Gek op appeltaart met amandelspijs? En eet je het liefst de appeltaartkorst met een klein beetje appelvulling? Dan vind je deze appeltaart koeken met amandelspijs en speculaas vast en zeker fantastisch!

Appeltaart koeken met amandelspijs

Appeltaart is zo’n recept waar ik nooit op uitgekeken raak en precies daarom kan ik er eindeloos veel variaties op bedenken. Speciaal voor iedereen die de koek van de appeltaart het lekkerste onderdeel vindt, bedacht ik deze appeltaart koeken.

Ik vulde ze niet alleen met appel, maar ik voegde er ook amandelspijs en schuddebuikjes aan toe. Met als resultaat deze ongelofelijk lekkere appeltaart koeken met amandelspijs. Smullen geblazen!

BAKTIP: voor deze koeken raad ik aan om een uitsteker met een diameter van 8 à 9 cm te gebruiken. Deze 12-delige set ronde uitstekers is onmisbaar in mijn keuken, daar zit altijd een goed formaat tussen.

Appeltaartkoeken met schuddebuikjes

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met amandelspijs en speculaas

Vond je deze appeltaart koeken met amandelspijs een succes? Dan hou je in ieder geval van recepten met appel, amandelspijs en van speculaas. Begrijpelijk, want deze drie ingrediënten passen perfect bij dit seizoen en smaken samen ontzettend lekker.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar meer recepten die al online staan op Laura’s Bakery en met deze herfstige combinatie van ingrediënten gemaakt zijn. Ik denk zomaar dat je deze recepten met appel, amandelspijs of speculaas ook wel wil proberen:

Met welke van deze recepten ga jij binnenkort aan de bak?

Appeltaartkoeken met speculaas

Appeltaart koeken bakken

Enkele tips voor zo rond mogelijke appelkoeken:

  • Als de koeken klaar zijn om de oven in te gaan steek je ze met de ronde uitsteker nog één keer opnieuw uit, om overtollig deeg weg te snijden.
  • Nadat je de koeken gaar en goudbruin uit de oven haalt, plaats je een grotere ring om de koek. Draai de ring in de rondte om de nog warme koek heen en zo wordt je koek extra strak en rond.

Appels voor appeltaart koeken

Als ik aan de slag ga met appeltaart gaat mijn voorkeur uit naar Goudreinetten, Jonagold of Elstar. Het belangrijkste bij de keuze voor een bepaald appelras is dat je stevige, friszure appels gebruikt. Ik schreef al eerder een artikel over welke soort appels je het beste kunt gebruiken voor het maken van appeltaart met nog meer tips.

Grote of kleine appeltaart koeken met amandelspijs

Je kunt de koeken uiteraard zo groot of klein maken als je zelf wil. Onderstaand recept (de hoeveelheid koeken en de baktijd) is afgestemd op koeken met een doorsnede van 8-9 cm. Kies een ronde uitsteker met de grootte van jouw voorkeur en stem hier ook de grootte en hoeveelheid van de reepjes bovenop de koeken op af. Hou er rekening mee dat je bij het maken van kleinere koeken de baktijd ook een beetje moet inkorten.

Kan ik het ei in het recept weglaten?

Het kan, maar het gebruik van ei heeft wel mijn voorkeur voor het lekkerste resultaat. Je kunt de hoeveelheid ei vervangen door (plantaardige) melk. Let op dat je het deeg niet te vochtig maakt.

Meer speculaas in je koek

Fan van mijn speculaas appeltaart? Meng dan eens 10 gram (zelfgemaakte) speculaaskruiden door het deeg in onderstaand recept. De schuddebuikjes kun je in dit geval achterwege laten.

Appeltaartkoeken maken

 

Recept Appeltaartkoeken met amandelspijs recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Appeltaart koeken met amandelspijs recept

Gek op appeltaart met amandelspijs? Dan vind je deze appeltaart koeken vast en zeker ook fantastisch!
Porties: 12 koeken

Ingrediënten

Appeltaartvulling

  • 800 gram zoetzure appels ongeschild
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 120 gram amandelspijs
  • schuddebuikjes naar smaak

Appeltaartkoek

  • 200 gram ongezouten roomboter + een extra klontje
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Meng met 75 gram fijne kristalsuiker en kaneel.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klont boter en voeg de appelblokjes eraan toe. Verhit voor vijf minuten terwijl je blijft roeren. De suiker zal karamelliseren en de appelstukjes worden zachter. Zet het vuur uit en laat de appelblokjes afkoelen.
  • Kneed 200 gram roomboter, de basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half ei, vanillesuiker en een flinke snuf zout tot een stevig deeg. Ik doe dit met de deeghaken van mijn standmixer.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Steek met een ronde uitsteker of bakring (8-9 cm in doorsnede) 12 plakjes deeg uit. Het overige deeg heb je later nodig.
  • Leg de 12 plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel over elk plakje wat amandelspijs, een halve eetlepel schuddebuikjes en schep daarna op het midden van elk plakje deeg wat appeltjes.
  • Het overige deeg rol je opnieuw uit tot een dikte van max. 4 mm. Snijd repen van 5 mm breed van het deeg en leg deze kruislings op de rondjes met het appelmengsel. Ik gebruikte zes reepjes per koek.
  • Druk de uiteindes aan en strijk de koeken af met het resterende ei. Bak in 25 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Voor speculaas appeltaart koeken kun je 10 gram speculaaskruiden door het deeg mengen; laat de schuddebuikjes in dit geval achterwege.
Bewaren

Appeltaart koeken kun je 2-3 dagen buiten de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Eden schreef:

    Oehh dit ga ik zeker proberen! Op de foto’s lijkt t alsof je de koeken na het bakken hebt gegarneerd met nog meer schuddebuikjes en ook amandelschaafsel. Klopt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt inderdaad, dat is optioneel 🙂

  2. Leo schreef:

    Heerlijk recept.
    Ging er in als koek hier thuis. Ze zijn alweer op met verzoek er nog meer te bakken.
    Dank je wel,
    Leo

  3. Yvonne schreef:

    Beste Laura,
    Bedankt voor dit heerlijke recept. Het lukte me helaas niet om mooie gevormde koeken te creëren dus van de andere helft van het deeg heb ik een vierkante grote appelkoek gevormd. Het was smullen. Alles was binnen een mum van tijd op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept