Voor iedereen die het zomerse gevoel nog even vast wilt houden: lemon bars. Deze frisse zomerse koekrepen met lemon curd laag zijn niet te weerstaan.

Lemon bars maken

Het is herfst! Ondanks dat ik echt naar dit seizoen heb uitgekeken, kan ik de zomerse smaken nog niet helemaal loslaten. Lemon bars zijn op zo’n moment het ideale recept om te maken. Voor iedereen die dat zomerse gevoel nog even wil vasthouden, of voor wie gewoon dol is op alles met citroen.

Het concept van lemon bars kwam ik jaren geleden voor het eerst op Pinterest tegen. Na verschillende recepten geprobeerd te hebben, heb ik hier uiteindelijk een eigen versie van gemaakt. Dit recept resulteert in zachte, smeuïge koekrepen met een citroenlaag bovenop die het meest aan lemon curd doet denken. Als jij net zo gek bent op lemon curd als ik, dan keur je deze lemon bars sowieso goed! Omdat je de citroenlaag mee bakt, trekt dit lekker in de koekbodem wat het echt fantastisch lekker maakt.

BAKTIP: Voor het raspen van de citroenen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Lemon curd lemon bars

Nog meer koekjes bakken?

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers! 

BESTEL HIER!

Afbeelding

Koekrepen met citroen

Dol op citroen? Dan vallen deze lemon bars vast en zeker onwijs in de smaak. De koekbodem is gebaseerd op shortbread en daar bovenop vind je een smeuïge citroenvulling, die smaakt als lemon curd maar qua ingrediënten net even anders in elkaar zit. Zo gaat er geen boter in de citroenvulling, maar wel een flinke hoeveelheid eieren, die binding en stevigheid geven. Het resultaat zijn heerlijke citroenrepen die perfect passen bij een high tea, maar ook bij een picknick of als toetje.

Meer recepten met citroen

Ik heb een verzamelpagina aangemaakt waar al mijn recepten met citroen terug te vinden zijn, speciaal voor alle citroenliefhebbers. Maar ik kon het niet laten om een aantal van mijn favorieten op een rij te zetten, stuk voor stuk nét zo lekker als de lemon bars:

En vind je het leuk om een gezondere variant op de lemon bars te proberen? Maak dan deze raw citroen-mango bars eens, ontzettend lekker.

Citroen repen

Makkelijke lemon bars

Lemon bars bakken

Kun je lemon bars ook invriezen?

Dat moet zeker kunnen, hoewel ik het niet eerder heb geprobeerd. Ik zou er wel een velletje bakpapier tussen doen (als je ze opstapelt), zodat ze niet aan elkaar plakken.

Wat is het verschil tussen lemon bars en lemon squares?

Er is geen verschil, zowel lemon squares als de bars zijn Amerikaanse benamingen voor hetzelfde: een shortbreadkoekbodem met daarop een smeuïge citroenlaag.

Kan ik kant-en-klare lemon curd gebruiken?

Nee, de bereiding van beide citroenvullingen is anders en kant-en-klare óf zelfgemaakte lemon curd werkt niet in dit recept.

Mijn lemon bars zijn niet knapperig, hoe kan dat?

Dat horen ze ook niet te zijn. De citroenlaag versmelt als het ware met de knapperige shortbread koekbodem, waardoor deze z’n knapperigheid verliest. Dat is ook de charme van het recept, een smeuïge citroenkoek.

Kan ik de roomboter ook vervangen?

Volgens andere lezers kun je ook plantaardige (harde) margarine gebruiken ter vervanging van de roomboter, maar het brengt wel een smaakverandering met zich mee.

Welke bakvorm heb jij gebruikt?

Ik gebruikte deze ovenschaal, van ongeveer 20 x 30 cm, maar je kunt ook prima een ovenschaal of bakvorm van 25 x 25 cm gebruiken.

 

Lemon bars recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.68 van 31 stemmen

Lemon bars recept

Dit recept voor lemon bars valt bij bijna iedereen in de smaak. De heerlijke smeuïge citroenrepen zijn perfect bij een high tea, maar ook bij een picknick of gewoon als toetje.
Porties: 15 stukjes
20 x 30 cm

Ingrediënten

Koekbodem

  • 240 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 260 gram bloem

Citroenlaag

  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram bloem
  • 4 eieren (M)
  • 2 biologische citroenen sap en rasp

Decoratie

  • poedersuiker

Instructies

  • Begin met het maken van de koekbodem. Doe de boter, suiker en bloem in een kom en mix tot tot een mooi deeg. Bekleed je bakvorm met bakpapier, en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Druk stevig aan.
  • Bak de koekbodem goudbruin in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Terwijl de koekbodem in de oven staat, kun je gelijk verder met de citroenlaag. Doe alle ingrediënten (je hebt ongeveer 100 – 120 ml citroensap nodig) in een kom en roer met een garde tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel rusten tot de koekbodem klaar is.
  • Haal de goudbruin gebakken bodem uit de oven en giet het citroenmengsel er overheen. Schuif de bakvorm weer terug in de oven.
  • Bak de lemon bars in 20-25 minuten op 180 °C. De citroenlaag moet stevig zijn, maar niet keihard.
  • Laat de citroen koek volledig afkoelen voordat je hem in blokjes snijdt. Strooi er voor serveren nog wat poedersuiker overheen, zo zien ze er gelijk een stuk mooier uit.
Tips

Lemon bars zijn best machtig, net zoals boterkoek. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze 24 stukjes te snijden i.p.v. 15 stukjes.
Bewaren

In een afgesloten trommel tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

152 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Ik ben dol op lemon bars! Deze zien er erg lekker uit!

  2. Janneke schreef:

    Deze koekrepen zien er zo lekker uit, en volgens mij niet eens zo lastig!
    Laat ik vanmiddag meteen een paar citroenen halen 🙂
    Ik had nog een vraagje, gebruik je kristalsuiker of witte basterdsuiker?
    Liefss

    1. Laura schreef:

      Met suiker bedoel ik altijd (fijne) kristalsuiker.

      1. Annette schreef:

        Zou het wel kunnen met witte basterdsuiker? Laatste beetje kristalsuiker zit in de koekbodem.
        Groetjes Annette

        1. Laura Kieft schreef:

          Ja hoor, dat kan.

  3. Lianne schreef:

    Ziet er lekker uit, klikt ook heerlijk fris, kostelijk! 🙂 Ik blijf altijd hangen in chocolade, fruit en vooral veel appel, maar dit is een tof idee. 🙂

  4. Corrie schreef:

    Kun je deze lemonbars ook invriezen?

    1. Laura schreef:

      Moet lukken, zou er wel even velletjes bakpapier tussen doen (als je ze opstapelt)

  5. Wat een lekker recept! Ik heb nog citroenen in huis dus ik weet wat ik hiermee ga maken 😉

  6. Nicole schreef:

    Jum! Ze zien er heerlijk uit! Lekker fris met die citroen 🙂

  7. Margot schreef:

    Oeh dit lijkt me heel erg lekker!

  8. Chantal schreef:

    Net gemaakt en een stukje geproeft, ze zijn heerlijk! Blij met het recept

  9. Carolien schreef:

    Ze zien er super uit!

  10. Dit staat nog steeds op mijn to do list. Met de herfst in aantocht ga ik dot recept zeker een keer proberen.

  11. Ziet er heerlijk en fris uit!!

  12. Tamara schreef:

    Heb ze vanmiddag gemaakt (wel met 50 gram minder suiker in de vulling, en ik vond hem alsnog iets te zoet eigenlijk) Wel heerlijk, ik kan er moeilijk vanaf blijven! 🙂

  13. Jacqueline schreef:

    Zien er goed uit!! Deze ga ik zeker van de week maken!

  14. Kithy van der Zwaag schreef:

    Kan je ook kant en klare lemon curd gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Nee, dat werkt bij dit recept niet.

  15. Stefanie schreef:

    Gister gemaakt en ze zijn heerlijk!!!

  16. Petra schreef:

    Gisteren gemaakt. Heerlijk! Zelfs zonder poedersuiker en wat minder citroen.

  17. Petra schreef:

    Net gemaakt, lekker hoor! Klopt het dat de citroenlaag na het afkoelen nog wat nattig lijkt? Hij is wel stevig en niet vloeibaar en smaakt ook goed. Heb hem 25 minuten in de oven gehad op 180, dus dat lijkt me voldoende? Op jouw foto lijkt hij wat droger namelijk. Bedankt voor het recept!

    1. Laura schreef:

      De bovenkant was bij mij ook nog wat plakkerig, belangrijkst is dat hij stevig is.

  18. Merel schreef:

    Hoi Laura,
    Dit recept lijkt mij heerlijk! Ik ben nieuw hier dus heb 2 vragen:
    Kan ik ook plantaardige boter gebruiken? Mijn zoontje heeft namelijk koemelkallergie.
    En ik heb een heteluchtoven. Hoe warm moet hij dan worden gebakken?
    Groetjes Merel

    1. Laura schreef:

      Plantaardige boter kan ook, en als je een heteluchtoven hebt zet je de temperatuur 10-20% lager.

  19. Nicole schreef:

    Mm die ga ik snel proberen!

  20. Robin Los schreef:

    Hai hai!

    Ik ga ze straks bakken, ziet er heerlijk uit!
    Hoelang en hoe kun je dit het beste bewaren?

    Groetjes Robin

    1. Laura schreef:

      Zeker 4 dagen blijven ze goed, ik deed ze in een afgesloten trommel

      1. Coby schreef:

        Bedankt voor het recept! Bewaar je ze gekoeld of op kamertemperatuur?

        1. Laura Kieft schreef:

          Koele plek buiten de koelkast of in de koelkast zelf.

  21. Mirjana schreef:

    Gisteren deze heerlijke lemon bars gemaakt. Ik ben zo blij met dit recept! Lekker makkelijk. Kan je in plaats van citroen ook sinaasappel gebruiken? Of iets anders? In ieder geval, lekker lekker en nog eens lekker!

  22. sam schreef:

    Heerlijk recept net gemaakt en is goes gelukt, dank je Laura voor je zalige recepten top!

  23. Monika schreef:

    Meteen gemaakt nadat ik het las, maar mijn koekbodem is totaal verdwenen lijkt wel… Net of die is opgenomen in de lemon laag… Is dit wel goed? Ik heb netjes de bodem voorgebakken, zoals je hebt beschreven…

    1. Laura Kieft schreef:

      Het vocht van de bovenste laag trekt er inderdaad in, het is geen knapperige koekbodem in het resultaat.

  24. Carine schreef:

    Ze zijn heerlijk! Ik heb in de citroenlaag ook 100 gr suiker minder gedaan. Poedersuiker bovenop vergeten, maat dat mocht niet deren.
    Ik vond m nog wel heel wiebelig uit de oven komen (baktijd +5 minuten gedaan daarom) maar hij was wel goed!
    Enige lastige vond ik dat de koek echt 2 lagen heeft, en deze tijdens het snijden/eten los van elkaar kunnen gaan.
    Maar dan nog… Lekker hoor!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hij bij jou twee lagen heeft komt wellicht door de aanpassing die je hebt gedaan, bij mij was het namelijk echt een geheel dat met geen mogelijkheid van elkaar losliet.

      1. Carine schreef:

        Wat leuk en fijn dat je reageert! Altijd fijn, professionele feedback! Ik ga m vanavond nog een keer maken, zal me nu netjes aan het recept houden haha!

  25. Corrie schreef:

    Oh wat een heerlijk recept weer. Ik heb hem net gemaakt maar 1 citroen vervangen die een sinaasappel. Heerlijk fris!

  26. Corrie schreef:

    Net gemaakt. Ook in mini muffin vormpjes gemaakt (de baktijd op gevoel aangepast).
    Wel een citroen vervangen door een sinaasappel. Wat een heerlijk recept weer!

  27. Lianne schreef:

    Wat een heerlijk fris recept! Gelijk uitgeprobeerd! Bij jou lijkt de lemon bar een geheel. Bij mij zie je duidelijk koeklaag en citroenlaag. Enig idee hoe dat kan? (te kort laten rusten?)

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat jouw koek al iets gaarder was en daardoor het mengsel minder goed kom opnemen.

      1. Nicole schreef:

        Hi hi! De citroenlaag ging dwars door mijn koeklaag ?. Toch maar in de oven gedaan … Misschien de eerste laag niet goed aangedrukt ? Straks toch maar even proeven! X

  28. Niki schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze vorig naar gemaakt en wil ze deze week weer maken… Wat er bij mij fout ging was, dat er tijdens het bakken in de oven een witte laag op de citroen kwam.. ik denk De oven te warm?? Ik heb die witte laag eraf geschraapt en opnieuw in de oven gezet.. uiteindelijk waren ze niet heel mooi zoals bij jou op de foto. Ook vond ik de citroenlaag erg naar ei smaken in combi met citroen. Heb ik iets niet goed gedaan? Ik heb een heteluchtoven..

    1. Laura Kieft schreef:

      Hij was bij mij niet helemaal wit, maar er waren wel iets lichtere vlekjes op te zien. Denk niet dat dat aan de temperatuur ligt hoor, maar misschien was het mengsel nog niet helemaal goed? Je hebt verder wel alles goed afgewogen en geen aanpassingen gedaan?

  29. Esther schreef:

    Deze zijn echt super lekker! Mijn zoontje wil ze zelfs trakteren op school als hij binnenkort 5 wordt 🙂

  30. Elise schreef:

    Heerlijk recept! Gisteren gemaakt, binnenkort weer. Want hoewel de smaak goed is, is het bij mij meer een soort pudding geworden. Dus volgende keer toch nog langer in de oven. Mooie website Laura, ik heb sinds kort een Artisan mixer dus kom vaker bij je langs voor recepten.

  31. Loes schreef:

    Ik heb ze al een paar x gemaakt en ze zijn geweldig! Ze zijn lekker zoet, zoals koek moet zijn, maar ook hebben ze door de citroen een heerlijk frisje. Ook al het bezoek eet er de vingers bij op. Nu zit er weer een portie in de oven. Super!

  32. Loes schreef:

    Robin,
    Ik heb ze ook een paar x ingevroren dat ging ook heel goed. Ontzettend handig om altijd zoiets lekkers in huis te hebben.

  33. Ineke schreef:

    Hallo, het lijkt me een heerlijk recept. Kan je de citroen rasp ook weglaten. Een tijdje terug kocht ik citroenen (ah) en op het etiket stond dat de schil met iets behandeld was. Dat woord opgezocht en daar werd je niet vrolijk van. Helaas weet ik het woord niet meer. Vandaar mijn vraag. Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar dat geeft wel een heel andere smaak natuurlijk. Ik was mijn (biologische) citroenen gewoon en gebruik het rasp.

  34. Astrid schreef:

    Wat voor vorm gebruik je?
    Een brownie vorm oid?
    Hoe hoog worden de lemon bars?
    Ik had nu maar een half recept, dus moest improviseren met een cakeblik, dat was niet zo’n succes.

    1. Laura Kieft schreef:

      Een vierkante bakvorm van 25×25, kan inderdaad een brownievorm zijn. Denk zo’n 3 cm hoog, maar weet het niet exact meer.

      1. Lise schreef:

        Hoi Laura,
        Moet het nou een 20×30 vorm zijn wat boven het recept staat of een 20×20? Een ovenschaal werkt denkt ik niet ivm dikke bodem?

        1. Laura's Bakery schreef:

          20 bij 30 cm inderdaad, heb het even aangepast hierboven. Een ovenschaal kan wel, maar hou dan een iets langere baktijd aan.

          1. Lise schreef:

            Dank voor je reactie! Ik twijfelde even, omdat je bij Astrids reactie hierboven het hebt over een vierkante bakvorm van 20×20. Maar wellicht had ik dat verkeerd gelezen! Inmiddels heb ik een bakvorm gevonden van 28×19, dus dat werkt vast ook. Ga ze morgen maken, hoop dat ze goed uit mijn oventje komen 🙂

          2. Laura's Bakery schreef:

            Haha ja ik snap het inmiddels! Heb het even aangepast!

  35. Annet van horssen schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb een algemene vraag.
    Ik gebruik vaak plantaardige boter ivm een koemelkallergie.
    Alleen de smaak hiervan is niet zo lekker.
    Heb jij een tip om de smaak te verbeteren.
    Gr. Annet

    1. Laura Kieft schreef:

      Helaas, daar is weinig aan te doen. De smaak van gebruikte vetstof zal altijd invloed hebben op het resultaat.

  36. Warda schreef:

    Ik snap er niks van. Ik heb exact het recept gevolgd maar het citroenmengsel leek net op couscous? Korrelig ipv vloeibaar. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er zit natuurlijk citroenrasp in, dat lost niet op en zorgt voor een soort structuur. Heb je wel een fijne rasp gebruikt? Na het bakken zou je daar overigens niets meer van moeten merken.

  37. Jarinda schreef:

    Vandaag deze lemon bars gemaakt en vond het maar tegenvallen! Bij de koek bodem lijkt het alsof je een hap meel in je mond hebt, kloppen de verhoudingen daar wel? Verder was mijn deeg meer een dik cake beslag dan een vast deeg…(denk dat mijn roomboter te zacht was) geen succes maar wie weet proberen we het nog eens want de citroen laag is heerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      De verhoudingen in het recept kloppen zeker. Heb je alles wel goed afgewogen en geen vervangers oid gebruikt?

      1. Jarinda schreef:

        Nee heb dezelfde hoeveelheid aangehouden, maar de citroen laag ging er dwars doorheen dus was hij omgekeerd, en de Koek bodem die dus nu bovenop zat was echt een kruimeldeeg, geen gebonden substantie

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is wel heel gek, de topping hoort er echt bovenop te liggen. Had je de koekbodem wel aangedrukt in de vorm? Als een stevige taartbodem dus?

  38. Fleur schreef:

    Hoi Laura,
    Zou het recept van jouw Lemon Curd wel geschikt kunnen zijn voor de topping? Die heb ik nl nog wel op voorraad 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, niet in dit recept. Het mengsel dat je maakt wordt uiteindelijk een soort van lemon curd wanneer het indikt.

  39. Hellen schreef:

    OMG!!!!! Deze zijn echt te lekker……hier kan ik niet van afblijven….

  40. Joyce schreef:

    Hoi Laura,

    Gebruik jij gezouten of ongezouten boter in dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je gebruikt altijd ongezouten roomboter voor het bakken.

  41. Simone schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe voorkom je dat de gele eidooier ook wat klontjes vormt tijdens het mixen? (niet heel erg hoor, maar er blijven wat gele stukjes zichtbaar)

    1. Laura Kieft schreef:

      Weet je zeker dat de eidooiers klontjes vormen? Zijn het niet gewoon de stukjes rasp die je ziet?

  42. Patricia schreef:

    Ik heb deze gisteren gemaakt en ik vind ze echt mega lekker! Heerlijke verhouding van zoet en zuur als je het mij vraagt. Er ging bij mij tijdens het bakken van de citroenlaag wel iets mis. Er kwam een soort harde (witte) laag op die er niet echt smakelijk uit zag. Die heb ik er af moeten schrapen. Verder waren ze heerlijk. Zou die laag kunnen ontstaan door mijn hete lucht oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal het niet zijn, ik bakte deze zelf toevallig ook in een heteluchtoven. Heb je het mengsel misschien heel luchtig geklopt?

      1. Patricia schreef:

        Volgens mij heb ik het inderdaad wel wat luchtig geklopt. Ik wilde er zeker van zijn dat de suiker opgelost was in het mengsel, dus ik dacht je kunt beter wat langer kloppen. Maar dat kun je dus beter niet doen denk ik?

  43. Daan schreef:

    Hi! I love lemon curd en alles bereid met citroen dus ik moest deze maken! Ik heb ze nog in de oven staan maar het deeg was bij mij zacht waardoor ik het niet kon aandrukken. Komt dit door te zachte boter wellicht? Ik heb zojuist de tweede laag er op gegoten (klopt het dat die echt heel dun is, je hoeft alleen te schenken zeg maar en geen spatel nodig) en die bleef wel mooi liggen dus ben heel benieuwd naar het resultaat!

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan aan de boter liggen inderdaad, de tweede laag schenk je er inderdaad op.

      1. Daan schreef:

        Hij kwam uiteindelijk toch perfect de oven uit! Zo fijn, alles wat ik van jouw recepten maak, lukt tot nu toe altijd! Het was ook onwijs lekker!

  44. Leonie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben enorm fan van jouw recepten, heb er al diverse gemaakt en meestal lukt het de eerste keer al. Met deze Lemon bars ging het helaas niet direct goed, hoewel de smaak wel heerlijk is. Ik heb een vel bakpapier in mijn vorm gedaan voordat ik begon. De koekbodem leek goed te bakken, maar toen ik het citroenmengsel erbij goot zag ik dat er een bel in het midden zat die vervolgens kapot knapte. In mijn eindresultaat zit het citroenmengsel op, onder, tussen en achter de koeklaag. De smaak is er denk ik niet minder om, maar het is niet een mooi geheel. Heb je eventueel tips? Ik heb me verder exact aan het recept en baktijden gehouden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Zat de bel in het koekdeeg? Dan is het waarschijnlijk op dat punt niet goed aangedrukt in de vorm. Zonder bel moet het helemaal goed gaan 🙂

  45. sira schreef:

    hoi laura,

    dit lijkt mij heel leuk recept om te maken, kan ik in plaats van citroenschil en sap ook dat van een sinasappel gebruiken?

    liefs sira

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  46. Ericksson schreef:

    Vandaag gemaakt!! Lauras lemon bars. Smeeeeuuuig lekkuhhhrrr!!! Erg goed goed gelukt! Winter of zomer, deze smaken altijd

  47. Chantal schreef:

    Ik wilde deze Lemon Bars al zo lang maken. Ondanks dat het geen herfst is maar een regenachtige 3 maart (lijkt wel op herfst ?). Ik heb nu net de koekbodem in de oven en de citroenlaag staat klaar. Ben zo benieuwd of het gaat lukken en lekker is. Kan ik ook een beetje een knapperige koekbodem krijgen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze lemon bars zijn niet knapperig/bros, is ook niet mogelijk met dit recept.

  48. Gemma schreef:

    #Geweldigrecept!

  49. Bianca schreef:

    Wat een lekkernij is dit! Ik heb hem in hele kleine blokjes gesneden, echt geweldig bij de koffie. Op de foto leek het meer een cake, maar dit is echt iets dat ik enkel nog maar in een paar kleine koffiezaken heb gegeten. Met liefde gemaakt. Zoet, fris (heb hem in de koelkast bewaard) en super als traktatie (grote lasagneschaal gebruikt en dubbele portie ingrediënten).

    1. Hanneke schreef:

      Ik vond de koek te machtig, leek wel op boterkoek. Zou je ook biscuit als bodem kunnen gebruiken? Of heb je een tip voor een andere bodem?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Het is inderdaad niet het lichtste hapje, kleine stukjes snijden helpt ook 😀 . Je kunt met een andere bodem experimenteren, dat heb ik zelf nog niet gedaan.

  50. Letitia schreef:

    Ik lees nergens iets over de temperatuur van de boter, moet deae op kamertemperatuur of kan dit met koude boter ?

    1. Laura Kieft schreef:

      ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, is een ongeschreven regel (tenzij anders vermeld)

  51. Wendela schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb het recept gemaakt zoals beschreven maar bij mij is het niet gerezen. Dus kan het zijn dat bakpoeder ontbreekt in dit recept ? Ik heb nu wel lemon – koekjes ook lekker ….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi, nee het hoort ook niet te rijzen. Hoogstens de lemon vulling een kleín beetje door het ei.

      1. Wendela Smit-Boot schreef:

        Hallo Laura, Ik heb mijn bak blik eens op gemeten maar die is 1.5 keer groter dan die van het recept ?
        Zou het daar dan in zitten ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik denk het wel, anders waren ze dikker en smeuïger geweest.

  52. Lars schreef:

    Hoi, ik heb het recept gemaakt en ik vind het echt lekker, maar de smaak is wat vlak vind ik. Kan het zijn dat er een snufje zout mist in het recept voor de bodem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te lezen! Een snufje zout kan daar inderdaad geen kwaad, maar ik vond het niet nodig.

      1. Lars schreef:

        Ze zijn nog steeds heerlijk hoor, de familie heeft er van gesmuld!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gelukkig maar 😀

  53. Deborah schreef:

    Jammie! Heerlijk! Heb de suiker in de citroenlaag gehalveerd, perfecto! Snel op, dus voor een tweede ronde bakken vandaag. Bedankt voor het top recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Graag gedaan en mooi om te lezen dat je het naar je eigen smaak hebt kunnen aanpassen.

  54. Tjitske schreef:

    De eieren in de lemon vulling dienen als binding denk ik? Zou ik ze kunnen vervangen door vegan ei-vervanger?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat heb ik nog nooit getest, maar inderdaad voor de binding.

  55. KrisSs schreef:

    Mijn zoontje wil dit heel graag op zijn verjaardag eten (want dol op ?), maar ik heb alleen zelfrijzend bakmeel en tarwemeel in huis; zou het met één van die 2 ook kunnen of moet ik echt naar de winkel voor bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou persoonlijk toch even bloem gaan halen ja..

  56. Anne schreef:

    Hi Laura,

    Ondanks dat de mijne niet gaar waren, is het recept fantastisch!
    Echter, er ontstond bij mij wel een dikke witte plakkerige laag bovenop de cake.

    Heb je enig idee hoe dit kan?
    Zou het kunnen doordat ik niet specifiek fijne kristalsuiker heb gebruikt? Of komt het doordat ik ze te snel uit de oven heb gehaald?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Anne, wat gek! Ik weet niet zo goed waardoor dat kan komen, had je het wel goed gemengd?

      1. Anne schreef:

        Ik heb het inderdaad zelf met een garde even geroerd, wellicht dat dit langer had gemoeten.. Hoelang heb jij dit gedaan?
        En had het mengsel ook met de mixer (met gardes) gemengd moeten worden trouwens?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, de citroenlaag was prima om met te garde te mengen, maar niet te kort want dan is de suiker niet opgenomen en kan het later scheiden in de oven.

          1. Anne schreef:

            Okee top, ga ik het nog eens proberen! Bedankt voor je snelle reactie! 🙂

  57. Goedele schreef:

    Gisteren dit recept geprobeerd: zalig! ik vroeg me af of je ook een versie met frambozen kunt maken? Vervang ik dan simpelweg het citroensap + -rasp door gepureerde frambozen? Of komt dat niet goed? 🙂
    bedankt voor je tips!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh, dat klinkt als een heerlijke variatie! Ik durf niet goed te zeggen hoe dat uit zal pakken:) Een beetje citroensap kan geen kwaad voor de frisheid en misschien wil je de gepureerde frambozen nog zeven zodat je geen pitjes in je bars hebt. Laat je even weten of het lukt?

      1. Goedele schreef:

        Deze week de framboosversie geprobeerd. Met 200g suiker ipv 300, want anders werd het te zoet denk ik. Ik heb ook +/- 120 ml frambozenpulp (met klein beetje limoensap bij) genomen, maar daar zou ik de volgende keer iets meer van bij doen. Nu smaakte de framboos net te weinig door en de kleur was ook minder mooi roze dan ik me had ingebeeld :-). Dat extra vocht compenseren met wat extra bloem??
        Globaal gezien zeker ook heel geslaagd; ik probeer deze variant zeker nog te verfijnen!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Lastig om te zeggen! Suiker is ook een structuurbouwer. Wat goed dat het globaal gezien een succes was, leuk experiment!

  58. Silke schreef:

    Heerlijk! Ik had enkel wat problemen met het snijden maar verder een toprecept!

  59. Clara schreef:

    Dit blijft een heerlijk recept. Afgelopen weekend voor het eerst met passievrucht gemaakt! Citroensap vervangen voor passievruchtenpulp ?

  60. Kris schreef:

    Zou hierop ook (italiaans) meringue passen of maakt dat het gebak te zoet/niet meer in balans?

    1. Laura Kieft schreef:

      kan zeker, lijkt me heerlijk.

  61. Lotte schreef:

    Hoi! Ik heb deze vanmiddag gemaakt maar mijn koek bodem lijkt niet gaar en heel zacht/plakkerig. Moet de koekbodem gaar zijn voor je de curd erop doet of komt het door te zachte boter (deeg was ook al heel zacht)? Hoe dik raad je de bodem aan?
    De curd was echt geweldig, dus als de koek goedkomt moet het helemaal eens succes worden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het wordt geen knapperige koek, het blijft wel zacht. Maar als hij echt heel zacht is, heeft hij misschien langer nodig in jouw oven. Heb je het recept helemaal gevolgd en de juiste bakvorm gebruikt?

  62. Tim schreef:

    Bij 25 min op 180 graden (boven/onderwarmte) wordt de bovenkant van mij echt donkerbruin, terwijl het geheel nog erg wiebelig/vloeibaar is.

    Klopt het wel?
    Of moet de 2e keer bakken op hete lucht?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het recept klopt zeker, hetelucht is niet nodig. Maar het zou kunnen liggen aan jouw (soort) oven, iedere oven verschilt namelijk.

  63. Joke schreef:

    Wat een heerlijk recept Laura. Ik had de lemon bars eerst met een ander recept gemaakt, maar dat doe ik niet meer. Jouw recepten kloppen altijd en de smaken zijn altijd goed. Ik blijf. Dank!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  64. Valerie schreef:

    ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn lekker! Had te weinig geduld dus had ze nog niet volledig laten afkoelen, snap wel waarom dit noodzakelijk is haha. Dit recept mag blijven!

  65. Anne karine schreef:

    Ik heb de lemonbars ook gemaakt maar klopt het dat de citroenlaag in de bodum dringt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat hoort niet zo

  66. Maria schreef:

    Hoi! Kan ik ook 1 Citroen en 1 limoen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan eerder 1,5 á 2 limoenen gebruiken, gezien deze een stuk kleiner zijn dan citroenen.

  67. Maria schreef:

    Bedankt voor je reactie! Doe ik dat. 1 citroen met 1.5 limoen. Ik had nog maar 1 citroen liggen vandaar.

  68. Henk van den Wittenboer schreef:

    Een HEERLIJK recept ! Heb het al enkele keren gemaakt en het is steeds een feest om er weer van te snoepen en om de reacties van mensen te ervaren op dit ZALIGE recept !

  69. Jessica schreef:

    Net de lemonbars uit de oven gehaald. Wat ziet het er goddelijk uit en het ruikt hemels. Dol op citrusvruchten, dus ben benieuwd. Nu nog wachten tot het afgekoeld is om het in stukjes te kunnen snijden. Vanmiddag iets lekkers bij de thee, als mijn dochters uit school komen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt heerlijk, geniet er van!

  70. lotte schreef:

    als je het met sinasappel maakt kun je er dan ook gesmolten chocolade overheen doen voor een chocolade laagje (denk aan het pims koekje van vroeger.

  71. Yolanda schreef:

    Moet de boter voor de bodem gesmolten worden of in stukjes toevoegen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kun je in stukjes toevoegen.

  72. Marieke schreef:

    Laura, heerlijk recept! Kan ik minder suiker in de lemon curd doen ? Of zijn de verhoudingen niet meer goed.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen 🙂 Ligt er een beetje aan hoeveel minder, maar lijkt me dat het moet kunnen!

  73. Breeur Mariet schreef:

    Al ettelijke keren gemaakt en steeds weer even heerlijk en fris. Gisteren heb ik een kleine variatie erop gemaakt door een mengeling van citroensap, bloedsinaasappelsap en een halve gepureerde mango als bovenlaag te gebruiken. Het was een prima resultaat. Mariet

  74. Valerie schreef:

    Hallo Laura
    Dit recept is heel leuk en lekker alleen zijn mij lemonbars niet zo mooi omhoog gekomen, had ik mss het mengsel langer moet mixen ?

    Vriendelijke groetjes Valerie

    1. Laura's Bakery schreef:

      De lemonbars komen niet omhoog dat hoort zo. Misschien was je vorm groter?

  75. Lee-Anne schreef:

    Hoi Laura,
    Deze Staan nu in de oven…mijn vraag is of de lemon topping nog vloibaar dient te zijn als het op de bodem gaat…of hoe Lang Moet de lemon curd staan..voor day het op de bodem gaat? Bij mij was het 10 minutes…langzaam werker😉 het ruikt wel lekker in huis😋
    Groetjes
    Lee-Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het mag nog vloeibaar zijn als het erop gaat.

  76. Sanne schreef:

    Hi Laura,
    Kan je bij dit recept maanzaad toevoegen? Dat het lemon-maandzaad bars worden? 🙂
    Of is dit totaal wat anders dan de citroenmaanzaad cake variant?

    Groetjes Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! Ben wel benieuwd hoe dat uitpakt eigenlijk 🙂

  77. Saskia schreef:

    Omdat ik en hetluchtoven heb, hebben we de tyemperatuur naar 160 graden verandert. Helaas was de koekbodem nog niet gaar toen het citroenmengsel erop ging en zakte het helemaal erin weg. Hopelijk is de smaak goed en we wachten nu heel ongeduldig tot hij klaar is om te snijden. Beide componenten afzonderlijk geproefd voor het de oven in ging en dat smaakte heerlijk.

  78. Ilse schreef:

    Gisteren gemaakt, stond al lang op ons lijstje om eens te maken. Smaak is heerlijk! De citroenbovenlaag is ook erg goed gelukt.
    Wij vinden alleen de bodem iets te dik in verhouding tot de citroenlaag. Als we hem nog eens maken, dan maken we de koekbodem een stuk dunner (note to self 😉 )

  79. Marloes schreef:

    Heerlijk recept, dit ga ik vaker maken. Ik heb wel een snuf zout aan de koekbodem toegevoegd, persoonlijk vind ik dat net iets meer smaak geven.

  80. Jennie schreef:

    Hoi Laura
    De vulling is na het afkoelen nog een beetje zacht. Opstijven in de koelkast? Of kan je ‘m nog verder afbakken? Smaakt al wel heerlijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad, het hoort lekker smeuïg te zijn. In de koelkast wordt het mogelijk wel wat stijver.

  81. Elisa schreef:

    Zou ik een bakvorm van 23 x 23 cm kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel kan! Wellicht dat de bereiding net iets korter of langer is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept