Met welke sprinkles kun je bakken?

Gepost: 17 mei 2018 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Sprinkles zijn er in alle kleuren van de regenboog en dan is elke kleur ook nog eens in allerlei verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Wat mij betreft kun je nooit genoeg van deze gezelligheid in huis hebben om je baksels mee op te fleuren. Ikzelf heb dan ook een flinke bak vol staan. Ik maakte er laatst al zelf sprinkle mixen mee, maar ik gebruik ze regelmatig ook in een baksel dat nog in de oven moet. Alleen kan ik dan niet alle sprinkles gebruiken, vooral omdat er verschillende sprinkles zijn die hun vorm of kleur verliezen. Ik zal je vertellen welke sprinkles wel en niet geschikt zijn om mee te bakken.

parels

Parels zijn prachtig, maar ik gebruik deze alleen achteraf ter decoratie. En dan ook niet te veel, want deze kleine balletjes zijn keihard. Daar wil je niet te veel tegelijk van tussen je kiezen hebben. Daarnaast verliezen parels ook hun kleur wanneer ze vochtig worden. Door een beslag of op een schuimpje zie je hier dus niets van terug wanneer ze uit de oven komen.

Confetti

Mijn favoriete soort sprinkle ter decoratie na het bakken, maar vooral ook wanneer het baksel nog in de oven moet. Deze sprinkles zijn helemaal gekleurd, van binnen hebben ze dezelfde kleur als aan de buitenkant. Wanneer je ze door een beslag spatelt, blijven ze goed zichtbaar. Je kunt ze ook perfect gebruiken ter decoratie op een schuimpje. Kijk maar eens naar deze baksels die ik ermee maakte:

Jimmies

Online worden het jimmies genoemd, al vinden wij hier in Nederland de benaming hagelslag waarschijnlijk logischer. Want daar lijkt het ook heel erg op. De chocolade jimmies zijn namelijk exact hetzelfde. De gekleurde jimmies kunnen ook van chocola gemaakt zijn, maar meestal is het gewoon een sprinkle van suiker. Sommige zijn volledig gekleurd, anderen hebben alleen een gekleurd buitenlaagje.

Wanneer ze alleen dat gekleurde laagje rondom hebben zijn ze niet geschikt om mee te bakken. De kans dat je de kleur daarna nog terugziet is erg klein. Wanneer ze volledig gekleurd zijn kan het wel, al vind ik dat je met de confetti sprinkles betere resultaten behaalt. Voor schuimpjes zou ik deze sprinkles sowieso niet gebruiken, ze behouden hun vorm namelijk niet altijd even goed.

Musketzaad

Ook verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, beter bekend als discodip. Helaas hebben deze kleine sprinkles alleen een kleurtje aan de buitenkant, wrijf er maar eens een paar tussen je vingers. Je zult zien dat de kleur al snel verdwijnt. Dat maakt ook deze vrolijkerds niet geschikt om mee te bakken.

Gebruik jij graag sprinkles? En dan alleen na het bakken, of ook al door een beslag?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Bianca schreef:

  Hoi Laura,
  waar kan je deze confetti sprinkels kopen?

 2. Iris schreef:

  Hoi Laura,
  Ik had laatst confetti door de sponge cake heen gebakken. Maar toen ik het erin strooide en even 3x roerde, gaf de kleur al wat af aan het beslag waardoor deze licht blauw werd. En ook na het bakken vond het de cake blauw/grijzig. Is er manier waarop de sponge echt geel blijft? Of heb ik gewoon de verkeerde confetti gekocht?
  Groetjes Iris

 3. Iris schreef:

  Oke, dan ga ik ander proberen. Dankjewe!

 4. Roos schreef:

  Hi! Ik heb musketzaad gekocht om als topping op mijn Cream cheese te doen. Maar deze verkleuren inderdaad telkens weer. Is hier iets aan te doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Niet dat ik weet helaas.

 5. Joke schreef:

  Hallo, is musketzaad geschikt om bijvoorbeeld op botercreme te gebruiken? Of gaat dit dan ook doorlopen? Gr. Joke

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee hoor dat moet je er prima op kunnen plakken of strooien.

 6. Ann schreef:

  Hoi Laura,
  Weet jij soms of vruchtenhagel (van AH of De Ruijter bijvoorbeeld) ook zou geschikt zijn? Heb je daar ervaring mee?
  De basis is suiker en maïszetmeel, wat mij min of meer hetzelfde lijkt als confettisprinkles.
  Alvast bedankt!
  Ann

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat weet ik eigenlijk niet, maar deel vooral je ervaringen hiermee. 🙂

 7. Ann schreef:

  Ik heb de vruchtenhagel van AH geprobeerd in de confetticake met citroen maar helaas… ze waren helemaal weggesmolten in het deeg en er was geen kleurtje meer te zien. Wel leuk en lekker voor bovenop de mascarponecrème van die cake! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *