Bitterkoekjes

Gepost: 1 november 2024 Laatst bewerkt: 8 november 2024
Bitterkoekjes

Bitterkoekjes zijn bekende en zeer geliefde Nederlandse koekjes. Hoewel de Italiaanse variant (amaretti) al lange tijd op Laura’s Bakery te vinden was, heb ik mij pas recentelijk aan een recept voor bitterkoekjes gewaagd. Wat bleek? Ontzettend makkelijk én lekker. Voortaan bak ik ze alleen nog maar zelf.

Waar komt de naam bitterkoekjes vandaan?

De naam bitterkoekjes geeft al aan dat er een bitter ingrediënt in verwerkt moet worden, maar ik had niet direct geraden dat dit de amandelen zijn. Van origine horen de koekjes dus gemaakt te worden met bittere amandelen, die je maalt en in balans brengt met de suiker in het recept. De koekjes zijn daardoor lekker zoet, met een bittere ondertoon.

Tegenwoordig zijn bittere amandelen moeilijk te verkrijgen en kennen we vooral zoete amandelen in Nederland. Daarom schrijven de meeste recepten ‘bitter amandel-extract’ voor om alsnog die typische bitterkoekjessmaak aan de koekjes mee te geven. Na een kleine speurtocht ontdekte ik dat Dille & Kamille een amandelextract op basis van bittere amandelolie in hun assortiment heeft. Perfect voor deze koekjes!

Bitterkoekjes maken

De basis van deze koekjes zijn amandelen die je fijnmaalt met de suiker, maar ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en amandelmeel gebruikt. Dan is het simpelweg een kwestie van mengen met de suiker, eiwitten en het extract.

Wist je dat bitterkoekjes uit de supermarkt vaak gemaakt worden van het meel van witte bonen, gecombineerd met abrikozenpitten? Dat laatste zorgt voor het bittere randje. Dan maak ik ze toch liever zelf, zeker gezien het doodeenvoudig is. Echt iedere thuisbakker kan aan de slag met dit bitterkoekjes recept!

BAKTIP: Bitterkoekjes hebben hun specifieke vorm te danken aan het feit dat je ze met een spuitzak op de bakplaat spuit. Je gebruikt hiervoor een gladde spuitmond, die je in een (herbruikbare) spuitzak steekt.

Nederlandse amandel koekjes

Koekjes met amandelen

Bitterkoekjes bewaren

Het bewaren van bitterkoekjes is knap lastig heb ik gemerkt, want wat zijn ze lekker. Als je er niet meer dan één per dag eet en onderstaande tips opvolgt moet het goedkomen. 😉

Hoelang blijven bitterkoekjes goed?

Bitterkoekjes kun je in een afgesloten trommel maximaal een week op kamertemperatuur bewaren. Als ze net uit de oven komen hebben ze misschien nog een knapperig randje, maar je zult merken dat de koekjes na een paar uur de herkenbare ’taaie’ structuur te pakken hebben.

Kun je bitterkoekjes invriezen?

Bitterkoekjes laten zich uitstekend invriezen. Op die manier is het ook een stuk makkelijker om er vanaf te blijven. Luchtdicht verpakt kun je ze tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Meer Hollandse koekjesrecepten

Het zal je niet zijn ontgaan dat ik gek ben op koekjes, ik heb immers een boek met alleen maar koekjes recepten (50 stuks!) uitgebracht. Lees op mijn speciale boekenpagina meer over 50x Koekjes. Toch hebben in het bijzonder Hollandse koekjesrecepten een plekje in mijn hart veroverd. Het brengt iets van nostalgie met zich mee en daarnaast zijn Nederlandse koekjes gewoon ontzettend lekker. Een paar voorbeelden:

Bitterkoekjes maken
Zo maak je bitterkoekjes

Zo maak je bitterkoekjes

Kan ik ook hele amandelen gebruiken?

Ja, absoluut! Dat is de ’traditionele’ manier om deze koekjes te maken. Gebruik in dat geval blanke amandelen, zonder velletje. Hou hetzelfde gewicht aan als in het recept voor amandelmeel staat omschreven, 150 gram voor 20 koekjes. Je maalt de amandelen vervolgens in een blender of foodprocessor tot een meel, samen met de suiker en daarna meng je de eiwitten en het amandelextract er met een spatel doorheen.

Kan ik ze ook zonder amandelextract maken?

Dat kan, maar dan missen de koekjes de uitgesproken amandelsmaak. Bitter amandelextract kun je hier kopen en als dat niet lukt dan is het beste alternatief een amandelextract dat van zoete amandelen is gemaakt.

Mijn bitterkoekjes liepen uit / werden plat, hoe kan dat?

Dan heb je waarschijnlijk teveel eiwit gebruikt. Probeer het de volgende keer nog eens met kleinere eieren, dan moet het goedkomen.

Kan ik het amandelmeel vervangen door ander notenmeel?

Hier heb ik geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat dit recept ook prima werkt met bijvoorbeeld hazelnotenmeel. Noten hebben echter een uitgesproken smaak, dus laat het amandelextract in dit geval achterwege of vervang het door vanille-extract.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Bitterkoekjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Bitterkoekjes recept

Bitterkoekjes zijn heerlijke Nederlandse amandelkoekjes die een beetje taai horen te zijn en met een bittere amandelsmaak.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten (M ei)
  • 1-2 tl bitter amandelextract

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en mix kort door elkaar tot een gladde massa.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met gladde spuitmond met een opening van 1 cm doorsnede en spuit hoopjes van ongeveer 3 cm in doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de bitterkoekjes in 13-16 minuten op 190 °C goudbruin.
Bewaren

In een afgesloten trommel ongeveer een week houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Rinus Oome schreef:

    Ik heb een intolerante voor Amandel. Zou dit ook lukken met tijgernotenmeel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen, want dat heb ik zelf niet getest en ik ben er ook niet bekend mee. Zou het vooral proberen! 🙂

  2. Jacobiene Ten Berge schreef:

    Ha Laura, ik gebruik de amandelen met vel, fijn malen en het recept verder volgen. Ik zou zeggen probeer t eens, je zult versteld staan.

  3. Chantal schreef:

    Hoi Laura.
    Dien je de eiwitten eerst op te kloppen of gaat dat er zo bij ?
    Groetjes, Chantal

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, die hoef je niet eerst op te kloppen.

  4. Gerrie schreef:

    Jacobiene,

    Ik heb je recept niet geprobeerd, maar ik kan me zo voorstellen dat je door de vliesjes al een bittertje krijgt

  5. Chantal de Voogd schreef:

    Ah, super. Dank je wel 😊
    Dan heb ik t niet fout gedaan.
    Misschien iets te voorzichtig ermee geweest, want ze zijn vrij stevig.
    Maar de smaak is goed.
    Ik waag nog een nieuwe poging.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept