Confetticake met citroen

Gepost: 21 april 2023 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Confetticake met citroen
29

Hoera, het is feest! Want Laura’s Bakery is weer een jaartje ouder geworden. Vandaag bestaat het blog officieel 13 (!) jaar. En dat vieren we met een confetticake met citroen.

Confetticake maken

Ik hou van sprinkles. Dat bleek wel weer toen ik een tijdje geleden voor de grap mijn niet – meer zo beschaafde – sprinkles collectie op video vastlegde. Die collectie is ondertussen nog verder uit z’n voegen gegroeid, want ik heb echt een zwak voor sprinkles.

En als je zoveel sprinkles in huis hebt, dan moet je er natuurlijk ook mee bakken. Een verjaardag is daar het uitgelezen moment voor. Ik combineerde één van mijn favoriete cakerecepten (de smeuïge citroencake) met een flinke dosis kleurrijke sprinkles en mijn mascarponeroom.

Het resultaat was niet alleen erg feestelijk en vrolijk, maar ook erg lekker en gemakkelijk te maken. Een echte Laura’s Bakery cake.

Confetticake met citroen

Funfetti cake

Meer funfetti cake recepten

Funfetti, confetti en sprinkles, het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer: vrolijke decoratie voor je baksels! Funfetti is meer een Amerikaanse term, maar een funfetti cake klinkt dan wel weer heel gezellig. Toch spreekt een confetticake in het Nederlands meer tot de verbeelding, denk ik.

Ik bak in ieder geval erg graag met deze eetbare confetti, dus het leek me leuk om een paar cake recepten met confetti voor jullie op een rij te zetten. Er zijn genoeg dingen in het leven die gevierd moeten worden, dus dan kun je maar beter de keuze hebben. 😉

Ben je op zoek naar verjaardagstaarten in de breedste zin van het woord? Bekijk hier een overzicht met mijn favoriete verjaardagstaarten. Daar zit vast iets lekkers tussen!

Confetticake

Veelgestelde vragen: confetticake

Welke sprinkles gebruik jij om mee te bakken?

Ik heb inmiddels al heel wat sprinkles uitgeprobeerd. Voor deze cake gebruikte ik voor het eerst de bakvaste rainbow strands van Bakd. Sommige kleuren zijn wel iets teveel verdwenen naar mijn smaak. Het liefst gebruik ik confetti sprinkles bij cakes die de oven in gaan, die blijven na het bakken het meest zichtbaar.

Ik schreef al eerder een uitgebreid artikel over met welke sprinkles je kunt bakken waar je nog veel meer informatie in vindt.

Welke bakvorm gebruik jij?

Ik heb voor deze confetticake een cakevorm van 25 cm gebruikt. Een cakevorm hoeft helemaal niet zo duur te zijn; ik gebruik zelf deze.

Kan ik de Griekse yoghurt ook vervangen?

Je zou ook een andere volle yoghurt of kwark kunnen gebruiken. Persoonlijk vind ik Griekse yoghurt met 10% vet het beste werken en het meest lekkere smeuïge resultaat geven. Maar natuurlijk kun je altijd experimenteren! Laat het resultaat van je test dan vooral even weten in de reacties onder dit recept, dat is leuk voor mij én andere lezers.

Tips voor de perfecte cake

Heb je vragen over het bakken van cake? Lees dan eens mijn tips om de perfecte cake te bakken door! Hierin geef ik niet alleen veel handige baktips, maar behandel ik ook alle onderwerpen waarop het mis kan gaan bij het bakken van cake.

Confetti cake met citroen

Confetti cake met citroen

 

Confetticake met citroen recept

Recept afdrukken

4.50 van 4 stemmen

Confetticake met citroen

Een vrolijke confetticake met citroen doet het altijd goed op feestjes! Met dit recept maak jij al je gasten blij.
Porties: 12 personen
25 cm cakevorm

Ingrediënten

Cake

  • 220 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 1 citroen rasp en sap
  • 4 eieren M
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 275 gram bloem
  • 100 gram bakvaste sprinkles

Topping

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg de Griekse yoghurt, citroenrasp en citroensap toe en mix tot een egaal mengsel.
  • Doe hetzelfde met de eieren. Voeg deze stuk voor stuk toe tot ze volledig opgenomen zijn.
  • Bakpoeder, baking soda, zout en bloem kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi glad beslag. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen kun je stoppen met mixen. Spatel 70 gram sprinkles erdoor.
  • Stort het beslag in de cakevorm en spreid het met een spatel gelijkmatig uit. Bak de cake in 55-60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Na het bakken laat je de cake zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna stort je hem op een rooster om verder af te laten koelen.
  • Ondertussen maak je de topping: doe (ongeklopte) slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom en mix op een middelhoge tot hoge stand tot je een stevige room hebt. Bewaar de room in de koelkast tot je deze nodig hebt.
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld versier je deze met de mascarponeroom, resterende sprinkles en aardbeien.
Tips

Beleg de cake pas vlak voor het serveren met de room. Door deze topping moet de cake in de koelkast bewaard worden, en daar droogt de cake een beetje van uit.  
Bewaren

Cakes zonder topping kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Lees hier alles over het bewaren van cake. Eenmaal met de room belegd is de cake 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Juliet schreef:

    Gefeliciteerd! Ik vind recepten met citroen altijd heerlijk en ben ook fanatiek sprinkle verzamelaar… en (al ik weet niet hoeveel jaar) grote fan van je website! Op naar de volgende 13 jaar!

  2. Smakenvandewerld.nl schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wilde je even laten weten dat ik jouw confetticake met citroen heb uitgeprobeerd en het was heerlijk! De combinatie van de frisse citroensmaak en de kleurrijke sprinkles maakte het perfect voor een feestelijke gelegenheid.

    Dank je wel voor het delen van jouw kook- en bakvaardigheden met ons op jouw website. Ik kijk uit naar het uitproberen van meer van jouw recepten.

    Met vriendelijke groet,
    Melvin

  3. Emma schreef:

    Hai Laura,
    Ik wil deze taart maken, alleen in een ronde springvorm ca. 30 cm doorsnede. Kan ik het recept zo aanhouden of moet ik wat aanpassingen doen in het recept of baktijd.

    Groetjes Emma!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij het recept kun je op omrekenen klikken en wordt alles berekend. Hier lees je meer over de baktijd: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *