Zachte chocoladekoeken (met zeezout)

8 november 2016
94

zachte-chocoladekoeken-1a

Alsof er een engeltje op je tong piest zou mijn moeder zeggen. Volgens mij zei ze dat ook toen ze deze zachte chocoladekoeken proefde, vooral die met een beetje zeezout bovenop zijn echt goddelijk -om nog even in de hogere sferen te blijven 😉 – en smaken naar meer. Hoewel ik deze koeken zacht noem, is het randje wel lekker knapperig. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt. Ik geef normaal gesproken mijn baksels allemaal weg na zelf geproefd te hebben, maar met deze koeken lukte dat niet. Dat wilde ik ook niet, want ik kon niet van deze koeken afblijven. En dat is iets dat niet snel gebeurt. Hoewel ik een ontzettende zoetekauw ben, kan ik er wel heel goed vanaf blijven. Maar van deze koeken dus niet. Maak ze zelf ook eens zou ik zeggen, dan zul je begrijpen waarom.

zachte-chocoladekoeken-2a

Zachte chocoladekoeken

Deze zachte chocoladekoeken zijn om te smullen, al helemaal met een beetje zeezout. De combinatie van zoet en zout werkt heel goed met deze koeken!
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gram bloem
  • 80 gram cacaopoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 2 el melk
  • 170 gram melk chocolate chips
  • ter decoratie en extra smaak: zeezout vlokken

Instructies

  • Doe beide soorten suiker en de boter in een kom, mix tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille extract toe en mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • In een aparte kom meng je de bloem, cacaopoeder, baking soda en zout door elkaar. Voeg dit in delen toe aan het mengsel tot het helemaal is opgenomen. Voeg dan de melk ook toe en mix door het beslag. Als laatst voeg je de chocolate chips toe, spatel deze door het beslag. Zorg dat ze gelijkmatig zijn verdeeld.
  • Het is een plakkerig deeg, dus laat het minstens een uur in de koelkast rusten. Het is dan veel eenvoudiger te verwerken. Eenmaal uit de koelkast draai je er balletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze heel zachtjes een beetje aan.
  • Als je wilt, kun nu ook wat zeezout over de balletjes deeg strooien.
  • Bak de koeken in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze een tijdje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst.
Bewaren

Probeer daar maar eens van af te blijven. Mocht het je lukken, dan kun je ze een week in een afgesloten trommel bewaren 😉

zachte-chocoladekoeken-3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

42 reacties

  1. Dit lijkt me een goddelijke combi!!

  2. Yara schreef:

    Is het mogelijk deze koekjes te maken met alleen het eigeel? (of desnoods 2 eigelen?) En sojamelk te gebruiken ipv normale melk?

    1. Laura schreef:

      Ik heb het niet geprobeerd, maar zou het gewoon proberen. Zal vast lekker worden.

  3. Makboula schreef:

    Kan de melk Door water of iets anders vervangen worden. In verband met een met lactose.

    1. Laura schreef:

      Je zou water kunnen gebruiken

  4. Ja dat vraag ik me dus altijd af he, hoe kan het dat jij er nog zo gezond uitziet! Ik zou alles zelf op eten en nooit iets weg kunnen geven, haha. Maar deze zien er inderdaad erg lekker uit, chocola is altijd goed.

    1. Laura schreef:

      Haha, in het begin vond ik dat ook lastiger. Maar als je zoveel bakt en zoetigheid in huis hebt wordt het echt makkelijker. Voor mij dan althans 😛

  5. Miriam schreef:

    Kan je de vanille extract ook vervangen door een zakje vanille suiker? En kan je ook zelf de chocolade chips maken van chocolade? Ik kan niet wachten om ze zelf te maken!

    1. Laura schreef:

      Beide kan 😉

  6. Margot schreef:

    Ik denk niet dat ze een week in de koektrommel blijven liggen 😉

  7. Demi Olsthoorn schreef:

    Hoi Laura,

    Op zo een recept zat ik altijd al te wachten en ik kan ook niet wachten om het te maken!

    Maar ik heb nog een vraagje, ik zou graag een zachte witte chocolade vulling erin willen doen. Hoe kan ik dit het beste doen? Door stukken witte chocolade erin te stoppen of heb je misschien een recept voor een witte chocolade vulling?

    1. Laura schreef:

      Ik zou gewoon een blokje witte chocola in het midden van elk balletje deeg doen 🙂

  8. Lianne schreef:

    Oeh, die zien er echt waanzinnig lekker uit! 😀 Lekker met die stukjes chocolade erin. 🙂

  9. Renate schreef:

    Komt het door de hoeveelheid cacao dat ze er zo zwart uitzien? ze zien ee namelijk best donker uit (maar wel lekker! ?)

    1. Laura schreef:

      Komt inderdaad door de cacaopoeder, dat zorgt ook voor die heerlijke intense chocoladesmaak.

  10. Pfohhh dit klinkt echt als een stukje hemel op aarde! Als ik weer wat tijd heb en bak-inspiratie heb, dan weet ik wat ik ga maken hoor.. Laat dat plassende engeltje maar komen.

  11. Nicole schreef:

    Net gemaakt en inderdaad, heel lekker! Vooral met het zout er bovenop. De volgende keer ga ik met karamelstukjes proberen, lijkt me ook een goede combi!

  12. Heidy schreef:

    zier er heerlijk uit maar ik wil het graag uitprinten maar ik zie jammer genoeg geen printversie

    1. Laura schreef:

      Onderaan het artikel staan knopjes voor social media, ook eentje om het recept te printen.

  13. laura schreef:

    hoi laura

    ze liggen in de oven, en wat ik al dacht het is 1 grote koek geworden!
    heb het 3uur in de koelkst laten liggen, zelf toen was het nog heel erg plakkerig.
    wat kan ik fout hebben gedaan?

    mvg Laura

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk heb je de bolletjes deeg te dicht op elkaar gelegd, of geen ongezouten roomboter gebruikt?

      1. Adeline schreef:

        Goed dat ik nieuwsgierig alle recensies lees… want er moet dus ongezouten roomboter in.. ik bak vaak gewoon met pakje Zeeuws meisje. Of kan dat ook?

        1. Laura schreef:

          Bakken doe je altijd met ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld.

          1. Adeline schreef:

            thanks Laura!

  14. Afke schreef:

    Inderdaad heerlijke koekjes!
    Ga ze vandaag uitproberen met caramel stukjes 🙂
    Er staat trouwens een foutje in je recept, er staat:’ Voeg dan de melk ook doe’ i.p.v. ‘toe’ 🙂

    1. Laura schreef:

      Thanks, ik ga het gelijk even aanpassen. En veel bakplezier 😀

  15. Marieke schreef:

    Ik dacht eerst dat het verbrande koekjes waren 😉 I love chocoladekoekjes … Dus deze komt ook op mijn ‘verlanglijstje’ om een keer te maken.

  16. Aline schreef:

    Wow het lijken me hele lekkere koekjes, alleen ik houd niet van een overheersende smaak van chocolade. Kun je de cacaopoeder ook vervangen met patentbloem? en wanneer je ze iets harder wilt hebben kun je dan de baktijd verhogen met circa 5 minuten?

    1. Laura schreef:

      Kun je zeker mee experimenteren 🙂

  17. Suzan schreef:

    Waar koop je chocolade chips? Evt nog alternatief?

    1. Laura schreef:

      Bij kookwinkels bijvoorbeeld, maar je kunt ook gewoon een reep in stukjes hakken.

  18. Eline schreef:

    Net de eerste batch uit de oven, heerlijk!

  19. Charlotte schreef:

    Mijn koekjes zijn veel te plat; er zit geen “volume” in zoals op de foto.
    Hoe komt dit?
    Zijn wel zeer lekker!!

    Thanks!

    1. Lian van Rens schreef:

      Het kan zijn dat de boter al te zacht is geweest en ze daardoor te veel zijn uitgelopen. Wat hier tegen helpt is om het deeg na het bereiden heel even (zo’n half uur) in de koelkast te zetten. Je hoeft de balletjes ook niet helemaal plat te duwen, voordat ze de oven in gaan, gewoon een beetje is al voldoende.
      Wel goed om te horen dat ze heel lekker zijn, dat vinden wij zelf ook!

  20. Eva schreef:

    Ik heb ze laatst ook gemaakt, maar bij gebrek aan chocolade heb ik er een klein beetje sinaasappelrasp door gedaan en dat is ook echt een aanrader vind ik!

    Ik ga ze komend weekend weer proberen te maken 😀

  21. Sandra schreef:

    Dat ziet er echt superlekker uit! Nu heb ik alleen niet genoeg bloem meer in huis (en geen zin om naar de winkel te gaan…) kan ik dit vervangen door zelfrijzend bakmeel en dan nog een beetje backing soda toevoegen? Of kan dat alleen met recepten met bakpoeder?

    1. Laura Kieft schreef:

      zelfrijzend bakmeel bevat al rijsmiddel, bloem niet. Dan zou je weer iets minder baking soda moeten gebruiken. Je zult vast prima koeken krijgen hoor, hooguit wat luchtiger (of ze lopen iets meer uit).

  22. Daniëlle schreef:

    Heerlijke koekjes. Ik heb ze zojuist met stukjes karamel gebakken ipv de chocolate chips. We kunnen er echt niet van af blijven. Deze ga ik zeker vaker bakken. Bedankt voor dit geweldige recept Laura!

  23. Janneke schreef:

    Heerlijke chocolade koeken! Ik en mijn dochters kunnen niet zo goed tegen melk dus dat biedt vaak met bakken een uitdaging. Maar met plantaardige boter en amandelmelk zijn deze koeken ook heerlijk. En de Chocolate chips zijn ook zonder melk dus dit is echt genieten!!!! 😍
    Pas ook met een glutenvrije meelmix (AH) gebakken (1:1 vervangen) en ook deze waren heerlijk. Baktijd wel even goed in de gaten houden. 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed dit! Dank voor het delen van de tips.

  24. Mirjam schreef:

    Ik heb ze net voor de eerste keer gemaakt en ze zijn echt heerlijk geworden! Ik was bang dat ze hard zouden worden tijdens het afkoelen, maar ze zijn nog steeds zacht met een knapperig randje. Super recept!😍

  25. Thomas schreef:

    Echt heerlijk heb er walnoten op gedaan niet van af te blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *