
Het was alweer een eeuwigheid geleden dat ik eierkoeken had gebakken. Ik kwam op het idee om ze weer eens te maken nadat ik door mijn eigen archief met recepten zat te bladeren en foto’s van mijn allereerste eierkoeken tegenkwam. Niet lang daarvoor had ik heerlijke smeuïge muffins gebakken door wat bloem te vervangen door amandelmeel en dat idee besloot ik de gebruiken voor deze havermout-amandel eierkoeken. Ik denk dat dit de lekkerste eierkoeken die ik ooit zelf heb gemaakt (en überhaupt ooit heb gegeten). Een superlekker tussendoortje dat makkelijk mee te nemen is. Ik vries er graag een aantal in zodat ik altijd een verantwoord tussendoortje kan pakken als ik daar zin in heb.

Havermout-amandel eierkoeken
Ingrediënten
- 2 eieren (M)
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- amandelschaafsel of havervlokken, ter garnering
Instructies
- Klop de eieren en suiker goed luchtig. Doe dit voor minstens 5 minuten met de mixer op de hoogste stand.
- Voeg nu de vanille-extract, bloem, amandelmeel, havermout en bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Stop zodra het goed vermengd is zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
- Schep op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag. Een flink volle eetlepel per eierkoek is voldoende. Verdeel ter garnering wat havervlokken of amandelschaafsel over je koeken.
- Bak de eierkoeken in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
Tips
- Bewaren: Om uitdrogen te voorkomen kun je de eierkoeken het beste zo snel mogelijk luchtdicht verpakken. Zo blijven ze wel een weekje goed. Je kunt ze ook invriezen om nog langer te bewaren.
Hoi Laura,
Ik wist niet dat het zo een Oudegracht was om eierkoeken te maken! En ze zien er verrukkelijk uit. Ik ga deze zeer zeker maken, ze lijken me kinderlijk eenvoudig te doen. Ik heb alleen 1 vraagje. De havermout….gaat die er gewoon zo door of maal je er eerst een poeder of soort van bloem van? Dat kon ik ff niet uit je verhaaltje halen.
Heel erg bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja
Die gaat er gewoon zo door 🙂
Amandelmeel en havermout staan niet in het recept vermeld dat het toegevoegd moet worden 🙂
Staat er nu wel in, thanks!
Bedankt voor het aanpassen, ik ga ze zeker een keer maken 🙂
Ik ben het nu aan het maken en loop nu ook vast. De havermout lijkt me voor de garnering, maar wat moet ik met de amandelmeel??
Gewoon doen wat in het recept staat. Havermout én amandelmeel gaan door het beslag. Havervlokken zijn voor de decoratie.
Hoi Laura
Het is toch de bedoeling dat bloem en amandelmeel allebei gebruikt voor de eierkoeken?
Hartelijke groet Margareth
Zeker, ik zie dat we te vlot hebben geschreven, is nu aangepast.
die lijken mij heerlijk, ik ga ze zeker proberen.
Hallo mag ik ook zelfrijzende bloem gebruiken, ipv bloem en bakpoeder
Kan, moet je wel even de juiste verhouding berekenen: https://handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Dankjewel voor dit recept!!!
De lekkerste eierkoeken die ik ooit gegeten heb.
De tweede keer (ze waren snel op) heb ik er een klein appeltje in stukjes er door heen gedaan, dat ging super.
Succes met jouw derde boek!
superleuk om te horen!
Top! Heerlijke eierkoeken!
Dankjewel voor het recept.
Lijkt mij een lekker recept en wil het graag proberen. Kan ik de suiker ook vervangen door ahornsiroop?
Dat heb ik niet getest, maar ik denk van wel.
Ik ga het proberen. Dank je wel!!
Ik heb er cranberries doorgedaan
Ik heb er cranberries doorgedaan erg lekker