Frangipane

35

Voor het eerst ging ik laatst aan de slag met frangipane. Weer zo’n recept wat ik op een of andere manier nog nooit gemaakt had. En dat terwijl het een hele fijne basis is voor allerlei gebak. Daar volgt morgen een voorbeeld van, maar eerst maar eens het basisrecept voor frangipane. Je ziet het vooral veel in Franse recepturen terugkomen, als vulling in een taart bijvoorbeeld. Deze vulling bak je mee en maakt de taart heerlijk romig. Vaak wordt het gecombineerd met fruit. Je hebt maar 4 ingredienten nodig om zelf frangipane te maken en dan heb je het in een paar minuutjes al gemaakt. Een snelle en lekkere vulling voor taarten dus!

Frangipane

Frangipane is een hele lekkere basis voor allerlei soorten gebak. De amandelsmaak is typerend voor dit basisrecept en super lekker!

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Roer amandelmeel en suiker door elkaar in een kom. Voeg de eieren toe en mix op een lage stand tot deze zijn opgenomen. Doe hetzelfde met de boter.
  • Frangipane gebruik je als vulling in een taart, vaak wordt het gecombineerd met fruit.
  • Voor de baktijd houd je het recept aan. Mocht je zelf gaan combineren met recepten kan het zijn dat je de baktijd iets moet aanpassen. Hoeveel verschilt per recept, maar een richtlijn is om te controleren of de vulling gaar is dat je het ziet aan de kleur (begint mooi goudbruin te kleuren). Een betere check is met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.

Tips

  • Bewaren: ongebakken frangipane kun je een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren, of tot 3 maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

  1. Marjolijn schreef:

    O, wat lekker!! En glutenvrij, heel mooi! Dankjewel, hoor!

  2. Else schreef:

    Beste Laura.
    Moet de boter voor dit recept koud zijn of op kamertemperatuur?
    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

  3. Wieteke schreef:

    Kan je dit ook maken met plantaardige margarine? Ik heb lactose intollerantie dus roomboter lukt helaas niet ook al is dat natuurlijk het allerlekkerste 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk wel dat dat lukt hoor, resultaat is hooguit iets anders.

  4. Leida schreef:

    Ik lees in sommige recepten dat deze frangipane word gebruikt in een slofbodem ipv spijs, heb je dat wel eens geprobeerd? En zit daar veel smaakverschil in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt en er zit zeker smaakverschil in. Het is erg lekker, hoewel het voor mij niet in élke slof hoeft. Het is nl ook meer werk.

  5. Dewi schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak komende zaterdag een frangipane taart (in een tarte van zanddeeg), waarop ik een laagje frambozengelei aanbreng. De taart is echter voor zondag (dan komt er ook nog pistache custard opgespoten). Ik twijfel of ik de taart dan in de koelkast of (bedekt) buiten de koelkast zal bewaren die nacht. Wat raad jij aan? Ik ben nml bang dat het in de koelkast te “soggy” wordt. Kan online geen duidelijk antwoord vinden! Alvast onwijs bedankt 🙂

    Groetjes Dewi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar om het 100% zeker te voorkomen kun je de binnenkant van je zanddeegbodem met gesmolten witte chocolade insmeren voordat je de taart opbouwt. Dan kan het zeker niet gebeuren.

  6. De fyn sonia schreef:

    Zal dit vlug maken ziet er lekker uit

  7. Jean-Paul De Winter schreef:

    Ik had de indruk dat de frangipane geschift was….
    Uiteindelijk vond ik alles ook nogal “slap”… heb het wat in de koelkast gelegd maar zonder al te veel resultaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *