Gebruik siliconen cupcakevormpjes
Daarmee krijg je het beste resultaat en je kunt ze bovendien makkelijk uit de vormpjes halen. Nog geen siliconen vormpjes in huis? Deze set vormpjes is dan ideaal.
Na de kleine bramen cheesecakes en jullie enthousiaste reacties hierop, mocht een mini cheesecakes basisrecept natuurlijk niet ontbreken. Dus ging ik een tijdje geleden aan de bak met deze kleine cheesecakes en maakte gelijk ook nog andere smaakvariaties. Die ga ik uiteraard ook nog met jullie delen.
Ik heb inmiddels al vele soorten cheesecakes gemaakt. Ik denk dat mijn allereerste deze lemon meringue cheesecake is geweest. Daarna heb ik nog vele cheesecakes in een springvorm gebakken, maar op een gegeven moment ben ik gaan variëren.
De cheesecake bites waren een van de eerste variaties en zijn al in verschillende smaken gemaakt inmiddels. De Bastogne cheesecakes bites blijven heerlijk. En na bites besloot ik nog kleiner te gaan tot cheesecake bonbons.
Ideaal die cheesecakes, je kunt er van alles mee. Deze mini cheesecakes zijn een ideaal formaatje en zijn erg leuk om uit te delen op verjaardagen. Ik maakte voor mijn verjaardag afgelopen september bijvoorbeeld allerlei mini cheesecakes en die werden erg enthousiast ontvangen.
Laura’s Bakery staat inmiddels vol met basisrecepten. Wat zeg ik, ik heb zelfs Het Basisbakboek gemaakt. Ik voeg nog met regelmaat nieuwe basisrecepten toe. Een paar basisrecepten die ik zelf vaak gebruik zet ik voor je op een rij:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Het was even zoeken hoe je het best mini cheesecakes kunt maken. Ik gebruikte uiteindelijk mijn siliconen cupcake vormpjes die ik weer in een cupcake bakvorm zette.
Ik zou niet zo snel een siliconen cupcakevorm gebruiken waarvan de vormpjes aan elkaar vast zitten. Dat maakt het wat lastiger om de mini cheesecakes uit de vorm te halen.
De bodem is een beetje te klein om met een lepel de fijngemalen koekjes stevig aan te duwen, dus daarvoor gebruikte ik een cocktailstampertje. Werkt perfect.
Als het aankomt op de toppings kun je doen wat je wilt. Bij kleine cheesecakes vind ik het lekker om een toef mascarponeroom toe te voegen met extra toppings om ze zo mooi mogelijk te maken. Maar een beetje jam kan ook perfect als topping. En zonder topping zijn mini cheesecakes ook al heerlijk.
Daarmee krijg je het beste resultaat en je kunt ze bovendien makkelijk uit de vormpjes halen. Nog geen siliconen vormpjes in huis? Deze set vormpjes is dan ideaal.
Zoals altijd met cheesecakes: bak ze minimaal 1 dag voordat je ze nodig hebt. Ze moeten langzaam afkoelen en een nacht rusten en opstijven in de koelkast voor het lekkerste resultaat.
Je kunt de siliconen vormpjes bijna tot aan de rand vullen, ik zit er zelf 1-2 mm onder en ze zijn nog nooit overstroomd.
Dit recept is voor 16 mini cheesecakes. Als je besluit om er 12 te maken (= 1 cupcake vorm) houd je dus wat beslag over. Je kunt dit dan in een klein ovenschaaltje doen en tegelijk met de mini cheesecakes bakken.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ha Laura,
De mini bramen cheesecakes waren hier een hit! Ik zou graag nu jouw basisrecept willen gebruiken met een koffie/mokkasmaakje. Dan decoreren met (mascarpone)room, cacaopoeder en kleine chocolade-mokkaboontjes. Zou dit het beste gaan met oploskoffiepoeder of een kleine hoeveelheid verse espresso? Heb jij een indicatie van de hoeveelheid hiervan voor mij?
Ik zou oploskoffiepoeder gebruiken! Misschien helpt dit recept voor mokkacrème ter indicatie van de hoeveelheid: https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/
Hoi. Ik wil graag van het weekend mini stroopwafel cheesecakes maken. Kan ik dan gewoon dit recept pakken en er stukjes stroopwafel doorheen doen?
Of kan ik ook jouw recept van de non-bake stroopwafel cheesecake pakken en daar kleine cheesecakes van maken?
Wat raad jij aan?
Beide kan! Zelf zou ik denk ik eerder de tweede optie kiezen.
Hoi
Het is normaal dat ze nog wobbemig zijn als ze klaar zijn met bakken?
Stijven wss op in de ijskast?
Bedoel je wiebelig? Dat zijn ze nog een beetje inderdaad.
Hoi,
Wat is de verhouding met boter en bastogne koekjes als ik een bodem van Bastogne wil maken?
Je zou de verhoudingen van dit recept aan kunnen houden: https://www.laurasbakery.nl/bastogne-boterkoek/
Hi,
Doe je de silliconen cupcakes daarna nog in een cupcake bakvorm?
Dat doe ik wel ja, zie stap 2 van het recept.
Ik zou de mini cheesecakes graag in 3 verschillende smaken willen maken (bijvoorbeeld framboos, passievrucht, stroopwafel, etc). Zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld frambozen te koken, het ver te reduceren en dit toe te voegen aan het beslag? Hoe zou je het anders doen?
Ja hoor dat denk ik wel!
Hoi Laura, zou je aan dit beslag ook gewoon gesmolten chocolade kunnen toevoegen om re variëren?
Dat denk ik van wel!
Doe je de cupcakes pas uit de vormpjes nadat ze afgekoeld zijn in de koelkast gedurende enkele uren?
Dat vind ik zelf wel het makkelijkste.
Dag Laura,
Moeten de cakes helemaal afgekoeld zijn voordat ze in de koelkast gaan?
groeten Joyce
Het liefst wel, maar nog klein beetje warm kan ook hoor.
Ze waren heerlijk : )
Top recept
Ik wil deze in mini cupcake vormpjes maken. Hoeveel zou ik de baktijd moeten aanpassen?
Dat heb ik zelf niet getest, maar ik vermoed 12-15 minuten.
Hoi Laura,
Kan ik ze ook invriezen (zonder topping)?
Ja hoor, dat kan zeker.
Ik ben vergeten papiertjes te plaatsen in mijn muffin vorm 🤦♀️ erg dom.. ze staan nu een nacht in de koelkast om op te stijven. Hoe haal ik ze morgen best uit de vorm? Enige tips? Ben bang dat ze kapot zullen gaan..
Is het gelukt? Wellicht kun je het ietsje verwarmen en dat ze dan los laten?
Het is gelukt.. Heb ze even in diepvries gedaan en dan de randen met een mesje los gemaakt en dan mes eronder gezet. Alleen zag de randjes er dus niet meer zo ‘clean’ uit. Zal mij geen tweede keee overkomen denk ik 😅 toch bedankt voor de tip!
Ik heb 8 vormpjes en wil er 16 maken. Zijn ze meteen na het bakken wel stevig genoeg om uit de vorm te halen?
Meteen na het bakken nog niet. Dan kun je wellicht beter 2 keer de helft van het beslag maken.
Kan je mascarpone ook invriezen?
Gewoon los bedoel je? Voor zover ik weet kan dat prima.
Dit recept werkt ook perfect in de airfryer! zelfde temperatuur 15 min. Heb zelf voor de roomkaas 300g monchou en 150g Philadelphia en dit was erg lekker!!
Heb je een glutenvrije versie van dit recept?
Nee helaas geen cheesecake, wel kwarktaart bijvoorbeeld. Je vindt alle glutenvrije recepten hier: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/. Je kunt natuurlijk ook alleen de bodem aanpassen van dit recept, want de vulling is al glutenvrij.