Bananensplit

Gepost: 8 augustus 2025 Laatst bewerkt: 14 augustus 2025
Bananensplit

Bestel jij vaak een bananensplit in een restaurant? Vroeger zag ik het vaak op menukaarten staan, maar tegenwoordig bijna nooit meer. Tijd om dit lekkere toetje met vanille roomijs, banaan, slagroom en een warme chocoladesaus zelf te maken. Het zal je verbazen hoe makkelijk dit recept is!

Wat is een bananensplit?

Een bananensplit is een Amerikaans dessert recept en wordt daarom banana split genoemd. De klassieke variant bestaat uit een in de lengte doormidden gesneden banaan, waarop drie bollen ijs zijn geschept in de smaken aardbei, chocolade en vanille. De banaan en het ijs worden rijkelijk voorzien van slagroom en drie verschillende sausjes: ananas-, aardbeien- en chocoladesaus.

Bananensplit ijs maken

Grappig genoeg kennen we in Nederland een andere versie van dit lekkere bananensplit toetje. Het recept is eigenlijk wat simpeler gemaakt, met enkel vanille roomijs en een warme chocoladesaus. Uiteraard is de banaan en de slagroom ook van de partij, maar dat is het dan ook. Wat mij betreft de perfecte combinatie in een ijs dessert.

Dit heb je nodig

  • Banaan. Banaan is de ster van dit gerecht en smaakt het best als de schil mooi geel is, maar nog geen bruine vlekjes heeft.
  • Vanille roomijs. Dit maak ik eigenlijk altijd zelf met dit simpele recept, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen.
  • Slagroom. Spuit mooie toeven slagroom op het ijs met een stervormige spuitmond.
  • Chocoladesaus. Voor een snelle versie kun je wat chocolade smelten (alleen stolt dit ook direct weer als je het over het dessert verdeelt), maar het állerlekkerst is een zelfgemaakte chocoladesaus.
  • Kersen. Op klassiek bananensplit ijs hoort een fluorescerend rode kers. Ik ben voor verse kersen gegaan, maar dit kun je vervangen door nougatine of discodip.

BAKTIP: een bananensplit oogt het mooist op een ovaal bordje zoals deze, waar de banaan in de lengte op past. 

Wat is een bananensplit

Bananensplit bewaren

De verschillende onderdelen uit het recept kunnen perfect voorbereid worden, zodat je het dessert in enkele minuten hebt gemaakt tijdens een etentje. Nadat alle onderdelen zijn samengebracht op het dessertbordje, moet het direct geserveerd worden.

Hoe lang blijft een bananensplit goed?

Hieronder omschrijf ik hoelang je alle losse onderdelen van een bananensplit kunt bewaren in de koelkast of vriezer (luchtdicht verpakt):

  • Vanille roomijs: maximaal drie maanden in de vriezer.
  • Opgeklopte slagroom: 4-6 dagen in de koelkast.
  • Chocoladesaus: maximaal één week in de koelkast of drie maanden in de vriezer.

Meer dessert recepten met ijs

Voor veel mensen geldt dat een zoet gerecht pas een toetje is als er ijs bij geserveerd wordt. Oftewel, zonder ijs geen dessert. Precies voor deze groep ijsliefhebbers heb ik een heerlijke selectie dessert recepten met ijs uitgezocht:

Tips: bananensplit maken

Andere smaken ijs

In het originele Amerikaanse recept gaan drie verschillende smaken ijs en zo kun jij ook variëren. Maak er lekker je eigen bananensplit van! Denk hierbij aan chocolade ijs, karamelijs, aardbeienijs of stracciatella ijs.

Chocoladesaus vervangen

Je kunt de chocoladesaus simpelweg vervangen door gesmolten chocolade. Het nadeel hiervan is dat deze chocolade direct stolt als je het over het koude ijs giet. Enkele andere lekkere sausjes die er goed bij smaken:

Bewaren

De losse onderdelen zijn goed te bewaren en voor te bereiden. Als je het dessert eenmaal hebt opgebouwd dan moet je het direct serveren.

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
bananensplit maken
Bananensplit ijs
Banana split dessert

 

Bananensplit recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bananensplit recept

Maak gemakkelijk zelf het populaire bananensplit dessert met banaan, vanille roomijs, slagroom en chocoladesaus.
Bereiding10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Benodigdheden

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid het vanille roomijs en de chocoladesaus voor volgens het recept. De hoeveelheid chocoladesaus is teveel voor alleen dit recept, maar wat overblijft kan ingevroren worden.
  • Klop de slagroom stijf met het zakje vanillesuiker.

Bereiding

  • Verwijder de schil van de bananen en snijd in de lengte doormidden. Leg op elk dessertbordje twee halve bananen. Verdeel hierover per bordje twee of drie bolletjes ijs.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje en spuit een mooie grote toef in het midden van elke bananensplit.
  • Decoreer met één of meerdere kersen en met de chocoladesaus. Serveer direct.
Tips

Decoreer je bananensplit ook eens met nougatine, hagelslag, discodip of geroosterd amandelschaafsel.
Bewaren

De losse onderdelen kunnen bewaard worden (zie hiervoor de bewaartips in de recepten), maar eenmaal samengebracht als bananensplit moet het dessert direct geserveerd worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Frans Van Meeuwen schreef:

    Beste Laura,
    Een essentieel onderdeel van de bananensplit, in ieder geval in Nederland, is advocaat! En die mis ik hier.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hallo Frans. Je kunt natuurlijk altijd zelf advocaat toevoegen als je dat lekker vindt. Ik ben er geen grote fan van, dus heb het weggelaten. Overigens ook nog nooit een bananensplit ergens geserveerd gekregen met advocaat. 😉

  2. Monique schreef:

    5 sterren
    Omygoddie, ik kreeg de mail over bananasplit…. En moest hem maken (ijs niet zelfgemaakt). Zo heerlijk! Nostalgie😊. Goed idee van jou Laura😁.

    PS, ik heb hem ook nog nooit ergens met advocaat gekregen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah leuk dat ie in de smaak is gevallen Monique! En inderdaad, die advocaat…. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept