Mozzarella aardappel gratin met pesto

23 oktober 2017
81

Door Lian – Als ik iets fijn vind aan kouder weer, dan is het wel dat de oven weer wat vaker aangaat. Niet alleen maar om zoete baksels te maken, maar ook om maaltijden uit de oven te toveren. Aardappel gratin vind ik zo’n typisch klassiek ovengerecht dat ik altijd wel lekker vind om te eten, mits de gratin lekker romig is en goed van smaak. Stiekem vind ik deze mozzarella aardappel gratin met pesto dan ook heel erg lekker en voldoet die aan al mijn eisen. Normaal koop ik mijn gratin kant-en-klaar uit de supermarkt, omdat ik die zo lekker romig vind. Ik ben dus heel blij dat ik nu zelf ook zo’n romige gratin heb weten te maken. Door een twist aan de standaard gratin te geven is de smaak toch net even anders en denk ik zelfs dat die niet zou misstaan op een kersttafel. Bewaar dit recept zeker als je dat wel lekker lijkt. 

Ik ben wel een beetje lui gebleven en heb gebruik gemaakt van voorgegaarde aardappelschijfjes. Je kunt natuurlijk prima zelf de aardappels voorkoken en in schijfjes snijden, maar ik vind dit voor een gratin net wat fijner werken. Voorgegaarde aardappelen zorgen er ook voor dat de gratin wat minder lang in de oven hoeft en het eten dus sneller op tafel staat.

Mozzarella aardappel gratin met pesto

Een eenvoudig recept voor een heerlijk gerecht: mozzarella aardappel gratin met pesto. Lekker voor de koudere dagen, maar natuurlijk ook erg smakelijk tijdens warmere dagen!

Ingrediënten

  • 450 gram voorgegaarde aardappelschijfjes
  • 250 ml slagroom
  • 2 el pesto (volgens recept)
  • 100 gram geraspte mozzarella kaas
  • 1/2 tl uienpoeder
  • peper en zout
  • verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en vet een ovenschaal in met boter.
  • Doe de slagroom met de pesto, 75 gram van de geraspte kaas, uienpoeder, peper en zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de aardappelen toe en zorg dat alle schijfjes bedekt zijn met wat kaas en het roommengsel.
  • Verdeel de aardappelschijfjes over de ovenschaal en giet het resterende mengsel hierover heen tot de aardappelschijfjes onder staan. Strooi de resterende mozzarella kaas over de bovenkant en bak de pesto mozzarella gratin in 30-40 minuten zacht en goudbruin.
  • Scheur vlak voor serveren wat verse basilicumblaadjes over de mozzarella gratin.

De verse basilicum geeft net wat meer smaak, maar kan natuurlijk op een doordeweekse dag ook weggelaten worden. Houd jij van pesto, dan kun je besluiten iets meer pesto toe te voegen. Hetzelfde geldt voor de kaas, natuurlijk. Ik ben benieuwd of er nog meer gratin liefhebbers zijn en of deze versie je wat lijkt.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

15 reacties

  1. Gissie schreef:

    Gewoon heerlijk en heel gemakkelijk te maken , dank je wel

  2. Gissie schreef:

    Heerlijk

  3. Diana schreef:

    Lijkt me heel lekker.
    Ik vervang in maaltijdgerechten de slagroom meestal door sojaroom.
    Ga het proberen.

  4. Cynthia schreef:

    Pesto recept link doet het niet 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Thanks voor het opletten! Heb de link gelijk even toegevoegd 🙂

  5. Mirjam schreef:

    Echt heel lekker en makkelijk te maken!

  6. Silvia schreef:

    We hebben vandaag het gerecht gemaakt! Maar na 40 min uit de oven.. was de saus nog waterig. We hadden een mooi dikke saus verwacht 🙁 hadden we de slagroom eerst moeten kloppen? ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het wordt geen dikke saus, maar waterig zou ook niet moeten. Het is lastig te zeggen waar dit aan ligt. Kan aan aardappels liggen (te vochtig) of aan de gebruikte room.

      1. Silvia schreef:

        Dank je wel voor je reactie.. kan een eitje erdoor kloppen helpen? Dit zie ik ook in je andere aardappel gratin recept?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan, maar helpt niet per se om het dik en romig te krijgen. Dat was namelijk ook niet bij het andere recept.

  7. Johanna schreef:

    Hoe kan ik er voor zorgen dat de saus dikker wordt? Is maïzena een optie of smaakt dat niet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan eerder allesbinder oid gebruiken.

  8. Laura schreef:

    Bij mij zag hij er iets minder lekker uit (waarschijnlijk omdat ik zelf de aardappeltjes had gekookt en daardoor wat natter waren) maar de smaak was goed. Alles op!
    Groetjes Laura

  9. ingrid schreef:

    in plaats van pesto is een tapenade van zongedroogde tomaatjes ook een aanrader.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, lijkt me ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *