Empanada’s met kaasvulling + Review Smokey Goodness 2

Gepost: 1 september 2017 Laatst bewerkt: 7 mei 2024
Empanada’s met kaasvulling + Review Smokey Goodness 2

Een van mijn wensen voor bij een nieuw huis met tuin (die heb ik nu helaas niet) is een mooie barbecue. Die wens is alleen maar groter geworden sinds ik het boek Smokey Goodness 2 in huis heb. Wat staan hier fantastisch lekkere dingen in zeg. Gelukkig voor mij zijn enkele gerechten ook prima te maken in de oven, zoals de empanada’s met kaasvulling die ik maakte.

Natuurlijk, van de barbecue zullen ze weer heel anders smaken, maar neem van mij aan dat ik nu ook al heb zitten smikkelen van de zelfgemaakte empanada’s. Ze zijn niet moeilijk om te maken, je moet alleen even je spierballen gebruiken bij het uitrollen van het deeg. Daar gaat de meeste tijd in zitten. Ik geef je het recept voor deze empanada’s en sluit af met een review van dit fantastische boek.

empanada's met kaasvulling 2a
empanada's met kaasvulling 3

Smokey Goodness 2

Dit is het tweede boek van bbq koning Jord Althuizen. Ik heb op evenementen al meerdere van zijn gerechten geproefd en die waren elke keer weer om je vingers bij af te likken. Vorig jaar was ik al enthousiast over zijn eerste boek en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar zijn nieuwe boek.

Het is een lekker groot en redelijk zwaar boek dat prachtig is vormgegeven. De fotografie is echt super en geeft een fijne sfeer weer. De gerechten zien er watertandend lekker uit en maakt dat ik alleen maar meer baal van het feit dat ik geen tuin met barbecue heb. Gelukkig kom je met een oven en een grillpan ook een eind om verschillende recepten te maken.

empanada's met kaasvulling 4

Barbecue liefhebber

Het is wel een boek voor de enthousiaste en wellicht iets gevorderde barbecue liefhebber. Als jij liever snel even wat vlees in huis haalt om vlot aan tafel te gaan, is dit boek misschien niet de juiste keuze. Vind jij het niet erg om uren (of een dag) van tevoren te beginnen met de voorbereidingen voor de barbecue? Dan is dit boek voor jou weggelegd.

Je zult soms naar een goede slager moeten gaan voor de juiste stukken vlees en misschien zo nu en dan even zoeken naar een enkel ander ingrediënt, maar dan houdt niets je meer tegen voor de perfecte barbecue.

empanada's met kaasvulling 5

De inhoud van het boek is lekker divers. Het is niet alleen maar vlees en vis, er is ook gedacht aan sauzen en dips, bijgerechten (pita’s bij een vleesgerecht bijvoorbeeld) een zelfs desserts. Zoals je weet word ik daar erg blij van. Ook leuk vind ik de (persoonlijke) achtergrond verhalen die door het boek verdeeld staan.

Kortom, ik vind dit boek echt een aanrader. Laten we hopen op een mooie nazomer met goed barbecueweer.

Het boek telt 224 pagina’s en is onder andere te koop bij Bol.com.

EMPANADA’S MET KAASVULLING + REVIEW SMOKEY GOODNESS 2

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Empanada’s met kaasvulling

Deze heerlijke empanada’s zijn eenvoudig te maken in de oven, maar ook op de barbecue. De hapjes zijn ideaal voor een feestje of picknick.
Porties: 20 Empanada’s

Ingrediënten

  • 550 gram bloem
  • 1 tl  zout
  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram reuzel of boter
  • 210 ml water
  • maïzena voor bestuiven

Kaasvulling + afwerking

  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 gram mozzarella (uitgelekt en in kleine blokjes)
  • 1 tl bieslook
  • peper naar smaak
  • wat water
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Maak het deeg door in een grote kom bloem, zout, boter en reuzel te mengen. voeg het water toe en kneed tot een gladde bal ontstaat.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 1,5 mm dik. Bestuif het met maïzena, vouw het vier keer dubbel en rol opnieuw uit tot een dunne lap van 1,5 mm. Dit proces herhaal je 5 keer. Het is even wat werk, maar dan krijg je wel een luchtig deeg dat uit mooie laagjes bestaat. Een beetje zoals je croissants maakt.
  • De laatste keer rol je het deeg ook weer uit tot 1,5 mm en steek je cirkels uit van 10 cm in doorsnede. Leg ze even opzij terwijl je de vulling maakt.
  • Doe geraspte kaas en de blokjes mozzarella in een kom en voeg de bieslook en peper naar smaak toe. Roer goed door elkaar. Verdeel het kaasmengsel over de lapjes deeg, plaats het in het midden van de cirkel.
  • Maak de randen nat met een beetje water en vouw het deeg dubbel, druk stevig aan. Vouw de randjes weer naar binnen en druk dit met je duim steeds goed aan, nu ontstaat ook het ‘patroontje’ aan de rand. Leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met de losgeklopte eidooiers.
  • Bak de empanada’s in 15-20 minuten op 210° C (boven- en onderwarmte)tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Dit kan dus zowel in de oven als op de dichte barbecue. In het geval van de barbecue bereid je die voor op indirect grillen met een pizzasteen op het rooster. Daar leg je dan het bakpapier met de empanada’s op.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. I love empanada’s! Vooral die met kaasvulling, dit recept ga ik snel een keertje maken. Lekker tijdens de borrel of als hap tijdens een feestje of bbq.

  2. Wouda schreef:

    maar dit recept ben ik al een poos op zoek. geweldig!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept