Kan ik de zonnebloemolie vervangen?
Je kunt in principe elke neutrale olie gebruiken, hoewel ik kokosolie afraad. Dit stijft op tijdens het afkoelen van de taart en dat vermindert de smeuïgheid (dit geldt ook voor het gebruik van roomboter).
Er gaat niks boven een chocoladetaart met twee smeuïge lagen cake en daartussen een romige chocolade botercrème. Met dit makkelijke recept maak jij de allerlekkerste chocoladetaart gewoon thuis in eigen keuken.
Ik heb al aardig wat chocoladetaart recepten gebakken in mijn leven, maar deze keer moest smeuïgheid centraal staan in de taart. Niet alleen in de vulling, maar ook in de lagen cake. En oh, wat is dat goed gelukt! Deze taart is ontzettend rijk van smaak en textuur. Je kunt er echt van blijven eten.
Er zijn verschillende ingrediënten die ervoor zorgen dat een cake lekker smeuïg uit de oven komt. Zoals het gebruik van olie in plaats van boter (dat betekent niet dat je geen smeuïge cake kunt bakken mét boter), basterdsuiker in plaats van gewone kristalsuiker en de toevoeging van voldoende natte ingrediënten. Ik vertel je hieronder wat meer over het belang van elk ingrediënt.
Een van de onderdelen waar ik flink aan heb gesleuteld voor dit recept, is de chocoladecrème waarmee de taart gevuld is. Het is een botercrème, maar ik wilde niet dat je dit ook direct proeft bij het eten van de taart. De crème is zacht en romig geworden, maar heeft ook een ongelofelijk volle chocoladesmaak. Zo lekker!
Deze taart leent zich perfect voor feesten en partijen, hier maak je veel mensen blij mee! Gelukkig is de taart ook goed voor te bereiden. In dit geval raad ik aan om de cake en de botercrème los van elkaar te bereiden en luchtdicht verpakt te bewaren. De crème bewaar je in de koelkast en de cakes buiten de koelkast (of in de vriezer). Op de dag zelf zet je de taart dan in elkaar.
Wil je de gehele taart het liefst al opbouwen en bewaren? Of heb je restjes van de taart? Lees dan onderstaande bewaartips goed door.
Afgedekt op een koele, maar droge plek (goed verpakt, bijvoorbeeld in een taartdoos) kun je de chocoladetaart 3-4 dagen bewaren. Tijdens zomerse dagen is het wellicht beter om de taart wel in de koeling te bewaren.
Goed luchtdicht verpakt is de taart maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren.
Chocoladetaarten zijn bij velen favoriet en zo ook hier op Laura’s Bakery. Er staan al diverse chocoladetaarten online, weer net even anders dan dit smeuïge recept:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Je kunt in principe elke neutrale olie gebruiken, hoewel ik kokosolie afraad. Dit stijft op tijdens het afkoelen van de taart en dat vermindert de smeuïgheid (dit geldt ook voor het gebruik van roomboter).
Ik kan me voorstellen dat de chocolade laagjestaart ook erg lekker smaakt in combinatie met deze vullingen:
Deze vullingen zijn stevig genoeg om een taart met te vullen en af te smeren.
Dat kan, maar voeg dan wat extra karnemelk toe, anders mist het beslag vocht. Let wel: je proeft de koffie niet terug in de cake, maar het zorgt wel voor de versterking van de chocoladesmaak.
Ik heb de decoratie heel simpel gehouden, maar ik ga je een aantal toffe tips meegeven om de taart te versieren:
BAKTIP: Voor het spuiten van toeven gebruik ik dit formaat spuitmondjes het meest.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kan de karnemelk in chocolade gebak vervangen worden door gewone melk?
.
De karnemelk zorgt er mede voor dat het gebak lekker luchtig wordt. Vervangen door gewone melk heeft invloed op de structuur van de cake. En dat heb ik niet uitgetest. Je proeft de karnemelk niet terug hoor dus als dat het probleem is? Maar proberen kan natuurlijk altijd.
De karnemelk was precies ook mijn vraag, want dat is nou iets wat ik hier in Portugal dus echt niet kan krijgen 😉 kefir overigens wel. Lijkt toch een beetje op elkaar. Maar ik hoor graag je gedachte!
Met kefir hebben wij het niet getest maar dat is wel een interessante om uit te proberen misschien. Je kunt de karnemelk wel vervangen maar het heeft invloed op de structuur van de chocoladetaart.
Is de karnemelk ook te vervangen door gewone melk of een soja variant?
Dat zou kunnen maar heeft wel effect op het eindresultaat. De karnemelk zorgt er mede voor dat de taart lekker luchtig wordt.
Kan dit recept in één bakvorm gebakken worden? En hoelang moet hij dan in de oven?
Hoi Paula, dat zou wel kunnen maar omdat wij dat niet specifiek getest hebben met dit recept kan ik je niet de exacte tijd aangeven. Ik zou uitgaan van ongeveer 40 minuten maar omdat de laag veel dikker is heeft het langer nodig om te garen. Dus zeker even goed checken tussendoor of een houten prikker er goed uitkomt.
Hallo, moet je nog bakpoeder en/of baking soda gebruiken als je zelfrijzend bakmeel gebruikt?
Dank je.
Hoi Tess. In principe niet, maar lees dit artikel even voor hoe je dat het beste vervangt https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Ik heb niet twee vormen van hetzelfde formaat. Kan ik de cake ook in één vorm bakken en dan horizontaal doorsnijden?
hoi Sjanet. Dat kan wel maar de baktijd veranderd daardoor behoorlijk. Je kunt het ook in twee gedeeltes bakken. Dus eerst de ene helft en daarna de andere helft bakken.
Hoi Laura, kan het ook in 24 cm vorm?
Ja dat kan maar dan even de omrekentool gebruiken!
Een heerlijke taart, ik heb hem zelf in 1 springvorm gebakken en dan 50 min. Wel met een hetelucht oven dus de temperatuur 20% lager gezet. Zelf had ik nog wat botercrème over.
Leuk Steven. En ja dat ligt er ook aan hoe dik je de lagen smeert denk ik.
Hii kan je deze taart ook maken als hogere taart met meerdere lagen of is dan echt de biscuittaart aangeraden? Als ik deze in meerdere lagen zou willen (en het is net zo goed als de biscuit taart optie) zou het dan beter zijn om het dubbele van dit recept te maken of een kleinere bakvorm?
Je kunt wel meer lagen maken en of je daar een kleinere bakvorm wilt gebruiken of het dubbele van het recept is een persoonlijke keuze. Hou er rekening mee dat meer lagen ook betekent dat de taart zwaarder wordt dus het ligt er natuurlijk aan hoe hoog je het wilt bouwen. Wil je het wat luchtiger houden dan is biscuit bij veel lagen vaak aan te raden, maar beiden kan.
Dit klinkt als een perfect recept voor de chocoladetaart die mijn zoon voor zijn verjaardag wil. Alleen zou ik ze dan graag ter decoratie willen bekleden met marsepein of fondant. Zou dit kunnen of gaat dit te hard smelten met de chocolade botercreme? Dank alvast!
Hoi Petra. Dat hebben we voor deze specifieke taart niet uitgeprobeerd maar check vooral even deze post. https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-vullen-en-bekleden/ Daar staan allemaal tips in voor het bekleden van je taart.
De taart wordt bij mij niet stijf, maar blijft vloeibaar. Hij zit nu al 3 keer zolang in de oven. Erg jammer. Wat kan er misgegaan zijn?
Hoi Rianne, Dat klinkt bijna alsof de ingredienten die je gebruikt hebt misschien niet helemaal kloppen? We kunnen vanaf hier niet zien wat het probleem is!
Helemaal mij fout! Veeeeel te veel karnemelk… iets met niet goed lezen. Ik ga voor de herkansing.
O haha. Ja kan gebeuren! Succes met de herkansing!
echt zooo lekker recept. Abnormaal. Ik heb hem gemaakt in een 18cm springvorm en dan 3 keer apart ivm dat ik drie lagen wilde proberen. En met de omrekentabel en chatgpt is het me gelukt om de ingredienten in verhouding te hebben🤣 echt heerlijk dankjewel voor dit geweldige recept
Wat goed om te horen! En graag gedaan natuurlijk 😉
De taart is goed gelukt, maar moest wel een stuk langer in de oven. Als vulling heb ik er kersen en slagroom opgeklopt met klopmix en cacao tussen gedaan. De taart viel goed in de smaak.
Fijn dat het in de smaak is gevallen Saskia. Hoe lang iets in de oven moet is altijd bij benadering. Elke oven is vaak net weer even anders!
Hoi, voor iedereen die het zich afvraagt ik heb ipv karnemelk gewone melk toegevoegd en de taart heeft nogsteeds een super mooie structuur!
Hoi! Als ik die 150 ml niet gebruik (ik hou zelf echt niet van koffiesmaak), hoeveel karnemelk extra zou ik dan moeten toevoegen? Ben bang dat als ik het 1 op 1 vervang met die karnemelk (dus 350 ml), die zure smaak van de karnemelk toch door gaat komen. Ben benieuwd!
De koffiesmaak proef je echt niet terug, dit is puur voor de versterking van de chocoladesmaak. De zure smaak proef je ook echt niet terug, maar je kunt het vervangen door melk.
Hoi Laura,
Je verwijst bij dit recept naar chocolade botercreme. Als ik die aanklik kom ik niet bij de chocolade botercrème. Heb je het recept voor mij?
Hg Neline
https://www.laurasbakery.nl/chocolade-botercreme/ Alsjeblieft