Hoe maak je een cake met figuur erin?

Gepost: 18 juli 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
3
cake met figuur a1
Ik probeer ook een cake met figuur erin te maken, maar mijn figuur komt steeds omhoog. Hoe kan dit?

Voor wie niet weet wat bedoeld wordt met een cake waarin een figuur zit, neem even een kijkje bij deze kerstboom cake op mijn andere blog, dat maakt het gelijk een stuk duidelijker. Misschien ken je dit soort cakes en taarten ook wel onder de naam kiekeboe taart? Het is een taart die er op het oog gewoon normaal uit ziet. Als je de taart eenmaal aansnijdt komt een verrassing tevoorschijn, aan de binnenkant van de cake zit namelijk een figuur of patroon!

Het is belangrijk dat je 2 hele cakes bakt. Een gekleurde cake waar je de figuren uit steekt en eentje waar het figuur in komt te zitten. Die laatste is logisch natuurlijk, maar die eerste is minstens zo belangrijk. Je hebt misschien niet de hele cake nodig omdat je stukken over houdt, maar je hebt wel de hele lengte van de cake nodig. Snij de cake in plakjes en steek uit elk plakje een figuur. Als je al deze plakjes op een rij in het bakblik zet, moet dit er strak inzitten. Doordat de plakjes cake er strak inzitten zullen ze al veel minder snel naar boven ‘drijven’ door het rijzen van het nog ongebakken beslag. Ze hebben nu immers weinig ruimte om te kunnen bewegen.

cake met figuur b1

Ook is het belangrijk dat je genoeg beslag op de figuren legt. Dit dient als wat gewicht, maar betekent ook dat dit beslag bij het rijzen de figuren niet omhoog kan drukken, want het zit er al boven. Ik doe altijd een héél dun laagje beslag op de bodem van het bakblik om de al gebakken cakefiguren een beetje in vast te zetten. De rest van het beslag gaat er allemaal naast/bovenop.

De cake bak je de tweede keer net zoals je de eerste cake hebt gebakken. Omdat het al gebakken cakefiguur helemaal ingesloten zit met beslag zal het niet zo snel uitdrogen en blijft je cake gewoon hartstikke lekker.

Op zoek naar de het recept van deze cake, die staat op Laura’s Bakery: Kerstboom cake

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Mildred schreef:

  Leuk! Zo heb ik ooit eens cupcakes gebakken met een koekje erin als traktatie voor mijn dochter.

 2. Yolanda schreef:

  Leuk idee! Nooit aan gedacht dat dat op deze manier gebakken wordt, weer wat geleerd !

 3. Ingrid schreef:

  Ik ben nu bezig om een 8 in de cake te zetten..maar..Zodra ik de 8 uit de cake wil drukken gaat de 8 kapot..hij blijft ook vast zitten in het vormpje. Heb je hier nog tips voor?

 4. Bianca schreef:

  Waar vind ik hoe je een surprise taart maakt zials de cakes?
  Dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *