Cranberry-geitenkaas scones

Cranberry-geitenkaas scones
45

Voor bij een kerstborrel of juist bij de kerstbrunch; deze cranberry-geitenkaas scones zijn voor meerdere momenten geschikt deze kerstdagen. Jarenlang was ik trouwens niet echt dol op geitenkaas, hoe anders is dat nu. Dit ingrediënt ligt standaard in mijn koelkast en ik verwerk het in vele recepten, zo lekker vind ik het. In deze scones was het een experimentje, want ik had geen idee of het zou lukken om een zachte kaas door het deeg heen te kneden. Nou, het lukte dus prima. Je moet uiteraard niet te lang kneden, want het is het lekkerst om echt nog goede stukken geitenkaas te hebben voor de smaak. Maar dat leg ik je allemaal uit in het recept.

Cranberry-geitenkaas scones

Scones, ik ben er dol op. Deze minivariant met cranberry en geitenkaas maakte ik speciaal voor Kerst.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • peper
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram cranberry's gedroogd
  • 75 gram geitenkaas verkruimeld
  • 1,5 tl rozemarijn
  • 150 ml (half)volle melk

Instructies

  • In een kom voeg je zelfrijzend bakmeel, zout en peper samen. Roer even door elkaar met een spatel. Voeg de blokjes boter toe en wrijf deze met je vingers door het deeg heen, het wordt nu een beetje kruimelig.
  • Voeg de cranberry's, geitenkaas en rozemarijn toe, roer dit met een spatel gelijkmatig door het mengsel. Als laatst giet je de melk erbij. Roer met de spatel tot het bijna een bal deeg is, kneed dan met de handen kort tot het daadwerkelijk een stevige bal deeg is.
  • Verdeel de deegbal in tweeën, en vorm hier twee ronde schijven van ongeveer 3-4 cm dikte van. Snijd met een scherp mes iedere schijf in 8 punten, zodat je 16 mini scones hebt. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met wat melk.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat kort afkoelen voor serveren.

Tips

Serveer met clotted cream en cranberry compote.
Bewaren

Verpakt 2-3 dagen buiten de koelkast. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Dorien schreef:

    Hoi Laura,
    Zou het ook zonder geitenkaas lekker zijn?
    Of zorgt de geitenkaas echt voor de smaak in deze scones?
    Hier een familie die absoluut niet van geitenkaas houdt en zelf kan ik het niet eten door mn lactose intolerantie…

    1. Leonie schreef:

      Ziet er heerlijk uit!! Ik heb verse cranberry’s staan. Kan ik die ook gebruiken??

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat zou ik niet doen, die zijn heel zuur en geven meer vocht af 🙂

        1. Naomi schreef:

          Kan ik dit ook met bloem en bakpoeder maken in plaats van zelfrijzend bakmeel?

          1. Naomi schreef:

            Hoeveel bakpoeder heb ik dan nodig?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te zeggen gezien ik ze alleen mét heb geproefd. Een scone met cranberry’s of blauwe bessen is daarentegen ook altijd erg lekker.

      1. Dorien schreef:

        Dankjewel! Dan ga ik eens kijken en proberen 🙂

  2. Annet schreef:

    Wat zijn ze heerlijk! Ik heb harde, oude geitenkaas gebruikt. Die wordt wel zacht, maar niet vloeibaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *