Waar je bij de meeste baksels van de vanille variant heel eenvoudig een chocolade variant kunt maken, ligt dat bij een biscuit iets anders. Ik heb wel eens geprobeerd om bij het recept voor een biscuit wat cacaopoeder toe te voegen, maar ik kreeg toch nooit het resultaat dat ik graag wilde hebben. Uiteindelijk probeerde ik een compleet ander recept dat een stuk beter werkte. Na daar flink aan gesleuteld te hebben ontstond uiteindelijk dit recept voor een chocoladebiscuit.
Chocoladebiscuit
Ingrediënten
- 90 gram bloem
- 90 gram maïzena
- 25 gram cacaopoeder
- 6 eieren(m) (gesplitst)
- 180 gram fijne kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 2 el warm water
Instructies
-
Voeg bloem, maïzena en cacaopoeder samen in een kom en roer even kort door. In een vetvrije kom klop je de eiwitten met 60 gram suiker en het water tot stijve pieken. In een derde kom doe je de eidooiers met de rest van de suiker en vanillesuiker, klop tot een schuimig mengsel.
-
Beide eimengsels voeg je samen in een kom, spatel voorzichtig door elkaar. Voeg dan het bloemmengsel in delen toe en spatel dit rustig door het mengsel.
-
Stort het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede bakvorm en strijk het oppervlak glad met een spatel.
-
Bak het biscuit in 40 minuten op 180° C (boven- en onderwarmte).
-
Laat het biscuit een paar minuten afkoelen voordat je hem op een rooster stort en daar verder laat afkoelen. Wanneer hij volledig is afgekoeld kun je hem doorsnijden en vullen.
Tips
- Ja, het klopt dat je gelijke delen bloem en maïzena gebruikt. Dit is geen tikfout ?
- Wil je een ander formaat bakvorm gebruiken? Dan lees je hier hoe je het recept kunt omrekenen.
- Neem eens een kijkje tussen de vullingen en toppings om er een lekkere taart van te maken.
Mooi recept, en fijne stap-voor-stap foto’s!
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen cake en biscuit?
Is biscuit smeuïger van binnen?
Een biscuit is luchtiger. Denk maar eens aan een slagroomtaart, de basis die hiervoor wordt gebruikt is een biscuit.
Hi Laura,
Ik ben groot fan van je site en heb al verschillende recepten gemaakt. Allemaal even heerlijk! Bedankt!
Voor taarten bak ik nooit een hele cake maar een dunne grote cakeplak waar ik cirkels uit druk. Vind ik makkelijker. Kan ik dit beslag voor zo’n cakeplak gebruiken? Ook ca. 10 minuten bakken op 180C?
Dat kan zeker. Qua temperatuur en tijd durf ik niet met zekerheid te zeggen wat het best is, kwestie van proberen vrees ik 😉
Hallo Laura,
Hoe krijg een kom echt vetvrij?
Vriendelijke groet,
Yvonne
Met citroensap inwrijven, zowel kom als garde/menghaak.
Ha Lian,
Bedankt voor het antwoord.
Ik neem aan dat je de citroen niet proeft in het eiwit?
Dit proef je inderdaad niet terug.
Dank je voor het recept! Ik was er net naar op zoek voor de verjaardagstaart van mijn zoontje. Hij was goed gelukt, luchtig (maar wel compact inderdaad) en gaar, wel korter gebakken. Hij was wel vrij droog, heb je daar nog tips voor?
Biscuits zijn altijd relatief droog. Als het heel erg is, is nog korter bakken een optie.
Hoi Laura,
Kan ik niet gewoon cacao poeder toevoegen aan normale biscuit recept, dit ziet er iets ingewikkelder uit 🙂
Het kan, maar je krijgt met dit recept een beter resultaat (en het is echt niet moeilijk hoor 😉 )
Hoi Laura
Ik heb een 15cm bakvorm. Zou deze biscuit graag willen maken maar vind t omrekenen nog al een gedoe. Dus was van plan om jouw hoeveelheden aan te houden en dan mijn bakvorm maar voor een deel te vullen. Omdat het zal rijzen vraag ik me af.. tot hoe ver kan ik het vullen?
Ik zou tot 2/3 vullen.
Hoi Sabine,
Heb jij dit inmiddels al geprobeerd?
En zo ja.. hoelang heb je de biscuit gebakken als ik vragen mag?
Groejtes Margie 🙂
Hallo Laura,
Ik zou graag een biscuit dambord willen bakken met gewone biscuit en chocoladebiscuit. Omdat de 2 soorten samen in de vorm gaan, moet de dikte van de biscuit ongeveer hetzelfde zijn. Hoe begin ik daar aan?
Maak je de 2 soorten biscuit apart? Of voeg je cacao toe aan de helft van het beslag?
Alvast bedankt!
Nancy
Ik zou de twee soorten apart maken. Uiteindelijk snijd je de lagen dan in gelijke hoogte.
Hoi Laura,
Ten eerste wat een geweldige site! Ik kom hier vaak voor ideeën of recepten.
Nu wil ik graag een chocolade -vanille laagjes taart maken.. Ik heb hiervoor een bakvorm van 18cm en een kleintje van 10cm. Deze wil ik bovenop elkaar zetten.. Mijn vraag is welk beslag kan ik het beste gebruiken? Gewoon de basisrecepten van chocolade en vanille (cake/taart?) en deze dan omrekenen naar de bakvormen die ik gebruik?
Ik hoop dat je mij hier een beetje mee kan helpen!
Alvast bedankt!
Je zou zowel cake als biscuit kunnen gebruiken. Ik geef hier iets meer info over beide soorten: https://www.laurasbakery.nl/het-verschil-tussen-cake-en-biscuit/
Dank je voor dit recept, ik heb nog nooit zo’n mooie basistaart gemaakt.
Hoi Laura,
Ik wil graag de Confetti taart maken maar dan red velvet. Als ik bij dit recept rode kleurstof toevoeg komt dat dan goed of moet ik dan een ander recept gebruiken?
Bedankt! Maaike
Daar kun je beter dit recept voor gebruiken, dan is het echt red velvet: http://www.laurasbakery.nl/red-velvet-cupcakes/
Oke dank je wel!
Dag Laura,
Ik had laatst je recept gebuikt en een heerlijke taartje gamaakt. Heel erg bedankt voor het delen van je recepten.
Nu wil ik een grotere taart maken maar heb geen idee hoe ik dat moet omrekenen? Heb je misschien tips voor mij?
Groet Naoual
Hier kun je vinden hoe je het omrekent.
Hoi Laura, ik wil deze biscuit (en straks ook de vanillevariant) gaan gebruiken voor de basis van een giant cupcake. Heb jij enig idee welke hoeveelheid ik hier voor nodig heb? Een beetje teveel is niet erg maar een schatting is wel handig…
Durf ik niet te zeggen, ik ken de inhoud van de vorm niet. Zou hem in ieder geval voor 2/3 vullen.
Hoi Laura,
Ik wil een luchtige chocoladebiscuit maken en zie dat je geen bakpoeder gebruikt, maar zie wel maizena staan.
Kun je uitleggen waarom je geen bakpoeder gebruikt en wat de werking is van maizena in de biscuit?
Wordt deze biscuit met maizena mooi luchtig?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes, Julia
maizena is voor de binding en structuur. Biscuits maak je nooit met bakpoeder, de eieren maken het luchtig.
Hoi Laura,
gebruik jij eigenlijk zelfrijzende bloem of gewone?
En kan je de melk gewoon vervangen door sojamelk?
dankjewel
gewone bloem, als het zelfrijzend moet zijn staat dit er altijd bij.
Hoi Laura
voor de verjaardag ven mijn dochter wil ik voor dit recept graag met ganzeneieren maken. Hoeveel gram ei heb ik precies nodig?
Groetjes Ann
een M ei is gemiddeld 50 gram.
beste laura,
wat zijn de juiste verhoudingen voor een chocoladebiscuit van 24cm?
ik kan namelijk aan het berekenen niet goed aan uit :-s
alvast bedankt
Via deze link leg ik uit hoe je het kunt omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ (het is voor mij niet mogelijk om voor iedereen specifieke recepten om te rekenen).
hey is dit 40 min op 180 graden op heteluchtstand?
Nee, temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je 10-20% lager.
Kan ik met dit recept ook een vanillebiscuit maken als ik de cacao vervang door vanille? Wat gebruik ik hier dan het beste voor?
Er staat een los recept voor een normaal biscuit online, zie link in artikel 🙂
Beste Laura,
Hartelijk dank voor de omreken-link. Heb het recept gemaakt in een vorm van 36×23. Is goed gelukt, moet een voetbalveld worden. Wilde fotootje meesturen, maar dat lukt dan weer niet
Beste Laura,
Hartelijk dank voor de omreken-link. Heb het recept gemaakt in een vorm van 36×23. Is goed gelukt, moet een voetbalveld worden. Wilde fotootje meesturen, maar dat lukt dan weer niet.
Lisette
Hoi! Ik wil graag een checkerboard bisquit maken, met jouw chocolade en naturel bisquit. Nu lees ik dat de choco versie stuk compacter is. Ik heb zo’n plastic ring om het beslag in te gieten. Door het verschil van de structuren, breekt het dan af? Of is het verschil niet zo groot? Groetjes van nieuwe fan
Ik heb zo’n checkerboard ook gemaakt met de vormen van Wilton met plastiek inzet en die liepen toch een stuk over in mekaar. De Amerikanen doen dan met cakedeeg en dat is vaster dan biscuit. Misschien dat je beter de lagen per kleur bakt en erna uitsteekt…
Eindelijk een chocolade biscuit dat en heel lekker is, en ook nog eens goed lukt. De mijne was nu mooi hoog? dat is helaas niet altijd het geval.
En dan ook nog niet ingewikkeld om te maken.
Top dankjewel?
Dit recept is voor een biscuit van 20cm. Welke hoogte kom je dan uit?
Ik heb dat nog nooit opgemeten, genoeg om 2x door te snijden in ieder geval.
Dag Laura,
Welk merk/soort cacaopoeder kan ik het beste gebruiken? De smaak van de poeder die ik nu heb is heel sterk met een heel specifieke smaak.
Alvast bedankt.
Groetjes Lewara
Ik gebruik zelf vaak Droste, Blooker kan ook.
Bedankt voor dit recept! Deze wil ik gaan maken als verjaardagstaart voor mijn zoon met aardbeienbavarois vulling.
Klop je de eieren en suiker net zo lang als bij een gewone biscuit? Of wordt de biscuit in dit geval luchtig door het opgeklopt eiwit?
Alvast bedankt, Femke
Minder lang, maar wel dat het goed schuimig wordt.
Hallo Laura, bedankt voor dit recept! Mijn kinderen zijn gek op chocolade, deze biscuit zal hen beter bevallen dan de gewone. Gebruik je gewone bloem, of zelfrijzende bloem?
Ik wil hem daarna overgieten met ganache, maar bij mij is de bovenkant nooit mooi plat… tips?
Alvast bedankt!
gewone, als het zelfrijzend moet zijn staat dit in het recept. En van de onderkant de bovenkant maken zorgt voor een rechte taart.
Bedankt voor de tip!
Hallo Laura,
Allereerst mijn meer dan welgemeende complimenten voor je website. Ik heb er al vaak lekkere en eenvoudig te maken zaken van gemaakt. Gewoonweg super.
Mijn vraag bij dit recept is waarom je twee eetlepels water bij het eiwit doet. Ik heb dit nog nooit gehoord (maar dat zegt natuurlijk niks).
Alvast bedankt voor een reactie.
– BakSmurf –
Hoi Laura,
Hoeveel cm hoog wordt het biscuit?
Alvast bedankt, Suus
Bij mij werd hij ongeveer 4 cm hoog.
Dat vraag ik me ook af ????
Dat vraag ik me ook af ?….?…..?.??…
Want ik moet het omrekenen?
Hallo Laura,
als er in jouw recepten staat suiker, bedoel je dan kristalsuiker of basterdsuiker? eigenlijk vind ik dat bij recepten in het algemeen best wel onduidelijk. weet jij wat het verschil is wanneer je de ene gebruikt of juist de andere in het bakresultaat? groeten Aukje Bangma
fijne kristalsuiker is toch hetzelfde als basterdsuiker? en kristal gewone suiker?
Nee dat is zeker niet hetzelfde! Fijne kristalsuiker en gewone kristalsuiker zijn in principe hetzelfde, maar de suikerkorrel is kleiner van fijne kristalsuiker. Basterdsuiker geeft wel echt een ander effect.
Kristalsuiker is altijd de basis, net zoals ongezouten boter dat is. Ongeschreven bakregels zijn dat eigenlijk, hoewel ik er een leuk artikel over heb geschreven: https://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/
Fantastische recepten heb je, gebruik ze graag en altijd erg lekker.
Wat is de reden/het effect van water toevoegen aan je eiwitschuim?
Gr Sandra
Eigenlijk de simpele reden om ervoor te zorgen dat het beslag niet droog wordt. Het is echt een heerlijk biscuit!
Hoi Laura, al een aantal keren de ‘gewone’ biscuit gebakken maar mijn zoontje wil voor zijn 3e verjaardag een chocoladetaart ;-).. Nu vind ik een echte chocoladetaart wat te machtig voor deze gelegenheid dus dacht deze te gebruiken. Kan je nog een lekkere rip geven vwb de vulling/topping om hem wat meer ‘chocolade’ te maken? of is bijvoorbeeld een oreo botercreme een lekkere vulling hiervoor? Hoor het graag!
Zeker, bij deze taart zit bijvoorbeeld een oreo botercrème die je ervoor kunt gebruiken. Je kunt ook wat chocolade als ‘drip’ er vanaf laten druipen? https://www.laurasbakery.nl/oreo-taart/
Bij de ingrediënten staat 2 el warm water, bij de bereiding kan ik dit nergens terug vinden. Waarvoor gebruik ik dit?
Jawel hoor, het staat in de tweede zin van de bereiding.
Vandaag jou chocolade biscuit recept gemaakt. Dan wel voor een 25 cm ronde taart.
En biscuit is mooi gelukt 7cm hoog geworden.
Wat leuk om te lezen! Benieuwd wat je er mee gaat maken.
Kan je ook een chocolade biscuit maken met gesmolten chocolade in plaats van cacao ?
Dat denk ik niet, maar ik weet het niet zeker.
wat als je nu zelfrijzende bloem gebruikt in der plaats van gewone bloem?
Gaat er dan een verschil zijn omdat je er al maïzena hebt ingedaan?
Ik weet niet wat er dan gebeurt door de toevoeging van bakpoeder, dan wordt het resultaat in ieder geval niet als op de foto.
Het recept is heel fijn om te gebruiken, maar volgens mij heb ik iets fout gedaan. Ik had geen bakvorm van 20 cm, maar wel een springvorm van 26 cm. Via de omrekentabel op de site ben ik bezig gegaan met bakken, maar nu is mijn biscuit vele malen lager… De bedoeling was om hem te gebruiken voor de maltersertaart. Nu heb ik het opgelost door nog een biscuit te maken, maar kan dit aan mijn bakvorm liggen of aan het omrekenen? Uiteindelijk zou ik het toch zoals op de foto willen krijgen:)
Ohjee wat vervelend. Even testen: hoeveel eieren heb je gebruikt uiteindelijk?
Ik ben er al achter gekomen. Ik heb de mixer te kort en te laag aangehad.
Hey,
Welke bloem word er voor de biscuitdeeg gebruikt gewone of zelfrijzende bloem? Zie nergens bakkingspoeder dus deze hoeft dan ook niet?
Gewoon bloem, dat andere is nl zelfrijzend bakmeel en wordt nooit bloem genoemd.
Hoi Laura! Wat een fijn recept, ziet er niet moeilijk uit. Ik twijfel nog heel erg over de vulling. Het is voor mijn zoontje die 2 jaar wordt dus het hoeft niet ingewikkeld maar liever ook niet heel vet of zoet. Ik dacht eerst aan banketbakkersroom of zwitserse room maar ik twijfel of dat een goeie combi is. Wat vind jij zelf lekkere combi’s met deze biscuit? En is het nodig om ook een siroop te gebruiken?
De Oreo botercrème van deze taart gaat er heel goed bij!
Ja, die had ik gezien inderdaad! Maar ik heb niet zoveel met oreo’s 😛
Ik zit inmiddels te denken aan een soort zelfgemaakte kersenvlaaivulling en mascarpone-slagroom laag 🙂 Hopelijk lust hij het!
Klinkt ook erg goed!
Hey Laura !!
Een klein vraagje, welke soort maizena gebruik je? De witte of de bruine?
Groetjes 😀
Witte.
Hoi Laura,
In dit recept splits je de eieren, bij het recept van het gewone biscuit niet zag ik. Is hier een rede voor? Dankjewel!
Groetjes Jorine
Klopt! Dit geeft het beste resultaat omdat de chocolade variant anders heel compact wordt. Na het nodige online research en testen kwam ik erop uit dat dit het beste werkt qua ’techniek’, maar dat is dus niet nodig bij de naturel variant en dat scheelt dan weer.
Hallo Laura,
Geen boter in dit recept, klopt dat? Normaal gesproken moet er toch boter in?
Groetjes Dawinja
Nee, dat moet juist nooit in een biscuit.
Hoi,
de pagina voor het omreken voor een grotere maat doet het niet!
Groetjes
Bedoel je deze? https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Bij ons werkt de pagina gewoon.
Dank je wel voor dit fijne recept, Laura! Ik maakte eerst een biscuit van een ander recept (waar de biscuit deel van uitmaakte), maar die mislukte, ondanks ik alles juist had uitgevoerd. Ik kwam dus bij jou voor een redmiddel en dit is gelukkig heel goed gelukt! Dank je wel voor al je super goed baktips!
Heb de chocoladetaart en het biscuitrecept gemaakt voor de moccataart, banketbakkersroom op laag 1 tempeersiroop op de 2de laag dan weer banketbakkersroom, bovenop slagroom met mocca aroma samen met kleindochter, werd 16jaar. Mooie hoge taarten, groot succes.
recept geprobeert, was niet lekker. doe deze maar niet mensen
Dit is echt het beste recept wat ik tot nu toe ben tegen gekomen. Ik denk dat je dan echt iets hebt fout gedaan.
Ik wil deze biscuit maken als basis voor de eerste verjaardagstaart van mijn zoontje (als vulling ga ik chocomousse gebruiken).
Maar ik vroeg me af hoe hoog de biscuit ongeveer komt, vooral is hij geschikt om in 3 delen te snijden of beter gewoon in 2 ? (Je wilt natuurlijk een goede verhouding tussen cake en vulling, dus geen te dikke lagen :D)
Ik snijd hem altijd in 3 delen, kan heel goed.
Hoe lang blijft de cake goed? De taart volledig maak ik een dag van tevoren, maar kan ik deze biscuit nog een dag vroeger maken zodat ik zeker genoeg tijd heb voor de afwerking of dan droogt de cake misschien al uit ?
Dat kan prima hoor.
Hallo. Ik heb onlangs een giant cupcakevorm aangeschaft. Heb jij een idee hoeveel biscuit ik hiervoor nodig heb? En hoelang en op welke temperatuur deze in de oven moet?
Daar heb ik helaas geen ervaring mee!
Hai Laura,
Ik heb een algemeen vraagje..
Als ik de bloem/maizena etc door de rest wil spatelen krijg ik altijd last van kleine bubbels met droog bloem is het mengsel.
Moet ik dan langer de tijd nemen en minder van het droge gedeelte erin zeven, of zijn hier nog andere oplossingen voor?
Groetjes!
Zeef je het wel? Je zou inderdaad iets meer de tijd ervoor kunnen nemen en achtjes maken bij het spatelen.
Ja, ik zeef het als ik het afweeg en daarna nog als ik het bij het mengsel doe.
Het is deze keer beter gelukt! Dus ik blijf gewoon oefenen.
Dank je wel voor je antwoord!
Hoi
ik heb een vraagje, wil binnenkort taart maken voor mijn verjaardag maar zou graag 2 biscuits op elkaar stapelen met daar botercrème tussen. Is deze biscuit er voor geschikt om te stapelen?
groetjes
Janne
Ja dat kan zeker!
Er staat in het recept niet wat je met de 2 el water moet doen.
In de eerste stap staat het: 60 gram suiker en het water 🙂
Hallo Laura,
Ik wil deze taart graag glutenvrij maken. Denk je dat ik de bloem 1 op 1 kan vervangen door glutenvrije bloem? Of misschien een combi van amandelmeel en glutenvrije bloem?
Met hartelijke groet,
Mirjam
Hoi Mirjam, dat heb ik zelf niet getest dus durf ik je niet precies te zeggen. Wellicht helpt dit artikel je erbij: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Hoi Laura,
Heb uiteindelijk glutenvrije bloem vervanger van Schar gebruikt in een verhouding van 80/20 iov 50/50 De taart was goed gelukt en iedereen vond m lekker.
Groet,
Mirjam
Wat fijn om te horen! 🙂
Is de bloem in je biscuit recepten altijd zelfrijzende bloem?
Alleen als dat er bij staat. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/welke-bloem-gebruik-je-om-te-bakken/
Hee, ik heb dit recept vandaag uitgeprobeerd. Alleen is het biscuit echt maar 2 cm hoog geworden. Heb je een misschien een idee wat ik verkeerd heb gedaan?
Liefs Baukje
Wat jammer! In dit recept vind je veel tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Dit ging perfect! Cake werd hartstikke hoog en was heerlijk van smaak. Fluffy en niet droog. Top recept.
Kan je deze biscuit ook maken met kleurstof ? En blijft de smaak dan hetzelfde ?
Dat kan, als je een beetje gebruikt heeft dat meestal geen invloed op de smaak. Houdt er wel rekening mee dat de chocolade ook invloed heeft op de kleur (gewone biscuit is makkelijker te kleuren).
Hoi!
Ik wil dit biscuit verdelen over 5 kleine bakvormen van 15cm. Is dat mogelijk?
Met vriendelijke groet,
Mitzy
Ja hoor dat kan! Je kunt eventueel de omrekentool gebruiken voor de hoeveelheden.
hoi Laura
Ik heb een bakvorm van 22 cm maar als ik het omreken staan er allemaal lastige cijfers. kan ik dat naar boven afronden?
groetjes Rubina
Vaak kun je het inderdaad afronden, als het maar niet teveel afwijkt.
Hoi ik heb een vraag over de cake.
Hoe hoog wordt de biscuit ongeveer?
En als je de biscuit vult is hij dan hoog genoeg om te drippen ?
De hoogte heb ik niet opgemeten, maar ik vermoed ca. 5 cm? Je zult meerdere biscuits moeten bakken en vullen wil je er een stapeltaart van maken met een langere drip. Hier wat meer uitleg over dripcake: https://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/