Charlotte taart met aardbeien

Charlotte taart met aardbeien
123

Net als vorig jaar, mocht ik ook dit jaar weer een aantal prachtige kerstrecepten voor Dr. Oetker maken. Vorig jaar zat ik na de kerstdagen te kijken welke recepten populair waren geweest, en daar stond tot mijn verbazing een kwarktaart tussen. En zo waren er nog een paar recepten die mij hadden verrast. Een aantal van die recepten heb ik dit jaar een twist gegeven zodat ze nog beter bij de kerstdagen passen. Zo toverde ik de kwarktaart om tot een charlotte taart met aardbeien. Door de decoratie van lange vingers, de laag gelei en het verse fruit maak je een taart zo gelijk feestelijk. Uiteraard kon ik mij niet inhouden om nog wat verder te gaan, dus maakte ik van witte chocolade wat sterren om de taart mee te versieren. Ziet er prachtig uit nietwaar? Ik leg je uit hoe jij zelf ook met gemak deze parel op tafel zet deze kerstdagen.

Charlotte taart met aardbeien

Een heerlijke aardbeien kwarktaart die we hebben omgetoverd tot kerstige charlotte taart met aardbeien.
Porties: 12 personen
voor een 24 cm springvorm

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Kwarktaart Aardbei
  • 500 gram magere kwark
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 400 ml water
  • 2 pakken lange vingers
  • 350 gram aardbeienjam
  • 3 blaadjes Dr. Oetker Gelatine
  • 250 gram aardbeien
  • 50 gram witte chocolade
  • Dr. Oetker Glamour Mix (sprinkles)

Instructies

  • Leg het bijgesloten velletje bakpapier over de bodem van de springvorm en klem de ring eromheen. Smelt de boter in een pannetje, voeg hier de inhoud van het zakje kruimelbodemmix aan toe. Roer goed door en stort op de bodem van de vorm. Spreid gelijkmatig uit en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  • Voor de kwarktaart doe je water, kwark en slagroom in een kom. Mix op een lage stand door elkaar. Voeg dan de taartmix toe en mix op een lage stand in 1 minuut tot een glad mengsel. Daarna mix je op een hoge stand nog 2-3 minuten tot het een luchtige massa is. Giet het mengsel in de springvorm. Zet de taart minimaal 2,5 uur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je wat chocoladedecoraties voor de taart. Smelt de chocolade au bain-marie en giet in een spuitzakje. Op een vel bakpapier maak je hier kerstfiguren van. Ik koos voor verschillende soorten sterren. Na het maken van een figuur kun je deze decoreren met de sprinkles. Laat de chocoladefiguren uitharden.
  • Laat de blaadjes gelatine een kwartiertje weken in koud water. Verwarm daarna 2 eetlepels jam in een steelpan. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer tot deze zijn opgelost. Voeg toe aan de rest van de jam en roer door. Giet het mengsel over de taart en spreid gelijkmatig uit. Laat de geleilaag afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Haal de taart uit de vorm en zet op een bord of standaard. Snijd de lange vingers op de juiste hoogte af zodat ze niet te lang zijn en plaats deze rondom de taart. Maak het af met een lint rondom.
  • Plaats wat vers aardbeien bovenop de taart en vlak voor serveren versier je de taart verder met de chocoladefiguren en extra sprinkles.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

WIN!

Ik heb nog een leuk extraatje voor jullie, ik mag namelijk van Dr. Oetker 10 Bakken.nl Taart receptenboeken weggeven. Wat je hiervoor moet doen? Simpel: je deelt je eigen kerstvariatie op de Dr. Oetker Kwarktaart Aardbei. Misschien wordt het ook wel een charlotte?

Meedoen is eenvoudig: vertel jouw receptidee in een reactie onder dit artikel of onder de Instagram post van deze taart. Je kunt meedoen tot en met 24 december. De winnaars maak ik bekend in de eerste week van januari.

Voor nog meer Kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

25 reacties

  1. Leonie Janssen schreef:

    Ik ga deze kerst voor een kwarktaart in een glaasje. Basis d’r oetker maar dan met wat vanille (extract) en sinaasappelsap erdoor (water gedeeltelijk vervangen door sinaasappelsap) en een laagje van liquor 43 :). Dat zachtjes verwarmen (niet teveel uiteraard, de tik moet je wel houden :p) dan gelatine erbij. Voor de Kids maak ik een laagje met sinaasappelsap.

    Glaasje opbouwen met een laagje kruim (wat minder boter erdoor) dan de kwarkvulling, deze laten opstijven en als laatste het drank laagje erop. Heb er nu al zin in 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt super! Heel kerstig 😀

  2. Berdien schreef:

    Als onwijze chocolade liefhebber zou ik deze taart maken in vanille variant met over de bodem gemaakt van chocolade koekjes en een laagje ganache. Daaroverheen de kwarktaart mix. De lange vingers zou ik na het snijden in gesmolten chocolade dopen voor een leuk effect. En de sterren van verschillende soorten chocolade (melk, puur en wit) 😋🍫🎂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat zalig klinkt dat.

  3. Kim schreef:

    Ooh dat gaat zeker weten een Charlotte taart worden! De combinatie aardbeienkwark, witte chocola en lange vingers vind ik fantastisch! Nog nooit gemaakt op die manier maar dat kan alleen maar heerlijk worden!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jaaa wat leuk! Makkelijk zo he?

  4. Nelise Westeneng schreef:

    Ik zou gaan voor 1 persoons taartjes. Aardbei in combinatie met geconfijte citroen en munt! Ook mooie kleurtjes voor kerst.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh ja, dat is ook erg leuk!

  5. Marieke schreef:

    Wat ik écht heerlijk vind is om de bodum te vervangen door een bodum van cake. Daar overheen een laagje au bain marie gesmolten witte chocolade.
    Ook doe ik vaag ipv nuturel kwark aardbei kwark erdoor. Zodat je af en toe nog wat aardbei ziet.
    De rand rondom ook halve aardbeien .ziet er ook nog eens heel mooi uit
    En bij uitdelen slagroom met een aardbei inclusief kroontje:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lekkere variatie ook inderdaad!

  6. Marian schreef:

    Ik denk dat ik niet verder hoef te zoeken. Dit wordt hem voor kerst. Met een mooi Kerstkind, takje hulst, en als t aan de kinderen ligt… heeeeeel veel kerstdecoratie.

  7. Rolanda schreef:

    Ik twijfel nog tussen de
    *-Gingerbread tulband
    en deze
    *-Charlotte taart met aardbeien
    Ze zien er beiden verrukkelijke feestelijk uit !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Verdelen over eerste en tweede kerstdag? 😉

  8. Liset schreef:

    Ik ben nu wel benieuwd hoe je deze taart zonder een pakje maakt. Ik vind met een pakje bakken altijd zo’n onzin..

    1. Wilma schreef:

      Ja idd, ben ik ook voor

    2. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het kunnen combineren met een andere kwarktaart van mijn blog óf de Charlotte taart uit mijn tweede boek kunnen maken. Maar in dit recept wil ik juist laten zien hoe iédereen supermakkelijk zo’n prachtige Charlotte taart d.m.v. de Oetker aardbeienkwarktaart tevoorschijn kan toveren.

  9. Wilma schreef:

    Volgens mij ontbreekt er in je ingrediënten lijst de slagroom 😊❓

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeps, heb je helemaal gelijk in! Dank voor je scherpe blik en het is aangepast.

      1. Wilma schreef:

        Graag gedaan!
        Vandaag ga ik deze maken, alleen beetje aangepast naar eigen smaken. Ben benieuwd 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe ‘ie wordt.

  10. D. Hoogers schreef:

    Ik wil,als dochter van een authentieke “warme” bakker graag in aanmerking komen voor dit leuke boek.
    Mijn variatie op dit recept is, maak de helft van dit recept voor mee-etende (klein-) kinderen in een kleine vorm. De andere helft qua vulling verrijken met een likeurtje naar keuze en afmaken voor de volwassenen! Jammie, jammie 🎉🌲🎄

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt heerlijk!

  11. Chayenne schreef:

    Leuk recept! Ga ik maken voor mijn verjaardag.

    En er staat volgensmij een foutje
    “Voeg de blaadjes uitgeknepen blaadjes gelatine toe”

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt! Pas ik meteen even aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *