Review: Het Nederlands bakboek

Gepost: 25 november 2012 Laatst bewerkt: 13 april 2023

Persoonlijk vind ik het leuk als er in een kook- of bakboek nog wat te lezen is naast alle recepten. Een leuke anekdote of de oorsprong van het recept bijvoorbeeld. Is dit iets wat jij ook leuk vindt? Dan is Het Nederlands bakboek zeker iets voor jou! Het is niet zomaar een bakboek, je kunt het misschien wel een historisch receptenboek noemen. Ieder hoofdstuk begint namelijk met de geschiedenis over het soort gebak en leuke weetjes over specifieke gebakjes. Deze informatie is niet kort beschreven in één pagina, een uitgebreid stuk van vijf pagina’s is zeker geen uitzondering. Het inleidende stuk wordt geïllustreerd met zwart-wit foto’s van vroeger. Erg leuk om te zien dat er een paar foto’s uit Haarlem in zijn opgenomen van locaties waar ik regelmatig langs fiets.

Het boek is opgedeeld in tien hoofdstukken. Twee van deze hoofdstukken bevatten alleen informatie, de overige acht staan naast deze informatie ook vol met recepten. Deze recepten hebben zelf ook allemaal nog een korte inleiding over de oorsprong. Zoals gezegd mag ik dit soort dingen graag teruglezen in een bakboek. Ik ben bijvoorbeeld gek op kruidkoek, erg leuk om te lezen dat er vroeger diverse spellen werden georganiseerd waarin deze koeken centraal stonden. Loterijen, koekslaan, koekhakken… iemand? Laatstgenoemde werd lokaal zelfs verboden omdat het zo gevaarlijk was. Wie had dat ooit gezocht achter een kruidkoek? Elk hoofdstuk bevat van dit soort informatieve verhalen die erg gemakkelijk weglezen. Geen herinneringen aan de geschiedenislessen met saaie en langdradige verhalen dus.

De ingrediënten en de werkwijze van de recepten zijn allemaal helder beschreven. Niet elk recept is voorzien van een mooie kleurenfoto, hier hadden er van mij wel iets meer in mogen staan. De uitstraling van het boek is vrij somber, de mooie foto’s van de eindresultaten maken dit echter goed. Evenals als de leuke informatieve verhalen en overheerlijke recepten. Ik heb in ieder geval nu al moeite om te kiezen welk recept ik als eerste zal gaan maken. Bosschekoek, Jan Hagel of toch maar Friese dûmkes?

Het boek is verkrijgbaar voor € 27,50 via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Joke schreef:

  Klinkt geweldig leuk om te lezen dit boek. Ik hou ook wel van wat achtergrond informatie en wil het boek graag lezen van je.

  Liefs, Mam ♥

 2. Mannin schreef:

  Ik heb het boek ook aangeschaft en ben er ook zeer enthousiast over! Een leuk bakboek met echte Nederlandse recepten en de bijbehorende geschiedenis maakt het nog interessanter! Ik heb inmiddels de kruidnoten en de taaitaai gemaakt (zie http://www.baksels.net) en behalve dat ik het jammer vind dat de hoeveelheden in thee- of eetlepels worden aangegeven zijn de recepten erg goed! Een echte aanrader!

 3. Anouk schreef:

  Dat ziet eruit als een erg leuk boek, misschien kan ik dit wel voor sinterklaas vragen 🙂

 4. Danielle schreef:

  wat een leuke review. Denk inderdaad ook dat ik het op mijn verlanglijstje zet 🙂

 5. Miss Foodie schreef:

  Ik lees overigens wel heel vaak dat er fouten in de recepturen zitten. Veel bakkers bakken misbaksels uit dit boek.

 6. Albert Diks schreef:

  Ik heb je al een tijd gevolgd met je heerlijke recepten.
  Heb toch je kunstwerk gekocht de Basis en bakboek. Groet Albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *