Frangipane cake met rood fruit

8 oktober 2018
87

Deze frangipane cake met rood fruit is het tweede baksel dat ik maakte voor mijn verjaardag vorige maand. Zowel deze als de Oreo-Nutella cake vielen goed in de smaak en gingen nagenoeg helemaal op. Alleen van deze cake bleef 1 puntje over, daar kon ik de volgende dag lekker van smikkelen. Ik maak voor verjaardagen altijd meer taart dan ik nodig heb, maar dit keer had ik bijna twee keer zoveel gemaakt dan ik dacht nodig zou hebben. Veel konden niet kiezen en wilden van beide cakes een stukje, sommigen gingen zelfs daarna nog voor een extra portie. Dat zegt wel genoeg over hoe lekker iedereen het vond denk ik 😉 . Ben je ook nieuwsgierig? Dan heb ik het recept hieronder voor je uitgewerkt!

Frangipane cake met rood fruit

Een heerlijk romige taart: Frangipane cake met rood fruit. Voordat je het weet is hij op!
Porties: 10 personen
20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 portie frangipane (volgens recept)
  • 150 gram rood fruit (vers of diepvries, beide kan)

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, bij de laatste kun je ook het vanille-extract toevoegen. Dan kun je het zelfrijzend bakmeel erbij doen, mix tot dit is opgenomen in het beslag. Langer mixen is niet nodig.
  • Vet je taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Stort het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.
  • Schep de frangipane bovenop het cakebeslag en verdeel het vast een beetje over de gehele cake. Gebruik een spatel om de frangipane rustig en voorzichtig gelijkmatig te verdelen. Het is niet erg als bepaalde delen meer frangipane bevatten dan andere. De randjes liet ik zelf vrij, maar je kunt deze ook prima bedekken met wat frangipane.
  • Verdeel het rood fruit gelijkmatig over de cake. Je hoeft het niet aan te drukken, het zakt in de oven vanzelf een beetje in de cake.
  • Bak de cake in ongeveer 40 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.
  • Snijd de cake in puntjes en serveer. Hij is ook erg lekker met een beetje slagroom erbij.
  • Eet smakelijk!
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft deze cake 4-5 dagen goed, bewaar hem buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan blijft hij tot 3 maanden goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

28 reacties

  1. Marjolijn schreef:

    Wat leuk, zeg…ga m glutenvrij maken…! Weer ns wat anders…mmm…

    1. Marjolijn schreef:

      Gisteren gemaakt en wel glutenvrij, lactosevrij en t grootste gedeelte kokosbloesemsuiker…verder diepvriesframbozen gebruikt, maar zou ze inderdaad eerst laten ontdooien, want ze waren naar de bodem gezakt van zwaarte…en daardoor bleef de binnenkant te vochtig… Afgedekt nog 15-20 min.extra in de oven gedaan… Testpanel wat nooit glutenvrij eet, vond m super lekker… En ik ook…mede door die frangipane… En het fruit geeft het iets frissigs…

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat ze naar de bodem zakken kan ook komen omdat je het beslag te luchtig hebt geklopt. Bij mij zakten ze ook iets weg, maar niet naar de bodem. Bevroren of ontdooid maakt daar geen verschil in.

  2. Marijke schreef:

    Als je diepvries fruit gebruikt, laat ik het eerst ontdooien en uitlekken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik deed het gewoon gelijk zo op de cake, vanuit de diepvries.

  3. Jennifer schreef:

    Heerlijke cake, lactose vrij gemaakt door de boter (1op 1) te vervangen voor cocos olie😋

  4. Helene schreef:

    Hij was bij mij veel te nat geworden, je kon er geen punten uit snijden. Ik had maar kort geklopt. Zou het kunnen komen doordat ik per ongeluk een hele portie frangipane heb gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou zeker kunnen inderdaad.

  5. Jannette schreef:

    Ik heb gisteren deze cake gemaakt maar het lijkt dat de temperatuur die vermeld staat niet correct is. Na 40 min op 150 graden zat er gewoon nog nat en blank deeg in mijn blik. Nog wat laten staan, zonder verandering. Toen op 170 graden gezet en toen begon hij snel goudbruin te kleuren en gaar te worden. Hij ziet er nu mooi uit, maar door de wat langere tijd in de oven iets uitgedroogd aan de rand. Klopt het dat de temperatuur fout is? Fruit bleef wel mooi aan het oppervlak liggen gelukkig.

    1. Laura Kieft schreef:

      De temperatuur die ik noem is zeker wel goed. Ik denk eerder dat het aan jouw oven ligt, heb je misschien combimagnetron? Verder verschillen ovens natuurlijk, best kans dat jouw oven gewoon hoger moet staan voor hetzelfde effect.

      1. Jannette schreef:

        Ik heb een gewone elektrische oven en voor bakken zet ik hem met boven/onder warmte. Ik heb er een thermometer in hangen voor extra controle op de temperatuur, dus was ook juist. Er zullen zeker verschillen zijn, maar zo groot kan ik mij ook niet voorstellen. Ik zal het nog eens proberen, wie weet. Maar hij was wel erg lekker, door de lange tijd in de oven wel iets droog aan de rand, maar dat komt een volgende keer wel goed. Het was zeker een succes dus deze houden we er in!

        1. Laura Kieft schreef:

          Heb je ook hetzelfde formaat bakvorm gebruikt? Het enige wat ik nog kan bedenken is dat je een kleinere vorm hebt gebruikt waardoor hij meer tijd nodig had.

  6. Jannette schreef:

    Nee, identiek dezelfde maat. Ik zag wel bij andere cake recepten van jou dat er dan op 175graden gebakken wordt voor een duur van 50-60 min. Het beslag lijkt daar niet veel vanaf te wijken, dus dan lijkt 150graden voor 40 min zo kort. Die informatie inspireerde mij om de temperatuur te verhogen wat meteen het gewenste effect gaf: hij werd goudbruin!

    1. Laura Kieft schreef:

      De reden dat deze korter in de oven moest (bij mij dan 😉 ) is dat hier een ander soort vorm wordt gebruikt en de cake als dunnere laag over een groter oppervlak verdeeld is, dan is hij sneller gaar. Maar iedere oven in anders uiteindelijk, al blijf ik wel verbaasd over dit grote verschil.

      1. Melina schreef:

        Ik heb vandaag hetzelfde probleem. 40min op 150 graden, ronde bakvorm 20cm en helemaal niet gaar.
        Ik heb wel een combi oven

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heb je normaal gesproken geen problemen met jouw oven bij het bakken van cake?

          1. Melina schreef:

            Neen, eigenlijk niet. Ik heb uiteindelijk ook de temperatuur verhoogd zoals de mevrouw aangaf in haar reactie.

          2. Laura's Bakery schreef:

            Wat vervelend en gek dan! Ik heb hier nog nooit last van gehad. Is het uiteindelijk goedgekomen? 🙂

  7. Lien schreef:

    Dag laura

    Zou dit recept ook lukken met amandelmeel ipv amandelpoeder?

    Groetjes Lien

    1. Laura Kieft schreef:

      Amandelmeel en amandelpoeder zijn dezelfde producten 🙂

  8. Nurdan schreef:

    Hi Laura,

    Ik kan het in het artikel niet terugvinden, maar welke vorm gebruik je bij dit recept?

    Groetjes,
    Nurdan

  9. Anita schreef:

    Beste Laura,
    Zou je de frangipane ook kunnen combineren met schijfjes appel i.p.v. rood fruit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut, heerlijke variatie.

  10. Lien schreef:

    Hoi Laura, hoe groot moet de vorm zijn? Dankjewel

  11. Lien schreef:

    Oei sorry, ik lees het nu net hierboven, 20 cm

  12. Brigitte schreef:

    Bij mij was ie helaas ook niet gaar. Had een vorm van 16 cm dus zon 15 min langer gedaan, maar nog steeds te vloeibaar In het midden. Zonde, smaak was wel goed. Misschien beter op hetelucht?

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte is gewoon goed, maar dan is 15 minuten extra gewoon niet genoeg. En je hebt geen combimagnetron? Daarbij is dit namelijk een bekend verschijnsel (midden niet gaar en rest wel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *