Gevulde appelkoeken

Gepost: 23 mei 2018 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Gevulde appelkoeken

Wat is het leuk om dingen te bakken die je in eerste instantie misschien niet zo snel zou bakken, maar wel super lekker vindt. Dat geldt voor mij voor deze gevulde appelkoeken. Deze koeken zijn altijd mijn favoriete koeken geweest, vooral als tiener kon ik soms een heel pak op een dag opeten. Ondanks dat de zelfgemaakte appelvulling natuurlijk anders is dan die uit de winkel, brachten deze appelkoeken me weer even helemaal terug. Op de eerste dag hadden we al vijf koeken opgegeten. Dat zegt hopelijk genoeg over hoe lekker en smaakvol deze gevulde appelkoeken zijn.

BAKTIP: Om het koekjesdeeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas of kommetje als uitsteker te gebruiken.

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

Afbeelding
gevulde-appelkoeken2

 

Gevulde appelkoeken gebakken

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Gevulde appelkoeken

Van deze gevulde appelkoeken blijf je eten. Zo lekker zijn ze! Probeer het recept zeker eens uit.
Porties: 10 koeken (à 9 cm doorsnede)
VOOR 10 KOEKEN À 9 CM IN DOORSNEDE

Ingrediënten

  • 300 gram (Zeeuws) bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter (in blokjes gesneden)
  • 7 gram bakpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • 1 ei (M)

Voor de appelvulling

  • 300 gram appel (in kleine stukjes gesneden)
  • 3 el water
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille-extract of vanillepasta
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram maïzena

Instructies

  • Doe de bloem en de basterdsuiker in een kom en meng daar de citroenrasp en bakpoeder doorheen. Klop het ei los en voeg de helft toe aan het bloemmengsel. De overige helft heb je nodig voor het bestrijken van de koeken.
  • Voeg de blokjes boter toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
  • Voor de appelvulling doe je de stukjes appel met het water, de boter en vanille in een pan. Laat de boter op middelhoog vuur smelten en breng het mengsel aan de kook.
  • In een kleine kom roer je de suiker met de maïzena door elkaar en voeg toe aan de kokende appelstukjes. Laat het geheel al roerend indikken. Haal van het vuur en pureer met de staafmixer tot een gladde appelpuree en laat afkoelen.
  • Kneed het deeg voor het rollen nog een keer door. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol op een met bloem bestoven werkblad uit.
  • Met een uitsteker van zo’n 9 cm in doorsnede steek je uit beide lappen 10 rondjes, zodat je er 20 in totaal hebt. Uit de helft steek je met een spuitmondje drie gaatjes.
  • Plaats de 10 overige uitgestoken koeken over een of twee bakplaten met bakpapier en verdeel hierover heen de appelvulling. Zorg dat je zo’n 1/2 cm vrij houdt aan de randen. Plaats de bovenkant van je koek erop en duw voorzichtig aan bij de randen.
  • Strijk in met het resterende los geklopte ei en zodra je ze alle 10 hebt ingestreken, begin je weer opnieuw bij de eerste. Het ei van de eerste koek is dan weer deels opgedroogd en zo krijgen de koeken een mooie glimmende laag na het bakken.
  • Bak de koeken in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in 13-15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster, aangezien de appelvulling nog heet kan zijn en de smaak beter uitkomt als ze volledig afgekoeld zijn.

Tips

  • Tip: geef je appelvulling een kruidige appeltaart smaak door de vanille te vervangen door 1/2 tl kaneel.
  • Tip: Als je een ovaal uitstekertje hebt kun je de bekende ovale openingen van gevulde appelkoeken maken.
  • Bewaren: Deze koeken bewaar je afgekoeld in een afgesloten blik en blijven zo 3-4 dagen goed. Ze zullen in het koekblik wel zachter worden dan vers gebakken op de dag zelf. Ik vond de zachtere koeken stiekem het lekkerste, omdat ze mij het meeste deden denken aan de gevulde appelkoeken van de supermarkt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

28 reacties

  1. Anna schreef:

    Hallo, hoe dik moet het deeg ongeveer zijn na het uitrollen?

  2. Fatma schreef:

    Hi, ik wil deze koekjes de dag dag erop bakken. Als ik de deeg en vulling vandaag maak. Hoe moet ik ze dan tot morgen bewaren, in de koelkast?

    1. Lian van Rens schreef:

      Eenmaal afgekoeld bewaar je de vulling in de koelkast en het deeg laat je ook tot gebruik in de koelkast rusten.

  3. Mada schreef:

    Wij vonden ze veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Bedankt voor het recept.
    Gr
    Mada

  4. Lucienne schreef:

    Hallo, kun je deze koeken ook invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima inderdaad

      1. Lucienne schreef:

        Bedankt ?

    2. Esther schreef:

      Het deeg wou niet goed worden uitgerold, het bleef plakken en was nog een beetje hard. Wat kan je hier het beste tegen doen?

      1. Laura Kieft schreef:

        Even op kamertemperatuur laten komen zodat het makkelijker uitrolt

  5. Lieke schreef:

    Het deeg wou bij mij niet uitgerold worden. Wat kan ik daaraan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien was het te koud? Even op temperatuur laten komen helpt vaak al.

  6. Melissa schreef:

    De 2e lading net uit de oven! Al een afgekoelde koek geproefd en ze waren heeeerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

  7. Geeske schreef:

    Is 300 gram appel geschild of ongeschild?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeschild, tenzij anders vermeld.

  8. Geertje schreef:

    Kan je de Citroen rasp ook weglaten of vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, maar dat is naar mijn mening wel net even minder lekker.

  9. Matthias schreef:

    Hallo, hierbij mijn bakervaring met jouw recept, heel lekker:
    Zelfde hoeveelheid deeg, 500 g appelmoes (want 1 pot 🙂 ingekookt en gebonden , 12 vierkante koeken van 8 à 9 cm (dus iets dunner moeten uitrollen).
    Ja dat was iets te dun gerold of iets te veel appelmoes want scheurden langs boven wat open tijdens bakken, doch zonder uiteen te vallen, koek bleef 1 geheel, dus geen drama.
    Ook een tip voor de andere bakkers, koeken NIET warm van de bakplaat proberen halen want dan scheuren ze langs onder open, zeker met de hoeveelheid appelvulling die ik gebruikte. Gewoon eerst laten afkoelen.

    En nog een laatste tip net elders geleerd: kruimeldeeg kan je uitrollen tussen 2 vellen vershoudfolie –> geen bloem gestrooi, geen geplak aan de rol en geen gescheurd deeg. Enfin, wat je zelf het makkelijkst vindt.

    Groeten!

  10. Ilse schreef:

    Kun je de koelen beter invriezen voor of na het bakken?
    En met voor t bakken bedoel ik dus met vulling en al erin?
    Of is het beter om vulling en deeg apart in te vriezen en pas na ontdooien samen te stellen?

    Ik heb namelijk 70 appels uit mijn boom geoogst, dus wil en klein voorraadje aanleggen van deze heerlijke koeken..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wauw dat klinkt goed! Het kan allebei, zolang je ze goed luchtdicht verpakt. Als je ze bevroren in de oven zet (ivm het vocht dat tijdens het ontdooien anders vrijkomt) zou ik de baktijd wel verlengen.

  11. Maartje schreef:

    Heerlijk! Ik heb de helft van de suiker gedaan en volkorenmeel. Dat smaakt lekker en een beetje gezond. Dank voor het recept.

  12. Nancy schreef:

    Ik wil dit graag uitproberen, maar wij hebben geen Zeeuwse bloem, waarmee kan ik het vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone patent of tarwebloem.

  13. B. schreef:

    Wat een ontzettend leuk recept om te maken!!
    Vond het eerst best moeilijk en wist even niet hoe het moest, maar later was het heerlijk om te maken!
    Nu hopen dat ze ook nog heerlijk proeven.

  14. Wendy schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de appelkoeken gemaakt en de onderkant was toch iets te hard hoe komt dat denk je? Misschien de temperatuur volgende keer lager zetten? En had er een mooi randje uitgestoken met een gekartelde uitstekers maar na had bakken zag je er bijna niks meer van weet jij hoe dat komt.
    Groetjes Wendy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te zeggen, maar het zou inderdaad kunnen dat de temperatuur dan iets lager moet voor jouw oven. Waarschijnlijk is het deeg dan iets uitgelopen waardoor het randje niet meer zichtbaar is.

  15. Wendy schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor je reactie. Ik ga de koeken zeker nog een keer proberen maar dan op een lagere temperatuur kijken of de kartelrand dan wel zichtbaar blijft. Ik laat je het dan weten.

    Groetjes Wendy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept