Gevuld speculaas chocolate chip koeken

Gepost: 26 november 2021 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023
Gevuld speculaas chocolate chip koeken

Wie mij volgt op Instagram, kan zich vast mijn dikke chocolate chip koeken avontuur nog herinneren. Het basisrecept voor die dikke chocolate chip koeken staat inmiddels online, maar de variaties die toen maakte nog niet. Ik maakte namelijk verschillende soorten gevulde chocolate chip koeken. En deze voor Sinterklaas was er een van! Het werden gevuld speculaas chocolate chip koeken en ik kan jullie bijna niet uitleggen hoe lekker die zijn. Speculaas in chocolate chip koeken is sowieso een ontzettend goed idee, maar de combinatie met amandelspijs maakt het al helemaal fantastisch.

BAKTIP: Deze koeken moeten eenmaal uit de oven nog even goed afkoelen op een afkoelrooster. Wanneer je een flinke hoeveelheid maakt, is dit drielaagse afkoelrooster een uitkomst!

Gevuld speculaas chocolate chip koeken-1a

 

GEVULD SPECULAAS CHOCOLATE CHIP KOEKEN maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 8 stemmen

Gevuld speculaas chocolate chip koeken

De perfecte koek voor pakjesavond: de gevuld speculaas chocolate chip koeken! Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 220 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 80 gram chocolate chips melk of puur
  • 50 gram stukjes speculaas
  • 360 gram amandelspijs
  • 1 ei (M)
  • extra stukjes speculaas ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker en fijne kristalsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout, baking soda en de speculaaskruiden toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips en stukjes speculaas door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 2-3 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken.
  • Kneed het ei door de amandelspijs heen en verdeel ook in 12 stukken.
  • Het makkelijkst is om elk bolletje deeg in twee stukken te verdelen en hier plakjes van te maken. Leg een stukje amandelspijs op zo'n plakje deeg en leg hier het tweede plakje deeg overheen. Knijp de naden goed dicht en draai weer een beetje tot er een balletje ontstaat.
  • Leg de balletjes deeg met voldoende tussenruimte op de bakplaat, je kunt ze eventueel iets aandrukken, maar zeker niet te veel. Duw nog wat extra stukjes speculaas in het deeg.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 14-16 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Linda Dijkstra-Groothuizen schreef:

    Super benieuwd naar deze heerlijk uitziende koekjes. Ik ben direct aan het bakken geslagen. Wel mis ik in de uitwerking van het recept wanneer de speculaaskruiden moeten worden toegevoegd.

  2. Marian schreef:

    Het ruikt heerlijk in de keuken door deze koeken! Alleen hadden ze wel flink meer tijd nodig in m’n combi-oven. Uiteindelijk hebben ze er 22 minuten in gezeten en waren ze eindelijk goudbruin. En ontzettend lekker 🤤
    Liefs Marian.

  3. Lara schreef:

    Ze zijn echt gruwelijk lekker! Maar ik heb een vraag: ik vind altijd dat baksels waar backing soda in moet, daar zit een bepaalt luchtje (chemisch luchtje) aan zit. Met bak poeder heb ik dat niet. Hoe kan je dit ondervangen of vervangen? Ik meen dat je ergens anders hebt gezegd dat de werking verschilt maar ik kan het niet terugvinden.
    Ik heb het deeg een nacht laten staan maar toen viel het deeg vandaag al snel uit mekaar. Volgens mij lag dat aan de (te groot?) stukjes speculaas maar dat heb ik opgelost door er wat meer boter (in mijn geval kokosolie) bij te doen. Volgende keer doe ik er, denk ik, kleinere stukjes door. Maar dit recept is echt een blijvertje!

  4. Lara schreef:

    Dank je, ga ik doen 😊 Groet, Lara

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept