Aardappelkroketjes uit de airfryer

Gepost: 12 april 2019 Laatst bewerkt: 10 april 2024

Aardappelkroketjes uit de airfryer

Sinds een paar maanden heb ik een Airfryer in mijn bezit. Tot nu toe zijn er alleen nog maar friet en andere snacks uitgekomen, maar ik kocht hem toch echt om ook zelf hapjes in te kunnen maken. De grote eer ging naar deze aardappelkroketjes. Eigenlijk niet meer dan een variatie op mijn pommes duchesse, want de basis van aardappelpuree is precies hetzelfde. Alleen kregen deze kroketjes van aardappel een andere vorm en een paar laagjes paneermeel. Als test heb ik er ook nog een aantal gefrituurd, ik was benieuwd naar het verschil. Qua kleur waren de gefrituurde kroketjes mooi goudbruin en misschien net iets knapperiger. Degene uit de airfryer waren lichter van kleur, maar leken verder heel erg op de gefrituurde versie. In de oven kunnen ze ook, maar dan hebben ze wel veel meer tijd nodig. Ik maak ze voortaan dus gewoon lekker in de airfryer. Of dat nou voor een borrel is of om te serveren bij een lekkere maaltijd.

Aardappelkroketjes uit de airfryer
Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Aardappelkroketjes uit de airfryer

Een airfryer is hip. Het eerste recept voor een hapje uit de airfryer is hier! Maar deze aardappelkroketjes uit de airfryer zijn ook geschikt voor de frituur en voor de oven.
15 - 20 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • flinke snuf zout (voor het koken)
  • 1 eidooier (M)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • zout, peper en nootmuskaat

Voor de korst

  • bloem
  • 2-3 los geklopte eieren (M)
  • paneermeel

Instructies

  • Kook de aardappels in ruim water met een flinke snuf zout gaar. Giet ze af en doe de aardappels terug in de pan. Laat ze in de pan zonder deksel droog stomen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de kans op openbarsten kleiner is. Stamp de aardappels tot een zo glad mogelijke puree als ze goed droog, maar nog wel lauwwarm zijn.
  • Voeg dan de eidooier en de boter toe en roer er doorheen. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dek af en laat minstens een uur afkoelen in de koelkast.
  • Vorm de kroketjes met de hand. Ik maakte ze zo’n 7-8 cm lang. Zet drie diepe borden of schalen klaar. In het eerste bord doe je het bloem, in de tweede giet je de los geklopte eieren en de laatste bedek je met een flinke laag paneermeel.
  • Rol nu een kroketje door het bloem, dan door het ei en daarna door het paneermeel. Leg op een plaat of een stuk bakpapier. Doe dit met alle kroketjes. Zorg dat de kroketjes volledig bedekt zijn, dus ook de uiteinden.
  • Rol je gepaneerde kroketjes nogmaals door het ei en geef het een tweede laag paneermeel.
  • Bak de kroketjes in de Airfryer op 200 °C voor 8-10 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn.

Tips

  • Tip: Je kunt de puree ook in een spuitzak doen met een grote ronde spuitmond en kleine kroketjes spuiten.
  • Tip: Bak de aardappelkroketjes in de frituur op 180 °C voor 4 minuten of in de oven op 200 °C voor 20 minuten.
  • Bewaren: De aardappelpuree kan op voorhand gemaakt worden en zo’n 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden. Eenmaal gebakken kun je de kroketjes 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Warm ze weer kort in de oven of Airfryer op.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

28 reacties

  1. Riny schreef:

    Dankjewel voor je stimulans om zelf aardappelcroquetjes te maken. Ik koop ze nu van Aviko. (glutenvrij)
    Ga het binnenkort uittesten.

  2. Lise-Marie schreef:

    Hoelang moeten ze in de oven en op hoeveel graden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat in het artikel 😉

      1. Laura schreef:

        Ik kan niet vinden hoe lang ze in de normale oven moeten..

        1. Laura's Bakery schreef:

          20 minuten op 200 graden.

  3. Gn te Velde schreef:

    Dag Laura,

    Hoe bevalt de airfryer voor af en toe patatjes en ander lekkers?
    Moet er ovenfriet in of kun je er gewone of verse frieten in bakken?

    Ik overweeg de aanschaf van een airfryer en ik ben benieuwd welk merk en type jij gebruikt.

    Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet,

    Gerie

    1. Francien schreef:

      hallo Gerie

      Als je echt een goede airfryer wilt aanschaffen koop dan een Philips. Zijn echt de beste en je kunt er gewone frites, oven en verse in bakken. Heb er al jaren ervaring mee…
      Groet Francien.

    2. Laura Kieft schreef:

      Hier bevalt hij erg goed, heb er eentje van Philips. Gebruik hem zelf met oven/airfryer friet maar zelf maken moet ook lukken.

  4. Marjolein schreef:

    Ik lees: ‘Rol je gepaneerde kroketjes nogmaals door het ei en geef het een tweede laag paneermeel‘ . Dat heb je damt och net gedaan? Of bedoel je een derde laag?

    1. Karin schreef:

      Opletten muts!

    2. Laura Kieft schreef:

      Nee, twee lagen. Je doet dat specifieke proces eerst 1 keer voor alle kroketjes en daarna nog eens.

  5. Marloes schreef:

    Waarom moeten ze eigenlijk in de airfryer zoveel korter dan in de oven, terwijl beiden een temperatuur van 200 graden hebben?

    1. Annelies schreef:

      Een airfryer is veel compacter, waardoor de garing sneller gaat.

  6. Hans schreef:

    Beste Laura,

    In je recept beschrijf je dat je de kroketjes van te voren kan maken. Dan voor gebruik opwarmen in de airfryer. Hoe lang en bij welke temperatuur kan dit het beste?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeveer 2-3 minuten op 200 graden.

  7. Rudolf schreef:

    Als je het recpt wil af drukken 15 vellen dus heb ik er geen aardigheid in dus ik hoef geen nieuws brief meer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Rudolf, als je op de knop ‘recept afdrukken’ drukt, in de receptkaart, dan is het gewoon 1 pagina.

  8. Rudolf schreef:

    de enige reactie die ik kan geven dat als je een recept wil afdrukken loopt het soms op tot 16 pagina’s
    dat vind ik te gek dus ik hoef geen mails meer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Rudolf, dat is met de printknop dus niet het geval. Oude recepten hebben deze knop helaas nog niet, omdat we nog hard achter de schermen werken om dit (handmatig) om te zetten en mogelijk te maken voor jullie. Het staat je natuurlijk altijd vrij om af te melden van de nieuwsbrief ook al vinden we dat jammer, afmelden kan in de mail zelf (daar is een knop voor).

  9. John schreef:

    Ik heb ze gemaakt maar kan ik ze ook invriezen.?
    Gr john

  10. greet verhoeven schreef:

    Ik wil de kroketten met kerst serveren. Ik lees dat ik ze kan invriezen. Bak ik ze voor het invriezen en zo ja hoelang en op welke temperatuur. En op welke temperatuur en tijd bak ik ze voor het gebruik. Alvast bedankt voor je antwoord

    1. Laura's Bakery schreef:

      Afhankelijk van airfryer of frituur gewoon iéts korter bakken dan in het recept staat en dan nog kort opwarmen op dezelfde temperatuur voor het serveren.

  11. Geeske Sneep schreef:

    De kroketjes zijn opengebarsten. Waar kan dit aan liggen ? De smaak is heerlijk !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan verschillende redenen hebben: misschien waren het teveel kroketten tegelijk of was de laag paneer te dun.

      1. Geeske Sneep schreef:

        We gaan ze met kerst nogmaals maken want ondanks het uiterlijk smaakten ze heerlijk , ik laat weten hoe het gegaan is.
        Fijne dagen !

  12. MiMi schreef:

    Hoi

    Ik lees bloem in het recept…
    Bedoel je tarwebloem?
    Maïszetmeel?
    Altijd een puntje bij mij in recepten 🤔

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bedoel daarmee altijd tarwebloem, tenzij anders aangegeven. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept