Makkelijke ontbijtkoek

Gepost: 24 september 2018 Laatst bewerkt: 19 januari 2023
215

Dit recept kreeg ik in het voorjaar in mijn handen geduwd door mijn buurman. Dit was de lekkerste ontbijtkoek en ik moest het recept zelf maar eens uitproberen. Het recept was zo vreemd, geen eieren en geen boter, dat ik bijna niet kon geloven dat je hier een lekkere ontbijtkoek van kon maken. Wonder boven wonder kwam er een hartstikke lekkere ontbijtkoek uit. Voordat ik het wist had ik al drie stukken gegeten en daarom kan ik je zeggen dat je dit recept een kans moet geven. Een beetje vreemd maar ontzettend lekker. Probeer het recept zelf maar eens uit en je zult verbaasd staan. 

Recept afdrukken
4.22 van 46 stemmen

Makkelijke ontbijtkoek

Ontbijtkoek is heerlijk en zeker als je hem zélf maakt. Deze makkelijke ontbijtkoek is zoals de naam het natuurlijk al zegt super makkelijk om zelf te maken. En ook ongelooflijk lekker!
Porties: 28 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 el speculaaskruiden
  • 1/2 tl baking soda
  • 250 ml melk halfvol

Instructies

  • Vet een cakeblik in en bestuif met een beetje bloem of bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door. Giet de melk in een pan en zet op het vuur. Breng de melk tegen het kookpunt aan. Je melk is heet genoeg as er kleine (kook)belletjes beginnen te vormen aan de rand. Voeg de melk al roerende toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in je cakeblik en bak de ontbijtkoek in 65-75 minuten gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen. Voorkom dat de ontbijtkoek te lang bakt, want dan kan hij taai worden bij de randjes.
  • Haal uit de vorm en laat de ontbijtkoek afkoelen. Serveer met een beetje boter en geniet.
Tips
Een dag later is de ontbijtkoek nóg lekkerder!
Bewaren
Doe de ontbijtkoek in een afgesloten trommel voor 3-4 dagen of vries losse plakjes in die je dan eenvoudig mee kunt nemen. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

73 reacties

  1. Linda schreef:

    Hmm is dit lijkt ook erg op een recept voor kruidkoek. De voor de hand liggende variatie is chocolade en noten. Ik gebruik zelf vaak anijs als smaakmaker. En straks met sinterklaas lekker pepernoten erdoor.

  2. Eefje schreef:

    Dit is volgens mij ook kruidkoek. Ik gebruik in plaats van gekookte melk karnemelk en voeg ook vaak 125 gram rozijnen toe. De speculaaskruiden kun je vervangen door een mengsel van kaneel, nootmuskaat, snufje komijn, gember en eventueel witte peper. Het meel kun je ook vervangen door bijvoorbeeld boekweitmeel.

  3. Simone Van Mensch schreef:

    Deze makkelijke ontbijt koek is verrukkelijk!

    Echter ben ik ook op zoek naar een gezonde variant, dwz met minder suiker, ander meel ( geeft boekweit een goed resultaat? ) meer bakpoeder nodig? Dit om aan te bieden aan mensen met verhoogde suiker waarden.
    Wie heeft er ervaring mee en wil goede tips delen?

    Gr Simone

  4. Marjet schreef:

    Ik zie ook graag een ontbijtkoek met minder suiker. Zelf maak ik een vergelijkbare ontbijtkoek met speltmeel, ahornsiroop, koekkruiden, water, kokosolie, bakpoeder, baking soda en het allerbeste ingrediënt voor een smeuïge koek: 1 geraspte appel! Echt waar, dat is het geheim van een beetje plakkerige en heerlijke ontbijtkoek. Laatst had ik geen appel meer en deed ik er een handje rozijnen in. Resultaat: een drogere koek die veel minder lekker is.

    1. Babs schreef:

      De rozijnen voorweken zodat ze geen vocht uit de koek onttrekken zou een oplossing moeten zijn.

    2. Loes schreef:

      Mag ik dat recept? 🙂

  5. Isabella schreef:

    Ik heb hem gister ook gemaakt.
    Ik denk voor de eerste keer dat die goed gelukt is.
    Klopt het dat die een beetje plakkerig is?
    Of heb ik het toch fout gedaan ?

    1. Laura Kieft schreef:

      een klein beetje plakkerig/smeuïg is prima. Als het te veel is heeft hij in jouw oven wellicht iets meer tijd nodig.

      1. RL schreef:

        Ik maak dit recept heel vaak. Erg lekker maar…. Kan iemand verklaren waarom de koek bij mij altijd inzakt over de lengte in het midden?

  6. Marion schreef:

    Heerlijk! Goed gelukt, als variatie twee kleine appeltjes erdoor en parelkandijsuiker erover – wat een verwennerij! En ook goedgekeurd door oma 🙂

  7. Julie Selvais schreef:

    Nadat mijn jongste zoon vrijdag vertelde dat zijn vriendinnetje ontbijtkoek mee had in de broodtrommel, kon ik natuurlijk niet achterblijven 😉
    Nu dus voor het eerst zelf ontbijtkoek geprobeerd, staat in de oven te garen. Hopelijk lusten de kids het (we wonen in België, ontbijtkoek is hier niet zo bekend).

  8. delfien schreef:

    lekker en super makkelijk!
    Ik zet hem vaak ’s avonds tijdens het koken snel in de oven voor de volgende ochtend, maar soms haalt hij de ochtend niet… 😉

  9. Astrid schreef:

    Hij is lekker maar de buitenkant is erg taai. Wat heb ik verkeerd gedaan ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lastig te zeggen zonder verdere info, misschien te lang/heet gebakken? Elke oven verschilt immers.

  10. Astrid schreef:

    Het lijkt mij dat hier beter bakpoeder gebruikt kan worden dan bakingsoda.
    Om baksoda zijn werking (=rijzen) te laten doen, is er een zuurtje nodig. Dit vind ik nergens terug in het recept.
    Of, de melk vervangen door karnemelk. Maar dat geeft een andere smaak aan de koek.

    1. Laura Kieft schreef:

      Een zuurtje zit in meer ingrediënten dan je denkt, kijk hier maar eens: https://handigebaktips.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/ (in dit geval doet de suiker het hem)

  11. Helen schreef:

    Zou je de bakingsoda ook kunnen vervangen door bakpoeder? Zo ja, hoeveel bakpoeder heb je dan nodig? Wil de koek vandaag dolgraag maken maar heb geen bakingsoda in huis..

    1. Amanda schreef:

      Dat wou ik ook al weten. Ik heb wel banking soda maar die is over de datum.

    2. Astrid schreef:

      Je kunt bakingsoda vervangen door drie keer de hoeveelheid bakpoeder te gebruiken. Dus in dit geval door 1 1/2 theelepel.
      Bakpoeder geeft wel een iets ander resultaat. Maar zal in dit recept prima werken. (Beter zelfs dan de bakingsoda! )

  12. Amanda schreef:

    Dat wou ik ook al weten. Ik heb wel banking soda maar die is over de datum.

  13. Marion schreef:

    Dat ziet er fijn uit! Is er misschien al een recept of variatie voor ouwewijvenkoek? Of is dit misschien een uitdaging? 🙂

  14. Aly schreef:

    We hebben de koek meegenomen tijdens onze vakantie was veel te snel op heel lekker

  15. Monique vd Borne schreef:

    Heb hem gemaakt met rozijnen, tutti frutti en gember, heerlijk!

  16. Ingrid schreef:

    Gisteren gemaakt en per ongeluk 2 maal de hoeveelheid koek kruiden gedaan, maar het is heerlijk!!

  17. Margo schreef:

    Je hebt niets teveel gezegd, hij is makkelijk te maken en smaakt heerlijk!

  18. de greef mariella schreef:

    baktijd is bij mij 35m maar dan is hij al klaar .hoe komt dit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je misschien een heteluchtoven?

  19. Merel schreef:

    een overheerlijke ontbijtkoek dank wel

  20. Marie-José Wetzels schreef:

    Op zoek naar een recept voor makkelijke ontbijtkoek kwam ik dit tegen. En het is waar : gemakkelijk en heerlijk. I.p.v. 250 gram bruine basterdsuiker 200 gram gebruikt en 1 geprakte banaan die toch op moest eronder gedaan. En de dubbele hoeveelheid kruiden. Prima gelukt. Volgende keer gaat er ook nog geraspte gember onder.

  21. Msrco Berghuis van Woensel schreef:

    Wouw!! Wat een geweldig lekker en simpel recept. Variaties ga ik nog mee aan de slag. Zo fijn om hier in Spanje weer een ontbijtkoek te eten (niet verkrijgbaar hier bij de supermarkt, tenzij je naar de Nederlandse gebieden gaat)
    Dank je wel voor het delen van dit super recept!

  22. Angela schreef:

    Hallo Laura,

    Ik woon in Duitsland en daar hebben ze (helaas) geen Basterdsuiker. Kan ik de koek ook met gewone suiker maken? Ik weet, je hebt een recept voor basterdsuiker op je site, maar als ik eens heel lui wil doen, zou het met gewone suiker kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je misschien wel keukenstroop, zoiets als pannenkoekenstroop? As je daar een deel van toevoegt en de rest gewone suiker dan zou het bijna hetzelfde moeten zijn.

      1. Angela schreef:

        Ja, die hebben we hier wel. Dat ga ik van het weekend direct eens proberen. Toch een soort van basterdsuiker dan!
        Dankjewel??

  23. Marianne schreef:

    Beste Laura, bij mij is de ontbijtkoek erg droog en ik heb hem op 65 minuten onder boven warmte gebakken. Scheelt het als ik een dag wacht met eten, ik heb hem nu gelijk warm aangesneden? Of kan ik misschien de volgende keer een geraspte appel erdoor heen doen? (Zoals boven omschreven) En is het dan 1 appel die er doorheen kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Misschien stond de oven toch iets warmer? Je zou het een volgende keer iets korter kunnen bakken.

  24. Suzanne schreef:

    Wat een lekker recept! En ook zo gemaakt…heerlijk

  25. Johanna schreef:

    Met honing ipv basterdsuiker is ook lekker. Als je roggemeel gebruikt ipv zelfrijzend bakmeel, dan krijg je de structuur en smaak van ontbijtkoek. En een beetje steranijspoeder erdoor. Zowel met bakpoeder als met baksoda wordt de koek goed.

  26. Elise schreef:

    Hij staat nu in de oven. Bij een vergelijkbaar recept in een kookboek van m’n vader stond dat je nog een met boter ingevet stuk bakpapier bovenop het beslag moet leggen voor ie de oven ingaat, misschien is dat dé oplossing tegen uitdrogen

  27. Maartje schreef:

    Hoi,
    Kunnen er ook in de ontbijtkoek noten en hoeveel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, ik zou ze wel in stukjes hakken, net zoveel als dat jij lekker vindt.

  28. Karin schreef:

    Gisteren gemaakt. Hij was inderdaad makkelijk te maken en hij is heerlijk! Hij was na 60 min klaar.
    Wat mij betreft wel wat aan de zoete kant en ik doe er de volgende keer wat meer kruiden in, en misschien wat fijngemalen dadels. Maar zeker een heerlijk recept wat ik vaker ga maken!

  29. Gülay schreef:

    Hoı laura ik wil deze recept bakken maar woon in Türkije. İk denk dat ik hier geen koekkruiden kan kopen dus ik moet ze apart apart kopen. Welke kruiden heb ik nodig voor deze ontbijtkoek zodat ik meteen aan de slag kan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou kruiden zoals kaneel kunnen gebruiken als vervanger voor koekkruiden.

  30. Johanna schreef:

    Recept voor koekkruiden:
    3 theelepels ceylon kaneel
    1 theelepel gemberpoeder
    ½ theelepel kruidnagel
    mespunt kardemon
    mespunt anijszaad

  31. Ingeborg schreef:

    Deze koek inmiddels al paar keer gemaakt. Heerlijk, ik gebruik 175 gram basterdsuiker, vind 250gram te zoet en het resultaat is even goed. Bedankt voor dit recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen dat die nog steeds smakelijk is!

  32. Ingrid schreef:

    Vandaag gemaakt, super makkelijk recept, lekker, koek is al op. Ook in de reacties nog leuke tips voor variatie voor volgende keer. Heteluchtoven 35 minuten was ie klaar! Bedankt voor het recept!!

  33. Hanneke Baas schreef:

    Hai Laura ik heb je ontbijtkoek proberen te maken maar de mijne is helemaal niet gerezen.. hoe komt dat? Ik heb mij precies aan het recept gehouden alleen de baking soda veranderd in bakpoeder 3x de hoeveelheid.. ondanks dat hij niet gerezen is, is hij toch lekker..

    1. Laura's Bakery schreef:

      2,5 theelepel bakpoeder vervangt 1 lepel baksoda. Waarom die niet gerezen is, is voor mij ook een vraag. Als je alle stappen hebt gevolgd zou de ontbijtkoek niet mis kunnen gaan. Gelukkig was de ontbijtkoek nog wel lekker!

  34. Hanneke Baas schreef:

    Bedankt voor je reactie Laura.. ik heb alles gedaan zoals in de beschrijving.. Kan het misschien zijn dat mijn meel te koud is.. Mijn meel is 13 graden..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Volgende keer lukt het vast beter!

  35. Hanneke Baas schreef:

    Bedankt Laura ik ga het in het weekend weer proberen.. ik laat het je weten hoe het gegaan is.

  36. Laura schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb hem nu twee keer geprobeerd te maken, echter tot twee keer toe zakt hij in het midden in en is, na 75 minuten bakken, nog steeds wat te kleverig van binnen.
    Weet u wat ik misschien verkeerd doe? En kunt u mij advies geven hoe dit op te lossen?

    Groetjes,
    Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is niet zoals het hoort natuurlijk. Heb je veranderingen gemaakt in de hoeveelheden van de ingrediënten?

  37. Laura schreef:

    Geachte Laura,

    Nee, ik heb me exact gehouden aan de ingrediënten, bereidingswijze en oventemperatuur

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm, wat gek dat het dan niet lukt. Ik kan helaas ook niet van een afstand beoordelen wat er nu fout is gegaan. Hopelijk lukt het volgende baksel beter!

  38. Marijke schreef:

    Goedemorgen,
    Ik heb alleen zelfrijzende bloem in huis, kan ik dat er ook voor gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker, dat is hetzelfde.

  39. Gerda schreef:

    Hoi Laura, jouw recepten lukken altijd, dus dit recept ook weer vol vertrouwen gemaakt. Je recept in je feestdagen bakboek over ontbijtkoek is iets anders dan bovenstaand recept. Dus ik koos voor je feestdagen recept. Daar gebruik je bloem ipv zelfrijzend bakmeel. En appelstroop door de melk. Hij was ontzettend lekker, maar niet gelijkmatig gerezen. Volgende week probeer ik hem opnieuw te maken, dan wel met bakpoeder erbij. Denk toch dat ie daardoor wat beter zal rijzen. Maar de smaak is echt super, heb al drie plakken achter mijn kiezen 🤭.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek! Het recept in het boek zou juist eerder nog iets luchtiger moeten zijn (de dubbele hoeveelheid baking soda), dus dat compenseert de vervanging van zelfrijzend bakmeel door bloem ruimschoots. Zou het kunnen dat het beslag niet helemaal goed gemengd was? Ik ben in ieder geval benieuwd hoe je ze naast elkaar beoordeelt 😉

  40. Gerda schreef:

    Hoi Laura, dank voor je reactie! Heel leuk. Dat zou heel goed kunnen, dat het beslag niet helemaal goed gemengd was. Ik ben zelf altijd voorzichtig met bloem door mijn beslag mixen. Vouwen, heb ik altijd geleerd. Anders sla je de lucht eruit. Maar nu besef ik dat het gewoon beter gemixt had moeten worden. Want de luchtigheid komt natuurlijk van de baking soda. Toch? Of heeft het toch invloed op je textuur hoeveel en hoe hard je mixt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij recepten waarbij eiwitten eerst luchtig en stijf worden geklopt en daarna aan het totale beslag worden toegevoegd, is het erg belangrijk om ze er voorzichtig doorheen te vouwen (precies om de reden die je noemt). In dit geval was dat niet nodig en mocht je het er rustig doorheen mixen. De baking soda is inderdaad het rijsmiddel.

  41. Hilbert schreef:

    Deze week geprobeerd, maar dan met ons eigen volkorenmeel ipv z-r-bakmeel. (Wat in principe gewoon bloem is.)

    Zeer goed geslaagd!

  42. Fryda schreef:

    Hoi Laura, ik zou deze ontbijtkoek graag willen maken maar ik heb rekening te houden met een melkallergie. Zou ik de melk kunnen vervangen door bijvoorbeeld havermelk of kokosmelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel, al heb ik dat zelf niet getest.

  43. Hanny schreef:

    Het was een heerlijke koek, de helft van de suiker heb ik vervangen door dadels. Eerst geweekt in de helft van de melk en gepureerd en daarna met de rest van de melk verwarmd en toegevoegd.

  44. Bas schreef:

    Hoi Laura,

    Super lekker deze koek.
    Ik heb de melk vervangen door ongezoete sojamelk.
    Smaakt verrukkelijk.

  45. Esther schreef:

    Hoi Laura,heb de koek gemaakt en was heerlijk, zou alleen wat luchtiger en hoger mogen bij mij. Heb je daar tips voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Ja, daar kun je deze tips eens voor bekijken: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *