Luxe appeltaart plaatkoek

18 december 2019
Luxe appeltaart plaatkoek
44

In mijn allereerste bakboek staat een recept voor een appeltaart plaatkoek. Dit idee besloot ik te gebruiken voor een kerstvariant. Voor mijn serie kerstrecepten voor Dr. Oetker wilde ik namelijk aan de slag gaan met de mix voor Koopmans Appeltaart met extra deeg (voor wie het nog niet wist, achter de schermen vallen deze twee merken onder hetzelfde bedrijf). Ik zou mezelf uiteraard niet zijn om aan ieder recept een twist te geven, zelfs wanneer ik een bakmix gebruik. In dit geval bracht ik het deeg verder op smaak met gingerbread kruiden en gebruikte ik voor de vulling onder andere amandelspijs en custardpoeder. Wanneer je custardpoeder gebruikt om door je appeltjes te mengen, geeft dat een heerlijk smeuïg resultaat. Versieren is ook niet moeilijk bij een appeltaart zoals je ziet: van het overgebleven deeg heb ik sterren gemaakt om de bovenkant mee te versieren. Wat poedersuiker erover voor een winters effect en klaar is je kerstbaksel voor bij de koffie.

Luxe appeltaart plaatkoek

Deze luxe appeltaart hebben we een andere vorm gegeven door er een plaatkoek van te maken. Met de gingerbreadkruiden en cranberry's is hij perfect voor Kerst!
Porties: 15 personen
20 x 30 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 1 pak Koopmans Appeltaart extra deeg
  • 220 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei 2/3 nodig
  • 2 tl gingerbread kruiden recept

Vulling

  • 150 gram Dr. Oetker Amandelspijs
  • 1 el ei
  • 2 appels jonagold
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 1-2 tl gingerbread kruiden recept
  • 2 el Koopmans Custard poeder
  • 50 gram cranberry's gedroogd

extra

  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak eerst het deeg, klop de boter romig, voeg 2/3 van het ei, de appeltaartmix en de gingerbread kruiden toe. Kneed tot een samenhangend deeg.
  • In een losse kom kneed je voor de vulling het amandelspijs en 1 el van het overgebleven ei door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat van minimaal 20 x 30 cm met bakpapier. Gebruik maximaal twee derde van het appeltaartdeeg voor de bodem. Rol dit uit en snijd indien nodig bij om er een mooie rechthoekige lap deeg van te maken. De rest van het deeg is straks voor de decoratie.
  • Verdeel het spijsmengsel over het deeg, laat de randjes vrij.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kwarten. Deze kwarten snijd je in plakjes. Meng de schijfjes appel met gingerbread kruiden, suiker, cranberry's en de custard (gewoon in poedervorm). Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de plaatkoek.
  • Rol het resterende appeltaartdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek of snijd sterren in verschillende formaten uit. Decoreer hier de bovenkant van de plaatkoek mee.
  • Bak de plaatkoek in ongeveer 30 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Vlak voor serveren bestuif je de appeltaart plaatkoek met poedersuiker.
Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast

Voor nog meer Kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Rachel schreef:

    Wauw heel tof om te maken met deze feestdagen, dit recept ga ik sowieso een keer maken. Thanks voor dit recept Laura 🙂

  2. Suzanne schreef:

    Hoi Laura, ziet er weer heerlijk uit! Kan ik deze taart ook zonder spijs maken? Ik ben daar niet zo dol op. Moet ik er iets anders voor in de plaats doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, maar dan zou ik het wel een stuk minder lekker vinden 😛

      1. Suzanne schreef:

        Haha! Hij was ondanks dat ik er geen spijs in had gedaan toch héérlijk! Dankzij de kruiden en cranberry’s.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Fijn om te lezen 😀

  3. Pien schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Net gemaakt, en alles gedaan volgens recept. Helaas niet zo mooi geworden als op de foto. Sterren zijn onherkenbaar☺️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Misschien was de boter in het deeg te zacht/warm geworden. Hopelijk smaakte het wel net zo lekker!

  4. Anna schreef:

    Hallo,
    Welk deeg is het aub? Zanddeeg? Ik ken geen Koopmansdeeg . 😊. Alvast bedankt. Ik popel om hem te maken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *