Cranberry-brie plukbrood

Gepost: 22 december 2017 Laatst bewerkt: 21 september 2023
78

CRANBERRY-BRIE PLUKBROOD

Waarschijnlijk heb je wel al eens eerder een plukbrood gezien, gegeten of zelfs gemaakt. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend lekker. Na mijn favoriete kaas-knoflook versie ging ik nu aan de slag voor Kerst. Brie vind ik echt zo’n kaassoort die bij Kerst hoort. Dat is misschien niet zo, maar alleen in deze periode gebruik ik het zelf vaak. Net als cranberry’s. Die gebruik ik misschien te veel, maar ik vind ze zó lekker. Die combinatie doet het ook goed trouwens! Voor wat extra smaak maakte ik ook nog een boter mengsel waar ik het brood mee op smaak breng. Om je vingers bij af te likken!

BAKTIP: Om het plukbrood met het botermengsel te bestrijken, gebruik ik een siliconen bakkwast. Deze is makkelijk schoon te maken en ook nog eens vaatwasserbestendig.

 

CRANBERRY-BRIE PLUKBROOD bakken

CRANBERRY-BRIE PLUKBROOD
Recept afdrukken
4 van 3 stemmen

Cranberry-brie plukbrood

De combinatie van fruit en kaas is meestal een heel erg goed idee. Het duo brie en cranberry werkt in ieder geval perfect in dit cranberry-brie plukbrood!

Ingrediënten

  • 1 bol brood
  • 5 el cranberry compote (volgens recept)
  • 200 gram brie
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 tl tijm
  • zout en peper

Instructies

  • Mijn brood was een ronde bol van ongeveer 16 centimeter groot, maar je kunt natuurlijk ook prima een groter brood gebruiken. Pas de hoeveelheid van de andere ingrediënten daar dan wel op aan.
  • Snij het brood met een scherp mes zowel horizontaal als verticaal in, er ontstaan nu blokjes. Zorg dat je het brood niet helemaal doorsnijdt, laat ongeveer de onderste centimeter heel. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Met een lepeltje of mes verdeel je de cranberry compote in de openingen van het brood. Snijd je stuk brie in dunne plakjes en verdeel ook deze in het brood.
  • In een pannetje voeg je de boter, knoflook, tijm, zout en peper samen. Zet op een laag vuur en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Met een bakkwastje smeer je het botermengsel over de bovenkant van het brood. Dit geeft extra smaak en maakt de korst smaakvol en lekker knapperig.
  • Bak het plukbrood in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren
Serveer het brood gelijk wanneer het uit de oven komt, dan is hij het lekkerst. Je zou het brood wel kunnen voorbereiden en later op de dag bakken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *