Wist je dat er jaren geweest zijn dat je mij niet blij kon maken met amandelspijs? Gevulde koeken, gevuld speculaas en andere baksels waar spijs in zat liet ik staan. Tot groot genoegen van mijn vader en zusje overigens, want die zijn er dol op. Helaas voor hun verandert je smaak, want tegenwoordig vind ik al die baksels met amandelspijs dus hartstikke lekker. Wat ik nog nooit zelf had gemaakt, waren rondo’s. Nu was het eigenlijk mijn idee om vruchtenrondo’s te maken met de bakringen die ik van Baktotaal had gekregen, maar toen ik mij bedacht dat de standaard rondo’s gevuld zijn met spijs waren mijn plannen veranderd. Ik moest en zou zelf rondo’s met spijsvulling maken. En weet je, ik heb ze nog nooit zo lekker gegeten. Zelfs de rondo’s van de bakker kunnen hier niet aan tippen.
Rondo’s
Ingrediënten
- 80 gram witte basterdsuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 160 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Vulling + decoratie
- 100 gram amandelspijs (hier te koop)
- half ei (door spijs)
- 18-24 amandelen
- half ei (voor afsmeren)
Benodigdheden
Instructies
-
In een kom voeg je de suiker, boter, bloem, bakpoeder en zout samen. Mix dit tot een mooi deeg en verpak het in keukenfolie. Leg het minstens een uur in de koelkast.
-
Ondertussen voeg je de helft van het ei toe aan de amandelspijs, kneed (of mix) tot een egale massa. Je spuit het straks met een spuitzak in de rondo’s, dus als je denkt dat het nog wat te dik is kun je een beetje water toevoegen.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter. Ik gebruikte een uitsteker die even groot is als de bakringen om de stukjes deeg uit te steken. Je kunt eventueel ook de ringen zelf of een glas gebruiken. Leg in elke bakring een plakje deeg. Pak de spuitzak en spuit een laagje van het spijs mengsel in het midden, laat rondom ongeveer een centimeter vrij. Leg het tweede plakje deeg bovenop de vulling en druk de randjes zachtjes aan.
-
Bestrijk de rondo’s met de andere helft van het ei en leg op elke koek 3 amandelen. Mocht je de bakringen er tussendoor afgehaald hebben, plaats ze dan nu weer terug.
-
Bak de rondo’s in 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat ze een paar minuten afkoelen in de ringen en druk ze er dan voorzichtig uit.
Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
heb je de bakringen gewoon los op een plaat liggen?
Ja, dat klopt.
Heb niet zoveel ringen , zou het ook in een cupcake vorm kunnen ?
Lijkt mij wel, zou het gewoon proberen 🙂
Zouden de letters in uw mail in het zwart kunnen, ik heb zo’n moeite om uw heerlijke berichten te lezen op mijn iPad. Het is zeker geen kritiek maar een vriendelijke vraag, met vr gr Joke vd Velden
De letters in de mail horen gewoon zwart te zijn hoor (althans, dat heb ik zo ingesteld en zo zie ik het zelf op mijn iPad)
kun je ze ook in een muffin pan bakken?
Het water loopt me aldoor de mond!!
Thanks.
Wilma
Zou zeker moeten lukken.
Mmm….lijkt me erg lekker alleen……ik kan het recept niet lezen. Als ik op de link klik in de email zie ik wel alle berichtjes hierboven maar het recept staat er niet bij 🙁 Zelfs als ik het recept zoek op je site, komt er niks tevoorschijn. Maar de foto ziet er heerlijk uit 😉
Dan heb je een adblocker aanstaan. Als je die voor Laura’s Bakery uitschakelt kun je gewoon alles zien. Zou het heel tof vinden als je hem uit wilt laten staan voor mijn site, via deze manier kan ik namelijk al deze gratis recepten online blijven zetten 🙂
ik vind het vervelend dat ik eerst veel rommel krijg toegestuurd voor het recept komt
De recepten worden nooit per mail verstuurd, alleen een notificatie met intro van het recept.
Dat weet ik Laura, maar normaal gesproken als ik jouw email krijg van een blog wat je plaatst en ik klik er op, krijg ik je hele verhaal plus het recept te zien op deze pagina maar deze keer dus niet 😉
Oh zo, dat komt dan omdat je een adblocker aan hebt staan. Als je hem uitschakelt voor Laura’s Bakery krijg je gewoon alles te zien 🙂 (en ik zou het heel tof vinden als je hem uit laat staan, op deze manier kan ik al deze recepten gratis met jullie delen 😉 )
Ha laura
klein vraagje ik wil voor mijn verjaardag graag klein bakvormen vragen om stukgebak mee te maken maar wat is het verschil tussen bakringen/taartvormpjes/tartelettevormpjes ed?
En aan welke vorm heb ik het meest? ook qua maat?
Ben heel benieuwd naar je antwoord!
groetjes Rianne
ringen hebben geen bodem, de andere wel. Beide vormen gebruik ik graag en veel, ik heb ze in ongeveer 8 cm doorsnede.
Hoi,
Ik zag het recept “rondo’s mer spijsvulling” op Welke.nl voorbij komen maar merkte al gauw dat de link niet werkt. Ook via google en jouw eigen receptenindex kom ik niet bij het recept terecht. Het enige wat ik kan vinden zijn de reacties óp het recept. Heb je het recept misschien per ongeluk verwijderd?
Ik heb de ingrediëntenlijst (maar niet het bijbehorende recept) inmiddels wel op foody.nl gevonden maar ook zij hebben er een link bij geplaatst die uiteraard ook op de verkeerde pagina uitkomt, just saying…?
Oh, nog iets: andere recpten kan ik wel openen dus met een adblocker heeft het niets te maken, denk ik.(volgens mij is dit recept ook helemaal verdwenen uit de index….)
Het heeft toch te maken met een adblocker, dit artikel is namelijk een samenwerking. Hij staat gewoon online, ik verwijder nooit recepten 😉
Ooooh dan komt het dus door die samenwerking waar mijn adblocker niets van moet hebben ?, excuus, je hebt helemaal gelijk, nadat ik de adblocker had uitgeschakeld was het recept gewoon te zien. Bedankt voor de uitleg.
Kan ik morgen gelukkig gewoon aan de slag met je recept want die koeken zien er geweldig uit!
Goed te horen! Laat je hem uit staan voor mijn blog? Door dit soort samenwerkingen kan ik er namelijk voor zorgen dat er allemaal gratis recepten online blijven komen 😉
Als je ze in een muffin/cupcake vorm doet (het geen bakringen) blijft de oventijd en temperatuur dan hetzelfde? Ik heb nl. al eens rondo’s geprobeerd, maar die werden te hard en te donker. Daarom wil ik nu jouw recept uitproberen. Bij voorbaat dank voor je antwoord
Die maat is bijna hetzelfde, dus dan kun je dezelfde tijd en oventemperatuur aanhouden 🙂
Ik heb ook een vraagje. Je lekkere recepten wil ik graag uitprinten en dat kan ook wel maar de tekst is dan bijna onleesbaar.
Nu ben ik elke keer aan het knippen en plakken en als ik dat dan uitprint is het wel goed leesbaar.
het is net of de inkt bijna op is zo licht is de text.
Wanneer ik andere dingen uitprint is de kleur van de txt echt zwart.
Wat gek, als ik het zelf (via de knop onder het artikel) uitprint is het gewoon donkergrijs. Misschien kun je bij de instellingen het recept zwart/wit printen dat het nog wat donkerder wordt. Ik zal zelf binnenkort nog eens naar de instellingen kijken, maar volgens mij kan ik hier niks aan veranderen.
Beste Laura mijn vraag is kan je deze rondo’s ook met rauwe marsepein bakken ( ik heb perongeluk deze rauwe marsepein gekocht maar weet eigenlijk niet wat ik er mee moet bvd mary
Ik zou het gewoon proberen 🙂
Wat een fantastisch recept. Dank je !!!!
Beste Laura
Weer een heerlijk recept!?
Ik heb alleen geen bakringen zijn er ook andere mogelijkheden?
Je zou ook een cupcakevorm kunnen gebruiken.
Die heb ik helaas ook niet..!
Zou het ook kunnen met losse cupcakevormpjes?
Ik denk niet dat deze stevig genoeg zijn.
Jammer!…?
Ook super lekker om speculaas kruiden door het deeg te doen. Zo krijg je heerlijke gevuld speculaas rondo’s!
Moet je kaneelsuiker zelf maken? Hoeveelheden?
voor dit recept heb je geen kaneelsuiker nodig?
Waar kan ik de rondo ringen koopen?
Via het linkje dat in het artikel bij de benodigdheden staat.
Hai Laura,
Ik had eens zin in iest geks en anders, dus nu ga ik deze rondo’s maken, maar dan zonder de amandelen bovenop. Daarna ga ik ze een topping van banketbakkersroom met kaneelappeltjes (van je appel-kaneel-slof recept) geven. Uiteraard de bankerbakkersroom ook naar jouw recept. Benieuwd hoe dit wordt! Koekbodem verschilt natuurlijk iets van de sloffenbodem, maar hebben ook de nodige overeenkomsten. Vandaar het uitprobeersel 🙂
Groetjes,
Larissa
Klinkt als een heerlijk experiment!
Hoi Laura,
Kan ik voor dit recept ook m’n RVS ganeer-ringen gebruiken, weet jij toevallig of ze ovenbestendig zijn.
Groetjes,
Jo
Dat gaat prima hoor. Ik weet niet of jouw specifieke ringen in de oven kunnen, maar over het algemeen kan dat gewoon.
Hoi Laura,
Als ik de hoeveelheid spijs wil verdubbelen in het recept blijft dan de baktijd hetzelfde, we zijn hier nogal van de zoete. 🙂
Groetjes,
Jolanda
Misschien een paar minuutjes extra, maar het zal niet veel schelen.
Beste Laura,
Als je het recept voor de rondo’s en de slof aanpast met i.p.v. alles met patentbloem
dan de helft patentbloem en de helft zeeuwse bloem( kun je bij de molen kopen),
Het deeg is na het bakken niet zo droog, en ik doe een heel ei i.p.v. een half ei.
Zelf vind ik dit lekkerder. En als ik geen bloem in huis heb, doe ik een pak van
appeltaartmix ( koopmans) voor de slof gebruiken, gaat ook goed, maar dat andere is wat
zachter. Groetjes M
Beste Laura,
Het deeg vind ik wat droog, om dat op te lossen Kane ik dan een ei toevoegen of is dat te veel ei.
Bij voorbaat dank.
Truus