Nu het seizoen van de aardbei weer is aangebroken koop ik wekelijks aardbeien. Ze gaan ’s ochtends door mijn yoghurt of ik neem een klein schaaltje met dit heerlijke rode fruit als toetje. Lot krijgt trouwens de kroontjes die ik van de aardbeien snijd, daar is ze dol op.
De aardbeien zijn momenteel heerlijk van smaak en hebben zelfs geen extra suiker nodig als je zo uit een schaaltje eet. Of je gaat ermee aan de bak, ik kan je deze aardbeiencake met kruimeltopping aanraden. Wij hebben er hier allemaal van zitten smullen!
BAKTIP: Ondanks dat ik een bestemming heb voor de kroontjes, kan een aardbeien ontkroner handig zijn. Hiermee verwijder je eenvoudig het kroontje van de aardbeien.
Aardbeiencake
Wist je dat je een aardbeiencake op heel veel verschillende manieren kunt maken? Er zijn verschillende opties door mijn hoofd gegaan voordat uiteindelijk het exemplaar van de foto werd gebakken. Het zou dus zomaar kunnen dat er nog meer aardbeiencakes online gaan verschijnen. Deze variant heeft een kruimeltopping, iets wat ik graag gebruik in recepten.
De Aardbeiencake met kruimel topping was zo lekker , ik was van plan om hen te maken met zusto maar had en geen genoeg dan maar met suiker , volgende keer met zusto en een andere soort fruit .
Zeker een recept om te blijven maken , mercikes daar voor !!!
Hallo Laura, dit lijkt me ook lekker met blauwe bessen
Is echt een heerlijke taart/cake! Net zo lekker als ie eruit ziet;-) En ook met de helft minder suiker nog lekker zoet dankzij de aardbeien. Zoveel suiker als in t recept staat is wat mij betreft niet nodig.
Hoi Laura,
Ik heb de cake net gebakken, alleen is mijn kruimeltopping naar beneden gezakt, enig idee hoe dit zou kunnen komen en wat ik eraan zou kunnen doen? Daarnaast heeft de cake bijna 55 minuten in de oven gestaan ipv 35-40, eerder was de cake echt nog te nat. 🤷🏻♀️
Hoi Els, dat is gek. Lastig om vanaf hier te bepalen waardoor dat gekomen is. Misschien is er iets niet helemaal goed gegaan met je cakebeslag (is het te dun geweest bijvoorbeeld). Zou zeker kunnen dat de cake wat langer nodig heeft, met deze cake kan dat zeker weleens verschillen (ook bijvoorbeeld door het vocht van de aardbeien).
Mijn cake heeft ook veel langer moeten instaan alhoewel ik het recept exact heb gevolgd. Ik heb er zilverpapier overgedaan en dan nog op hogere temperatuur teruggezet. Na 40 min bleef er nog beslag van binnenin aan mijn prikker hangen. De cake heeft nu minstens een uur ingestaan. Hopelijk wel nog lekker! 🙏🏼
Hallo Laura.
Dat havermout, heeft dat een functie? Of kan het ook prima zonder.
Groet John.
Dat geeft een lekkere crunch in de kruimeltopping, als je het weglaat dan zou ik het vervangen door bloem.
Dank je voor je antwoord, maar dan heb ik nog een laatste vraag.
Ik heb een Atag oven met zowel een hete lucht stand als onder en bovenwarmte, jij hanteert boven en onder warmte, maar waar exact zet jij het rooster als ik vragen mag.
Als ik de oven instel op zeg 160 graden, en de rooster in het midden van de oven plaats (keus uit 5 plaatsen), dan haalt hij dat niet. (komt dan uit op ongeveer 145 graden) Pas op de 1 na hoogste plek haalt hij de 160, gemeten met een oventhermometer. (zo’n chromen dingetje van de Blokker)
Alvast dank voor je antwoordt,
Groet John.
Ik zet mijn baksels altijd middenin de oven, tenzij ik dat anders vermeld in het recept. Uiteindelijk kan het erg verschillen per oven, dus wat jij doet (een extra oventhermometer in de oven) is verstandig!
Mijn gevoel zegt me, rooster in het midden, en dan de temperatuur hoger instellen. (zodat de thermometer wel om en de nabij 160 graden aangeeft) Klopt dat?
Daar sluit ik me bij aan 🙂
Beste Laura,
Kan je deze cake ook invriezen, of geeft dat een heel zompig effect met ontdooien door de aardbeien?
Mvg Joanne
Dat heb ik zelf niet getest, dus ik durf het je niet precies te zeggen. Maar denk dat het wel moet kunnen hoor!
Laura, hij komt net warm uit de oven en ik kan maar 1 woord bedenken. Zaaaaaaaaaaaaaaaalig ;-). Deze gaat nog heel veel keren gemaakt worden en niet alleen met aardbeien.
Kan ik deze cake bakken in een springvorm van 20 cm met een hoogte van ong. 5 cm?
Hi Ingrid, dat kun je het beste even omrekenen met de tool (er staat een directe knop in de receptkaart).
dag Laura, welk soort bakvorm gebruik je juist? ik lees met een doorsnede van 20cm, maar wat is de hoogte?
Dat weet ik niet meer precies, de standaard hoogte is volgens mij ongeveer 6 cm.
This is an easy straight forward recipe, it takes a bit longer in the oven (15 min more) but the smell in the kitchen is amazing.
Eerlijk gezegd vond ik hem niet zo lekker en het vakken duurt ook veel langer.
Super lekkere cake! Ik heb een deel van de suiker vervangen door gemalen steviablad en een deel door erytritol. De bruine suiker vervangen door dadelpoeder. Smaakt perfect. Ik heb hem wel langer laten bakken, inderdaad tot een uur. Maar dat komt mss ook doordat ik een rechthoekige cakevorm heb gebruikt.
Een heel goed recept! Ik vond de cake heel lekker! Mijn man echter vindt de roomboter erin een beetje zwaar. Ik vroeg mij af of ik de roomboter kan vervangen door Solo Patisserie Boter. En zo ja, zelfde hoeveelheid?
Dat heb ik zelf niet getest maar lijkt me zeker mogelijk. Vermoed dat je inderdaad dezelfde hoeveelheid aan kunt houden.