Als ik aan Amerikaanse baksels denk dan denk ik meteen aan muffins. En dan wel aan van die hele grote, met kruimels bovenop en natuurlijk met blauwe bessen er doorheen. Zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen: blueberry streusel muffins. Ontzettend lekker vind ik die en dus ging ik ermee aan de slag! Ik voegde nog een beetje kaneel toe aan het beslag en gebruikte de typische vormpjes van bakpapier waar je deze muffins vaak in ziet als je ze in een winkel wilt kopen. Ze waren ontzettend lekker kan ik je vertellen!
Blauwe bessen kruimelmuffins (blueberry streusel muffins)
Blauwe bessen kruimelmuffins
Blauwe bessen kruimelmuffins oftewel blueberry streusel muffins, zijn zo'n typisch baksel waar ik meteen aan denk bij de Amerikaanse keuken.
Porties: 10 muffins
Ingrediënten
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- 2 eieren M
- 250 ml melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 1,5 tl vanille extract
- 150 gram blauwe bessen
KRUIMEL TOPPING
- 70 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram ongezouten roomboter
- 70 gram bloem
- snuf zout
Instructies
-
Maak eerst het kruimeldeeg. Doe suiker, boter, bloem en zout in een kom en kneed dit met de hand tot een kruimelig geheel. Zet even opzij.
-
Ga verder met het muffinbeslag en doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
-
Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn. Voeg de bessen toe aan het beslag en spatel ze erdoor. Houd een beetje achter zodat je nog wat over de muffins kunt strooien.
-
Neem een muffinvorm die je bekleed met muffinpapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Verdeel de achtergehouden bessen over de muffins en strooi de kruimels er als laatst overheen.
-
Bak de muffins in 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
Lees hier al mijn handige baktips die je kunnen helpen bij het bakken van de lekkerste muffins.
Bewaren
De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed. Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.
Hoi Laura, waarom gebruik je in dit recept bakpoeder én baking soda? Groetjes, René
Hier lees je meer over de combinatie: https://www.laurasbakery.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/
Hoi Laura, smelt jij eerst de boter voor het muffin beslag of doe jij dit zo in de garde om te mengen?
Ik smelt de boter niet voor de kruimellaag, maar deze is wel op kamertemperatuur. Ik kneed het zelf met de hand tot een kruimeldeeg (niet met een garde).
Mijn excuses ik bedoel voor de kruimel