Gevulde koeken

10 juli 2011
40

Ik ben niet de enige in de familie die graag bakt. Mijn vader bijvoorbeeld mag graag overheerlijke broodjes maken. De pizzarol en mediterraanse broodjes zijn bij mij favoriet! Naast broden mag hij ook graag gevulde koeken maken. Deze koeken zijn dan ook niet door mij gemaakt maar door mijn vader! In de loop van de tijd heeft hij het recept steeds iets aangepast zodat hij uiteindelijk zijn ideale recept had gevonden. Ze zijn heerlijk kan ik je vertellen. Zo lekker dat ik jullie het recept niet kan onthouden!

Gevulde koeken

Dit recept voor de klassieke gevulde koeken is helemaal niet moeilijk en het resultaat is om te smullen!
Porties: 14 koeken

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 ei (M)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 250 gram amandelspijs
  • halve amandelen ter decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte) en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze aan het mengsel toe. Kneed alles tot een gelijkmatig deeg.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg hier op uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Steek met een uitsteker (ongeveer 9cm in doorsnede) 28 rondjes uit. Verdeel de amandelspijs in 14 parten van ongeveer 18 gram (als je, zoals ik, niet houdt van te veel amandelspijs kun je ook minder gebruiken natuurlijk). Maak van de parten rondjes en druk ze een beetje plat.
  • Leg 14 rondjes deeg op de bakplaat en plaats hierop het bolletje amandelspijs. Maak de randjes van het nog zichtbare deeg met water een klein beetje vochtig. Plaats de andere 14 rondjes over de amandelspijs heen en druk de randjes zachtjes aan. Om de koeken mooi rond te krijgen kun je de koek in zijn geheel nogmaals uitsteken. Bestrijk je koeken met een geklopt eitje, druk een aantal halve amandelen in de koeken en smeer deze nogmaals in met ei.
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat ze ongeveer 30 à 35 minuten gaar en mooi lichtbruin bakken. Neem de koeken van de plaat zodra ze stevig genoeg zijn en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Bewaren

Alles over het bewaren van koeken lees je hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

63 reacties

  1. Oh heerlijk, jij boft maar met je vader 🙂

  2. Carola schreef:

    Wow, zomaar het recept van gevulde koeken!! Bedankt.

  3. Het Thuisproject schreef:

    Mmmm, ik ben dol op gevulde koeken.

  4. HandmadebyHelen schreef:

    Super dit recept! Mijn vader is ook dol op gevulde koeken, hij maakte dit vroeger ook veel maar was zijn recept kwijt.
    Nu kan ik hem verassen hiermee!

    Dankje!

    1. Willemine schreef:

      verAssen en verRASSEN zijn 2 verschllende dingen.. ik hoop echt dat je je vader niet hoefde te verASSEn, maar heel fijn hem er mee mocht VERRASSEN.

  5. Angélique schreef:

    Mmm, ziet er heerlijk uit! Ga ze ook eens maken.

  6. Laura schreef:

    Dankjulliewel! 🙂
    Jullie zullen ze vast lekker vinden. Ze zijn gewoon als koekjes, dus niet gevuld, ook erg lekker!!

  7. Dzoli schreef:

    Ik ben zo blij met dit recept.Hier ver evr van Nederland betalen we een vermogen voor deze.Sorry (het is dag hier) ik ga ze direkt uitproberen:)

  8. BumbleBee-Bee schreef:

    Mmmmm dat ziet er geweldig lekker uit !

    Mijn vader kan buiten zijn kunstige omeletten niet zo heel veel nuttigs met de kookpot/kookpan/eenders-welk-keukenmateriaal doen 😉

  9. qm schreef:

    die zien er heerlijk uit, ik ga ze voor mijn man maken , die dol op gevulde koeken is.
    hartelijk dank (ook aan je vader, voor het delen en uitproberen)
    groetjes Anneke

  10. Levine schreef:

    Lekker! Die ga ik maken 🙂

  11. Anonymous schreef:

    heerlijk zijn ze , zelfgebakken gevulde koeken
    er gaat niet boven eigen baksel

  12. Anonymous schreef:

    die zien er erg lekker uit, ik ga ze zaterdag eens proberen te maken,
    hoelang zou je ze kunnen bewaren?

    lieve groet
    anke

    1. Anke schreef:

      Hoi Laura,
      Ik ben de gevulde koeken nu aan het maken maar tijdens het bakken lopen ze helemaal uit, hoe kan dit nou wat dat hoort niet lijkt me.
      Heb al een paar keer het recept na gelezen of ik iets over het hoofd heb gezien maar kan niks ondekken.
      Oven netjes op160 boven en onder warmte.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Anke, wat vervelend zeg! Als je niks hebt veranderd aan de ingrediënten of het recept, dan is het voor mij op afstand moeilijk om te bepalen wat er verkeerd is gegaan.

        1. Anke schreef:

          Nou ja..ondanks ze er niet zo mooi uit zagen vonden ze de koeken wel heel lekker, volgende keer maar weer eens proberen, misschien dat het dan wel lukt

  13. Anonymous schreef:

    ik heb ze gister gemaakt in een kleine varriant, en ze zijn echt TE lekker, bedankt voor dit recept!

    groetjes anke

  14. wendy schreef:

    Ze zijn erg lekker, maar ze zijn nieterg bros geworden… heb je tips voor mij?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze koeken zij inderdaad niet heel weg bros, komt ook door het vocht uit het spijs. Je zou de koeken wel op een hogere temperatuur voor wen kortere tijd kunnen bakken, goed in de gaten houden dan!
      Liefs, Laura

  15. Jaimy schreef:

    Welke amandelspijs gebruik je hiervoor?
    Ik heb de amandelspijs van dr. Oetker geproefd, maar deze smaakt erg vreemd!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik haal mijn amandelspijs altijd bij de molen in Santpoort.

  16. marit schreef:

    Ik ga het vanavond proberen ! Ben benieuwd…

  17. patricia en jada schreef:

    Ik maak ze regelmatig voor mijn dochter jada (9) ze vindt ze heerlijk. Ik heb ze zelfs op bestelling. Top recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      wat leuk om te horen 😀

  18. Liz schreef:

    Ziet er lekker uit! Welke basterdsuiker gebruik je hiervoor (wit of bruin)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      gewoon witte basterdsuiker 🙂

  19. Wat een super goed recept!

  20. Henk schreef:

    Hoi Laura, de amandelspijs moet die niet een beetje soepeler gemaakt worden of wordt de bodem dan te slap doordat er vocht in trekt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe dit bij gevulde koeken niet altijd, maar je kunt het wel doen hoor, beetje ei er doorheen kneden bijvoorbeeld.

  21. Ellen de Vries schreef:

    Hallo Laura even een vraagje ga je uit van een hete luchtoven of een gewone oven bij de graden /temperatuur die je in je recepten vermeld vriendelijke groeten Ellen
    Ik vind je recepten erg leuk/lekker bedankt dat je dit met ons wil delen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Ellen, ik ga uit van een gewone oven. Als je een hete luchtoven hebt de temperatuur met zo’n 20% verlagen.

  22. Linda schreef:

    Ik wil kleintjes maken, dus 4,5 cm doorsnede.
    Moet ik dan de temperatuur en baktijd veranderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      temperatuur hoef je niet aan te passen, baktijd zou ik iets korter doen.

  23. SimoCuriosa schreef:

    ciao!
    In August I spent my holidays in Amsterdam … And I fell in love whit these cookies!
    I’ll cook them asap
    thanks for your receipt,
    I Sign your blog!
    see you soon!

  24. Janwillem van Boven schreef:

    Hallo Laura, ik vond jouw recept pas nadat ik gevulde koeken had gemaakt n.a.v. een recept op de AH Allerhande site. Dat werden uiteindelijk heerlijke, brosse gevulde koeken. In jouw recept gebruik je 50 gram meer boter en 50 gram meer suiker. Dat wordt dan vast ook een heel prettig deeg dat goed te verwerken is. Alleen jouw baktijd wijkt behoorlijk af van het door mij gebruikte recept. Jij bakt de koeken 30 a 35 minuten op 160 graden. Ik bakte ze 15 minuten op 200 graden. Misschien dat ze daardoor wel lekker bros en knapperig werden ? Voorts aan jou, als expert, een vraag:
    kun jij je alternatieve vullingen bedenken i.p.v. spijs. Wellicht kersen of appels. Of zou die vulling te vochtig zijn ?
    Benieuwd naar je antwoord.
    MVG
    Janwillem van Boven
    Nijmegen

    1. Laura schreef:

      Je zou heel goed kersen en appels kunnen gebruiken, denk dat dat heel erg lekker is. Voor het vocht zou je een een beetje paneermeel onder de vulling kunnen doen.

  25. Martin schreef:

    Hoi Laura,

    Afgelopen zaterdag deze koeken gemaakt.
    Smaak is echt heerlijk!
    Alleen de koeken zijn erg hard.
    Heb ze 30min op 160graden gebakken (hete lucht)
    Waarschijnlijk te lang of te heet gebakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      te heet, als je een hetelucht oven hebt moet de temperatuur 10-20% lager.

  26. xandra schreef:

    hoi, Laura ik was aan het googelen en zag dit recept als ik het goed zie zit er dan géén ei in je beslag van de gevulde koek, en is dat ei enkel voor bestrijken van het deeg voor dat het de oven ingaat, ook niks door het amandelspijs? staat wel op menig pakje, groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Het ei is alleen voor bestrijken inderdaad. Ik gebruike vers amandelspijs waar het ei al doorheen zat, als dat bij jou niet zo is zou ik daar zeker nog een beetje ei aan toevoegen.

  27. Ciel schreef:

    Hi Laura Wat voor bloem gebruik je? Ik heb patentbloem, kan dat ook?

  28. Ciel schreef:

    Ik heb patentbloem,. Kun je dat ook gebruiken voor de gevulde koeken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is mogelijk.

  29. Ciel schreef:

    Dank je wel, dat ga ik dan uitproberen

  30. Ciel schreef:

    Ze zijn goed gelukt. Ik heb voor krokant gekozen dus 200 Gr 15 min. Tevens heb ik licht bruine basterdsuiker gebruikt i.p.v. wit en citroenrasp door de spijs gedaan. Super lekker. Ik heb de koeken laten afkoelen want ze zijn voor morgen. Kan ik ze op de bakplaat laten liggen met folie erover of kan t al in de koektrommel.?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze kunnen al in de trommel 🙂

  31. Ciel schreef:

    Het was een groot succes en alles is op ?

  32. Arjen schreef:

    Laura,
    kan ik de koeken bijvoorbeeld vandaag maken,
    bewaren in de koelkast om ze vervolgens morgen te bakken, dit om ze zo vers mogelijk op te eten, of zal het deeg en spijs te veel invloed hebben op elkaar.

    Groeten Arjen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het deeg van tevoren maken, maar als je ze eenmaal hebt gemaakt met spijs ertussen zou ik ze gewoon gelijk afbakken.

  33. Julia schreef:

    Ik vroeg me af of het noodzakelijk is om speculaaskruiden erbij te doen en ook of het heel erg verschilt in smaak als je bruine ipv witte basterdsuiker doet 😉

    Liefs

    1. Laura Kieft schreef:

      speculaaskruiden zijn niet noodzakelijk, wel erg lekker 😉 En qua smaak met suiker merk je inderdaad wel (wat).

  34. Elsje Gerritsen schreef:

    Hallo Laura,

    Ik haal nog wel eens een recept van je mooie site!
    Nu dus twee keer gevulde koeken gemaakt.
    Maar…veel te hard,de eerste keer zelfs niet te eten.
    Terwijl ze uit de oven zelfs nog wat zacht aanvoelden,van boven.
    Ik doe ze 30 min op 160 graden.

    Groetjes Elsje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je ze misschien op hetelucht gebakken?

      1. Elsje Gerritsen schreef:

        Nee,ik heb een gewone oven.
        Zeg maar het symbool van onder en bovenwarmte.
        (Streep boven en onder)

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek en vervelend dan!

  35. Mirjam Dolstra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb ze vorige week gemaakt volgens dit recept. Ze waren wel lekker maar veel te hard, ‘knapperig ‘. Niet zacht zoals in de winkel. Bovendien brak het deeg af als ik het wilde uitrollen. Het heeft een uur in de koelkast gelegen. En het spijs was ook veel te plakkerig om echt lekker mee te werken. Ik heb gewoon spijs van dr oetker gebruikt. Ik heb een hete lucht oven.

    Verder mijn complimenten met deze website, ik heb al veel recepten gebruikt.

    Groetjes Mirjam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Mirjam, wat jammer om te horen dat het niet helemaal naar jouw smaak was. Verse gevulde koeken zijn nu eenmaal iets knapperiger dan de varianten uit de winkel, maar wellicht hebben die van jou ook iets te lang gebakken?

  36. Anja schreef:

    Even een tip voor de mensen die de amandelspijs van dr Oetker gebruiken…………… zelf maken is zoveel lekkerder, een helemaal niet moeilijk, helemaal niet als je in plaats van hele amandelen een zakje gemalen amandelen/amandelpoeder gebruikt. Als je dit 1x gebruikt heb wil je die van dr Oetker nooit weer.

  37. Carol-Ann schreef:

    Hoi Laura, ik ben maar een beginnende bakker maar heb al een aantal simpele gerechten van je gemaakt. Ze zijn prima gelukt. Vanavond waren je gevulde koeken aan de beurt. Gisteren heb ik zelf volgens jou recept spijs gemaakt, ook prima gelukt maar het deeg dat ik gemaakt heb voor de gevulde koeken vanavond is veel te plakkerig, ik kan er niks mee. Ik denk dat het te warm is maar omdat ik geen expert ben twijfel ik daar aan. Afijn ik heb het nu maar een nacht in de koelkast gelegd. Ik ga het morgen verder proberen.

  38. Ilse schreef:

    Hallo! Wat een heerlijk recept, ik probeer hem te maken. Nu is het zo dat ik in het buitenland woon en basterdsuiker kennen ze hier niet. Wat kan ik in plaats daarvan gebruiken? En amandelmeel (voor de spijs) kan je ook zelf maken door amandelen te vermalen, toch?
    Alvast bedankt, ik geniet van alle overheerlijke recepten op je website!
    Groetjes Ilse uit Oostenrijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet of de textuur van de koeken goed wordt als je normale suiker gebruikt. Maar hier lees je wat meer over basterdsuiker en hoe je het zelf zou kunnen maken: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-basterdsuiker/

      Amandelmeel is inderdaad gewoon zelf te maken door amandelen fijn te malen!

  39. Eveline schreef:

    Vandaag gemaakt gevulde koek heel makkelijk om te maken en ze smaken heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *