Chocoladetaart

Gepost: 12 september 2025 Laatst bewerkt: 22 september 2025
Chocoladetaart

Er gaat niks boven een chocoladetaart met twee smeuïge lagen cake en daartussen een romige chocolade botercrème. Met dit makkelijke recept maak jij de allerlekkerste chocoladetaart gewoon thuis in eigen keuken.

Smeuïge chocoladetaart maken

Ik heb al aardig wat chocoladetaart recepten gebakken in mijn leven, maar deze keer moest smeuïgheid centraal staan in de taart. Niet alleen in de vulling, maar ook in de lagen cake. En oh, wat is dat goed gelukt! Deze taart is ontzettend rijk van smaak en textuur. Je kunt er echt van blijven eten.

Er zijn verschillende ingrediënten die ervoor zorgen dat een cake lekker smeuïg uit de oven komt. Zoals het gebruik van olie in plaats van boter (dat betekent niet dat je geen smeuïge cake kunt bakken mét boter), basterdsuiker in plaats van gewone kristalsuiker en de toevoeging van voldoende natte ingrediënten. Ik vertel je hieronder wat meer over het belang van elk ingrediënt.

Dit heb je nodig

  • Bloem. Zowel patentbloem als tarwebloem zijn geschikt in dit recept.
  • Cacaopoeder. Zorgt voor de chocoladesmaak in de laagjescake.
  • Basterdsuiker. Het liefst gebruik ik bruine basterdsuiker voor de meest rijke smaak, maar lichtbruine of zelfs witte basterdsuiker zijn prima alternatieven.
  • Baking soda en bakpoeder. Deze twee rijsmiddelen zorgen samen voor de beste rijzing van de chocoladecakes.
  • Zout. Er gaat wel wat zout in deze cake, dat brengt de smaken perfect in balans.
  • Zonnebloemolie. Dit zorgt ervoor dat de cake soepel en smeuïg blijft, ook na het afkoelen.
  • Eieren. Deze zorgen voor de binding en structuur in de cakelagen.
  • Vanille. Zelf gebruik ik vanille-extract, maar vanillepasta werkt ook prima.
  • Karnemelk. Dit zorgt voor voldoende vocht in het beslag, maar ook voor de rijzing van de cake.
  • Koffie. Dit proef je niet meer terug in het eindresultaat, maar koffie zorgt ervoor dat de chocoladesmaak wordt versterkt. Je kunt ook decafé gebruiken.
  • Chocolade botercrème. Je kunt de chocoladecrème voorbereiden of bereiden tijdens het afkoelen van de cakes.

Smeuïge chocoladetaart

Punt chocoladetaart met chocolade botercrème

De lekkerste chocoladetaart met vulling

Een van de onderdelen waar ik flink aan heb gesleuteld voor dit recept, is de chocoladecrème waarmee de taart gevuld is. Het is een botercrème, maar ik wilde niet dat je dit ook direct proeft bij het eten van de taart. De crème is zacht en romig geworden, maar heeft ook een ongelofelijk volle chocoladesmaak. Zo lekker!

Chocoladetaart bewaren

Deze taart leent zich perfect voor feesten en partijen, hier maak je veel mensen blij mee! Gelukkig is de taart ook goed voor te bereiden. In dit geval raad ik aan om de cake en de botercrème los van elkaar te bereiden en luchtdicht verpakt te bewaren. De crème bewaar je in de koelkast en de cakes buiten de koelkast (of in de vriezer). Op de dag zelf zet je de taart dan in elkaar.

Wil je de gehele taart het liefst al opbouwen en bewaren? Of heb je restjes van de taart? Lees dan onderstaande bewaartips goed door.

Hoelang blijft chocoladetaart goed?

Afgedekt op een koele, maar droge plek (goed verpakt, bijvoorbeeld in een taartdoos) kun je de chocoladetaart 3-4 dagen bewaren. Tijdens zomerse dagen is het wellicht beter om de taart wel in de koeling te bewaren.

Kun je chocoladetaart invriezen?

Goed luchtdicht verpakt is de taart maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren.

Meer chocoladetaart recepten

Chocoladetaarten zijn bij velen favoriet en zo ook hier op Laura’s Bakery. Er staan al diverse chocoladetaarten online, weer net even anders dan dit smeuïge recept:

Chocoladetaart bakken

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: chocoladetaart bakken

Kan ik de zonnebloemolie vervangen?

Je kunt in principe elke neutrale olie gebruiken, hoewel ik kokosolie afraad. Dit stijft op tijdens het afkoelen van de taart en dat vermindert de smeuïgheid (dit geldt ook voor het gebruik van roomboter).

Kan ik de koffie weglaten?

Dat kan, maar voeg dan wat extra karnemelk toe, anders mist het beslag vocht. Let wel: je proeft de koffie niet terug in de cake, maar het zorgt wel voor de versterking van de chocoladesmaak.

Chocoladetaart versieren

Ik heb de decoratie heel simpel gehouden, maar ik ga je een aantal toffe tips meegeven om de taart te versieren:

  • Druk discodip of hagelslag tegen de zijkanten van de taart.
  • Spuit toeven slagroom in een krans bovenop de taart en steek er rood fruit in.
  • Maak extra chocolade botercrème en spuit toefjes bovenop de taart. In de toefjes steek je M&M’s of Maltesers.
  • Steek ongelijke chocolade schotsen in het midden van de taart.

BAKTIP: Voor het spuiten van toeven gebruik ik dit formaat spuitmondjes het meest.

Chocolade cakebeslag
Chocolade cakes bolling afsnijden
Chocoladetaart maken

 

Chocoladetaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.20 van 5 stemmen

Chocoladetaart recept

Er gaat niks boven een chocoladetaart met smeuïge lagen cake en daartussen een romige chocolade botercrème. Maak 'm zelf met dit duidelijke recept.
Voorbereiding30 minuten
Bereiding45 minuten
Koeltijd4 uur
Porties: 12 personen
voor een ronde bakvorm van 20 cm

Ingrediënten

  • 220 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • 275 gram bruine basterdsuiker
  • 1,5 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 ml karnemelk
  • 150 ml sterke koffie afgekoeld
  • chocolade botercrème 1x het recept

Benodigdheden

Instructies

  • Meng bloem, cacaopoeder, suiker, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom. Zet even opzij.
  • Mix met een garde of mixer de olie, eieren en vanille-extract in een kom tot het gemengd is. Voeg dan de karnemelk toe en mix opnieuw tot het gemengd is. Voeg dit toe aan de kom met droge ingrediënten en mix kort op lage snelheid. Voeg de (afgekoelde) koffie toe en meng opnieuw tot het volledig gemengd is. Het beslag is vrij dun, dat hoort zo.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over twee ingevette bakvormen, ik weeg deze altijd even af. Schuif de vormen voor 25 minuten in de voorverwarmde oven op 175 °C (boven- en onderwarmte). Controleer met een cakeprikker of de cakes gaar zijn en haal dan uit de oven.
  • Laat de cakes volledig afkoelen voordat je verder gaat met onderstaande stappen.
  • Als je afgekoelde cakes nog een lichte bolling hebben, snijd deze dan weg. Je kunt dit bewaren om over de afgesmeerde cake te kruimelen als decoratie of om cake truffels te maken.
  • Leg één cakelaag op een bord of plateau en beleg gelijkmatig met een laag botercrème. Leg de andere cakelaag erop en smeer de gehele taart af met de resterende botercrème.
  • Decoreer de taart hoe jij wilt: gebruik cakekruimels, toeven slagroom of botercrème, chocolate chips, hagelslag, discodip, Maltesers, M&M's of andere decoratie.
Bewaren

Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak de taart wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

33 reacties

  1. Chris schreef:

    Kan de karnemelk in chocolade gebak vervangen worden door gewone melk?
    .

    1. Laura's Bakery schreef:

      De karnemelk zorgt er mede voor dat het gebak lekker luchtig wordt. Vervangen door gewone melk heeft invloed op de structuur van de cake. En dat heb ik niet uitgetest. Je proeft de karnemelk niet terug hoor dus als dat het probleem is? Maar proberen kan natuurlijk altijd.

  2. Liessie Kolster schreef:

    De karnemelk was precies ook mijn vraag, want dat is nou iets wat ik hier in Portugal dus echt niet kan krijgen 😉 kefir overigens wel. Lijkt toch een beetje op elkaar. Maar ik hoor graag je gedachte!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met kefir hebben wij het niet getest maar dat is wel een interessante om uit te proberen misschien. Je kunt de karnemelk wel vervangen maar het heeft invloed op de structuur van de chocoladetaart.

  3. Lizan schreef:

    Is de karnemelk ook te vervangen door gewone melk of een soja variant?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen maar heeft wel effect op het eindresultaat. De karnemelk zorgt er mede voor dat de taart lekker luchtig wordt.

  4. Paula schreef:

    Kan dit recept in één bakvorm gebakken worden? En hoelang moet hij dan in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Paula, dat zou wel kunnen maar omdat wij dat niet specifiek getest hebben met dit recept kan ik je niet de exacte tijd aangeven. Ik zou uitgaan van ongeveer 40 minuten maar omdat de laag veel dikker is heeft het langer nodig om te garen. Dus zeker even goed checken tussendoor of een houten prikker er goed uitkomt.

  5. Tess schreef:

    Hallo, moet je nog bakpoeder en/of baking soda gebruiken als je zelfrijzend bakmeel gebruikt?
    Dank je.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Tess. In principe niet, maar lees dit artikel even voor hoe je dat het beste vervangt https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  6. Sjanet schreef:

    Ik heb niet twee vormen van hetzelfde formaat. Kan ik de cake ook in één vorm bakken en dan horizontaal doorsnijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      hoi Sjanet. Dat kan wel maar de baktijd veranderd daardoor behoorlijk. Je kunt het ook in twee gedeeltes bakken. Dus eerst de ene helft en daarna de andere helft bakken.

  7. Gul schreef:

    Hoi Laura, kan het ook in 24 cm vorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan maar dan even de omrekentool gebruiken!

  8. Steven schreef:

    5 sterren
    Een heerlijke taart, ik heb hem zelf in 1 springvorm gebakken en dan 50 min. Wel met een hetelucht oven dus de temperatuur 20% lager gezet. Zelf had ik nog wat botercrème over.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk Steven. En ja dat ligt er ook aan hoe dik je de lagen smeert denk ik.

  9. dilara schreef:

    Hii kan je deze taart ook maken als hogere taart met meerdere lagen of is dan echt de biscuittaart aangeraden? Als ik deze in meerdere lagen zou willen (en het is net zo goed als de biscuit taart optie) zou het dan beter zijn om het dubbele van dit recept te maken of een kleinere bakvorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt wel meer lagen maken en of je daar een kleinere bakvorm wilt gebruiken of het dubbele van het recept is een persoonlijke keuze. Hou er rekening mee dat meer lagen ook betekent dat de taart zwaarder wordt dus het ligt er natuurlijk aan hoe hoog je het wilt bouwen. Wil je het wat luchtiger houden dan is biscuit bij veel lagen vaak aan te raden, maar beiden kan.

  10. Petra schreef:

    Dit klinkt als een perfect recept voor de chocoladetaart die mijn zoon voor zijn verjaardag wil. Alleen zou ik ze dan graag ter decoratie willen bekleden met marsepein of fondant. Zou dit kunnen of gaat dit te hard smelten met de chocolade botercreme? Dank alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Petra. Dat hebben we voor deze specifieke taart niet uitgeprobeerd maar check vooral even deze post. https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-vullen-en-bekleden/ Daar staan allemaal tips in voor het bekleden van je taart.

  11. Rianne schreef:

    1 ster
    De taart wordt bij mij niet stijf, maar blijft vloeibaar. Hij zit nu al 3 keer zolang in de oven. Erg jammer. Wat kan er misgegaan zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Rianne, Dat klinkt bijna alsof de ingredienten die je gebruikt hebt misschien niet helemaal kloppen? We kunnen vanaf hier niet zien wat het probleem is!

  12. Rianne Reitsma schreef:

    5 sterren
    Helemaal mij fout! Veeeeel te veel karnemelk… iets met niet goed lezen. Ik ga voor de herkansing.

    1. Laura's Bakery schreef:

      O haha. Ja kan gebeuren! Succes met de herkansing!

  13. dilara schreef:

    5 sterren
    echt zooo lekker recept. Abnormaal. Ik heb hem gemaakt in een 18cm springvorm en dan 3 keer apart ivm dat ik drie lagen wilde proberen. En met de omrekentabel en chatgpt is het me gelukt om de ingredienten in verhouding te hebben🤣 echt heerlijk dankjewel voor dit geweldige recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed om te horen! En graag gedaan natuurlijk 😉

  14. Saskia schreef:

    5 sterren
    De taart is goed gelukt, maar moest wel een stuk langer in de oven. Als vulling heb ik er kersen en slagroom opgeklopt met klopmix en cacao tussen gedaan. De taart viel goed in de smaak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat het in de smaak is gevallen Saskia. Hoe lang iets in de oven moet is altijd bij benadering. Elke oven is vaak net weer even anders!

  15. Femke schreef:

    Hoi, voor iedereen die het zich afvraagt ik heb ipv karnemelk gewone melk toegevoegd en de taart heeft nogsteeds een super mooie structuur!

  16. Sanne schreef:

    Hoi! Als ik die 150 ml niet gebruik (ik hou zelf echt niet van koffiesmaak), hoeveel karnemelk extra zou ik dan moeten toevoegen? Ben bang dat als ik het 1 op 1 vervang met die karnemelk (dus 350 ml), die zure smaak van de karnemelk toch door gaat komen. Ben benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De koffiesmaak proef je echt niet terug, dit is puur voor de versterking van de chocoladesmaak. De zure smaak proef je ook echt niet terug, maar je kunt het vervangen door melk.

  17. Neline Rozendaal schreef:

    Hoi Laura,
    Je verwijst bij dit recept naar chocolade botercreme. Als ik die aanklik kom ik niet bij de chocolade botercrème. Heb je het recept voor mij?
    Hg Neline

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept