Pindakoeken + review Pindakaas

31 juli 2017
45

Baksels met pindakaas zijn altijd goed als je het mij vraagt, ik had dan ook behoorlijk last van keuzestress toen ik een recept uit het boek Pindakaas wilde uitkiezen. Dat het zoet moest worden stond voor mij al vast, want zodra het is verwerkt in sausjes of hartige gerechten lust ik ineens geen pindakaas meer. Vraag maar niet waarom, ik heb ook geen idee. Toen ik voor de vijfde keer het boek doorbladerde en weer iets te lang bleef hangen bij de pindakoeken wist ik het, die ging ik maken. Vroeger hadden we deze koeken vaak ik de koektrommel zitten en daar kreeg ik dan geen genoeg van. Hoogste tijd om ze zelf te maken. En naast dat recept, vertel ik jullie ook meer over het boek Pindakaas.

Pindakoeken

Ik ben dol op zoete recepten met pindakaas. Daarom zijn deze pindakoeken met pindakaas een favoriet!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 45 gram pindakaas
  • 1 ei (+ 1 eidooier voor bestrijken)
  • 140 gram bloem
  • snufje zout
  • scheutje melk
  • 75 gram pinda’s

Instructies

  • Mix boter, suiker, pindakaas en het hele ei goed door elkaar. Voeg de bloem en het zout toe en kneed er een deeg van. Het is wat zachter en plakkeriger, zet het daarom minimaal een half uur in de koelkast.
  • Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot het ongeveer 5 mm dik is. Gebruik een uitsteker van ongeveer 8 cm om de koeken uit te steken. Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Voeg een scheutje melk toe aan de eidooier en roer door elkaar. Bestrijk de koeken met het mengsel en verdeel daarna de pinda’s erover. Druk de pinda’s een beetje aan in het deeg.
  • Bak de pindakoeken in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Twee weken houdbaar in een goed afgesloten trommel.

Over het boek Pindakaas

Laat ik beginnen met zeggen dat iedere pindakaas fan heel erg blij gaat worden van dit boek. Dat ben ik namelijk ook. Tijdens het maken van de koeken liep ik er wel tegenaan dat ik net aan 13 koeken uit het deeg kreeg in plaats van de genoemde 14. Maar goed, kan gebeuren en dat is niet heel erg. Verder vond ik 20 minuten wat lang om te bakken, dus ik zette de timer op 15 minuten. En dat was (voor mijn oven) ook echt meer dan genoeg. Heb ik dan net pech gehad met de receptuur die ik uitkoos? Zou kunnen, al zie ik meerdere recepten die ik zelf minder lang in de oven zou zetten. Maar zoals ik zo vaak zeg, dat verschilt per oven. Leer die dus goed kennen. En verder Kune je beter het te kort bakken en er dan nog wat minuutjes bij optellen dan dat het er zwart uitkomt.

Genoeg over die baktijd. Door naar de inhoud. Die is opgedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, koek enzo, taart en plaatwerk, hartig en toetjes. Het hartige hoofdstuk is dus iets minder aan mij besteed, gelukkig voor mij is het merendeel lekker zoet. Ontbijten kun je doen een pindakaastosti terwijl je dan bovenstaande brosse pindakoeken maakt voor bij de koffie. De plaatkoek met zoute stengels uit het volgende hoofdstuk lijkt mij ook zalig en dan zou ik graag de lavacakejes als dessert willen. Er staat meer dan genoeg op mijn lijstje om uit te proberen uit dit boek.

Dan nog even over de vormgeving. De fotografie is prachtig en elk recept is voorzien van een foto, dat vind ik heel fijn. Opvallend is dat de recepten op kleinere pagina’s tussen de foto’s staan. Dat duurde heel even voordat ik het doorhad, maar het ziet er wel heel tof uit. Enige jammer is dat ik de tekst niet altijd even duidelijk leesbaar vind wanneer het boek op het aanrecht ligt en ik het recept wil lezen. Dan moet ik mijn neus echt even wat dichter naar de pagina’s brengen.

Eindconclusie: ja, ik heb wat op- en aanmerkingen. Maar ik blijf wel ontzettend enthousiast over dit boek om deze simpele reden: pindakaas!

Het boek Pindakaas is voor 18,95 verkrijgbaar bij onder andere Bol.com.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Klinkt super lekker! Heb nog nooit zelf pindakoeken gemaakt.

  2. Nicole schreef:

    Hmmm, ze zien er echt uit om op te eten!

  3. Carla schreef:

    Het ziet er verrukkelijk uit!
    T klinkt mij bekend in de oren, ook ik ben gek op pindakaas maar pindasaus oid lust ik niet!
    Xus,
    Car

  4. Yvonne schreef:

    Lijken mij heel erg lekker.
    Ik krijg het alleen niet voor elkaar om het deeg op gelijke dikte uit te rollen.
    Heb jij door misschien een trucje voor?

    1. Lian van Rens schreef:

      Het deeg goed blijven draaien na een paar keer rollen en zo de klok rond.

    2. Elisabeth schreef:

      Gebruik opgestapelde verfroerstokjes aan beide zijkanten van je deeg en rol daaroverheen met je deegroller. Je kunt zelf de dikte van het deeg bepalen door het aantal verfstokjes.

  5. Meike schreef:

    Hhmm, ik ben dol op pindakaas! Deze koeken klinken me dan ook goed in de oren, leuk recept!

  6. Kim schreef:

    Water druppelt langs mijn wangen, gek op pindakaas en pindakoeken 😀

  7. Jolein schreef:

    Ze waren erg lekker maar het deeg bleef erg zacht. Dus toen maar bolletjes gedraaid en die plat gedrukt. Maar de smaak was er niet minder om ?

  8. Saskia schreef:

    Bij mij bleef het deeg (ook na ruim een uur koelen in de koelkast) ook overal aan plakken hahaha uitsteken lukte niet, maar bolletjes maken en platdrukken werkte ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *