Knapperige notenrepen met hele amandelen en pinda’s, echt een vullend tussendoortje! Ik maakte ze met gepofte rijst, sesamzaadjes en ahornsiroop. Een akelig lekkere combinatie.

Notenreep maken

Ik heb al heel veel recepten voor lekkere tussendoortjes gemaakt, maar een notenreep was er nog nooit van gekomen. En dan bedoel ik zo’n knapperige notenreep met hele noten en een harde, gekaramelliseerde suikerlaag die lekker knispert tussen je tanden. Zo eentje. Heerlijk toch?

Een paar weken terug zat ik dus zo’n reep te eten (zelf gekocht bij de supermarkt) en toen besloot ik dat deze met spoed bovenaan de baklijst moest. Ik ging aan de bak met maar enkele ingrediënten: amandelen, pinda’s, sesamzaad, gepofte rijst, ahornsiroop en een stevige mespunt zout. Dat laatste geeft net dat beetje “extra” aan de repen, maar als je zoutarm eet kun je het natuurlijk prima weglaten.

En lékker dat ze toch waren jongens, ongelofelijk. Hopelijk komen ze ook met spoed bovenaan jouw baklijst. 😉

Hier zal ik direct aan toevoegen: pinda’s en amandelen zijn officieel geen noten, maar de meesten rekenen ze wel tot deze categorie. Ze leken me met name heel erg lekker in deze knapperige snackrepen in combinatie met de gepofte rijst en sesamzaad.

Notenreep

Notenreep bakvorm

Ook al is het uiteindelijke recept voor deze notenrepen ontzettend makkelijk, ik heb toch een aantal keer moeten testbakken voordat ik tot het perfecte recept kwam. Dat had met name te maken met de vorm waarin de notenrepen gebakken worden.

In eerste instantie gebruikte ik een rechthoekige bakvorm om het notenmengsel in te bakken, om na het bakken er repen van te snijden. Op die manier krijg je geen mooie, strakke repen als resultaat, maar veel losse stukjes en nootjes. Zonde!

Ik gebruikte daarom deze siliconen bakvorm waarin je granola bars, notenrepen of allerlei andere soorten repen kunt maken. Dat werkt perfect! Met het onderstaande recept kun je 8 (flinke) notenrepen met behulp van deze siliconen vorm maken.

Liever een bakvorm gebruiken?

Natuurlijk kun je het ook in een bakvorm maken (van 30 cm bij 40 cm ongeveer). Mijn advies is om het geheel voordat het de oven ingaat goed aan te stampen met de onderkant van een glas. Na het bakken zou ik de repen niet proberen te snijden, maar breken. Op die manier krijg je minder losse nootjes. Hoewel die erg lekker in je granola smaken, weet ik inmiddels uit ervaring dankzij alle test baksels.

Notenreep met gepofte rijst

Notenreep maken

FAQ: Notenrepen maken

Kan ik de amandelen of pinda’s ook vervangen?

Zeker weten! Denk bijvoorbeeld aan hazelnoten, walnoten, pecannoten of gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s). Er is genoeg te bedenken waar je jouw eigen notenreep mee kunt samenstellen. Let er wel op dat verschillende soorten noten qua gewicht en omvang van elkaar kunnen verschillen, dus wellicht zul je even moeten experimenteren.

Help mijn notenrepen vallen uit elkaar!

Als je één grote bakvorm gebruikt bestaat de kans dat dit gebeurt. Ik heb zelf deze siliconen vorm gebruikt waarin je direct losse repen vormt. Dat werkt perfect. Toch heb ik ook een aantal tips voor degenen die een grote bakvorm gebruiken:

  • Hele noten of grote stukken noot zorgen ervoor dat de repen makkelijker afbrokkelen. In principe vullen de gepofte rijstkorrels ook al veel gaatjes, maar het fijner hakken van de noten kan ook helpen.
  • Als je het mengsel in de bakvorm hebt gestort stamp je het geheel aan met de onderkant van een glas, zodat het een zo stevig mogelijk geheel wordt.
  • Breek het pas in stukken als het volledig is afgekoeld.
  • Overige kleine stukjes meng je door je granola heen, heerlijk.

Kan ik de repen ook in chocolade dippen?

Absoluut, dat lijkt me erg lekker zelfs. Binnenkort deel ik weer een nieuwe smaakvariatie op deze notenreep met jullie, waarin ik ook chocolade zal verwerken. 😉

Kan ik de notenrepen ook invriezen?

Het invriezen van de notenrepen heb ik nog niet geprobeerd. Ga jij dit wel uitproberen? Laat in de reacties onder dit artikel dan vooral even van je horen, andere lezers (maar ook ikzelf) zijn benieuwd naar je bevindingen.

Notenreep zelf maken

 

Notenreep recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 6 stemmen

Notenreep recept

Knapperige notenrepen waar je maar zes ingrediënten voor nodig hebt! Dit recept om een notenreep te maken is hartstikke makkelijk én lekker.
Porties: 8 notenrepen

Ingrediënten

  • 275 gram amandelen ongezouten en ongebrand
  • 150 gram pinda’s ongezouten
  • 50 gram gepofte rijst
  • 3 el sesamzaad
  • 1 flinke mespunt zout
  • 150 ml ahornsiroop

Instructies

  • Hak de amandelen en pinda's grof.
  • Meng in een grote kom de amandelen, pinda's, gepofte rijst, sesamzaad en het zout. Voeg de ahornsiroop er vervolgens aan toe en roer tot alles er goed door bedekt is.
  • Verdeel het mengsel over de siliconen vorm (of in een met bakpapier beklede bakvorm) en druk stevig aan.
  • Bak de notenrepen 35 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Bewaren

Bewaar tot drie weken in een luchtdichte voorraaddoos.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Susanne schreef:

    Zou ik gember in deze repen kunnen verwerken denk je? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet wel kunnen denk ik! Gember heel fijn geraspt bijvoorbeeld of gemberpoeder (dat is wat milder).

  2. Suus schreef:

    Ik ga het zondag uitproberen 😎 Met verse gember of bakgember, ben ik nog niet helemaal over uit haha

  3. Christelle schreef:

    OMG! Deze morgen uitgeprobeerd en SUPER LEKKER!
    Mijn afternoon-tea-break is ineens een stuk gezonder geworden….

  4. MammaMarjolein schreef:

    Moeten de pinda’s ook ongebakken/ongebrand zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hoeft niet per se, maar kan wel, net wat je zelf het lekkerste vindt.

  5. Christelle schreef:

    Ik heb naturel pinda’s gebruikt. Deze zijn niet geroosterd en niet gebrand en ongezouten.
    Alle ingrediënten gekocht via Pit&Pit, daar heb je een ruime keuze

  6. Yvon schreef:

    Ik heb ze van jou en van Marike Bol gemaakt met en zonder chocolade heerlijk met de tip van jou siliconen bakje. Ik gooi het gelijk in de vriezer het blijft dan knapperig (en dat lukt niet buiten de vriezer) en je kunt het gelijk eten vanuit vriezer ook die met pindakaas van Marike.

  7. Mariette schreef:

    Zou de ahornsiroop ook door (een deel) honing vervangen kunnen worden, of blijft het dan veel plakkeriger?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest! Maar ik hoor graag hoe het is gegaan 🙂

  8. Roos schreef:

    Ik maak deze heel regelmatig als tussendoortje voor de kinderen. Heel lekker! Meestal met honing ipv ahornsiroop. Soms ook met stukjes chocola door… Mmm!

  9. Thea Heeffer schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt met gepofte gerst.
    We kunnen er bijna niet vanaf blijven, zo lekker.
    Wel 2 siliconen vormen nodig.
    De gepofte gerst is groter dan de gepofte rijst.
    Ik ga het ook nog eens maken met gepofte rijst.
    Goed aandrukken anders breken ze nog als je ze uit de vorm haalt.
    Tot 3 wkn bewaren gaan we niet redden 🙂

    Laura bedankt voor weer een fantastisch recept. Op deze manier ook voor Veganisten.

  10. Thea Heeffer schreef:

    Sorry ik bedoelde gepofte spelt

  11. Roos schreef:

    Heel lekkere en vullende repen. Ik maak ze als tussendoortje voor mijn studerende kinderen. Veel goedkoper dan repen uit de supermarkt en ook veel lekkerder. Ik dip de bodem in chocolade. Heerlijk!

  12. DIRK DE LANGE schreef:

    4 sterren
    Hoi Laura, Bedankt voor dit overheerlijke recept. Het is dat ik op dieet ben… Wel is gebleken dat het baksel aan het bakpapier is blijven plakken op de bakplaat. Mogelijk gebruik ik een volgende keer geen bakpapier meer, maar vet ik de bakplaat in. Groetjes

  13. Michel Bosma schreef:

    Hallo Laura, ik heb het ook geprobeerd maar dan met agavesiroop. misschien niet de juiste hoeveelheden want het is niet gelukt. Het is verschrikkelijk uit elkaar gevallen dus ik heb nu een hoop plakkerige noten met rozijnen. Ook wel lekker maar dit was mijn bedoeling niet helemaal.
    Zou agave siroop niet geschikt zijn of moet ik voortaan alles afwegen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Agave siroop is wel wat vloeibaarder meestal, maar zou ook moeten werken lijkt mij. Bekijk ook nog even de tip bij: Help mijn notenrepen vallen uit elkaar! En alles afwegen is sowieso zeker aan te raden.

  14. Jacky schreef:

    Had alleen agavesiroop, maar goed gelukt.
    Je moet ze alleen wel wachten tot ze afgekoeld zijn😁

  15. inge schreef:

    zou dit ook kunnen met enkel walnoot? Heb nl héél veel walnoten gekregen van iemand die twee bomen in de tuin heeft staan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me zeker mogelijk. Wel minder verschillende smaken dan natuurlijk dan wanneer je een combinatie van noten gebruikt.

  16. Claartje schreef:

    Ik heb ze gemaakt met maple-sirup. Heerlijk!
    Maar de knapperigheid die er is net nadat ze afgekoeld zijn verdwijnt snel en dan worden ze plakkering. Ik vermoed dat ze vocht uit de lucht aantrekken.
    Wat zou hiertegen te doen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn ze goed luchtdicht afgesloten?

  17. Clarike schreef:

    Ik had ze in Aluminium folie. Maar dat is dus niet goed genoeg denk ik

  18. Bernadette schreef:

    Ik heb deze repen gemaakt in de siliconen vorm waar dit recept op staat en dat gaat perfect.
    Ik had wel heel veel over nadat de vorm gevuld was.
    De rest gemaakt in mijn muffin vorm.
    Lekker veel repen dus.
    Ik heb ook de granola gemaakt heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept