tomaten tapenade 1a

In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende soorten tapenades geproefd, maar de tomaten tapenade gemaakt van zongedroogde tomaatjes blijft toch wel mijn favoriet. Dat kan ik werkelijk waar overal opsmeren. Het allerlekkerst vind ik een crostini of stukje stokbrood met een beetje roomkaas en daar bovenop wat van deze zelfgemaakte tapenade, echt heerlijk! Je begrijpt dus wel dat ik na het maken van mijn tomaten tapenade direct naar de supermarkt ging en een bakje roomkaas haalde om op mijn toastjes te smeren.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

tomaten tapenade 2a

 

Zelfgemaakte tomaten tapenade in een schaaltje

Recept afdrukken

4.30 van 17 stemmen

Tomaten tapenade

De lekkerste tapenade maak je natuurlijk helemaal zelf. Wat dacht je van deze heerlijke tomaten tapenade. Eenvoudig te maken en hartstikke lekker bij de borrel.
Porties: pot vol

Ingrediënten

  • 180 gram zongedroogde tomaten (na uitlekken, was bij mij 1 pot)
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 10 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Instructies

  • Ik heb mijn Magimix keukenmachine gebruikt voor de bereiding, maar je zou ook een blender, staafmixer of hakmolentje kunnen gebruiken.
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een bakje en mix tot een mooie tomaten tapenade. Hoe langer je maalt, hoe fijner hij wordt qua structuur. Ga zover door tot jij prettig en lekker vindt. Als je hem er nog wat droog uit vindt zien, voeg je gewoon nog een eetlepel olijfolie toe.

KitchenAid Handmixer

Het is vandaag een beetje feest hier op het blog. Laura’s Bakery is vandaag namelijk jarig! Vandaag blog ik alweer 6 jaar, jeetje wat gaat dat snel zeg. Ik weet nog dat ik net begon en alleen maar foto’s deelde van mijn baksels, recepten stonden er toen niet bij. Ook blogde ik alleen maar wanneer ik tijd had naast mijn studie en bijbaan. In vakanties kwam er dus veel meer online dan in andere weken. Stiekem wist ik eigenlijk helemaal niet wat een blog nu precies was en dat ik er dus eentje bijhield. Ik deed echt maar wat, maar wat vond ik het leuk! Soms kan ik ook echt nog niet geloven dat ik er mijn fulltime werk van heb kunnen maken, fantastisch! Van alleen vrienden en familie die mijn blog kenden, naar meer dan 320.000 unieke bezoekers die elke maand weer op mijn blog recepten op komen zoeken. Echt ongelooflijk, bedankt allemaal voor al die leuke bezoekjes!

En nu is Laura’s Bakery alweer 6 jaar, omdat de jarige altijd trakteert heb ik een toffe winactie voor jullie. Ik mag van KitchenAid namelijk één van jullie verblijden met deze prachtige zilverkleurige handmixer ter waarde van €149,-! Ik heb hem zelf ook en kan jullie vertellen dat hij fantastisch is! Met 9 verschillende standen is het een perfect hulpje in de keuken waar je heel veel lekkers mee kunt bakken. Een uitgebreide review volgt natuurlijk nog, maar daarvoor wil ik hem nog wat langer gebruikt hebben.

Wat kun je winnen?

Wat is die KitchenAid mixer nu precies? Een handmixer uiteraard, maar wel eentje met 9 snelheden. En een hoop accessoires, dit zit er allemaal in de doos:

  • de handmixer zelf
  • mengstaaf
  • twee kneedhaken
  • twee turbokloppers
  • draadgarde
  • opbergzak voor de opzetstukken

Een zeer uitgebreide handmixer dus. Ik heb er zelf al veel plezier van en ik weet zeker dat jij dat ook zult hebben! Tijd om erachter te komen hoe jij kans maakt!

IK WIL WINNEN!

Wat je moet doen? Simpel: vertel mij (in een reactie onderaan dit artikel) waarom jij een (nieuwe) handmixer nodig hebt en wat je er als eerst mee zou maken.

That’s it, lekker simpel dus. Geen extra winkansen door op sociale media van alles te hoeven delen. Al vind ik het natuurlijk hartstikke leuk als jullie mij ook volgen op FacebookTwitter en Instagram ?

De winactie loopt tot en met donderdag 28 april 2016, de winnaar krijgt persoonlijk bericht. De winactie is inmiddels afgelopen, Susan Damen is de gelukkige winnares!

ik ga een bakboek maken 1

UPDATE! Het Laura’s Bakery Basisbakboek is niet meer leverbaar, maar er is een veel uitgebreider basisbakboek (met twee keer zoveel recepten!) voor in de plaats gekomen: Het complete basisbakboek. Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben en de overlap van de recepten met Het Laura’s Bakery Basisbakboek uit 2016 is minimaal. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek 32 recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. Lees hier meer.

Het is alweer even geleden dat ik bekend maakte dat ik een bakboek ga maken, hoogste tijd dus voor een update in de vorm van the making of. Doordat maart een maand was waarin de griep mij goed te pakken kreeg, ben ik nog niet zover als ik graag had gewild. Maar ik vertel je gewoon alvast wat er allemaal gebeurde nadat ik mijn contract tekenende.

Want ja, daar begint het mee. Het tekenen van een contract. Voordat ik zover was had ik natuurlijk al enkele afspraken gehad met de uitgever. Daarin bespraken we mijn ideeën, waar Anja van Forte Uitgevers gelukkig gelijk erg enthousiast over was. Tijd om een boekvoorstel te schrijven. Daar staat in wat je precies van plan bent, waarom je het wilt maken en wat je met het boek wilt bereiken. Ook maak je vast een opzet van de inhoudsopgave.

Die inhoudsopgave ga ik natuurlijk nog niet verklappen, maar ik beloof jullie dat het leuk wordt! Zoals gezegd wordt het dus een basisbakboek. Een boek waar de ongeschreven regels van het bakken instaan, fijne basisrecepten, variaties daarop en natuurlijk ook handige tips. Doel van het boek? Laten zien dat bakken echt niet moeilijk is en dat je met een goede basis eigenlijk alles kunt maken wat je wilt. Ik help jullie op weg en uiteindelijk kun je dan zelf recepten bedenken en maken.

Nou goed, bij Forte viel dit idee in de smaak en ik tekende mijn contract! Zo gaaf! Daarna begint het echte werk. Het boek schrijven. Ik begon al direct met een grove opzet van het boek. De hoofdstukken zette ik al op een rij en per hoofdstuk zette ik puntsgewijs vast de inhoud op een rij. Het zit allemaal al helemaal in mijn hoofd, ik moet het alleen allemaal nog uitwerken.

TMO het basisbakboek 2

Ook ging ik al snel naar de vormgever toe. Barbara van b’IJ Barbara gaat mijn boek vormgeven en daarom ging ik naar haar kantoor aan het IJ in Amsterdam. Barbara had al verschillende boeken klaar liggen die ze had vormgegeven en ook ik had wat boeken meegenomen die ik mooi vind qua opmaak.

Samen met Anja bespraken we van alles voor de opmaak. Welke sfeer moet het boek krijgen, wat voor soort opmaak vind ik mooi, wat moet er allemaal op de cover staan en nog veel meer van dat soort dingen. Inmiddels heb ik al verschillende opzetten mogen ontvangen en het gaat zó ontzettend gaaf worden! Zodra ik jullie iets kan en mag laten zien doe ik dat natuurlijk.

Ik heb in de loop der jaren ook al flink wat spullen verzameld voor de fotografie van mijn boek, maar ik gebruik regelmatig dezelfde ondergronden, bordjes, schaaltjes en doekjes. Dat vind ik voor het blog niet erg, maar voor de fotografie van het boek wilde ik graag meer kunnen variëren. Daarom ging ik langs bij de kringloop, bestelde wat spullen online en benaderde een paar merken om mee samen te werken.

TMO het basisbakboek 3

Bij de kringloop nam ik verschillende bordjes, glazen en bestek mee. Mijn totale buit zie je op bovenstaande foto. Voor nog geen 10 euro had ik weer allemaal leuke dingen voor mijn foto’s.

Bij Blokker bestelde ik een set met glazen mengkommen, een extra bakplaat en een kookplaatje. Een aantal recepten krijgen stap voor stap foto’s en daarvoor vind ik het kookplaatje wel erg makkelijk. Het staat mooier op de foto’s en wat mobieler dan mijn fornuis. Zo kan ik makkelijk een goed licht plekje opzoeken voor de foto’s.

Van Lijns kreeg ik een fantastische marmeren plaat. Ik gebruik hem echt superveel en in het boek zul je hem dus ook regelmatig voorbij zien komen. Ook van Le Creuset kreeg ik een paar dingen voor mijn boek. Een fijne springvorm van 20 centimeter, mooie ovenschaal en twee spatels.

Met KitchenAid werk ik veel samen en zij zorgden ervoor dat ik voor het boek (en blog) aan de slag kan met de doorzichtige mengkom, flexbeater en een fantastische handmixer. Zo kan ik op de foto’s goed laten zien wat er in de kom van mijn mooi blauwe KitchenAid zit.

TMO het basisbakboek 4

Ook wil ik nog even Bitossi Home in het zonnetje zetten. Ik vind hun servies zo ontzettend gaaf dat ik ze had benaderd voor een samenwerking. Uiteindelijk werden er twee grote zware dozen bezorgd die helemaal vol zaten met hun prachtige servies. Allemaal kleurtjes die perfect bij mij en mijn blog passen. Wat ik ook zo leuk vind aan dit servies is dat je de verschillende series kunt mixen en matchen. Ik heb al verschillende leuke combinaties gemaakt voor het blog en boek.

Dat komt er dus ook allemaal bij kijken. Het is niet alleen maar schrijven, bakken en fotograferen. Er zijn ook spullen voor de foto’s nodig en het boek moet vormgegeven worden. Ik wist natuurlijk wel van tevoren dat er veel meer dan alleen dat moest gebeuren, maar realiseerde mij toch niet helemaal hoeveel tijd daar nog in gaat zitten.

BTS maart 2016 4

Al die voorbereidingen zijn nu in ieder geval gedaan en het belangrijkste is nu het bakken en schrijven. Ik heb in het paasweekend een hele goede start gemaakt met bakken. Op één dag maakte ik gelijk 6 recepten. Een aantal recepten had ik gehalveerd om niet met een gigantisch overschot aan koekjes te zitten. Al waren de collega’s van mijn vader en moeder daar waarschijnlijk wel blij mee geweest. Zelf had ik van alle koekjes eentje gehouden om ze te kunnen proeven, de rest had ik dus allemaal weggegeven. Dat doe ik met bijna al mijn baksels trouwens.

Deze week maak ik de rest van de koekjes voor het boek en ga ik ook vast verder voor de andere hoofdstukken. In totaal heb ik nu dus 6 recepten al helemaal klaar van de in totaal 70 recepten. Er moet dus nog flink wat gebeuren, maar alle recepten zijn al zo goed als uitgeschreven. Ik hoef ze ‘alleen nog maar’ te maken. Mijn deadline is 1 juni, dus komende 1,5 maand ben ik voornamelijk bezig met mijn boek.

Wat betekent dit voor het blog? Niet veel. Ik heb veel berichten ingepland en bijna alles staat klaar voor die 1,5 maand. Wel komt deze tijd 1 artikel per week minder online, 4 dus in plaats van 5. Nadat ik alles af heb voor het boek ga ik gewoon weer terug naar 5 (en misschien wel meer).

Tot zover de boek update van mijn basisbakboek! Ik ga weer verder met bakken en geef jullie snel weer een update over het proces achter het maken van een kookboek!

Milka chocolade muffins 1a

Wat is er nu leuker dan bakken? Juist, samen de keuken in om te bakken! En als dat samen bakken dan écht niet lukt, dan moeten die zelfgemaakte baksels in ieder geval samen opgegeten worden toch? Je kent het tafereel vast: gezellig op de bank, kopje thee erbij en wat lekkers mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een fijn moment om bij te kletsen, van de serieuze gesprekken tot luchtige en leuke verhalen. Dat is precies wat ik deed met deze Milka chocolade muffins. ’s Middags had ik lekker in de keuken gestaan om te bakken. ’s Avonds kwam een vriendinnetje langs en we ploften samen lekker op de bank, hete kop thee erbij en uiteraard zo’n verrukkelijke muffin met stukjes Milka chocolade die ik die middag had gebakken. Toen de muffins op waren, gingen we verder met de chocolade die nog over was. Onder het genot van de Milka muffins kletsten we honderduit over van alles en nog wat. Ik ben dol op dit soort momenten!

Milka chocolade muffins 2a

Advertisement

Eigenlijk was ik van plan om de muffins met mijn favoriete reep Milka chocolade te maken, maar in de winkel kon ik niet kiezen. Ik ging daarom met mijn drie favoriete repen naar huis: Chocoswing, Oreo en de gewone reep met alpenmelkchocolade. Die laatste omdat ik ook wel eens een stukje chocola wil zonder vullingen of andere toevoegingen. Gewoon een lekker stukje chocola dat wegsmelt op je tong, heb je al trek gekregen? Nu maakte het niet uit of de repen toevoegingen hadden of niet. De repen zelf waren namelijk een toevoeging, ik spatelde ze door het beslag van mijn muffins. Niet één soort chocola per muffin, ik gebruikte ze gewoon alle drie tegelijk. Tsja, ik zei toch dat ik niet kon kiezen ;).

Milka chocolade muffins 3a

Recept afdrukken

4.60 van 5 stemmen

Milka chocolade muffins

Muffins met chocolade zijn natuurlijk hartstikke lekker en zéker met de verschillende Milka repen. Je hebt deze Milka chocolade muffins in een mum van tijd op tafel staan.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • 150 gram Milka chocolade (reep/repen naar keuze)

Instructies

  • Voeg de droge ingrediënten -suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout- samen in een kom en roer even door. In een andere kom doe je de eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar. Voeg de droge ingrediënten toe en spatel dit tot een mooi beslag, het mag nog iets klonterig zijn.
  • Hak de chocolade in stukjes met een scherp mes en voeg toe aan het beslag, spatel het er gelijkmatig doorheen. Verdeel het beslag over de vormpjes met een (ijs)lepel. Ze mogen lekker vol zitten. Strooi eventueel wat extra (of achtergehouden) chocolade over de muffins voordat je ze in de oven schuift.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Milka chocolade muffins 4a

Resultaat? Een zachte smeuïge muffin met knapperige stukjes koek uit de Chocoswing en Oreo reep en stukken chocola die smelten op je tong. Of zoals Milka zo mooi zegt; tedere alpenmelkchocolade die smelt in je mond. Hier kun je zien welke repen ze nog meer hebben. Dan rest je nu nog maar één ding: duik gezellig samen de keuken in, snoep tijdens het bakken vast een beetje van de Milka chocolade, klets er op los en geniet met elkaar van een kopje thee en warme Milka chocolade muffin.

Ik ben benieuwd! Wat is jouw favoriete Milka momentje? Deel ze op social media via #milkamomentje

Dit artikel is een samenwerking met Milka, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Oreo taart 1a

Bij onze familieverjaardagen ben ik altijd verantwoordelijk voor de taarten. Ik vraag waar de jarige zin in heeft en zorg dat er een lekkere en mooie taart op tafel staat. Mijn zusje was dit jaar op eerste paasdag jarig en gaf aan dat ze een Oreo taart wilde. Ze had wat foto’s aangewezen van taarten die ze mooi en lekker vond en dan mocht ik er zelf wat van maken. Zolang er maar veel Oreo’s in zaten en de smaak goed was. Dat hoef je mij natuurlijk geen twee keer te zeggen. Het hele idee voor de taart zat gelijk in mijn hoofd (en leek gelukkig op haar voorbeeld foto’s). Ik kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Op zaterdagavond was hij klaar en ik baalde als een stekker dat ik nog een dag moest wachten tot ik kon proeven. Maar het was het wachten waard, deze Oreo taart is heerlijk smeuïg en doet je gewoon gelijk denken aan de bekende chocolade koekjes. Machtig is hij wel, dus snij hele dunne puntjes!

Oreo taart 2a

Oreo chocolade tulband 3a

oreo taart 4a

oreo taart 5a

Recept afdrukken

4.58 van 19 stemmen

Oreo taart

Oreo’s zijn perfect te verwerken in verschillende toetjes en baksels. Wat dacht je van deze Oreo taart, een echt spektakelstuk om jouw vrienden en familie mee versteld te laten staan!
Porties: personen (20cm doorsnede)

Ingrediënten

  • 70 gram cacaopoeder
  • 170 gram pure chocolade
  • 180 ml kokend water
  • 250 gram zure room
  • 210 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 450 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el vanille extract
  • 5 eieren (M)

Vulling

  • 1,5 x het recept voor botercrème
  • 1 rol Oreo’s voor door de crème
  • 1 rol Oreo’s voor tussen de lagen en bovenop de taart

Instructies

  • Doe de cacaopoeder en chocola in een hittebestendige kom, giet hier het gekookte water op. Roer het mengsel tot de chocola helemaal gesmolten is. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot kamertemperatuur, voeg dan de zure room toe en roer tot een egaal mengsel.
  • In een andere kom voeg je de bloem, baking soda en zout samen. Klop in een derde kom je boter, suiker en vanille extract tot een romig mengsel. Voeg daarna de eieren één voor één toe.
  • Voeg het bloem- en chocolade mengsel in delen toe aan het beslag en mix tot een mooi romig beslag. Verdeel het beslag in vier delen. Stort het beslag in een springvorm van 20 centimeter. Als je er twee of meer hebt kun je iets sneller te werk gaan, laat anders tussendoor de cakes iets afkoelen voordat je ze op een rooster stort en de vorm opnieuw vult.
  • Bak elke cakelaag in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Laat ze helemaal afkoelen voordat je begint met het vullen.
  • Terwijl de cakes in de oven staan, kun je vast de vulling voorbereiden. Maak de botercrème volgens recept. Één van de twee rollen Oreo’s maal je fijn. Doe dit door de koekjes in een zak tot kleine kruimels te slaan met een deegroller of gebruik een keukenmachine. Als de botercrème klaar is voeg je de koekkruimels toe en spatel je ze gelijkmatig door de crème heen.
  • Wanneer de cakes helemaal zijn afgekoeld en de botercrème klaar is, kun je beginnen met het in elkaar zetten van de cake. Vul een spuitzak met de Oreo botercrème en knip de punt eraf. Leg de eerste plak cake op een schaal of taartplateau en spuit kleine toefjes langs de buitenste rand. Vul ook het midden van de cake met de crème. Open de tweede rol Oreo’s en breek wat koekjes in stukken, verdeel deze over de vulling.
  • Leg de tweede plak cake bovenop de eerste en vul deze op dezelfde manier. Ga zo door tot je de laatste plak cake bovenop legt en maak dan weer mooie toefjes rondom. In het midden maak je één grote toef. In die toef steek je (stukken) Oreo koekjes. Je Oreo taart is klaar!

Oreo taart 3a

bacon-ei muffin 1a

Deze bacon-ei muffins zijn eigenlijk geen échte muffins. Er wordt geen bloem of olie aan de eieren toegevoegd, dus het zijn niet de bekende muffins met een cake achtige structuur. Dit zijn meer ontbijtmuffins. Geen bakje van papier, maar van bacon. De vulling is een ei mengsel met groenten naar keuze. Prima muffins om te serveren bij het ontbijt, de lunch of brunch. Ze zijn misschien niet moeders mooiste, maar uiteindelijk gaat het erom dat ze lekker zijn toch? Ik kan je verzekeren dat dat helemaal goed zit bij deze bacon-ei muffins!

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod! 

Bestel hier!

Afbeelding
bacon-ei muffin 3a

Meer hartige muffins recepten

Ben je fan van hartige muffins? Goed nieuws: op mijn blog vind je nog veel meer lekkere variaties! Van muffins met kaas en groenten tot verrassende combinaties met spek of kruiden – ideaal voor een lunch, picknick of hartige snack.

Je vindt alle recepten in een handig overzicht, zodat je snel aan de slag kunt. Of probeer een van deze populaire hartige muffins:

bacon-ei muffin 2a

 

BACON-EI MUFFINS

Recept afdrukken

4.10 van 10 stemmen

Bacon-ei muffins

Deze bacon-ei muffins zijn nét een beetje anders dan gewone muffins. Ze bevatten namelijk geen bloem of olie, maar bacon, ei en andere lekkere ingrediënten naar keuze. Heerlijk als ontbijt dus!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 6 plakjes bacon
  • 3 eieren (M)
  • scheutje room (zo’n 3-4 eetlepels)
  • 1 steel bosui
  • 8 cherry tomaatjes
  • handje geraspte kaas
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Vet de cupcake vorm licht in en bekleed deze met de plakjes bacon. Snij de cherry tomaatjes in vieren en verdeel deze over de vormpjes. Snij ook de bosui fijn en verdeel deze samen met de kaas over de muffins. In een kom klop je de eieren los met de room en kruiden.
  • Verdeel het ei mengsel over de vormpjes en strooi er nog wat extra kaas overheen.
  • Zet de plaat in de oven en bak de bacon-ei muffins in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot het ei gaar is. Je kunt dit eenvoudig controleren met een prikker, het ei moet helemaal gestold zijn.
  • Als de muffins uit de oven komen zijn ze mooi groot en gerezen, bij het afkoelen zakken ze in. Niet het allermooist misschien, maar met de smaak zit het helemaal goed ?

 

abrikozen mueslirepen 1a

Waarschijnlijk zie je nu in de titel van dit artikel al een woord staan waarvan je je afvraagt waarom dit op Laura’s Bakery staat. Een zoete aardappelcrème, wat moet je daar nou mee? Dat dacht ik ook hoor toen ik laatst een potje thuisgestuurd kreeg. Maar volgens het kaartje dat erbij zat, smaakt het naar karamel en daarmee is mijn interesse gewekt. Ik nam een hap en was verrast dat de smaak inderdaad iets weg heeft van karamel. Hmm, daar kan ik wel iets lekker mee bakken! Bij het pakketje zaten al een paar recepten om mij op weg te helpen en ik besloot de mueslirepen een kans te geven. Alle benodigde ingrediënten had ik al in huis, dus ik kon gelijk aan de slag.

abrikozen mueslirepen 3a
ABRIKOZEN MUESLIREPEN MET ZOETE AARDAPPELCRÈME

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Abrikozen mueslirepen

Abrikozen mueslirepen met zoete aardappelcrème? Dat klinkt bijzonder en dat is het ook. Maar het smaakt erg lekker en het is zeker een aanrader om uit te proberen!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram zoete aardappelcrème (De zoete aardappelcrème die ik gebruik is van het merk Aicha en heet Crème d’lpomée, je koopt het bij AH)
  • 125 gram havermout
  • 60 gram gedroogde abrikozen

Instructies

  • Snij of knip de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje. Eenmaal gesmolten haal je de pan van het vuur en voeg je de rest van de ingrediënten toe. Roer goed door elkaar en verdeel het mengsel over de siliconen cupcake vormpjes. Andere vormpjes kunnen natuurlijk ook.
  • Druk het mengsel aan met een lepel en zet de vormpjes op een bakplaat. Bak de mueslirepen in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de bovenkant goudbruin is.
  • Ze zijn nog zacht wanneer ze uit de oven komen, tijdens het afkoelen zullen ze hard worden.

abrikozen mueslirepen 2a

Ik vond het erg leuk om eens met deze crème geëxperimenteerd te hebben. Je kunt er dus ook echt ontzettend lekkere abrikozen mueslirepen mee maken. De randen waren bij mij lekker knapperig terwijl ze van binnen nog wat zachter waren. Helemaal goed, want dit vind ik zelf erg lekker! Een lekkere crème waar ik nog veel meer mogelijkheden mee zie.

Bagel met roomkaas en prosciutto 1a

De eerste bagel die ik at was volgens mij bij een filiaal van Bagels & Beans. Sinds die eerste keer ben ik daar altijd dezelfde bagel blijven bestellen, namelijk de bagel met roomkaas en prosciutto. Ik twijfel regelmatig of ik toch eens iets anders zal proberen, maar deze bagel vind ik gewoonweg te lekker om hem niet te bestellen. Toen ik vorige week ziek was, was mijn eetlust compleet verdwenen. Deze bagel was één van de eerste dingen waar ik trek in had en ik besloot hem gewoon thuis te maken. Zo moeilijk kan dat niet zijn toch? Het is misschien geen exacte kopie, maar wel mijn mega lekkere versie van de Bagels & Beans bagel. Een aanrader om thuis ook eens te maken!

Bagel met roomkaas en prosciutto 2a

BAGEL MET ROOMKAAS EN PROSCIUTTO

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Bagel met roomkaas en prosciutto

Mijn favoriete bagel van de Bagels & Beans is zonder twijfel de bagel met roomkaas en prosciutto. Daarom besloot ik hem na te maken en het resultaat mag er zeer zeker wezen, heerlijk!
Porties: bagels

Ingrediënten

  • 2 bagels (verse of de afbak variant)
  • roomkaas
  • 4 plakjes prosciutto
  • pijnboompitten
  • zongedroogde tomaatjes
  • snippers Parmezaanse kaas
  • rucola

Instructies

  • De bagel vind ik het lekkerst als hij nog een klein beetje warm is. Bak ze dus af, op warm ze even op als je verse bagels hebt gekocht. Terwijl de bagels in de oven staan zet je de rest van de ingrediënten vast klaar. Dep de zongedroogde tomaatjes even op een stukje keukenpapier zodat er niet meer zoveel olie aan zit. Rooster de pijnboompitten even kort voor nog meer smaak.
  • Snij de bagels met een scherp mes in tweeën en smeer er een dikke laag roomkaas op. Leg twee plakjes prosciutto op elke bagel en verdeel de zongedroogde tomaat, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en rucola erover. Leg de bovenste helft van de bagel weer terug en geniet!

Wat is jouw favoriete bagel?

Truffels en bonbons dippen in chocola

Toen ik eind vorig jaar een workshop gaf op De Tasty waar we Oreo truffels gingen maken, kwam ik erachter dat truffels en bonbons dippen in chocola lastiger is dan het lijkt. Zelf heb ik thuis een handig setje met bonbonvorken, die maken het dippen heel eenvoudig. Maar dit setje heb ik niet altijd gehad, ik ben  gewoon begonnen met een paar vorken. Ik geef je mijn tips hoe je zonder speciale benodigdheden toch heel eenvoudig je truffels van een laagje chocola kunt voorzien.

Twee vorken

Het makkelijkst is om twee vorken te gebruiken wanneer je kleine baksels in chocolade dipt, zeker wanneer je een wat diepere kom gebruikt waardoor het lastig is om de truffel eruit te halen. Truffels zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Je kunt ze dus rustig in een kommetje chocola leggen, ze er een beetje doorroeren zodat ze helemaal omhuld zijn met chocolade en er vervolgens uithalen. Door twee vorken te gebruiken kun je makkelijk de truffel met de ene vork op de andere schuiven. Even tikken op de rand zodat overtollige chocola eraf loopt en dan kun je ze verplaatsen naar een velletje bakpapier.

Plastic vork

Heb je nog een paar plastic wegwerpvorken liggen? Hier kun je eenvoudig een bonbonvork van maken! Breek de middelste tanden eruit zodat alleen de buitenste twee overblijven. Je truffels en bonbons blijven zo mooi op de vork hangen en de overtollige chocolade loopt er heel gemakkelijk af.

Extra tips

  • laat de overtollige chocola goed van de truffels druppen, anders loopt het eraf wanneer ze op het bakpapier liggen en krijgen ze een soort voetje.
  • als je chocolade iets dikker begint te worden, loopt hij lastiger van de truffels af. Het kan helpen om met een vork of mes even langs de onderkant te gaan van de vork waar de truffel op rust.
  • voor het mooiste resultaat tempereer je de chocola, lees hier hoe je chocola kunt tempereren zonder speciale hulpmiddelen als een thermometer.
  • kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Ik heb hier wat fijne recepten voor truffels en bonbons!

wentelteefjes plukbrood 1a

Via de Facebookpagina van Laura’s Bakery deel ik regelmatig leuke video’s die ik op het web tegenkom. Zo’n twee weken terug was dat een video van een wentelteefjes plukbrood, wat een fantastisch idee! Ik noteerde het gelijk op mijn lijstje, dit moest en zou ik ook eens maken! En zo stond ik nog geen twee dagen later in de supermarkt om een ongesneden bol brood te halen. Niet over nagedacht dat ’s avonds laat de broodafdeling niet echt goed gevuld is en ik greep dus ook mis. Een paar dagen later probeerde ik het weer opnieuw -’s ochtends vroeg dit keer- en ik ging naar huis met een perfect brood voor mijn wentelteefjes plukbrood. Gelukkig is dit brood snel te maken, zo kun je extra snel aan tafel om te smullen van dit heerlijke brood!

wentelteefjes plukbrood 2a

WENTELTEEFJES PLUKBROOD maken

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Wentelteefjes plukbrood

Wist je dat je met een ongesneden brood een ontzettend lekker wentelteefjes plukbrood kunt maken? Het is ook nog eens hartstikke simpel om te maken.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 1 ongesneden brood
  • 200 ml melk
  • 2 eieren (M)
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 tl kaneel
  • vers fruit naar keuze

Instructies

  • Mijn brood was ongeveer 12×18 centimeter groot, maar je kunt natuurlijk ook prima een groter brood gebruiken. Pas de hoeveelheid van de andere ingrediënten daar dan wel op aan.
  • Snij het brood met een scherp mes zowel horizontaal als verticaal in, er ontstaan nu blokjes. Zorg dat je het brood niet helemaal doorsnijdt, laat ongeveer de onderste centimeter heel. Plaats het brood in een ovenschaal, leg er een velletje bakpapier onder zodat je hem na het bakken makkelijk los krijgt.
  • In een kommetje klop je de melk, eieren, vanillesuiker en kaneel los. Giet dit rustig over het brood, trek het een beetje uit elkaar zodat ook de binnenkant het mengsel goed op kan nemen. Als er nu heel veel van het mengsel in de ovenschaal terecht komt, kun je dit opnieuw over het brood gieten.
  • Bak het plukbrood in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Voel na het bakken even of het midden van het brood ook goed warm is, anders laat je hem er nog iets langer in staan.
  • Verplaats het wentelteefjes plukbrood naar een bord of schaal en stop het fruit tussen de stukjes brood.
  • Serveer het plukbrood terwijl het nog warm is. Je zou er (zoals de video liet zien) ook nog maple syrup bij kunnen serveren, maar ik vond het zelf zo al heel erg lekker!

wentelteefjes plukbrood 3a

pasta salade spiesjes 1a

Deze leuke spiesjes staan al een hele tijd te wachten tot ze online mochten. Sinds Kerst al om precies te zijn. Toen maakte ik deze pasta salade spiesjes als onderdeel van het buffet. We vonden ze allemaal ontzettend lekker en zeiden gelijk dat dit ook leuk zou zijn voor een picknick. Nu de temperaturen langzamerhand wat stijgen en het zonnetje zich vaker laat zien, is het dus de hoogste tijd om dit idee van een pasta salade op een prikker met jullie te delen! En is die picknick voor jou nog wat te vroeg? Ook bij de borrel maak je genoeg mensen blij met deze spiesjes.

pasta salade spiesjes 2a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pasta salade spiesjes

Deze pasta salade spiesjes zijn heerlijk bij de barbecue, maar ook bij een high tea of de picknick. Lekker fris en super smakelijk.
Porties: spiesjes

Ingrediënten

  • 80 gram ongekookte tortellini (vulling naar keuze, ik gebruikte kaas)
  • 10 kleine bolletjes mozzarella
  • 20 cherry tomaatjes
  • basilicum blaadjes

Instructies

  • Kook de tortellini volgens de verpakking beetgaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Leg ook de andere ingrediënten klaar. Als je geen kleine bolletjes mozzarella kunt vinden, kun je ook een grote bol in blokjes snijden. Zorg dat je wat kleinere stukjes basilicum gebruikt, grote blaadjes kun je ook prima in twee delen scheuren.
  • Rijg eerst een stukje pasta aan je spiesje, gevolgd door een tomaatje, blaadje basilicum en bolletje mozzarella. Daarna weer en stukje pasta, tomaat, basilicum en eindig ook met de pasta. Je kunt natuurlijk ook een andere volgorde aanhouden, dat maakt niet zoveel uit. Ga door met het maken van spiesjes tot je ingrediënten op zijn.

bosbessen bladerdeeg hapjes 1a

Blogtechnisch heb ik mijn draai helemaal gevonden sinds mijn verhuizing. Ik kan mij vaak slecht concentreren en ben snel afgeleid. Dat heb ik altijd al gehad, maar het leek sinds mijn verhuizing nog net even wat erger te zijn. Maar sinds een klein maandje is mijn concentratie echt top! Ik kan ’s ochtends vroeg tot aan het avondeten onwijs gefocust bezig zijn, zowel achter de computer als in de keuken. Zonder afleiding ga ik als een tierelier. Pas rond etenstijd wanneer mijn maag begint te rommelen heb ik door dat er alweer een werkdag voorbij is. Heel fijn! Op één van die productieve dagen maakte ik 5 verschillende recepten voor het blog. Waaronder één mislukking met een halve rol bladerdeeg. Met de andere helft wilde ik dus iets anders maken en ik besloot het te combineren met de bosbessen die ik nog over had van een ander recept. Eigenlijk was het gewoon een manier om de restjes op te maken en niet de bedoeling dat ze op het blog zouden komen. Maar daar dacht ik anders over toen deze bosbessen bladerdeeg hapjes uit de oven kwamen. Fijne kleine hapjes met een frisse fruitvulling, heerlijk! Als je van zoet houdt, kun je zelfs nog wat extra suiker of honing in de flapjes doen, maar ik vond juist het frisse van deze hapjes erg lekker.

bosbessen bladerdeeg hapjes 2a

BOSBESSEN BLADERDEEG HAPJES maken

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Bosbessen bladerdeeg hapjes

Deze bosbessen bladerdeeg hapjes zijn makkelijk om te maken en vooral erg lekker. Kleine hapjes met een frisse vulling!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • bakje bosbessen
  • ei (geklutst)
  • fijne kristalsuiker

Instructies

  • Snij de rol bladerdeeg in 12 gelijke rechthoekjes, over de brede kant haalde ik er 4 uit en over de smalle kant 3. Zo heb je een beetje een idee hoe je moet snijden. Verdeel elk rechthoekje in gedachten even in twee helften, op één helft zet je met een mesje een paar inkepingen. Op de andere helft plaats je een paar bosbessen.
  • Vouw de helft met inkepingen over de kant met bosbessen heen en druk de zijkanten dicht met een vork. Leg de bladerdeeg hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het geklutste eitje. Strooi dan nog een beetje suiker over de hapjes heen.
  • Bak de bosbessen hapjes in 12-14 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

bosbessen bladerdeeg hapjes 3a