’n koekstempel? Ze zijn verkrijgbaar bij Uit Pauline’s Keuken.
  • De koekjes moeten zo’n 16 minuten in de oven tot ze mooi goudgeel zijn geworden. Laat ze even afkoelen op de bakplaat voordat je ze overbrengt naar een taartrooster om volledig af te koelen.
  • De koekjes zijn heerlijk als ze nog een klein beetje warm zijn, maar ook helemaal afgekoeld zijn deze citroen-sesamkoekjes met een kop (citroen)thee niet te versmaden.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

35 reacties

  1. nootbri schreef:

    wat een leuke stempels zeg, die ga ik op mijn verlanglijstje zetten

  2. Pauline schreef:

    Wauw wat zijn ze gaaf! Mau had je website nog even doorgegeven voor wedding cupcakes 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks! Wat leuk dat hij daar aan dacht zeg!

  3. Joke schreef:

    Wat een leuke koeken heb je gemaakt Laura, ze zien er geweldig uit en lekker dat ze zijn !!!!!!!!!!!! 😉

    Liefs, mam ♥

  4. de Bakmadam! schreef:

    Hm, die koekjes zien er leuk en lekker fris uit! En ik vind je stempels ook geweldig!

  5. Anonymous schreef:

    Citroenkoekjes, nog nooit gegeten maar ze zien er wel heel lekker uit. En wat leuk die teksten erop met die stempels! ze zullen wel snel op zijn.
    Liefs,
    MrsP.

  6. Lian schreef:

    die stempels zijn zo leuk he! en makkelijk in gebruik. nu heb ik ook weer zin gekregen om mijn stempel uit de kast te trekken.

  7. Sabine schreef:

    Aah, die stempels zijn zo leuk! Nu krijg ik gelijk zin om zelf ook koekjes te bakken.

    Ze zien er overigens lekker uit!

  8. Ellen schreef:

    Leuk zijn die stempels! Die gaan op mijn lijstje voor kerst. 🙂

  9. Tanya schreef:

    Hoi Laura,

    Wat ziet dat er ontzettend lekker uit zeg!! Ik ga ze denk ik ook maar eens proberen..

    Fijne zondag,
    Tanya

  10. I believe that is one of the such a lot vital information for me.
    And i am happy studying your article. But wanna statement on some basic issues, The site style is ideal, the articles
    is in reality great : D. Good process, cheers

  11. Cnavia schreef:

    Wat zou je als alrrnatief voor de verse citroenschil kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het draait bij deze koekjes om de citroensmaak, dus dat zou ik niet vervangen.

  12. tune-upp radio schreef:

    ze zijn super leuk en lekker ik heb ze zelf ook al gemaakt en met een kraampje allemaal verkocht!

    een groot succses

  13. karin schreef:

    Onze koekjes werden niet zo mooi als de jouwe.
    Het deeg bleef plakkerig ook na 2 uren rusten.
    Met de stempel er een tekst in gedrukt,maar na het bakken was de tekst weg gevloeid en de koekjes waren aan elkaar gebakken(uitgelopen).

    Wel waren ze super lekker!

    Moet ik er de volgende keer meer bloem in doen zodat het deeg wat steviger wordt en minder plakkerig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het deeg te plakkerig is kun je heel goed wat extra bloem toevoegen inderdaad.

  14. Liesbeth Dun schreef:

    Wat zijn deze koekjes lekker zeg!!! Iedereen smult ervan hier!

  15. sous schreef:

    Hoi gister deze koekjes gemaakt. En de versie met cacao. Alleen werden ze na 1 minuut knetterhard. Ze kunnen alleen gegeten worden als we ze in thee dippen. Gebeurt me eigenlijk altijd met zandkoekjes. Wat zou ik verkeerd hebben gedaan?

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur 20% lager staan. Klinkt alsof ze te lang/heet gebakken zijn.

  16. Debbie schreef:

    Heb ze net gemaakt, en ze zijn goed gelukt!
    Bij de volgende keer wil ik proberen er wat meer citroensmaak in te krijgen.
    Moet je dan meer citroenrasp gebruiken? Of is een extract ook mogelijk?

    Gr Debbie

    1. Laura schreef:

      Ik zou meer citroenrasp gebruiken, vooral omdat je dit al toevoegt. extract hooguit een theelepel om de structuur van het deeg niet teveel te beïnvloeden.

  17. Beste Laura,
    Deze koekjes zien er heerlijk uit! Ik ben gek op citroen en ook ik zal mijn nieuwe stempels uit proberen. Thx voor het delen.

  18. Petra schreef:

    Mmm, lekker zijn ze! Vandaag samen met m’n dochter van 9 gemaakt, ze had voor haar verjaardag koekstempels gekregen en daar hadden we dit recept bij gezocht om ze uit te proberen. Ze zijn goed gelukt, al hadden we niet 15, maar 27 koeken;-)! Lekkere combi, citroen en vleugje sesam (dat zo lekker tussen je tanden blijft plakken…). De heteluchtoven idd wat lager gezet,170-175. Voor herhaling vatbaar!

  19. Suzan schreef:

    Kan het ook met alleen citroen?

  20. Mila schreef:

    Ik heb laatst koekjes gemaakt met een stempel maar na het bakken van de koekjes was de tekst weg gevaagd kan ik hier iets aan doen?

    1. Laura schreef:

      Heb je het deeg goed gekoeld en alle ingrediënten juist afgewogen?

      1. Mila schreef:

        Ingrediënten heb ik volgens mijn goed afgewogen en het deeg heeft een half uur in de koelkast gelegen zou het misschien langer moeten?

  21. Sol schreef:

    Hoi Laura! Ik wil vandaag graag citroenkoekjes maken maar heb het basiskoekdeeg al in de koelkast liggen. Kan ik er als nog citroenrasp en/of sesamzaadjes aan toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar je zult het eerst op temperatuur moeten laten komen zodat je het er doorheen kunt kneden.

  22. Kayleigh schreef:

    Hallo,
    Ik heb ze gemaakt alleen inplaats van boter heb ik olie gebruikt.
    maar ze vallen uit elkaar en is heel olie achtig.
    Ik hoop dat ze goed lukken, wat kan ik anders doen?

    Met vriendelijke groet,

    Kayleigh Jaarsma

    1. Laura Kieft schreef:

      Volgende keer boter gebruiken. Olie in koekjes werkt niet.

  23. Cari schreef:

    Hoi Laura, deze lijken me erg lekker maar ik zie wel een beetje op tegen de sesamzaadjes tussen mijn tanden. Zou ik deze ook kunnen vervangen door tahin (sesampasta)? Of moet ik dan minder boter gebruiken omdat de tahin ook vet is? Bedankt!
    Cari

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Cari, ze kwamen bij mij totaal niet tussen mijn tanden, maar dat verschilt misschien per gebit ;). Je zou zeker tahin kunnen gebruiken en dan waarschijnlijk wat boter weg moeten laten inderdaad. Ik durf de verhoudingen zo niet te gokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *