Hartige croissant kransjes

Samenwerking met Jumbo. Op zoek naar een feestelijk maar ook makkelijk kerstontbijt recept? Dan zit je helemaal goed met deze hartige croissant kransjes, gevuld met kruidenroomkaas en geraspte kaas.

Feestelijk kerstontbijt

Er zijn ontzettend veel lekkere kerstontbijt recepten te vinden op Laura’s Bakery, maar het merendeel zijn zoete recepten. Daarin zie je meteen mijn subtiele voorkeur voor zoet in de ochtend terug, maar het Laura’s Bakery team heeft me duidelijk gemaakt dat daar wel eens wat hartige verandering in mocht komen. 😉 En dus kwam ik op de proppen met deze onwijs gezellige hartige croissant kransjes. Het zijn ronde kransjes gemaakt van croissantdeeg en twee soorten kaas, erg lekker kan ik je vertellen!

Net zoals de rest van mijn team zijn er genoeg mensen die in de ochtend maar wat graag van een lekkere kaascroissant smullen en dat is precies waar deze kransjes naar smaken. Met een vulling van kruidenroomkaas en geraspte kaas smaken ze ontzettend lekker en daarnaast is het feestgevoel direct aanwezig als je ze op tafel zet. Voor nog veel meer lekkere kerstrecepten voor op de ontbijttafel, zowel zoet en hartig, kun je een kijkje nemen tussen de kerstontbijt recepten van Jumbo.

Hartige croissants maken

Kaascroissants

Hartige kaascroissant kransjes

Na het zien van een ontzettend lekkere hartige croissantkrans tussen de ontbijtrecepten van Jumbo, kwam ik op het idee om een hartige versie te maken van de Nutella kransjes die ik jaren geleden deelde. Het zijn eigenlijk een soort hartige kaascroissant kransjes, gemaakt met kant-en-klaar croissantdeeg dat je transformeert tot deze feestelijke kaaskransjes.

De kransjes zijn doodeenvoudig om te maken, maar toch ongelofelijk lekker en leuk om te zien. Ze staan niet stijf van de kaas, maar hebben een subtiele kruidenkaas- en geraspte kaassmaak. Mijn proefpanel kon er niet vanaf blijven, en ik ook niet trouwens. Hoe leuk om dit ’s ochtends bij het kerstontbijt te serveren? Ze gaan hier thuis in ieder geval zeker opnieuw gemaakt worden.

Hartige kaascroissant kransjes

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Hartige croissant kransjes maken

Kan ik de kruidenroomkaas weglaten?

In principe is kan dat, maar dan mis je wel een smaakmaker. Ik zou in dat geval wat extra geraspte kaas toevoegen of wellicht een naturel roomkaas toevoegen in plaats van de kruidenroomkaas.

Hetzelfde geldt voor de geraspte kaas. Deze kun je weglaten, maar dan missen de hartige croissant kransjes wel smaak. Eventueel kun je in dat geval een dikkere laag kruidenroomkaas aanbrengen of een geraspte kaas gebruiken die je wel lekker vindt, zoals geraspte mozzarella kaas of Parmezaanse kaas.

Hoe vouw ik het croissantdeeg?

Dit staat het meest duidelijk omschreven in onderstaand recept, maar voor een zo helder mogelijke uitleg heb ik de verschillende stappen ook op een foto vastgelegd (zie hieronder). In het recept van de Nutella kransjes heb ik nog meer stap-voor-stap foto’s toegevoegd, mocht je toch nog twijfelen.

Kan ik het ei ook weglaten?

Ja, dat kan, maar dan zullen de croissant kransjes niet zo’n mooi glimmend laagje hebben.

Kan ik ook zelfgemaakt croissantdeeg gebruiken?

Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en gebruikte kant-en-klaar croissantdeeg dat ik kocht bij de Jumbo, maar uiteraard kun je ook zelfgemaakt croissantdeeg gebruiken. Snijd uit het uitgerolde croissantdeeg 6 rechthoekige lapjes deeg van ongeveer 30 x 12 cm. Op die manier kun je gewoon verder met onderstaand recept vanaf stap 3.

Hartige croissant kransjes maken

 

Hartige croissant kransjes recept

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Hartige croissant kransjes recept

Met deze hartige croissant kransjes met kruidenroomkaas en geraspte kaas is het direct feest op de ontbijttafel.
Porties: 6 kransjes

Ingrediënten

  • 2 blikjes croissantdeeg
  • 150 gram kruidenroomkaas
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Rol het croissantdeeg uit en snijd volgens de lijntjes in zes rechthoekige vlakken. De diagonale lijnen gebruik je dus niet!
  • Knijp het deeg langs de diagonale lijn een beetje samen en gebruik vervolgens een deegroller om het stuk deeg wat dunner en langer te maken. Doe dit bij alle stukken deeg.
  • Verdeel over elk stuk deeg een dun laagje kruidenroomkaas en daarop strooi je wat geraspte kaas.
  • Rol elk stuk deeg in de lengte op. Met een scherp mes of pizzasnijder halveer je de langwerpige rolletjes deeg in de lengte. Draai ze zo dat de opengesneden kant naar boven komt te liggen.
  • Druk twee slierten aan de bovenkant aan elkaar. Draai ze vervolgens om elkaar heen, waarbij je ervoor zorgt dat de opengesneden kant steeds weer aan de bovenkant blijft. Eindig door de uiteinden op elkaar vast te drukken. De twee uiteinden breng je in een ronde krans naar elkaar toe en druk je aan elkaar vast.
  • Leg de kransen op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de kransen voorzichtig in met het losgeklopte ei. Bak de hartige croissant kransjes in ongeveer 12-15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) tot ze mooi bruin kleuren.
  • Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze serveert.