Welke appels kan ik het beste gebruiken?
Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van Goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede alternatieven.
Als je moet kiezen tussen een appeltaart of een appelkruimeltaart, welke kies jij dan? Ik zou het eerlijk gezegd niet meer weten nadat ik zelf aan de slag ging met dit recept. De kruimels bovenop de taart zorgen voor een extra krokantje en dat smaakt heerlijk bij de appelvulling. Probeer het eens zelf!
Al meer dan 3000 gepubliceerde recepten op mijn naam en toch ontbrak deze ongelofelijk lekkere klassieker nog: de appelkruimeltaart! Als basis voor de bodem gebruikte ik het meest populaire recept van Laura’s Bakery: oma’s appeltaart. Door de appelvulling mengde ik wat custardpoeder en bovenop de taart een knapperige laag kruimels. Het resultaat was nog lekkerder dan ik had verwacht en zal zeker vaker worden gemaakt hier thuis.
De ingrediëntenlijst ziet er wellicht overweldigend uit vanwege de lengte, maar de ingrediënten in de verschillende onderdelen zijn grotendeels hetzelfde en daarnaast overal verkrijgbaar. Ik leg je uit waarom ik ervoor heb gekozen om de appelkruimeltaart op deze manier te bereiden:
BAKTIP: Nog op zoek naar een goede bakvorm? Ik gebruik al jarenlang deze springvorm van Le Creuset. Die is wat duurder, maar kwalitatief erg goed. Hij ziet er na jaren intensief gebruik nog steeds heel goed uit.
Wat deze taart echt bijzonder maakt is de crumble bovenop de appelvulling, oftewel de laag ‘kruimel’. Dat is niks meer dan een afgemeten hoeveelheid boter, suiker en bloem die je kunt kneden tot een portie heerlijk kruimeldeeg. Die kruimels horen lekker knapperig en krokant te zijn, maar moeten tijdens het bakken vooral niet samensmelten tot één grote kruimelplak. Om die reden beschrijf ik in het recept dat de kruimels even de koelkast in mogen voordat je ze op de taart verdeelt.
Ik maak deze taart het liefst een dag van tevoren, dan zijn de smaken goed ingetrokken en is het deeg lekker stevig. Je kunt een appeltaart beter niet direct uit de oven eten, omdat het dan makkelijker uit elkaar valt.
Ik bewaar mijn appeltaart in de springvorm (afgedekt met aluminiumfolie) op een koele plek op het aanrecht. Zo kun je de taart 2 tot 3 dagen bewaren.
In de koelkast blijft hij maximaal vijf dagen goed, maar koude appeltaart vind ik geen succes. Je kunt de taart voor het serveren natuurlijk nog even 5 tot 10 minuten opwarmen.
De appeltaart met kruimels kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard. Verpak de taart wel luchtdicht: wikkel hem goed in met folie en doe er daarna een plastic zak omheen die je dichtknoopt.
Naast het klassieke basisrecept voor appeltaart heb ik nog vele taartrecepten met appel in de hoofdrol online staan. Bakken met appel is favoriet bij mij, dus deze kruimeltaart zal ook zeker niet de laatste zijn.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van Goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede alternatieven.
Als het deeg van je taartbodem aan de droge kant is, dan kun je wat extra melk of boter toevoegen. Wat ook werkt: het deeg met je handen goed doorkneden in plaats van met de mixer. Verder is het ook goed om te weten dat je geduld moet hebben, kneed rustig nog wat langer door.
Tijdens het verwarmen van appels komt er vocht vrij en dit kan de bodem van je taart zompig maken. Het custardpoeder neemt dit vocht op en het geeft een ontzettend lekkere banketbakkersroomsmaak aan je appelvulling.
Een alternatief voor het custardpoeder is paneermeel. Dit meng je niet door de appelvulling, maar je strooit het over de bodem van de taart voordat je de appels erin stort.
Bovenop de appelvulling verdeel je een laag ‘kruimels’. Je kunt de kruimels grover maken door de ingrediënten voor deze kruimels langer te kneden of mixen. Uiteraard heeft de verhouding ook invloed. Wil je de kruimels toch wat fijner? Voeg dan meer bloem of meel toe.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Gemakkelijk klaar te maken en heerlijk @
Dankjewel!
Mmmm, klinkt weer als een lekker recept.
Ik gebruik voor mijn appeltaart Pink Lady appels. Die zijn ook zoet maar blijven iets steviger tijdens het bakken. Ik ga deze appelkruimeltaart snel uitproberen.
Ja dat kan ook prima!
Hoi Laura, wat lijkt dat me lekker, ik ga hem zeker maken. Zou ik voor die 1,5 eetlepel melk ook water kunnen gebruiken?
Ik denk dat dat wel moet kunnen ja. Ik heb dat zelf niet getest dus weet niet in hoeverre het invloed zal hebben op de smaak maar dat zal niet heel groot zijn.
Een fijn recept. Makkelijk te maken. Ik heb de taart met geraspte appels gemaakt. Viel bij de proevers in goede aarde.😋
Goed om te horen Marga!
Goedemorgen,
Dankjewel voor de heerlijke recepten
Vanmorgen vroeg al de rollen deeg om zandkoekjes te bakken
Staan nu te rusten
Lekker!
Ziet er heel lekker uit. Ga deze eens proberen!
Ja is echt een heerlijke taart!
Vandaag de appelkruimel taart gemaakt met James Grieve appels uit eigen tuin. Makkelijk recept en heel erg lekker.
Fijn om te horen Harrie!
Wat versta je onder custard poeder? Ik heb me al rot gezocht hier in België Het is toch geen poeder voor vanillepudding te maken?
Custard is een soort vanillepudding inderdaad. Ik weet niet hoe custard dan in Belgie heet, maar in Nederland kun je dat gewoon kopen in de bakschappen.
Custard vanillesmaak van Koopmans in dozen van 300 gr. hier in België gevonden bij Albert Hein.
Worden de appels in dit recept zacht in de oven, of kun je ze van tevoren ook even verhitten in de pan?
De appels worden zacht in de oven maar je kunt ze ook van tevoren verhitten als je dat liever doet. Dan worden ze uiteraard nog zachter. Niet nodig, maar het kan wel.
Deksels leuke taart om te maken. Viel wel in de smaak. Jammer dat Esther bijna alles meteen op had gegeten. Silvia had hierdoor geen stukje meer en ging boos weg bij de verjaardag. Maar die was toch al vervelend. 14/10.
Hahahaha. Goed om te horen Jan. Ook al ging Silvia boos weg en had Esther alles opgegeten. Ik hoop dat je wel nog zelf van een stukje hebt kunnen genieten!
Hoeveel bakpoeder zou ik moeten gebruiken als ik alleen bloem heb? Ik moet ergens beginnen met de tientallen appels van onze appelboom 🙂
Check deze post maar even. Denk dat je er dan wel uitkomt 😉 https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Precies zoals ik van mezelf ken
Het bodem deeg kreeg ik nauwelijks tot een samenhangend geheel
De kruimeltjes waren in een mum van tijd samen hangend
Wat doe ik toch verkeerd?
Laura heb je nog wat tips voor me?
Als je het deeg voor de bodem iets langer kneedt, dan wordt de boter steeds warmer en het deeg samenhangender. Was je boter wel op kamertemperatuur? Heb je de kruimels met de hand of met de mixer gemaakt?
Hoi laura mijn oven heeft geen 170 graden het is of 160 of 180 wat is dan handig en hoeveel minuten moet ik dan? Ook kan ik heen boven onderwarmte intellen dat is gewoon aan in mijn geval en de meng haak van de keuek maschine mag dat ook mijn deeghaken in mijn handmixer zijn werkt dat het zelfde.
(Meerdere van jouw recepten bak ik vaak warmer laatst ook de kaneel cake die overguns heeeeerlijk was)
Heb je een heteluchtoven? In dat geval adviseer ik de oven 10-20% lager te zetten dan in mijn recepten vermeld. Het kan op beide temperaturen, je moet de baktijd dan met name goed in de gaten houden.
Hallo Laura, lijkt me heerlijk, maar ik heb een grote familie. Als ik een hele bakplaat vol wil maken, met hoeveel moet ik het recept dan vermenigvuldigen en zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden?
Hoi Marijke, je kunt kijken of je er met de omrekentool uit komt hoeveel je nodig hebt. Hou rekening met hou dik de laag is afhankelijk van het formaat van je bakplaat. Dunner gaat sneller in de oven, dikker duurt langer.