Ik kan niet anders zeggen dan dat er dit jaar voor Sinterklaas echt veel te lekkere recepten staan gepland (of al online zijn gekomen). Deze Sinterklaas pavlova’s met speculaas zijn daar een voorbeeld van. Ik had een half idee in mijn hoofd zitten dat eenmaal in de keuken weer volledig werd veranderd. Gelukkig maar, want ik heb echt zitten smullen van dit sinterklaas dessert. De pavlova’s zijn gevuld met een speculaas mascarponeroom en gedecoreerd met kruidnoten, mini chocoladeletters en geschaafde amandelen. Ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens fantastisch. Een perfect dessert om daarna aan pakjesavond te beginnen!
Mini sinterklaas pavlova’s met speculaas
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 1,5 tl citroensap of azijn
- 3 tl maïzena
Vulling en decoratie
- mascarponeroom (volgens recept)
- 1 el speculaaskruiden (volgens recept)
- 16 mini chocoladeletters
- kruidnoten
- schuddebuikjes (staat bij broodbeleg, zijn eigenlijk gewoon mini kruidnoten)
- handje geschaafde amandelen
Instructies
-
Klop de eiwitten met de suiker en citroensap stijf. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en spatel (of mix op een lage stand) deze rustig door het schuim. Niet te hard of lang, want daar wordt je schuim minder luchtig van en is dan niet goed te vormen.
-
Verdeel het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat in 8 hoopjes. Met een lepel vorm je ze eventueel iets ronder. Maak er ook een kuiltje in, dat is straks handig met vullen.
-
Bak de pavlova’s in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
-
Ondertussen kun je de mascarponeroom alvast volgens recept maken, voeg hier de speculaaskruiden aan toe om op smaak te brengen.
-
Wanneer de pavlova’s klaar en afgekoeld zijn, kun je verder. Vul ze met de speculaas mascarponeroom en smeer een beetje gelijkmatig uit. Decoreer ze met de mini chocoladeletters, gevolgd door de kruidnoten en schuddebuikjes. De geschaafde amandelen bak je in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Dat ruikt heerlijk, maar laat ook de smaken nog beter naar voren komen. Strooi deze als laatst over je mini pavlova’s.
-
Eenmaal opgemaakt kun je de pavlova’s het best binnen 1-2 uur serveren. Dan zijn ze het lekkerst en worden je schuim en kruidnoten niet helemaal zacht.
Ze zien er echt geweldig uit, Laura
Verheug me altijd op het Sinterklaasfeest
Dit jaar staan deze mini pavlova’s dus ook op het menu 🙂
Bij mij ook. Ze zien er ontzettend leuk uit. Dank je wel voor het delen!
Wat zien die er verrukkelijk uit en wat enig gedecoreerd!!!
Xus,
Car
Hallo,
Ik wil graag een variatie maken op de sloffen (je ziet ze veel met appel/kaneel en aardbeien). Zou je voor een speculaasslof deze vulling kunnen gebruiken? Ofzou je dan eerder Zwitserse room gebruiken met speculaaskruiden en gemalen kruidnoten erdoor?
En voor een tiramisuslof, zou ik daarvoor bijvoorbeeld de vulling kunnen gebruiken die je hebt beschreven bij de tiramisu eclairs?
We hebben toevallig een recept online staan voor Sinterklaas slofjes: http://www.laurasbakery.nl/sinterklaas-sloffentaartjes/
Voor tiramisu kun je inderdaad de vulling van de eclairs gebruiken.
Leuk recept! Waar heb je de mini chocoladelettertjes vandaan?
AH, maar zie ze bij meerdere supermarkten liggen.
Vraagje… Het recept is voor 8 stuks. Ivm ruimte in de oven hoe groot zijn de pavlova’s ongeveer per stuk??
Bij mij waren ze zo’n 10-12 cm per stuk.
Gisteren gemaakt onze hele eetploeg (9personen)en dochter van 5 vonden het een feestje 🙂
Hallo Laura,
Ik ben dol op pavlova’s en maak ze regelmatig met allerlei vullingen. Deze worden het op pakjesavond! Waar kan ik mini-chocoladeletters kopen?
Ik vond ze gewoon in de supermarkt (AH), misschien pas als de pakjesavond dichterbij komt.
Hoi, het recept ziet er erg leuk uit! Op dit moment ben ik het recept aan het maken, maar ik ben op een probleempje gestuit. Mijn oven kan niet kouder dan 140 graden. Heb jij misschien een advies hoe lang de schuimpjes in de oven moeten als ik ze bak op 140 graden? Groetjes Tessa
Ik zou beginnen met 1 tot 1,5 uur. Ze zullen waarschijnlijk wel een beetje bruinig kleuren door de temperatuur.
Wat ziet dat er heerlijk uit! ga ik aan mijn dochter laten zien… die is hier de bakster in de familie..
Ik vroeg me af of de pavlova’s in het midden of net onder het midden van de oven moeten worden gebakken. Kun je dan het beste de hete lucht stand of onder en boven warmte of alleen onderwarmte gebruiken?
Altijd midden in de oven tenzij anders aangegeven. En qua stand kan het allebei, maar als je hetelucht gebruikt zet de oven dan 10-20% lager.
Dank je wel voor de snelle reactie en het recept. Kan niet wachten om ze te gaan maken. Lijkt me erg lekker. Laat Sint maar komen.
Veel bakplezier 😉
Hoi Laura,
Haal je de pavlova’s direct na het bakken uit de oven? Vaak zie ik ook dat er een beetje azijn in de pavlova gaat. Waarom is dat en waarom in jouw recept niet?
Vorige week een grote pavlova gemaakt en die af laten koelen met de ovendeur op een kier, maar hij was niet chewy van binnen.
Groet
Ineke
Ik laat de pavlova’s graag in de oven staan voor een kwartier met de deur op een kiertje na het bakken. Azijn gebruik ik nooit in mijn schuim-recepten, wel maizena zodat de buitenkant lekker knapperig is en de binnenkant wat zachter. Als jouw pavlova niet chewy was (en je dit wel wilde) dan heeft de pavlova denk ik iets te lang in de oven gedroogd.
Dank je voor je antwoord. Je komt zoveel verschillende bereidingswijzen tegen. Hier kan ik wat mee. Jouw recepten kloppen altijd.
Ik maak iedere twee weken je granola en heb inmiddels al wat potten granola kado gegeven. ??
Wat leuk Ineke! Dat is fijn om te horen.
Hoi Laura,
Waarom gebruik je in dit recept voor de pavlova’s wel poedersuiker & fijne kristalsuiker en in het basisrecept niet? Is daar een specifieke “bakreden” voor of gewoon voor de smaak?
Groetjes!
Eigenlijk niet haha 😉 Ik denk dat ik wat overhad van de basis voor gewone schuimpjes en daar ook gelijk deze pavlova’s van heb gemaakt! Zo gaat dat soms tijdens een bakdag in mijn keuken!
Hahaha! Ik heb het wel gebruikt en het was heerlijk! 😉
Yes! Eindelijk zijn mijn pavlova’s ook gelukt met dank aan dit recept 🙂 Heb er een herfstvariatie mee gemaakt met gedroogde vijgjes, blauwe bessen en herfst chocolaatjes!
Hoi Laura
Ik wil ze graag maken zodat ze nog chewy aan de binnenkant zijn en met hazelnoten in het eiwitschuim.
Hoelang moet ik ze dan bakken?
Dat zijn deze al(chewy van binnen)! Dus je kunt het recept aanhouden.
En kan ik er gewoon hazelnoten doorheen doen?
En evt bruine basterdsuiker?
Bruine basterdsuiker geen ervaring mee. Hier zie je het hazelnoot idee: https://www.laurasbakery.nl/hazelnoot-schuimpjes/