Zo kun je het best koekjesdeeg bewaren

Gepost: 30 oktober 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
13

koekjesdeeg 1a

Als ik koekjesdeeg overhoud, kan ik dit dan bewaren voor later?

Het gebeurt mij eigenlijk nooit dat ik koekjesdeeg overhoud. Maar het kan soms wel eens handig zijn om koekjesdeeg op voorraad te hebben. Als je onverwachts visite krijgt hoef je de koekjes alleen nog maar af te bakken. Je hebt er dan nauwelijks omkijken naar, maar je gasten komen binnen in een heerlijk geurend huis en krijgen vervolgens ook nog eens zo’n lekker versgebakken koekje. Het is dus maar goed dat koekjesdeeg bewaren heel gemakkelijk is, zowel in de koelkast als in de vriezer.

Koekjesdeeg bewaren in de koelkast

Misschien weet je al dat je later deze week visite krijgt maar weet je ook al dat je op dat moment geen tijd hebt om nog iets lekkers te maken. Dan kun je het koekjesdeeg dus gewoon al een paar dagen eerder maken. Als je het koekjesdeeg goed luchtdicht verpakt in folie kun je het prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Koekjesdeeg bewaren in de vriezer

Wil je altijd voorbereid zijn op onverwachtse gasten? Of misschien wil je juist wel voorbereid zijn voor plotselinge behoefte aan versgebakken koekjes. Dan bewaar je jouw deeg in de vriezer!

Het is het handigst om de koekjes van te voren al te  vormen. Draai er balletjes van of snij een rol deeg in plakjes. Leg de losse porties koekdeeg eerst op een plaat die je een half uur in de vriezer zet. Zo zijn ze al behoorlijk goed bevroren en zullen ze niet meer aan elkaar plakken. Nu kun je de porties koekdeeg in een bakje (of zakje) in de vriezer zetten.

Op het moment dat je koekjes nodig hebt haal je een aantal porties uit de vriezer en je kunt ze dan direct op de bakplaat leggen. Je hoeft het deeg niet eerst te ontdooien. De baktijd voor bevroren koekdeeg is natuurlijk wel iets langer. Tel ongeveer 2-3 minuten op bij de baktijd van het recept.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Chewy pindakaas koekjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Janice schreef:

  Hoi Laura,

  Op 23 mei heb ik de choco chip koekjes gebakken en ik had nog een bal deeg over. Deze heeft eerst een week in de koelkast gelegen, ingepakt in folie, en ik heb hem toen van locatie verplaatst en in de vriezer gelegd. Hierbij is de bal deeg weer zacht geworden. Hier heeft zeker 2 á 3 uur tussen gezeten. Heeft dit enig effect op de houdbaarheid van het deeg? Want ik wou het op 25 juni opbakken.

  Groetjes

 2. Kim schreef:

  Hallo, hoe lang kan je het kant en klare deeg bewaren in de vriezer?

  Groetjes

  1. JeMOEDER schreef:

   1 min

 3. Dree schreef:

  hoe lang kan je het eetbare koekdeeg in de koelkast bewaren en als je cookie dough brownies maakt hoe kan je die het best bewaren

 4. Anke schreef:

  Misschien een handige tip.
  Weet niet of hij het best hier past of bij het snel koelen van koekjesdeeg.. want dat werkt natuurlijk ook voor diegene die net als mij wel eens ruzie hebben met de huishoudfolie…
  Ik heb laatst 3 hele recepten koekjesdeeg gemaakt in verschillende smaken en van alle smaken de helft in de vriezer gedaan. (jij maakt de koekjes van tevoren en vriest ze dan in om af te bakken maar bij ons gaat het erom dat ik kant en klaar deeg heb zodat zoonlief snel aan de slag kan haha).
  Heb ik het koekdeeg in grote sealbags gedaan, met een stukje open voor de lucht, en uitgerold met de deegroller. Sealbag dicht en zo de vriezer in, neemt het ook niet zoveel plaats in beslag. Op de dag van gebruik leg ik ze in de koelkast en als we beginnen knip ik de zak open en hoef nog maar een beetje uit te rollen, kan hij meteen aan de slag.
  totaal off topic, maar ik kwam op dit idee omdat ik mijn gehakt bijv ook zo invries omdat het veel sneller ontdooit en makkelijker stapelt dan bollen.

 5. Lisanne schreef:

  Hoi Laura,

  Afgelopen zaterdag, de 8e, heb ik deeg gemaakt. Daarna heb ik het afgedekt in de koelkast gelegd. Zou ik dat deeg nu nog kunnen gebruiken en bakken?

  Groetjes, Lisanne

  1. Laura's Bakery schreef:

   Deeg zonder ei: zeker weten! Deeg met ei: alleen vandaag nog.

 6. Linda schreef:

  Hoi Laura,

  Hoe lang kan koekjesdeeg bewaard worden in de vriezer?

  Groetjes Linda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ongeveer twee-drie dagen in de koelkast en max. drie maanden in de vriezer.

 7. Anoniem schreef:

  Hi Laura,

  Ik heb – heel stom- bij het afdekken aluminiumfolie gebruikt. Dat is niet luchtdicht. Mijn koekjesdeeg is toen keihard geworden. Is dit nog te redden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In de vriezer of in de koelkast? Lijkt me geen groot probleem, het komt vanzelf op kamertemperatuur of je “snijdt” koekjes uit het deeg 😉 . Luchtdicht bewaren is daarentegen wel hygiënischer, daar kan ik nu op afstand niet over meepraten.

 8. Suzanne schreef:

  Klopt dat, 2-3 dagen? Is dat niet eerder wanneer je het in de koelkast wil bewaren? Ik hoop dat je het in de vriezer langer kan bewaren namelijk!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je helemaal gelijk in, meteen even aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *