
UPDATE! Het Laura’s Bakery Basisbakboek is niet meer leverbaar, maar er is een veel uitgebreider basisbakboek (met twee keer zoveel recepten!) voor in de plaats gekomen: Het complete basisbakboek. Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben en de overlap van de recepten met Het Laura’s Bakery Basisbakboek uit 2016 is minimaal. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek 32 recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. Lees hier meer.
Het is alweer even geleden dat ik bekend maakte dat ik een bakboek ga maken, hoogste tijd dus voor een update in de vorm van the making of. Doordat maart een maand was waarin de griep mij goed te pakken kreeg, ben ik nog niet zover als ik graag had gewild. Maar ik vertel je gewoon alvast wat er allemaal gebeurde nadat ik mijn contract tekenende.
Want ja, daar begint het mee. Het tekenen van een contract. Voordat ik zover was had ik natuurlijk al enkele afspraken gehad met de uitgever. Daarin bespraken we mijn ideeën, waar Anja van Forte Uitgevers gelukkig gelijk erg enthousiast over was. Tijd om een boekvoorstel te schrijven. Daar staat in wat je precies van plan bent, waarom je het wilt maken en wat je met het boek wilt bereiken. Ook maak je vast een opzet van de inhoudsopgave.
Die inhoudsopgave ga ik natuurlijk nog niet verklappen, maar ik beloof jullie dat het leuk wordt! Zoals gezegd wordt het dus een basisbakboek. Een boek waar de ongeschreven regels van het bakken instaan, fijne basisrecepten, variaties daarop en natuurlijk ook handige tips. Doel van het boek? Laten zien dat bakken echt niet moeilijk is en dat je met een goede basis eigenlijk alles kunt maken wat je wilt. Ik help jullie op weg en uiteindelijk kun je dan zelf recepten bedenken en maken.
Nou goed, bij Forte viel dit idee in de smaak en ik tekende mijn contract! Zo gaaf! Daarna begint het echte werk. Het boek schrijven. Ik begon al direct met een grove opzet van het boek. De hoofdstukken zette ik al op een rij en per hoofdstuk zette ik puntsgewijs vast de inhoud op een rij. Het zit allemaal al helemaal in mijn hoofd, ik moet het alleen allemaal nog uitwerken.

Ook ging ik al snel naar de vormgever toe. Barbara van b’IJ Barbara gaat mijn boek vormgeven en daarom ging ik naar haar kantoor aan het IJ in Amsterdam. Barbara had al verschillende boeken klaar liggen die ze had vormgegeven en ook ik had wat boeken meegenomen die ik mooi vind qua opmaak.
Samen met Anja bespraken we van alles voor de opmaak. Welke sfeer moet het boek krijgen, wat voor soort opmaak vind ik mooi, wat moet er allemaal op de cover staan en nog veel meer van dat soort dingen. Inmiddels heb ik al verschillende opzetten mogen ontvangen en het gaat zó ontzettend gaaf worden! Zodra ik jullie iets kan en mag laten zien doe ik dat natuurlijk.
Ik heb in de loop der jaren ook al flink wat spullen verzameld voor de fotografie van mijn boek, maar ik gebruik regelmatig dezelfde ondergronden, bordjes, schaaltjes en doekjes. Dat vind ik voor het blog niet erg, maar voor de fotografie van het boek wilde ik graag meer kunnen variëren. Daarom ging ik langs bij de kringloop, bestelde wat spullen online en benaderde een paar merken om mee samen te werken.

Bij de kringloop nam ik verschillende bordjes, glazen en bestek mee. Mijn totale buit zie je op bovenstaande foto. Voor nog geen 10 euro had ik weer allemaal leuke dingen voor mijn foto’s.
Bij Blokker bestelde ik een set met glazen mengkommen, een extra bakplaat en een kookplaatje. Een aantal recepten krijgen stap voor stap foto’s en daarvoor vind ik het kookplaatje wel erg makkelijk. Het staat mooier op de foto’s en wat mobieler dan mijn fornuis. Zo kan ik makkelijk een goed licht plekje opzoeken voor de foto’s.
Van Lijns kreeg ik een fantastische marmeren plaat. Ik gebruik hem echt superveel en in het boek zul je hem dus ook regelmatig voorbij zien komen. Ook van Le Creuset kreeg ik een paar dingen voor mijn boek. Een fijne springvorm van 20 centimeter, mooie ovenschaal en twee spatels.
Met KitchenAid werk ik veel samen en zij zorgden ervoor dat ik voor het boek (en blog) aan de slag kan met de doorzichtige mengkom, flexbeater en een fantastische handmixer. Zo kan ik op de foto’s goed laten zien wat er in de kom van mijn mooi blauwe KitchenAid zit.

Ook wil ik nog even Bitossi Home in het zonnetje zetten. Ik vind hun servies zo ontzettend gaaf dat ik ze had benaderd voor een samenwerking. Uiteindelijk werden er twee grote zware dozen bezorgd die helemaal vol zaten met hun prachtige servies. Allemaal kleurtjes die perfect bij mij en mijn blog passen. Wat ik ook zo leuk vind aan dit servies is dat je de verschillende series kunt mixen en matchen. Ik heb al verschillende leuke combinaties gemaakt voor het blog en boek.
Dat komt er dus ook allemaal bij kijken. Het is niet alleen maar schrijven, bakken en fotograferen. Er zijn ook spullen voor de foto’s nodig en het boek moet vormgegeven worden. Ik wist natuurlijk wel van tevoren dat er veel meer dan alleen dat moest gebeuren, maar realiseerde mij toch niet helemaal hoeveel tijd daar nog in gaat zitten.

Al die voorbereidingen zijn nu in ieder geval gedaan en het belangrijkste is nu het bakken en schrijven. Ik heb in het paasweekend een hele goede start gemaakt met bakken. Op één dag maakte ik gelijk 6 recepten. Een aantal recepten had ik gehalveerd om niet met een gigantisch overschot aan koekjes te zitten. Al waren de collega’s van mijn vader en moeder daar waarschijnlijk wel blij mee geweest. Zelf had ik van alle koekjes eentje gehouden om ze te kunnen proeven, de rest had ik dus allemaal weggegeven. Dat doe ik met bijna al mijn baksels trouwens.
Deze week maak ik de rest van de koekjes voor het boek en ga ik ook vast verder voor de andere hoofdstukken. In totaal heb ik nu dus 6 recepten al helemaal klaar van de in totaal 70 recepten. Er moet dus nog flink wat gebeuren, maar alle recepten zijn al zo goed als uitgeschreven. Ik hoef ze ‘alleen nog maar’ te maken. Mijn deadline is 1 juni, dus komende 1,5 maand ben ik voornamelijk bezig met mijn boek.
Wat betekent dit voor het blog? Niet veel. Ik heb veel berichten ingepland en bijna alles staat klaar voor die 1,5 maand. Wel komt deze tijd 1 artikel per week minder online, 4 dus in plaats van 5. Nadat ik alles af heb voor het boek ga ik gewoon weer terug naar 5 (en misschien wel meer).
Tot zover de boek update van mijn basisbakboek! Ik ga weer verder met bakken en geef jullie snel weer een update over het proces achter het maken van een kookboek!