Mini cheesecakes basisrecept

Gepost: 8 november 2022 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Mini cheesecakes basisrecept
97

Na de kleine bramen cheesecakes en jullie enthousiaste reacties hierop, mocht een mini cheesecakes basisrecept natuurlijk niet ontbreken. Dus ging ik een tijdje geleden aan de bak met deze kleine cheesecakes en maakte gelijk ook nog andere smaakvariaties. Die ga ik uiteraard ook nog met jullie delen.

Ik heb inmiddels al vele soorten cheesecakes gemaakt. Ik denk dat mijn allereerste deze lemon meringue cheesecake is geweest. Daarna heb ik nog vele cheesecakes in een springvorm gebakken, maar op een gegeven moment ben ik gaan variëren.

Basisrecept mini cheesecakes-4a

Verschillende cheesecake vormen

De cheesecake bites waren een van de eerste variaties en zijn al in verschillende smaken gemaakt inmiddels. De Bastogne cheesecakes bites blijven heerlijk. En na bites besloot ik nog kleiner te gaan tot cheesecake bonbons.

Ideaal die cheesecakes, je kunt er van alles mee. Deze mini cheesecakes zijn een ideaal formaatje en zijn erg leuk om uit te delen op verjaardagen. Ik maakte voor mijn verjaardag afgelopen september bijvoorbeeld allerlei mini cheesecakes en die werden erg enthousiast ontvangen.

Bakken met basisrecepten

Laura’s Bakery staat inmiddels vol met basisrecepten. Wat zeg ik, ik heb zelfs Het Basisbakboek gemaakt. Ik voeg nog met regelmaat nieuwe basisrecepten toe. Een paar basisrecepten die ik zelf vaak gebruik zet ik voor je op een rij:

Het Basisbakboek 

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!
 
 

Afbeelding
Basisrecept mini cheesecakes-1a

Mini cheesecakes maken

Het was even zoeken hoe je het best mini cheesecakes kunt maken. Ik gebruikte uiteindelijk mijn siliconen cupcake vormpjes die ik weer in een cupcake bakvorm zette.

Ik zou niet zo snel een siliconen cupcakevorm gebruiken waarvan de vormpjes aan elkaar vast zitten. Dat maakt het wat lastiger om de mini cheesecakes uit de vorm te halen.

De bodem is een beetje te klein om met een lepel de fijngemalen koekjes stevig aan te duwen, dus daarvoor gebruikte ik een cocktailstampertje. Werkt perfect.

Als het aankomt op de toppings kun je doen wat je wilt. Bij kleine cheesecakes vind ik het lekker om een toef mascarponeroom toe te voegen met extra toppings om ze zo mooi mogelijk te maken. Maar een beetje jam kan ook perfect als topping. En zonder topping zijn mini cheesecakes ook al heerlijk.

Tips voor mini cheesecakes

Gebruik siliconen cupcakevormpjes

Daarmee krijg je het beste resultaat en je kunt ze bovendien makkelijk uit de vormpjes halen. Nog geen siliconen vormpjes in huis? Deze set vormpjes is dan ideaal.

Begin een dag van tevoren

Zoals altijd met cheesecakes: bak ze minimaal 1 dag voordat je ze nodig hebt. Ze moeten langzaam afkoelen en een nacht rusten en opstijven in de koelkast voor het lekkerste resultaat.

De vormpjes mogen vol

Je kunt de siliconen vormpjes bijna tot aan de rand vullen, ik zit er zelf 1-2 mm onder en ze zijn nog nooit overstroomd.

Kleine ovenschaal met cheesecake

Dit recept is voor 16 mini cheesecakes. Als je besluit om er 12 te maken (= 1 cupcake vorm) houd je dus wat beslag over. Je kunt dit dan in een klein ovenschaaltje doen en tegelijk met de mini cheesecakes bakken.

Basisrecept mini cheesecakes-3a

heerlijk basisrecept mini cheesecakes

Recept afdrukken

4.91 van 21 stemmen

Mini cheesecakes basisrecept

Met dit mini cheesecakes basisrecept kun je eindeloos variëren en alle cheesecakes die je lekker vindt in klein formaat maken.
Porties: 16 stuks
(siliconen) cupcake vormpjes

Ingrediënten

Cheesecakes

  • 120 gram biscuitjes
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 450 gram roomkaas
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 90 gram zure room
  • 15 gram bloem

Topping

Instructies

  • Maal de biscuitjes tot fijne kruimels en smelt de boter.
  • Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels, roer goed door en verdeel over de cupcakevormpjes (zet deze in een cupcake bakvorm, dat werkt het fijnst). Ik gebruikte een cocktailstamper om de bodem stevig aan te drukken. Een klein potje/kopje of iets dergelijks werkt ook prima.
  • In een kom mix je roomkaas en suiker romig.
  • Voeg de eieren, zure room en bloem toe. Mix tot een egaal cheesecake beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, deze mogen best vol. Ik vulde ze zelf tot 1-2 mm onder de rand.
  • Bak de mini cheesecakes in 20 minuten op 150 ˚C (boven- en onderwarmte). Laat afkoelen in de oven met de deur op een kiertje. Zet daarna minimaal 6 uur in de koelkast.
  • Eenmaal afgekoeld maak je de mascarponeroom volgens recept. Voorzie iedere mini cheesecake van een mooie toef en maak af met wat rood fruit.
Tips

De cupcakevormpjes kun je tot net iets onder de rand vullen met beslag, ze rijzen niet heel veel in de oven.
Bewaren

De mini cheesecakes zijn 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Marjon schreef:

    Ha Laura,
    De mini bramen cheesecakes waren hier een hit! Ik zou graag nu jouw basisrecept willen gebruiken met een koffie/mokkasmaakje. Dan decoreren met (mascarpone)room, cacaopoeder en kleine chocolade-mokkaboontjes. Zou dit het beste gaan met oploskoffiepoeder of een kleine hoeveelheid verse espresso? Heb jij een indicatie van de hoeveelheid hiervan voor mij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou oploskoffiepoeder gebruiken! Misschien helpt dit recept voor mokkacrème ter indicatie van de hoeveelheid: https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/

  2. Anne schreef:

    Hoi. Ik wil graag van het weekend mini stroopwafel cheesecakes maken. Kan ik dan gewoon dit recept pakken en er stukjes stroopwafel doorheen doen?
    Of kan ik ook jouw recept van de non-bake stroopwafel cheesecake pakken en daar kleine cheesecakes van maken?
    Wat raad jij aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Beide kan! Zelf zou ik denk ik eerder de tweede optie kiezen.

  3. Hanne schreef:

    Hoi
    Het is normaal dat ze nog wobbemig zijn als ze klaar zijn met bakken?
    Stijven wss op in de ijskast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je wiebelig? Dat zijn ze nog een beetje inderdaad.

  4. Noortje Van Welie schreef:

    Hoi,

    Wat is de verhouding met boter en bastogne koekjes als ik een bodem van Bastogne wil maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou de verhoudingen van dit recept aan kunnen houden: https://www.laurasbakery.nl/bastogne-boterkoek/

  5. Jolanda schreef:

    Hi,

    Doe je de silliconen cupcakes daarna nog in een cupcake bakvorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat doe ik wel ja, zie stap 2 van het recept.

  6. Manou schreef:

    Ik zou de mini cheesecakes graag in 3 verschillende smaken willen maken (bijvoorbeeld framboos, passievrucht, stroopwafel, etc). Zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld frambozen te koken, het ver te reduceren en dit toe te voegen aan het beslag? Hoe zou je het anders doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat denk ik wel!

  7. Axelle schreef:

    Hoi Laura, zou je aan dit beslag ook gewoon gesmolten chocolade kunnen toevoegen om re variëren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik van wel!

  8. Leen schreef:

    Doe je de cupcakes pas uit de vormpjes nadat ze afgekoeld zijn in de koelkast gedurende enkele uren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat vind ik zelf wel het makkelijkste.

  9. Joyce schreef:

    Dag Laura,

    Moeten de cakes helemaal afgekoeld zijn voordat ze in de koelkast gaan?
    groeten Joyce

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het liefst wel, maar nog klein beetje warm kan ook hoor.

  10. Joyce Oosterbeek schreef:

    Ze waren heerlijk : )
    Top recept

  11. Anna schreef:

    Ik wil deze in mini cupcake vormpjes maken. Hoeveel zou ik de baktijd moeten aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar ik vermoed 12-15 minuten.

  12. Mar schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik ze ook invriezen (zonder topping)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *