4 persoons chocolade-karamel taartje

23 september 2022
4 persoons chocolade-karamel taartje
37

Oh wat ben ik dol op kleine bakvormen. Mijn bakvormen van 15 cm doorsnede gebruik ik veruit het meest. Je kunt er perfect kleine taarten voor kleine gezelschappen mee maken. Kijk maar eens naar dit 4 persoons chocolade-karamel taartje. Afhankelijk van hoeveel trek je visite heeft zou je er ook met zijn zessen van kunnen eten. Maar mijn gasten waren erg blij met een wat groter stuk. Ikzelf trouwens ook.

Voor deze kleine ronde chocoladecake gebruikte ik de ronde bakvorm met losse bodem uit mijn eigen collectie met bakproducten. Met een beetje mazzel kun je nog een exemplaar bij jouw Kruidvat filiaal vinden. Door die losse bodem kun je er ook perfect taarten in maken die je normaal in een springvorm zou maken. Een appeltaartje bijvoorbeeld, door de losse bodem haal je hem er gemakkelijk uit.

Chocolade-karamel taartje voor 4 personen-1a

Chocoladecake met cacaopoeder

Ik maak chocoladecakes eigenlijk altijd met cacaopoeder. Als je mijn basisrecept voor cake gebruikt (wat ik ook voor dit chocolade-karamel taartje heb gebruikt), verminder je de hoeveelheid zelfrijzend bakmeel een beetje en vervangt dat voor bloem. Ik gebruik deze richtlijn: vervang 100 gram zelfrijzend bakmeel door 90 gram zelfrijzend bakmeel en 10 gram cacaopoeder.

Taart voor 4 personen

Taarten hoeven echt niet altijd voor 10-12 personen te zijn hoor. Ik maak zelf graag kleinere taartjes. Ideaal als je wel iets lekkers wilt bakken, maar niet met een klein huishouden een hele taart op wilt eten. De chocolade-karamel taart is al het zesde taartje voor 4 personen dat online staat, deze heb ik eerder al gemaakt:

Chocolade-karamel taartje voor 4 personen-2a

Tips voor cake bakken

Hoe bak ik een luchtige cake?

Zodra je droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag, stop je met mixen. Een beslag extra luchtig kloppen heeft (in de meeste gevallen) helemaal geen zin. Hoe luchtiger je cake, hoe meer hij na het bakken inzakt. En dat resulteert in een compactere cake.

Waarom is mijn cake droog?

Een droge cake kan twee oorzaken hebben: hij is te heet of te lang gebakken. Onthoud dat de baktijd en temperatuur in recepten altijd een advies zijn. Iedere oven verschilt en is soms nodig om dat iets aan te passen.

Wanneer is mijn cake gaar?

Je kunt makkelijk controleren of je cake gaar is: steek er een prikker in, deze moet er schoon uitkomen. Zit er nog beslag aan de sateprikker? Dan heeft de cake nog wat langer nodig in de oven. Als er slechts wat kruimels aan de prikker zitten is de cake gaar en mag hij uit de oven gehaald worden.

kleine chocoladetaart voor 4 personen

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

4 persoons chocolade-karamel taartje

Een heerlijke kleine chocoladecake met karamelroom bovenop. Door het kleine formaat is deze taart perfect voor een klein gezelschap van 4 personen.
Porties: 4 personen
voor een ronde 15 cm vorm

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren M
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram cacaopoeder
  • 50 gram pure chocolate chips

Topping

Decoratie

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Voeg dan zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe, mix kort tot deze ingrediënten zijn opgenomen. Spatel als laatst de chocolate chips door het beslag heen.
  • Vet de bakpan in en bestruif met bloem. Stort het beslag in de vorm en verspreid gelijkmatig.
  • Bak de cake in 40-45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) tot hij gaar is. Laat 10-15 minuten in de vorm afkoelen voordat je de cake eruit haalt. Laat helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
  • Als de cake is afgekoeld maak je de topping. Doe slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom. Klop tot de room stijf is.
  • Roer er dan de dulce de leche doorheen. Verdeel de room over de bovenkant van de taart.
  • Decoreer met dulce de leche, Maltesers en karamelblokjes.
Bewaren

Zonder topping is de cake 4-5 dagen houdbaar en een goede verpakking buiten de koelkast. Met topping bewaar je de taart afgedekt in de koelkast, hier blijft hij zo'n 3 dagen goed.

Heb jij dit 4 persoons chocolade-karamel taartje of een ander lekker recept van Laura’s Bakery gemaakt? Dat vind ik leuk om te zien! Deel jouw creaties via Instagram en vergeet mij niet te taggen.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *