Het maken van verschillende smaken eierkoeken is aan mij wel toevertrouwd. Vroeger maakte ik nog wel eens een taartje van een eierkoek uit de winkel. Aardbeitjes bovenop, beetje slagroom erbij. Hartstikke lekker! Tegenwoordig maak ik mijn eierkoeken meestal zelf en verwerk ik de smaakjes er gelijk in. De appel-kaneel eierkoeken waren hier al een groot succes en ik heb nu een frisse zomerse variant gemaakt: blueberry lemon eierkoeken. De blauwe bessen en geraspte citroen in het beslag maken de koeken heerlijk fris, een fijn tussendoortje op een zonnige dag.
Blueberry lemon eierkoeken
Ingrediënten
- 2 eieren (M)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- rasp van een halve citroen
- 100 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- doosje blauwe bessen
Instructies
-
Klop de eieren en suiker luchtig, ik mix minimaal 5 minuten op de hoogste stand om een goed luchtig mengsel te krijgen. Voeg citroenrasp, bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Je wilt dat het zo luchtig mogelijk blijft.
-
Schep met twee eetlepels hoopjes op een bakplaat. Neem steeds een flink volle eetlepel als hoeveelheid. Schep de hoopjes beslag niet te dicht op elkaar, ze zullen nog iets uitlopen en rijzen. Verdeel over elke eierkoek een paar blauwe bessen. Dit mogen er best veel zijn, nadat de eierkoeken zijn gebakken en gerezen zijn ze mooi verdeeld over de koeken.
-
Bak de eierkoeken in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Toevallig heb ik net afgelopen weekend de appel kaneel versie gemaakt. Die viel hier in de smaak, dus binnenkort deze ook maar eens proberen!
Leuk recept! Moet ze toch echt eens zelf gaan maken, zo makkelijk! En je kunt er lekker mee variëren 🙂
Dit ziet er lekker uit!
Zijn lekker sta Ni in de keuken en de eerste lading is net uit d oven. Alleen jammer is dat ze niet goed van het bakpapier af komen en de “bodem” aan het papier blijft plakken ?
Dat is gek, bij mij ging dat na even afkoelen prima. Je zou een klein beetje bloem over je bakpapier kunnen strooien voordat je het beslag erop doet.
Beste Laura, dat spatelen met de hand lukt mij niet zo goed. Ik gebruik hiervoor
de deegkneders.
Wat gebruik jij om dat handmatig te doen?
Door jouw site ben ik terug beginnen bakken. ?
Wat leuk dat je lekker aan het bakken bent geslagen! Ik gebruik een gewone spatel 🙂
Is een handmixer met deegkneders ook geschikt voor het mengen?
Als je mixer op een hele lage stand kan kun je het proberen, maar een spatel is beter. Hier kun je voorzichtiger mee spatelen wat het beslag luchtiger houdt.
Kan je de suiker ook door iets anders vervangen zodat de eierkoeken gezond worden? Ik probeer nl suiker uit mijn voeding te weren.
Je zou een vervanger kunnen proberen: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/