Aardappelgratin

10 oktober 2016
67

aardappelgratin-1a

Als mijn moeder vroeger zei dat we ’s avonds aardappeltjes uit de oven zouden eten sprong ik een gat in de lucht. Dat was meestal gewoon een schaal met schijfjes aardappel en een pot aardappel anders, heerlijk vind ik dat. Ook al komt het uit een potje. Niet lang geleden belde mijn moeder aan het eind van de middag op of ik kwam eten, we zouden zelfgemaakte aardappelgratin eten. Het was dat ik zelf alles al klaar had liggen voor mijn eten en dat ik wel heel erg lekker languit op de bank lag, maar anders had ik het wel geweten. Toch bleven die aardappels uit de oven met dat lekkere ‘sausje’ nog een paar dagen door mijn hoofd spoken en ik besloot het gewoon zelf te maken. Lekker met sperziebonen en een stukje vlees. Een simpele maaltijd, maar ontzettend lekker.

aardappelgratin-2a

Aardappelgratin

Zelfgemaakte aardappelgratin is zeker om te smullen. Het scheelt dat dit gerecht helemaal niet moeilijk is om te maken!
Porties: 3 personen

Ingrediënten

  • 450 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • ongezouten roomboter (om in te vetten)
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 1 ei (M)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • 70 gram geraspte kaas

Instructies

  • Ik ben voor gemak gegaan en kocht gewoon een zakje met voorgekookte schijfjes aardappel. Als jij iets minder lui bent dan ik, dan kook je de aardappelen eerst zelf even voor en snijd je ze in plakjes. Die schijfjes doe je in een ingevette ovenschaal, het formaat schaal maakt niet uit, als ze maar passen en hij niet tot de rand gevuld is.
  • In een kom doe je de slagroom, melk, het ei, knoflook en peper en zout naar smaak. Roer dit met een garde goed door en giet het mengsel over de aardappels. Zorg dat de schijfjes net onder staan, als je daarbij wat van dit slagroommengsel overhoudt is dat prima.
  • Verdeel de geraspte kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven.
  • Bak de aardappelgratin voor 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als de aardappels nog wat hard zijn, zet je hem 5-10 minuten langer in de oven.
Tips

Ik serveerde deze gratin met sperziebonen en een boomstammetje, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld een salade.

Bewaren

Ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Voor serveren even opwarmen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

  1. Kelly schreef:

    Smaakte het als vroeger?

    1. Laura schreef:

      Iets anders omdat er geen spekjes bij zaten, maar verder genoten 😉

  2. Caroline schreef:

    Ziet er goed uit! En wat een leuke ovenschaal zeg! ?

  3. Dit is zo lekker! Soms doe ik er een uitje door. Ook erg lekker!

  4. Stephanie schreef:

    Hoi Laura,

    Heb je gratin gemaakt, maar de ‘saus’ was een beetje klonterig en er bleef veel vocht achter. Hoe kan ik dat voorkomen.

    Groetjes Stephanie

    1. Laura schreef:

      Als hij klonterig was is het ei misschien niet helemaal goed door het mengsel geklopt. Dan zou het ook minder vochtig moeten worden, maar je kunt eventueel ook iets minder melk gebruiken.

  5. Hakima schreef:

    Hoi laura ik heb geen slagroom in huis. Kan ik ook kookroom er door heen doen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat werkt ook prima.

  6. Lianne schreef:

    Hoi Laura,
    Kan je het ook een dag van tevoren klaarmaken zodat je het alleen nog hoeft af te bakken?

    1. Laura schreef:

      Ik zou het dan wel al gelijk bakken zodat je het alleen nog maar hoeft op te warmen.

  7. Anna schreef:

    Hallo Laura ,
    hoeveel caloriën zitten er in één portie verder is het heel lekker !!

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen idee, dat reken ik niet uit. Kun je zelf wel doen natuurlijk 😉

  8. M Kidjo schreef:

    Slecht gratin recept! Te veel vocht!!

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien heb je iets anders gedaan dan in het recept? Ik maak deze regelmatig en heb er nooit last van.

    2. Alex schreef:

      Nee gewoon te veel vocht gebruikt en daar heeft ze voor gewaarschuwd

  9. Alex schreef:

    Hartstikke lekker, makkelijk te maken, en als je dit precies maakt zoals jij schrijft is ie precies goed, iedereen bij ons kookclubje vond het lekker

  10. Nathalie schreef:

    Voor iedereen die het te ‘vochtig’ vind, misschien eerst de aardappelen op een keukenpapiertje leggen voordat deze in een ovenschaal gaan?

  11. Lidy schalken schreef:

    Ik heb dit nog nooit gemaakt maar ga dit zeker doen. Met draadjesvlees boontjes en stoofpeertjes.
    Ik krijg de kinderen te eten doen we om de zes weken en dan mogen hun kiezen. Dus vandaag jouw recept . Maar mogen het gekruide krieltjes zijn? Wil je me een app terugzenden. Bedankt lidy

    1. Laura Kieft schreef:

      Gekruid kan ook hoor.

  12. Carlijn schreef:

    Hoi, ik heb het recept gevolgd maar het was vrij klonterig en nat. Leek wel geschift helaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren je ingrediënten op kamertemperatuur (of op z’n minst: op dezelfde temperatuur) toen je ze mengde?

      1. Larissa schreef:

        Ik had t zelfde probleem 🙁 alles kwam uit de koelkast dus wel dezelfde temperatuur. Na 30 min eruit gehaald, niks aan de hand, maar de aardappels waren nog wat hard, dus 10 min langer erin gezet. En toen was t geschift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *