Appeltaart koeken

Gepost: 26 mei 2023 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Appeltaart koeken
95

Heb je appeltaart deeg over of ben je gewoon gek op de korst van een appeltaart? Dan is dit recept voor appeltaart koeken echt wat voor jou!

Appeltaart koeken maken

Ben jij net zoals ik gek op appeltaart en heb je mijn klassieke appeltaart recept al heel vaak gemaakt? Dan zijn deze appeltaart koeken echt wat voor jou! Het originele recept, maar dan in een ander jasje.

Appeltaart koeken maken is net zo makkelijk als het maken van de taart zelf, maar er zijn een paar verschillen. De appeltaart koeken bevatten een stuk meer koek dan appel in vergelijking tot de appeltaart, maar dat zal je waarschijnlijk niet verbazen. Persoonlijk vind ik dat erg lekker, nooit genoeg appeltaartkoek.

BAKTIP: Wil je glutenvrije appeltaart koeken bakken? Hou dan de basis voor het deeg uit mijn recept voor glutenvrije appeltaart aan.

Appeltaart koeken bakken

Appeltaart deeg over

Persoonlijk gebeurt het mij nooit, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je na het maken van appeltaart wat deeg over hebt. Misschien heb je een kleinere taart gebakken, of heb je bijvoorbeeld geen raster op de bovenkant gemaakt. Wat te doen met het appeltaart deeg dat je over hebt?

Bijvoorbeeld een lekkere appeltaart koek maken! Dit recept is afgestemd om meteen een flinke portie koeken te bakken, maar je kunt er natuurlijk ook prima eentje maken met het overgebleven deeg en appelmengsel. Je kunt de appeltaart koek ook vullen met iets anders dan appeltjes. Maak het zo gek als je wil.

Appeltaart recepten

Er staan inmiddels heel wat appeltaart recepten op Laura’s Bakery en ze zijn allemaal te lekker om niet nog eens met je te delen. Misschien gaat één van deze recepten wel op je baklijst als je deze appeltaart koeken eenmaal gebakken hebt:

Appeltaart deeg over

Appeltaart koeken bakken

Welke appels kan ik het beste gebruiken?

Mijn voorkeur gaat uit naar Goudreinetten, Jonagold of Elstar, maar het belangrijkste is dat je stevige, friszure appels gebruikt. Ik schreef al eerder een artikel over welke soort appels je het beste kunt gebruiken voor het maken van appeltaart, daar lees je nog meer tips.

Hoe steek je het deeg rond uit?

Ik heb deze koeken zowel al eens met bakringen van 8 cm als bakringen van 9 cm doorsnede gemaakt. De 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Het formaat bepaalt vooral hoe groot je koek wordt en hoeveel koeken je met dit recept kunt maken. En ik kan verklappen dat dit al best flinke koeken zijn.

Een andere optie is om een glas of kommetje met die doorsnede op het deeg te zetten en het deeg op deze manier uit te steken (of met een mesje er omheen snijden). Dat werkt minder mooi en prettig in mijn ervaring, maar het kan wel.

Ik heb problemen met het deeg, wat moet ik doen?

Dit kan twee dingen betekenen: je deeg is plakkerig en daardoor onwerkbaar óf je deeg is juist aan de droge kant en brokkelt daarom uit elkaar. Beide situaties zijn vervelend en kunnen gelukkig gemakkelijk verholpen worden. In mijn artikel met tips voor een perfecte appeltaart lees je precies hoe je dit kunt oplossen.

Kan ik het ei in het recept ook vervangen?

Liever niet, want dit geeft het lekkerste resultaat. Maar je kunt het vervangen door melk. Pas hierbij wel op dat je het deeg niet te vochtig maakt.

Appeltaart recepten

 

Appeltaart koeken recept

Recept afdrukken

4.72 van 14 stemmen

Appeltaart koeken recept

De klassieke appeltaart, maar dan in koekvorm. Speciaal voor de liefhebbers van de koek van appeltaart.
Porties: 12 koeken

Ingrediënten

  • 1 kilo zoetzure appels ongeschild
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 200 gram ongezouten roomboter + een extra klontje
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Meng met 75 gram fijne kristalsuiker en kaneel.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klont boter en voeg de appelblokjes eraan toe. Verhit voor vijf minuten terwijl je blijft roeren. De suiker zal karamelliseren en de appelstukjes worden zachter. Zet het vuur uit en laat de appeltjes afkoelen.
  • Kneed 200 gram roomboter, de basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half ei, vanillesuiker en een flinke snuf zout tot een stevig deeg. Ik doe dit met de deeghaken van mijn standmixer.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Steek met een ronde uitsteker of bakring (8-9 cm in doorsnede) 12 plakjes deeg uit. Het overige deeg heb je later nodig.
  • Leg de 12 plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en schep op het midden van elk plakje deeg een schepje appeltjes.
  • Het overige deeg rol je opnieuw uit tot een dikte van max. 4 mm. Snijd repen van 5 mm breed van het deeg en leg deze kruislings op de rondjes met het appelmengsel. Ik gebruikte zes reepjes per koek.
  • Druk de uiteindes aan en strijk de koeken af met het resterende ei. Bak in 25 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tips

Enkele tips voor zo rond mogelijke appelkoeken:

  • Als de koeken klaar zijn om de oven in te gaan kun je ze met de ronde uitsteker nog één keer opnieuw uitsteken, om overtollig deeg weg te snijden.
  • Nadat je de koeken gaar en goudbruin uit de oven haalt, plaats je de ring opnieuw om de koek. Draai en wiebel de ring in de rondte om de nog warme koek heen en zo wordt je koek extra strak en rond.
Bewaren

Appeltaart koeken kun je 2-3 dagen buiten de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Lisa schreef:

    Briljant dit recept. Ik hou ook zo van de koek. En je kunt het recept makkelijk kleiner maken. Dank!

  2. Suzanne schreef:

    Ze hebben hier de 2-3 dagen bewaren niet overleefd, zo lekker!! Echt leuk bedacht dit recept. Iedereen reageert ook positief

  3. Lisanne schreef:

    Voor de verjaardag van mijn man zou ik deze graag maken, maar dan liefst in meerdere varianten. Wat zou ik nog meer als vulling kunnen doen behalve ‘gewoon’ appels met rozijnen en appel/perzik? Kunnen alle varianten ingevroren worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk idee! Ik denk dat je veel andere soorten fruit kunt gebruiken, bijvoorbeeld peer of perzik. Je kunt alle koeken invriezen.

  4. Gr Irma schreef:

    Hoi hoi lijkt mij lekker maar 1 vraagje houden jullie de ring om de koek.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, die haal je eraf (zie tips voor gebruik van de ring na het bakken).

  5. Sandra schreef:

    Deze waren echt fantastisch lekker!!! Even priegelen met die kleine reepjes maar zeker de moeite waard, heerlijk!!!

  6. Betty schreef:

    Wil ze gaan maken maar loopt het deeg niet uit ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar had ik zelf geen last van.

  7. Nina schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb dit recept gemaakt, heel lekker! Maar de reepjes vond ik een uitdaging en zijn ook niet heel mooi geworden. Heb je tips hoe de reepjes mooi te krijgen? Is er een uitsteker of anders hulpmiddel (lineaal geprobeerd maar geen succes) dat ik over het hoofd zie? Dank je wel alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De reepjes zijn vrij fijn, dus ik snap dat je dat een uitdaging vond. Het deeg even koelen kan helpen zodat ze minder vervormen, of een rastersnijder voor vlaai gebruiken eventueel?

  8. Rutger schreef:

    Staat er niet specifiek bij, maar boter op kamertemperatuur?
    Verwachting van wel, maar wil geen aannames doen. Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt! Als er niets bij staat, geldt eigenlijk altijd kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *