Deze frangipane cake met rood fruit is het tweede baksel dat ik maakte voor mijn verjaardag vorige maand. Zowel deze als de Oreo-Nutella cake vielen goed in de smaak en gingen nagenoeg helemaal op. Alleen van deze cake bleef 1 puntje over, daar kon ik de volgende dag lekker van smikkelen. Ik maak voor verjaardagen altijd meer taart dan ik nodig heb, maar dit keer had ik bijna twee keer zoveel gemaakt dan ik dacht nodig zou hebben. Veel konden niet kiezen en wilden van beide cakes een stukje, sommigen gingen zelfs daarna nog voor een extra portie. Dat zegt wel genoeg over hoe lekker iedereen het vond denk ik 😉 . Ben je ook nieuwsgierig? Dan heb ik het recept hieronder voor je uitgewerkt!
BAKTIP: Ik gebruik graag voor dit soort taarten en cakes een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de cake zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.
Wat leuk, zeg…ga m glutenvrij maken…! Weer ns wat anders…mmm…
Gisteren gemaakt en wel glutenvrij, lactosevrij en t grootste gedeelte kokosbloesemsuiker…verder diepvriesframbozen gebruikt, maar zou ze inderdaad eerst laten ontdooien, want ze waren naar de bodem gezakt van zwaarte…en daardoor bleef de binnenkant te vochtig… Afgedekt nog 15-20 min.extra in de oven gedaan… Testpanel wat nooit glutenvrij eet, vond m super lekker… En ik ook…mede door die frangipane… En het fruit geeft het iets frissigs…
Dat ze naar de bodem zakken kan ook komen omdat je het beslag te luchtig hebt geklopt. Bij mij zakten ze ook iets weg, maar niet naar de bodem. Bevroren of ontdooid maakt daar geen verschil in.
Als je diepvries fruit gebruikt, laat ik het eerst ontdooien en uitlekken?
Ik deed het gewoon gelijk zo op de cake, vanuit de diepvries.
Heerlijke cake, lactose vrij gemaakt door de boter (1op 1) te vervangen voor cocos olie?
Hij was bij mij veel te nat geworden, je kon er geen punten uit snijden. Ik had maar kort geklopt. Zou het kunnen komen doordat ik per ongeluk een hele portie frangipane heb gebruikt?
Dat zou zeker kunnen inderdaad.
Ik heb gisteren deze cake gemaakt maar het lijkt dat de temperatuur die vermeld staat niet correct is. Na 40 min op 150 graden zat er gewoon nog nat en blank deeg in mijn blik. Nog wat laten staan, zonder verandering. Toen op 170 graden gezet en toen begon hij snel goudbruin te kleuren en gaar te worden. Hij ziet er nu mooi uit, maar door de wat langere tijd in de oven iets uitgedroogd aan de rand. Klopt het dat de temperatuur fout is? Fruit bleef wel mooi aan het oppervlak liggen gelukkig.
De temperatuur die ik noem is zeker wel goed. Ik denk eerder dat het aan jouw oven ligt, heb je misschien combimagnetron? Verder verschillen ovens natuurlijk, best kans dat jouw oven gewoon hoger moet staan voor hetzelfde effect.
Ik heb een gewone elektrische oven en voor bakken zet ik hem met boven/onder warmte. Ik heb er een thermometer in hangen voor extra controle op de temperatuur, dus was ook juist. Er zullen zeker verschillen zijn, maar zo groot kan ik mij ook niet voorstellen. Ik zal het nog eens proberen, wie weet. Maar hij was wel erg lekker, door de lange tijd in de oven wel iets droog aan de rand, maar dat komt een volgende keer wel goed. Het was zeker een succes dus deze houden we er in!
Heb je ook hetzelfde formaat bakvorm gebruikt? Het enige wat ik nog kan bedenken is dat je een kleinere vorm hebt gebruikt waardoor hij meer tijd nodig had.
Nee, identiek dezelfde maat. Ik zag wel bij andere cake recepten van jou dat er dan op 175graden gebakken wordt voor een duur van 50-60 min. Het beslag lijkt daar niet veel vanaf te wijken, dus dan lijkt 150graden voor 40 min zo kort. Die informatie inspireerde mij om de temperatuur te verhogen wat meteen het gewenste effect gaf: hij werd goudbruin!
De reden dat deze korter in de oven moest (bij mij dan 😉 ) is dat hier een ander soort vorm wordt gebruikt en de cake als dunnere laag over een groter oppervlak verdeeld is, dan is hij sneller gaar. Maar iedere oven in anders uiteindelijk, al blijf ik wel verbaasd over dit grote verschil.
Ik heb vandaag hetzelfde probleem. 40min op 150 graden, ronde bakvorm 20cm en helemaal niet gaar.
Ik heb wel een combi oven
Heb je normaal gesproken geen problemen met jouw oven bij het bakken van cake?
Neen, eigenlijk niet. Ik heb uiteindelijk ook de temperatuur verhoogd zoals de mevrouw aangaf in haar reactie.
Wat vervelend en gek dan! Ik heb hier nog nooit last van gehad. Is het uiteindelijk goedgekomen? 🙂
Dag laura
Zou dit recept ook lukken met amandelmeel ipv amandelpoeder?
Groetjes Lien
Amandelmeel en amandelpoeder zijn dezelfde producten 🙂
Hi Laura,
Ik kan het in het artikel niet terugvinden, maar welke vorm gebruik je bij dit recept?
Groetjes,
Nurdan
20 cm 🙂
Beste Laura,
Zou je de frangipane ook kunnen combineren met schijfjes appel i.p.v. rood fruit?
Absoluut, heerlijke variatie.
Hoi Laura, hoe groot moet de vorm zijn? Dankjewel
Oei sorry, ik lees het nu net hierboven, 20 cm
Bij mij was ie helaas ook niet gaar. Had een vorm van 16 cm dus zon 15 min langer gedaan, maar nog steeds te vloeibaar In het midden. Zonde, smaak was wel goed. Misschien beter op hetelucht?
boven- en onderwarmte is gewoon goed, maar dan is 15 minuten extra gewoon niet genoeg. En je hebt geen combimagnetron? Daarbij is dit namelijk een bekend verschijnsel (midden niet gaar en rest wel).
Hoi Laura. Kan ik de frangpaine. Ook boven op een cake doen
Ja, dat is hier ook het geval toch?
Nee hier is het mee gebakken. Ik heb toen de Cake klaar was de frangpaine er op gedaan.
Ik begrijp nu je vraag pas goed. Ik zou het niet ongebakken op de cake smeren, omdat er rauwe eieren in zitten.
Beste Laura
Ik ben vegan, zou het ook zonder eieren lukken of hoef ik hier een vervangmiddel voor?
Alvast bedankt! En top recepten hoor! Afgelopen weekend de oma’s appeltaart gemaakt en was van de eerste keer meteen een succes! Bedankt 😉 Heb foto’s 😀
Groetjes
Nee, dat zou ik niet doen. Je kunt proberen mijn ei-vrije cake als basis te gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/vanillecake-zonder-ei/
Oke goed dan doe ik volgende keer niet meer.
Jammer maar helaas. Na meer dan een uur in de oven was de cake nog kleddernat vanbinnen. Ik heb de temperatuur ook moeten verhogen om hem gaar te krijgen. Hij staat nu af te koelen. Hopelijk hebben we straks wel een lekkere volledig doorbakken cake. Volgende keer ga ik het direct op een iets hogere temperatuur proberen…
Wat jammer om te horen, hopelijk is het gelukt! Alle ovens zijn anders, dus zeker goed om het aan te passen.
Dankjewel Laura! Het werkt super zo 😉
Ik heb het volledige frangipane eronder gedaan.hopelijk lukt hij toch….vond hem anders vrij lopend