Spektakel taart

Gepost: 11 juli 2015 Laatst bewerkt: 6 januari 2024
Spektakel taart
91

Sinds ik Katherine Sabbath volg op Instagram ben ik weg van haar taarten die vol staan met allerlei snoepgoed. Dat moest en zou ik zelf ook een keer maken. Mijn bakvriendinnen Lian en Mariette hadden zo’n spektakel taart gelukkig ook op hun baklijst staan, zo konden we er een mooi gezamenlijk bakproject van maken. We hadden vrij snel besloten wat we wilden gaan maken, maar dan begint het lastigste onderdeel. Wat ga je nu eigenlijk allemaal op de taart zetten? De grote stukken chocola en schuimpjes waren snel bedacht. Na wat brainstorm sessies via WhatsApp en het heen en weer sturen van allerlei inspiratie foto’s, besloten we ook te kiezen voor mini cupcakes, snoepjes en details van botercrème.

Hoewel we een heel weekend samen de tijd hadden, hebben we verschillende onderdelen thuis alvast voorbereid. Met zijn drieën kunnen we heel wat afkletsen, dus daar moesten we ook genoeg tijd voor hebben 😉 . Zo bakte ik de biscuits alvast en maakte de candy bark. Mariette maakte thuis de onwijs schattige mini cupcakes en Lian was verantwoordelijk voor de prachtige schuimpjes. Op zondag zijn we aan het eind van de ochtend begonnen met onze spektakel taart en aan het eind van de middag was hij klaar. Klaar om vastgelegd te worden door onze camera’s en in stukken gesneden te worden. Hoe mooi een taart ook is, uiteindelijk zijn ze gemaakt om op te eten.

Spektakel taart 2a
Spektakel taart 4a
Spektakel taart 6a
Spektakel taart 3a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Spektakel taart

Een spektakel taart die is versiert met chocola, meringues, cupcakes en meer snoepgoed. Het vergt wat voorbereiding maar dan heb je wel een prachtige taart!
Porties: 15 personen

Ingrediënten

 • 20cm en 15cm biscuit (recept)
 • 3 x een portie botercrème (recept)
 • gele kleurstof (Wilton – Golden Yellow)
 • roze kleurstof (Wilton – Rose)
 • stukken candy bark (recept)
 • meringues (recept)
 • mini cupcakes (recept Mariette)
 • candymelts
 • jelly beans (in kleuren van de taart)

Extra nodig

 • draaiplateau
 • taartzaag of groot broodmes
 • paletmes of taartschraper
 • spuitmondje #12 (Wilton) voor de toeven op de mini cupcakes
 • spuitmondje #16 (Wilton) voor de roze stervormige details
 • taartkartons
 • dowels (houten/plastic stokjes voor het stutten)
 • spuitzakken

Instructies

Voorbereidingen

 • Het handige van deze taart is dat je vrijwel alles kunt voorbereiden, zodat je op het laatst alleen nog maar de taart hoeft te vullen, af te smeren en te decoreren. Ik geef je een ruime planning zodat je deze taart zonder stress kunt maken. Je kunt natuurlijk ook korter van tevoren beginnen mocht je genoeg tijd hebben.

Een week van tevoren of eerder

 • De candy bark kun je ruim een week van tevoren al maken. Wanneer de chocola volledig is uitgehard kun je hem in stukken snijden, bewaar deze in een afgesloten bak (niet in de koelkast). Met overgebleven gesmolten candy melts kun je ook nog een paar -niet gesmolten- candy melts decoreren of er wat meringue staafjes in dopen. Deze kun je ook gebruiken om te taart mee te versieren.

2-3 dagen van tevoren

 • De mini cupcakes en meringues kun je beide een paar dagen van tevoren maken. Maak van de meringues allemaal verschillende maten en gebruik verschillende spuitmondjes, bijvoorbeeld een gladde en gekartelde.
 • Bewaar beide in een afgesloten trommel, maar doe ze niet in dezelfde trommel. Anders worden je meringues helemaal zacht.

Een dag van tevoren

 • Een dag voordat je de taart in elkaar zet kun je de biscuits bakken en de botercrème maken. Schep in paar eetlepels van de crème in een kom, deze kleur je roze. De rest van de crème kleur je geel.
 • Verpak de biscuits in folie, de crème bewaar je in afgesloten bakken op een koele plek. Dit kan ook in de koelkast, zorg dat je de kommen op tijd eruit haalt zodat de crème smeerbaar is.

Het maken van de taart

 • Nu alles voorbereid is, kun je de taart zelf vrij vlot te maken. Begin met het doorsnijden van de biscuits, wij sneden elk biscuit in 3 lagen. Plaats een taartkarton onder de eerste laag biscuit, plak deze eventueel vast met een klein beetje botercrème. Verdeel een laagje botercrème over het biscuit. Verkruimel een aantal meringues en verdeel deze over de vulling, druk ze een beetje in de botercrème en leg dan de middelste plak biscuit er bovenop. Vul ook deze laag op dezelfde manier en leg de laatste plak biscuit bovenop.
 • Smeer de taart in met een laag botercrème, strijk de zijkant en bovenkant glad met behulp van een paletmes of taartschraper. Verplaats de taart op het bord of taartplateau waar je de taart op wilt presenteren. Steek in het midden drie dowels in de vorm van een driehoek. Zorg dat ze allemaal even hoog zijn als de taart, ze mogen niet korter zijn.
 • Vul nu het tweede biscuit en smeer deze ook af zoals je bij de eerste taart hebt gedaan. Plaats deze voorzichtig bovenop de eerste taart. Vergeet het taartkarton niet, deze rust op de dowels die zorgen dat de bovenste taart niet wegzakt in de onderste.
 • Nu is de basis klaar, tijd om te decoreren! Pak alle onderdelen erbij die je hebt voorbereid. Plaats als eerst een aantal stukken chocola bovenop de taart. Om ze goed vast te zetten maak je met een mes een inkeping in het biscuit, steek de stukken candy bark hier in vast. Zo kunnen ze niet zomaar omvallen.
 • Begin met het plaatsen van de grote onderdelen, de cupcakes en meringues. Bepaal ook of je de hele taart wilt versieren, of slechts een deel zoals wij zelf deden. Na het plaatsen van de meringues en mni cupcakes kun je de gaatjes opvullen met de kleinere decoraties. Duw de jelly beans in de crème, plak een paar (versierde) candy melts vast en gebruik ook verkruimelde stukjes meringue bij het versieren. Als laatst pak je de spuitzak met roze crème en spuitmondje #16, hiermee spuit je de roze stervormige details.
 • Tijdens het decoreren is het verstandig om de taart af en toe van een afstandje te bekijken, zo heb je iets beter overzicht en zie je gelijk of er nog ergens extra decoratie nodig is.
Bewaren

Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks. Anders kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten.

Spektakel taart 5a

Ik ben mega trots op onze spektakel taart en word ontzettend vrolijk als ik de foto’s weer zie! Ik zou er zo weer eentje maken. Want moeilijk is deze taart echt niet, er gaat alleen veel tijd in de voorbereidingen zitten.

Durf jij het aan om zo’n spektakel taart te maken? Voor welke kleuren en decoraties zou jij kiezen?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

44 reacties

 1. Joyce schreef:

  Wat een prachtige taart! Leuk met zoveel kleurtjes, het ziet er feestelijk uit 🙂

 2. Marieke schreef:

  Jeetje meiden jullie hebben jezelf overtroffen. Wat ontzettend gaaf is deze taart geworden!

  1. Lian schreef:

   Dankjewel zeg. Wat een compliment! Zoal Laura zegt: het is vooral tijdrovend

  2. Laura's Bakery schreef:

   Dank je wel Marieke! 🙂

 3. WOW !!! Wat een fantastische taart!

 4. Margot schreef:

  Wauw! Heel mooi gedaan!

 5. Carola schreef:

  Wow, spektakeltaart it sure is!!

 6. Rensina Steursma schreef:

  Wauw wat een prachtige taart!
  Lijkt me wel lastig te snijden 😉
  Groetjes, Rensina

  1. Laura's Bakery schreef:

   Viel reuze mee gelukkig, soms even een paar decoraties aan de kant schuiven 😉

 7. Tonny schreef:

  Wat een mooie taart is het geworden, ik ga vast en zeker een poging wagen.

 8. Carla schreef:

  Spectaculair!!!!!!!!
  Zit ik alleen nog met de prangende vraag: hoe hebben jullie hem in drieën kunnen delen of heb jullie ter plekke een feestje gebouwd?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De bovenkant hebben we opgegeten, de rest is in stukken gesneden zodat we allemaal thuis nog konden smullen 🙂

 9. Tamara schreef:

  Wauwww! Wat een hele gave taart

 10. Marita schreef:

  Echt super mooi! En wat leuk ook om met z’n 3-en te doen.

 11. Annette schreef:

  Wat een prachtige taart, helemaal zomers, helemaal feestelijk. Echt heel gaaf.

 12. Jenny schreef:

  WOOOOOW!!!!!! Deze taart ziet er echt super lekker uit!!!! ff een vraagje: Waar kun je van die candy melts kopen, en waar koop je goedkope spuitmondjes voor een spuitzak?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Candy melts kun je bij kookwinkels en taartdecoratie winkels kopen, hier kun je ook spuitmondjes kopen.

 13. Meike schreef:

  Hoi Laura, wat een prachtige taart! Kan deze taart ook gemaakt worden zonder de dowels? Of zakt hij dan in? Waar kan ik die dowels het beste kopen als ik ze wel nodig heb?
  Lieefs

  1. Laura's Bakery schreef:

   De taart zakt dan inderdaad in. Houten of plastic dowels kun je kopen bij grote kookwinkels of taartdecoratie winkels/webshops.

 14. tanja schreef:

  Hoi Laura, ik ga deze maken voor de verjaardag van mijn dochter. Heb het al helemaal in mijn hoofd. Die douwels kon je geloof ik ook van die chocolade stokjes gebruiken las ik ergens?

  Grt Tanja

  1. Laura's Bakery schreef:

   Die worden inderdaad wel eens gebruikt, ik zou ze alleen niet adviseren. Het risico dat er eentje breekt is vrij groot en dan stort je taart in.
   Veel plezier en succes met het maken van de taart!

 15. hannah schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een super gave taart ! Ik zou hem graag willen namaken binnenkort, maar dan in het thema chocola ! Ik wil graag verschillende soorten chocola gebruiken. Zal een melkchocoladecreme voor tussen de biscuit en witte chocola als afwerking goed zijn? Of zou je het anders doen? En zal ik een gewone biscuit gebruiken of ook met chocola?
  Wat een vragen.. haha !
  Liefs, hannah!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Leuk een chocolade thema! Staat hier ook nog op mijn lijstje 😉 Zoals je omschrijft klinkt prima! Misschien is een gewoon biscuit wel lekker omdat er al genoeg chocola zal zijn, of je maakt er gewoon een echte chocoladebom van 🙂

   1. hannah schreef:

    Bedankt voor je snelle reactie ! Ga vandaag of morgen maar even een klein voorbeeld taartje maken met chocoladebiscuit… ik ben benieuwd !

 16. Jannie schreef:

  Hallo Laura

  Over twee weken ga ik de taart proberen te maken. Alleen wil je jarige jet chocolade botercreme. Hoe kan ik dat het beste maken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt cacaopoeder toevoegen, maar ook gesmolten chocola. Laat de chocola dan goed afkoelen, anders smelt je botercrème 😉

   1. Jannie schreef:

    Oké dank je wel! Ik ga het proberen

 17. janneke schreef:

  Ik ga deze maken voor mijn dochter haar 7de verjaardag. Ben benieuwd.

 18. Jolanda schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een gave taart zeg! Ik wil deze graag maken voor de verjaardag van mijn dochter maar zij houd niet van botercrème, kan ik het ook met slagroom maken? Of vullen met slagroom en alleen de buitenkant afsmeren met botercrème?

  Groetjes Jolanda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, dat kan. Maar slagroom aan de buitenkant is wel lastig om deze (iets zwaardere) decoraties op te bevestigen.

 19. Brenda schreef:

  Oh wat een geweldige taart ik wil hem maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Hij wordt binnenkort 3 jaar. Ik wil hem dan in het groen en blauw maken. Kan ik ook rietjes gebruiken ipv dowels?

  1. Laura schreef:

   Kan, maar die zijn wel veel minder stevig. Je loopt het risico dan die knikken in de taart en dan houden ze de bovenste taart dus niet meer tegen.

   1. Brenda schreef:

    dank je wel voor je reactie. ik ga dan toch maar op zoek naar dowels.

 20. Linda schreef:

  Hoi Laura
  Supergaaf…ik ga me er ook aan wagen. Ik vroeg me alleen af, om hem qua smaak iets op te frissen, of het ook mogelijk is een bavarois of jam tussen de lagen toe doen. Of gaat het afsmeren met botercreme dan niet meer lukken?
  Groeten, Linda

  1. Laura schreef:

   Dat kan prima hoor, zou dan wel even een dijkje spuiten om te voorkomen dat de jam ook aan de buitenkant zichtbaar is.

 21. Daphne schreef:

  Hoi Laura, in wat voor folie moet de cake ingepakt worden?

  1. Laura schreef:

   Voor dit soort taarten gebruik ik doorzichtig keukenfolie

 22. aisha schreef:

  Moeten het per se Dowels zijn? Of is er nog een andere optie zodat hij niet instort. En moeten de stokjes de lengte hebben van de gehele taart?

  1. Laura schreef:

   Dowels zijn het veiligst, bij andere opties heb je kans dat ze smelten/breken en je taart instort. Ze moeten de hoogte hebben van 1 taartlaag.

 23. aisha schreef:

  nog een vraagje ik kan de goede candy melts niet vinden helaas alleen in hele grote hoeveel heden. heb je nog andere ideeën naast de jelly beans, boter crème, meringues, candy bark. wat zou er nog meer op kunnen?

  1. Laura schreef:

   gewone chocola?

 24. Astrid schreef:

  Hallo laura,

  Hele leuke taart zeg!
  Ik ben bezig met voorbereidingen van een Drip cake, maar nu vroeg ik me af wanneer ik het beste de meringue schuimpjes erop kan plaatsen.
  De taart wordt donderdag ochtend gehaald en wilde hem dus woensdag avond decoreren, maar daarna zal de taart de koelkast in moeten, de schuimpjes zullen dus slof gaan worden? daar is denk bijna niet aan te ontkomen of ik zal de taart al donderdag ochtend moeten decoreren, wat qua tijd dus niet zal lukken.
  Enige tips? of gewoon woensdag avond doen .
  groetjes Astrid.

  1. Laura schreef:

   Ik zou de taart gewoon al decoreren, maar de schuimpjes er pas donderdag op doen, het is zonde als die helemaal zacht zijn.

   1. Astrid schreef:

    Hartstikke bedankt Laura voor je snelle reaktie!
    Het is inderdaad zonde als ze slof worden.
    Ik kan zoals je zegt de taart woensdag avond decoreren en dan ruimtes ertussen laten voor de schuimpjes en die er dan alsnog donderdag ochtend op plaatsen, dat zal wel gaan lukken hoop ik 🙂
    Bedankt!
    groetjes Astrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *