Zelf een banketstaaf maken? Dat is echt heel makkelijk! Met dit recept laat ik je zien hoe je een snelle variant kunt maken, maar ook hoe je alle onderdelen zelf kunt bereiden. Ik geef ook nog tips voor mensen die van veel amandelspijs houden, of juist van wat minder.

Banketstaaf maken

Sommige recepten zijn zo simpel, dat ik me afvraag of ik het recept wel moet delen. Dit recept om zelf banketstaaf te maken is er zo eentje. In totaliteit heb je maar drie ingrediënten nodig om een banketstaaf, banketletter of amandelstaaf (net hoe je het wil noemen) te maken:

  • Bladerdeeg
  • Amandelspijs
  • Eieren

Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je maar wil. Zo gebruikte ik een kant-en-klare rol bladerdeeg uit het versvak, waar ook de pizzabodems liggen, maar je kunt uiteraard ook je eigen bladerdeeg maken. Hetzelfde geldt voor de amandelspijs, hoewel dit echt ontzettend snel en makkelijk is om even zelf te maken. Je moet er rekening mee houden dat zelfgemaakt amandelspijs een tijdje moet ‘rijpen’ in de koelkast.

Hoe dan ook: een zelf gebakken banketstaaf is echt ongelofelijk lekker. Uiteraard moet je snel proeven als het uit de oven komt, want er gaat niks boven een stukje warme banketletter.

Banketstaaf opwarmen

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Banketstaaf opwarmen

Ik schreef het al eerder: een banketstaaf hoor je warm te eten, dan komt de smaak het beste tot z’n recht. Dit doe ik het liefst in de oven, omdat het bladerdeeg dan weer knapperig wordt. Alsof je ‘m net gebakken hebt.

Normaliter hou ik bij het opwarmen van bladerdeeghapjes aan dat ze ongeveer 5 minuten op 225 graden (onder- en bovenwarmte) in de oven moeten, afhankelijk van de grootte van het hapje. Als je de gehele amandelstaaf in één keer gaat opwarmen dan zal dit iets langer zijn.

Eventueel kan het ook in een airfryer, maar hou er rekening mee dat dit nog sneller gaat vanwege de hetelucht-functie. Lees hier meer over het bewaren en opwarmen van bladerdeeghapjes.

Meer recepten met amandelspijs

Over de jaren heen ben ik amandelspijs steeds meer gaan waarderen. Terwijl ik 15 jaar geleden het liefst gevuld speculaas at met maar een heel klein beetje amandelspijs, eet ik nu het liefst een goed gevulde variant. Met de vulling voor deze banketstaaf kun je ook variëren, daarover hieronder in het vak met tips meer.

Voor al mijn mede-liefhebbers van amandelspijs heb ik nog wat lekkere tips in december thema:

Nooit genoeg inspiratie met amandelspijs? Bekijk dan mijn verzameling met amandelspijs recepten eens!

Amandelstaaf

BAKTIPS: Amandelstaaf maken

Waarmee kan ik het ei vervangen?

Ei heeft in dit recept als functie dat het de amandelspijs bindt en smeuïg houdt tijdens het bakken. Daarnaast geeft het ei een mooie glans aan het bladerdeeg. Ik heb wel eens gelezen dat je het door de amandelspijs heen kunt vervangen door appelmoes of (plantaardige) melk, maar dit heb ik niet getest.

Om het bladerdeeg af te strijken kun je ook het beste melk gebruiken, ook al geeft dit niet dezelfde glans als ei. Hiervoor gebruik ik een siliconen bakkwast.

Kan ik ook meer of minder amandelspijs gebruiken?

Zeker weten! Je kunt zoveel of zo weinig amandelspijs gebruiken als je wil. Mijn proefpanel en ik vonden de banketstaaf met deze hoeveelheid amandelspijs rijkelijk gevuld. Dus ik kan me voorstellen dat wanneer je van meer bladerdeeg in de verhouding houdt, dat je in dat geval 300 gram amandelspijs gebruikt (150 gram per staaf). Ik raad aan om maximaal 250 gram amandelspijs per staaf te gebruiken, anders krijg je het bladerdeeg bijna niet netjes dichtgemaakt.

Kan ik banketstaaf zonder amandelspijs maken?

Dit recept draait eigenlijk wel echt om de amandelspijs, maar in het geval van een allergie of intolerantie hiervoor zou je het kunnen vervangen door kokosspijs. Dit heb ik speciaal om deze reden ontwikkeld en is 1:1 door elkaar te vervangen. Je kunt daarnaast ook ‘spijs’ maken van andere soorten noten, maar hier heb ik nog geen recepten voor online staan.

Kan ik ook een hartige banketstaaf maken?

Dat kan zeker! Enige jaren geleden maakte ik een hartige banketstaaf met bladerdeeg en gevuld met een soort saucijzenbroodjesvulling. Onwijs lekker! Ook maakte ik al eens een hartige banketletter met een vulling van rookworst, mm!

Banketstaaf maken

 

Recept banketstaaf maken

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Banketstaaf recept

Zelf banketstaaf maken? Dat is echt heel makkelijk! Met dit recept laat ik je zien hoe je een snelle versie kunt maken, maar ook hoe je alle onderdelen zelf kunt bereiden.
Porties: 2 banketstaven

Ingrediënten

  • 400 gram amandelspijs
  • 2 eieren (M) geklutst
  • 1 rol vers bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Rol de plak bladerdeeg uit en snijd in de lengte doormidden.
  • Maak de amandelspijsvulling door de amandelspijs te mengen met 1 geklutst ei. Kneed tot een smeuïg mengsel.
  • Verdeel het amandelspijsmengsel in twee gelijke delen en vorm beide delen tot een lange worst die net iets korter is in lengte dan de lappen bladerdeeg. Leg in het midden van elke plak bladerdeeg een rol spijs.
  • Bestrijk de korte uiteinden licht met wat water en vouw het deeg aan deze uiteinden over de rol spijs heen en druk aan. Bestrijk daarna ook de lange kanten met een beetje water en vouw over de rol spijs heen, waarna je het aan elkaar vast drukt.
  • Leg de banketstaven met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk met het geklutste ei en bak 25 tot 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) of tot deze goudbruin van kleur zijn.
Bewaren

Je kunt de banketstaaf 3-4 dagen bewaren, luchtdicht verpakt en buiten de koelkast. Het bladerdeeg zal minder knapperig worden, dus warm het even opnieuw op in de oven voor serveren. Je kunt de banketstaaf tot drie maanden invriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Annemarie schreef:

    Om het bladerdeeg vegan af te strijken kun je een mengseltje maken van 2/3e sojamelk en 1/3e sojamelk!

  2. Jacqueline schreef:

    Als ik het amandelspijs zelf heb gemaakt.
    Moet ik dan stap 2 overslaan?
    Of doe je ook bij zel gemaakte amandelspijs mengen met 1 ei?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja om het wat zachter te maken, maar als jouw spijs al zacht is dan is het wellicht niet nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept