Zelf pommes duchesse maken

Gepost: 12 december 2016 Laatst bewerkt: 10 april 2024
Zelf pommes duchesse maken

Deze aardappel toefjes doen het bij ons altijd goed tijdens de feestdagen. Maar het recept voor pommes duchesse is heel gemakkelijk zelf te maken.

Zelf pommes duchesse maken

Pommes duchesse zijn in onze familie een soort van kersttraditie. We eten ze vrijwel nooit, eigenlijk alleen met kerst. Maar ze zijn bijna elk jaar wel weer een onderdeel van het kerstmenu. Wij noemen ze trouwens altijd ‘aardappel toefjes’ (ze worden ook wel aardappel rozetjes genoemd) en we kochten ze altijd kant-en-klaar om ze daarna alleen nog maar in de oven te schuiven.

In het kader van “alles een keer zelf maken” zette ik de pommes duchesse op mijn lijstje. En gezien we midden in de Laura’s Bakery advent van 2016 zitten, leek dit mij hét moment om dit lekkere bijgerecht voor tijdens het kerstdiner met jullie te delen. Ik kan jullie beloven: zelfgemaakt zijn ze veel en veel lekkerder.

Welke aardappels voor pomme duchesse?

De basis van deze aardappel toefjes is een aardappelpuree. Daarvoor kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken, zoals de doré aardappel. Verder is het handig om een goede aardappelstamper in huis te hebben, want je wil een gladde puree als resultaat om uiteindelijk mooie toeven van te spuiten.

BAKTIP: Voor het opspuiten van de aardappel toefjes gebruik ik een spuitzak en spuitmondje (Wilton, #1M).

pommes duchesse maken

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Meer aardappel recepten uit de oven

Als je een diner organiseert, dan is het leuk als de aardappelbijgerechten net even anders zijn dan normaal. Hoe lekker friet of gebakken aardappeltjes uit de oven ook zijn, pommes duchesse staan toch net even feestelijker op een mooi gedekte tafel.

Maar er zijn veel meer lekkere bijgerechten met aardappel te bedenken, die stuk voor stuk snel en makkelijk gemaakt zijn. Een paar van mijn favorieten:

Daarnaast heb je in de categorie aardappelgerechten natuurlijk ook liefhebbers van de zoete aardappel. In principe kunnen de bovenstaande recepten prima gemaakt worden met zoete aardappel, de gerechten zullen simpelweg een wat zoetere smaak krijgen. Je kunt ook aan de slag met mijn recept voor zoete aardappelgratin, waar ook courgette in verwerkt is.

Zoete aardappelgratin

aardappelkroketjes uit de airfryer

Veelgestelde vragen

Kunnen de aardappel toefjes ook in de airfryer?

Dat lijkt me geen probleem. Het is alleen even testen met de baktijd. Mijn ervaring is dat het sneller gaat in de airfryer, dus dan zal de baktijd wat korter zijn.

Kan ik pommes duchesses ook met zoete aardappel maken?

Ja hoor, dat kan.

Zijn de aardappel toefjes goed voor te bereiden?

Je kunt ze prima voorbereiden, dat scheelt je weer tijd tijdens een diner. De aardappelpuree of de opgespoten toefjes kunnen afgedekt een dag in de koelkast worden bewaard. Ook kan je ze afbakken om vervolgens opnieuw op te warmen vlak voor het moment van serveren. Een laatste optie is om ze in te vriezen, zie hieronder.

Kun je pommes duchesse in de vriezer bewaren?

Zeker! Dit kan zowel gebakken als ongebakken. Ongebakken kun je de toefjes het beste los van elkaar (op een snijplank bijvoorbeeld) invriezen en als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze samenvoegen in een plastic zak en goed verpakt tot drie maanden in de vriezer bewaren. Als ze bevroren zijn is de baktijd enkele minuten langer.

Hoe moet ik pommes duchesse opwarmen?

Voor serveren moet je ze zo’n 10 minuutjes opwarmen op 190 °C (boven- en onderwarmte). Als je afgebakken pommes duchesse uit de vriezer komen, dan moeten ze enkele minuten langer bakken.

 

pomme duchesse

Opslaan
Recept afdrukken

4.25 van 12 stemmen

Pommes duchesse

Deze aardappel toefjes doen het bij ons altijd goed tijdens de feestdagen. Dit recept voor pommes duchesse is heel gemakkelijk zelf te maken.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels geschild
  • 1 eidooier
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • zout, peper en nootmuskaat

Instructies

  • Kook de aardappels in ruim water met een flinke snuf zout gaar. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels tot een zo glad mogelijke puree.
  • Voeg dan de eidooier en boter toe en roer door de aardappels. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Het moet nu een glad en smeuïg mengsel zijn.
  • Doe de puree in een spuitzak met kartel spuitmond (ik gebruikte Wilton 1M) en spuit toefjes puree op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer ze eventueel met wat gesnipperde peterselie er overheen.
Tips

In plaats van nootmuskaat kun je ook andere gemalen specerijen toevoegen aan je aardappelpuree.
Bewaren

Tot een week houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

56 reacties

  1. Dit ziet er zo lekker uit! Nog nooit eerder zelf gemaakt, toch maar eens mee aan de slag gaan 🙂

  2. Nicole schreef:

    Oh lekker zeg! Deze ga ik onthouden.

  3. Daniëlle schreef:

    Hoi Laura,
    Je kunt er evt ook wat knoflook door doen. Als je deze mee laat koken met de aardappelen en dan gelijk fijn stampen. Evt nog door een zeef halen om helemaal een gladde puree te krijgen. Ook doe ik er een heel fijn gesnipperd sjalotje door. Wel echt fijn anders zit je spuitmondje verstopt!
    Oh en als ik de puree klaar heb dan spuit ik toefjes op platen met bak papier die ik vervolgens zo in de vriezer schuif. Als de toefjes bevroren zijn haal ik ze los van het bakpapier en stop ze in een zak. Dan heb ik geen stress van te voren. Vanuit de vriezer hup zo de voorverwarmde oven in! En idd veel lekkerder dan degene die je in de supermarkt koopt!

    1. Laura schreef:

      Wat een goede en lekkere ideeën! Thanks 😀

  4. Sonja schreef:

    Wat leuk! Ik vind die toefjes uit de supermarkt echt niet lekker, deze lijken me heerlijk! Ik zet ze zeker op het menu!

  5. Merel schreef:

    Mjam! Wij eten met Kerst elk jaar pommes d’auphines, ook nooit gedurende de rest van het jaar 🙂

  6. Corrien schreef:

    Hoi Laura, dit is een aanrader. Wij eten met kerst meestal aardappelkroketjes, maar dit is weer eens wat anders! Met de handige tips van Daniëlle erbij moet het tevoren goed voor te bereiden zijn!

  7. Bakkertje bak schreef:

    Hoi Laura . Een vraagje. Mag pommes na dat van spuitzak uit komt gelijk in de oven?

    1. Laura schreef:

      Zodra je de toefjes hebt gespoten kun je ze gelijk bakken in de oven

  8. Wat leuk dat je ze zelf hebt geprobeerd én het gelukt is 🙂 Heb zelf ooit een vrij vruchteloze poging gedaan, die zakten in de oven uit tot ondefinieerbare hoopjes iets 🙂 Waren wel lekker ook overigens, die hoopjes iets, maar het oog wil toch ook wat he 😉

  9. Juudith schreef:

    Lekkeeeer! Dit ga ik ook eeens proberen!

  10. Ellis schreef:

    Is de baktijd/temperatuur anders als je er maar 10 maakt?

    1. Laura schreef:

      Nee, die blijft hetzelfde (als het formaat ook gelijk blijft)

  11. Gies schreef:

    Hai Laura,
    Mijn man guwt van aardappelpuree, maar vind deze pommes duchess heerlijk! 🙂 Helemaal geslaagd dus. Nu wil ik ze weer gaan maken maar dan moet ik ze inderdaad opwarmen. Ze gaan mee naar een feestje. Hoe heet kan ik het beste de oven zetten dan? Lieve groet, Gies

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! Opwarmen kan gewoon op dezelfde temperatuur 🙂

      1. Gisèle schreef:

        Ik was er intussen al achter. Was bang dat ze dan wat te hard zouden worden, maar op 150 graden bleef het maar lauw. 😉 Ook deze keer waren ze weer erg lekker! 🙂 Bedankt voor je reactie!

  12. Veronique schreef:

    WoW wat een lekkere toefjes, heerlijk hoor, ik heb roomboter gebruikt dat maakt het nog eens extra lekker, volgende keer maak ik ze met de kruiden voor kruidenboter, dat lijkt me ook heel erg lekker. Bedankt ?

  13. Claudi schreef:

    Ze komen net uit de oven en zijn goed gelukt! Deze ga ik onthouden voor kerst 🙂
    Bedankt!

  14. José schreef:

    Ook lekker met truffelzout voor kerst!

  15. Mariska schreef:

    Moet ik de aardappels afwegen voor het schillen of erna?

    1. Laura Kieft schreef:

      het gewicht is als ze geschild zijn (dit staat ook zo bij de ingrediënten)

  16. Liset schreef:

    Hi Laura,

    Als ik ze van tevoren maak en invries, moeten ze dan (in bevroren toestand) langer in de oven bakken dan wanneer je ze gelijk vers in de oven schuift? En is dat gewoon dan ook op 190 graden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze inderdaad iets meer tijd nodig.

  17. Britte schreef:

    Beste Laura, voor hoeveel personen is dit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je maakt er ongeveer 25 toefjes mee, voor hoeveel personen dit is is afhankelijk van hoe je het wilt serveren.

  18. Marjon schreef:

    Ik heb deze zojuist gebakken en wil ze morgen gebruiken, hoe bewaar ik ze tot die tijd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Afgedekt in de koelkast

  19. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Graag zou ik deze toefjes ook een keer zelf willen maken. Nu lijkt het me inderdaad handig (net zoals meerdere personen las ik) om deze van te voren te maken en dan enkel af te bakken.
    Ik las bij een van de berichten dat wanneer ik ze een dag/of de ochtend van te voren maak en afbak, ik ze afgedekt in de koelkast moet zetten. Hoe lang dien ik ze dan voor het reserveren in de oven te stoppen en op hoeveel graden raad u aan (ik heb een hetelucht oven)?

    Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie en bedankt voor dit leuke recept!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je houdt verder gewoon het recept aan, de baktijd is dan ongeveer 2/3 van het origineel om ze op te warmen.

      1. Jenske schreef:

        Beste Laura,
        Hartelijk bedankt voor uw reactie. Even voor de duidelijkheid: dus als ik ze een dag van te voren maak en afgedekt in de koelkast zet dan moeten ze de dag er na nog 2/3 van 25 minuten in de oven?
        Sorry hoor voor de velen vragen, maar ik wil graag een zo perfect mogelijk kerstdiner proberen te serveren.

        1. Laura Kieft schreef:

          Als je ze op die eerste dag ook al bakt (volgens recept), dan klopt dat ja. Probeer het anders eerst een keertje uit voor het Kerst is 🙂

  20. Maureen schreef:

    Kunnen deze ook op het gourmetstel gebakken worden? Of loopt dat uit tot een soort aardappelpannenkoekje?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien als je de mogelijkheid hebt om ze onderop te zetten, maar ik durf niet te garanderen dat het ook echt lukt.

  21. yv schreef:

    Wat fijn dat hier een recept van is!
    Wij eten ze juist wel een keer of 4 per week, ik wil het juist zelf maken om te onderzoeken of dit eventueel goedkoper is…
    Ik ben benieuwd, vooral het vooraf maken en bewaren spreek me aan 🙂
    Ik zal laten weten hoe het gegaan is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk Yv, ik ben benieuwd!

  22. Jacoba schreef:

    Hallo, ik ben uitgedaagd door de plaatjes en de reacties. Morgen wil ik er 50 maken, recept gewoon verdubbelen? Ik zou het graag willen weten. Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan prima!

  23. Jacoba schreef:

    Heel veel dank voor je snelle reactie!!!

  24. Jonneke schreef:

    Is dit ook mogelijk met zoete aardappels? Zelfde recept? En smaakt het denk je? Haha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dit wel kan! Leuk idee! Het zal natuurlijk niet hetzelfde smaken, maar naar zoete aardappel 🙂

  25. lynn schreef:

    hoi,

    als ik ze invries kan ik ze dan ook frituren? ik heb de oven namelijk al vol..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk wel, maar ik zou het sowieso in kleine porties doen. Ik moet er wel bij vermelden dat ik het zelf nog niet heb geprobeerd.

  26. Bianca schreef:

    Gisteren gemaakt, maar tot mijn verbazing kwamen ze zowat plat de oven uit….
    Smaak is er niet minder om, alleen de vorm wel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat is zeker niet de bedoeling!

      1. Bianca schreef:

        Dat leek mij ook niet de bedoeling. Wel precies het recept gebruikt, alleen platte rondjes.. Helaas! Tips?

        1. Laura's Bakery schreef:

          De aardappels goed afgieten en misschien nog even uit laten stomen in het vergiet? Ik kan alleen bedenken dat het heeft gelegen aan teveel vocht in het mengsel.

  27. Sabrina schreef:

    Hey laura

    Kan ik dit ook in koekjes vormen maken.
    wand het leek mij leuk om er dan sterretjes van te maken speciaal voor kerstdiner.

    Groetjes Sabrina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Alleen even op de baktijd letten, dat de punten van de sterren niet te hard gaan.

  28. Carl V. schreef:

    Hoi Laura,

    İk woon op de Filippijnen en toon mijn schoonfamilie regelmatig aan dat men met aardappel meer kan doen dan frituren… Deze Duchesses vindt men heerlijk en met jouw tips lukt alles altijd. Mijn Filippijnse vrouw zal dit voor het eerst eten samen met wat ze ook voor het eerst eet…. konijn in bruin bier… Blijf mensen inspireren want dankzij jou lukt hier veel wat ik doe…van fudges tot aardappelvarianten.
    PS: mijn variant is met een teentje knoflook doorheen geperst en in oven met stukjes gember die ik eerst in olijfolie gedrenkt en laten trekken heb… De geur van de oven was verrukkelijk.

    Zalige kerst, Carl

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lief bericht, dank Carl! En fijne dagen.

  29. Laura schreef:

    Hai Laura,

    Wij gaan de pommes duchesses straks weer maken, het was een groot succes vorig jaar!
    Wel heb ik je recept iets ‘verbouwd’, namelijk met zoete aardappel en de helft van de roomboter vervangen door margarine.
    Heerlijk, dank je wel!

    Fijne kerst!
    Groetjes, Laura en Sophie

  30. Nika schreef:

    Zijn ze ook te eten als ze koud zijn? Heb je anders een tip om ze goed warm te houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind ze warm wel het allerlekkerste, je zou ze in de oven op lage temperatuur warm kunnen houden.

  31. Laura schreef:

    Ik eet ze ook koud, heerlijk als lunch de volgende dag!
    Anders in de oven opwarmen of warm houden op 50 a 75 graden of kort verwarmen in de airfryer. Werkt hier heel goed.

  32. Peter schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor het heerlijke recept zelf-pommes-duchesse-maken. Vorige week voor het eerst gemaakt volgens recept en vandaag met kruidenboter ipv roomboter (vergeten te kopen). Beiden smaakten voortreffelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept