Nu het seizoen van de aardbei weer is aangebroken koop ik wekelijks aardbeien. Ze gaan ’s ochtends door mijn yoghurt of ik neem een klein schaaltje met dit heerlijke rode fruit als toetje. Lot krijgt trouwens de kroontjes die ik van de aardbeien snijd, daar is ze dol op.

De aardbeien zijn momenteel heerlijk van smaak en hebben zelfs geen extra suiker nodig als je zo uit een schaaltje eet. Of je gaat ermee aan de bak, ik kan je deze aardbeiencake met kruimeltopping aanraden. Wij hebben er hier allemaal van zitten smullen!

BAKTIP: Ondanks dat ik een bestemming heb voor de kroontjes, kan een aardbeien ontkroner handig zijn. Hiermee verwijder je eenvoudig het kroontje van de aardbeien.

Aardbeiencake

Wist je dat je een aardbeiencake op heel veel verschillende manieren kunt maken? Er zijn verschillende opties door mijn hoofd gegaan voordat uiteindelijk het exemplaar van de foto werd gebakken. Het zou dus zomaar kunnen dat er nog meer aardbeiencakes online gaan verschijnen. Deze variant heeft een kruimeltopping, iets wat ik graag gebruik in recepten.

 

Aardbeiencake met kruimeltopping-5a

Kruimeltopping

Ik wilde voor dit recept de aardbeien graag meebakken in de cake zodat je een overheerlijk smeuïg resultaat hebt. Voor een extra structuurtje voegde ik nog een kruimeltopping toe. Die extra structuur en smaak zijn fantastisch lekker! Ik mag graag een cake bakken met kruimeltopping, daar zijn deze appel-speculaas kruimelcake en koffie kruimelcake het bewijs van.

Zo’n kruimeltopping maak je heel eenvoudig van wat boter, suiker, bloem en zout. Zelf vind ik het lekker om ook nog wat havermout toe te voegen. Dit maakt de kruimels extra lekker, havermout geeft niet alleen extra smaak, maar ook een extra lekkere structuur.

Kwestie van alle ingrediënten voor de topping in een kom doen en met je vingers tot een kruimelig deeg wrijven. Strooi over de cake en dan kan hij in de oven.

Aardbeiencake met kruimeltopping-1a

Je kunt deze aardbeiencake met kruimeltopping gewoon zo serveren, maar om er een echt feestje van te maken kan ik je aanraden om er wat opgeklopte slagroom bij te serveren. Dat zal je zeker in dank worden afgenomen. Al moet ik zeggen dat iedereen er hier ook van heeft zitten smullen zonder de slagroom.

Recepten met aardbeien

Nu het aardbeienseizoen weer is begonnen, zul je vast nog vaker met aardbeien aan de bak willen gaan. Wij hebben dat al gedaan, deze maand volgen er namelijk nog meer heerlijke recepten met aardbeien. Er staan al ook al meerdere aardbei recepten online, hier een paar van mijn favorieten:

Vergeet ook de aardbeienjam niet. Ideaal voor als je straks een flinke voorraad aardbeien thuis hebt. De jam van aardbeien kun je gebruiken in allerlei lekkere baksels, maar natuurlijk ook gewoon bij het ontbijt.

Aardbeiencake met kruimeltopping-4a
Aardbeiencake met kruimeltopping-3a

AARDBEIENCAKE MET KRUIMELTOPPING

Opslaan
Recept afdrukken

4.40 van 23 stemmen

Aardbeiencake met kruimeltopping

Een heerlijk frisse en smeuïge cake met bovenop een krokante en smaakvolle kruimeltopping. Deze aardbeiencake zal bij iedereen in de smaak vallen.
Porties: 10 personen
Voor een ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren M
  • 2 tl vanille-extract
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 150 gram aardbeien in stukjes

Topping

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram bloem
  • 40 gram havermout
  • snuf zout
  • 80 gram aardbeien in stukjes

Instructies

  • Mix in een kom de roomboter en suiker met elkaar tot een romig mengsel. Voeg daarna de eieren een-voor-een toe. Voeg het volgende ei pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen in het mengsel.
  • Giet vanille-extract in het mengsel en roer kort door.
  • Voeg zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix kort tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Schep een (halve) lepel bloem bij de stukjes aardbei en roer even door. Voeg ze daarna toe aan het beslag en spatel hier voorzichtig en gelijkmatig doorheen.
  • Stort het cakebeslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Spreid gelijkmatig uit.
  • Neem een kom voor de kruimeltopping. Voeg boter, basterdsuiker, bloem, havermout en zout samen. Kneed en wrijf dit met je vingers tot een kruimelig deeg.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de cake heen. Pak de aardbeistukjes erbij en verdeel deze over de cake heen. Maak af met het resterende kruimeldeeg.
  • Bak de aardbeien kruimelcake in 35-40 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je deze eruit haalt en op een rooster volledig laat afkoelen.
Tips

Vergeet niet de aardbeien door wat bloem te wentelen. Ook al kunnen ze in een lage cake niet ver naar beneden zakken, het helpt in dit geval ook doordat de bloem wat extra vocht op kan nemen vanuit de aardbeien zodat dit minder invloed heeft op het bakproces en eindresultaat.
Bewaren

Verpak de cake in folie, zo kun je hem buiten de koelkast ongeveer 4-5 dagen bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Brigitta schreef:

    De Aardbeiencake met kruimel topping was zo lekker , ik was van plan om hen te maken met zusto maar had en geen genoeg dan maar met suiker , volgende keer met zusto en een andere soort fruit .
    Zeker een recept om te blijven maken , mercikes daar voor !!!

  2. Carina Parren schreef:

    Hallo Laura, dit lijkt me ook lekker met blauwe bessen

  3. Annet Schneider schreef:

    Is echt een heerlijke taart/cake! Net zo lekker als ie eruit ziet;-) En ook met de helft minder suiker nog lekker zoet dankzij de aardbeien. Zoveel suiker als in t recept staat is wat mij betreft niet nodig.

  4. Els schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de cake net gebakken, alleen is mijn kruimeltopping naar beneden gezakt, enig idee hoe dit zou kunnen komen en wat ik eraan zou kunnen doen? Daarnaast heeft de cake bijna 55 minuten in de oven gestaan ipv 35-40, eerder was de cake echt nog te nat. 🤷🏻‍♀️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Els, dat is gek. Lastig om vanaf hier te bepalen waardoor dat gekomen is. Misschien is er iets niet helemaal goed gegaan met je cakebeslag (is het te dun geweest bijvoorbeeld). Zou zeker kunnen dat de cake wat langer nodig heeft, met deze cake kan dat zeker weleens verschillen (ook bijvoorbeeld door het vocht van de aardbeien).

  5. Feline schreef:

    Mijn cake heeft ook veel langer moeten instaan alhoewel ik het recept exact heb gevolgd. Ik heb er zilverpapier overgedaan en dan nog op hogere temperatuur teruggezet. Na 40 min bleef er nog beslag van binnenin aan mijn prikker hangen. De cake heeft nu minstens een uur ingestaan. Hopelijk wel nog lekker! 🙏🏼

  6. John schreef:

    Hallo Laura.

    Dat havermout, heeft dat een functie? Of kan het ook prima zonder.

    Groet John.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft een lekkere crunch in de kruimeltopping, als je het weglaat dan zou ik het vervangen door bloem.

  7. John schreef:

    Dank je voor je antwoord, maar dan heb ik nog een laatste vraag.
    Ik heb een Atag oven met zowel een hete lucht stand als onder en bovenwarmte, jij hanteert boven en onder warmte, maar waar exact zet jij het rooster als ik vragen mag.
    Als ik de oven instel op zeg 160 graden, en de rooster in het midden van de oven plaats (keus uit 5 plaatsen), dan haalt hij dat niet. (komt dan uit op ongeveer 145 graden) Pas op de 1 na hoogste plek haalt hij de 160, gemeten met een oventhermometer. (zo’n chromen dingetje van de Blokker)

    Alvast dank voor je antwoordt,

    Groet John.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zet mijn baksels altijd middenin de oven, tenzij ik dat anders vermeld in het recept. Uiteindelijk kan het erg verschillen per oven, dus wat jij doet (een extra oventhermometer in de oven) is verstandig!

  8. John schreef:

    Mijn gevoel zegt me, rooster in het midden, en dan de temperatuur hoger instellen. (zodat de thermometer wel om en de nabij 160 graden aangeeft) Klopt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar sluit ik me bij aan 🙂

  9. Joanne schreef:

    Beste Laura,
    Kan je deze cake ook invriezen, of geeft dat een heel zompig effect met ontdooien door de aardbeien?
    Mvg Joanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus ik durf het je niet precies te zeggen. Maar denk dat het wel moet kunnen hoor!

  10. Rianne schreef:

    Laura, hij komt net warm uit de oven en ik kan maar 1 woord bedenken. Zaaaaaaaaaaaaaaaalig ;-). Deze gaat nog heel veel keren gemaakt worden en niet alleen met aardbeien.

  11. Ingrid schreef:

    Kan ik deze cake bakken in een springvorm van 20 cm met een hoogte van ong. 5 cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ingrid, dat kun je het beste even omrekenen met de tool (er staat een directe knop in de receptkaart).

  12. Ingrid schreef:

    dag Laura, welk soort bakvorm gebruik je juist? ik lees met een doorsnede van 20cm, maar wat is de hoogte?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik niet meer precies, de standaard hoogte is volgens mij ongeveer 6 cm.

  13. Silvi schreef:

    This is an easy straight forward recipe, it takes a bit longer in the oven (15 min more) but the smell in the kitchen is amazing.

  14. Nk schreef:

    Eerlijk gezegd vond ik hem niet zo lekker en het vakken duurt ook veel langer.

  15. Lisette schreef:

    5 sterren
    Super lekkere cake! Ik heb een deel van de suiker vervangen door gemalen steviablad en een deel door erytritol. De bruine suiker vervangen door dadelpoeder. Smaakt perfect. Ik heb hem wel langer laten bakken, inderdaad tot een uur. Maar dat komt mss ook doordat ik een rechthoekige cakevorm heb gebruikt.

  16. Ingrid schreef:

    Een heel goed recept! Ik vond de cake heel lekker! Mijn man echter vindt de roomboter erin een beetje zwaar. Ik vroeg mij af of ik de roomboter kan vervangen door Solo Patisserie Boter. En zo ja, zelfde hoeveelheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest maar lijkt me zeker mogelijk. Vermoed dat je inderdaad dezelfde hoeveelheid aan kunt houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept