Gebruik siliconen cupcakevormpjes
Daarmee krijg je het beste resultaat en je kunt ze bovendien makkelijk uit de vormpjes halen. Nog geen siliconen vormpjes in huis? Deze set vormpjes is dan ideaal.
Na de kleine bramen cheesecakes en jullie enthousiaste reacties hierop, mocht een mini cheesecakes basisrecept natuurlijk niet ontbreken. Dus ging ik een tijdje geleden aan de bak met deze kleine cheesecakes en maakte gelijk ook nog andere smaakvariaties. Die ga ik uiteraard ook nog met jullie delen.
Ik heb inmiddels al vele soorten cheesecakes gemaakt. Ik denk dat mijn allereerste deze lemon meringue cheesecake is geweest. Daarna heb ik nog vele cheesecakes in een springvorm gebakken, maar op een gegeven moment ben ik gaan variëren.
De cheesecake bites waren een van de eerste variaties en zijn al in verschillende smaken gemaakt inmiddels. De Bastogne cheesecakes bites blijven heerlijk. En na bites besloot ik nog kleiner te gaan tot cheesecake bonbons.
Ideaal die cheesecakes, je kunt er van alles mee. Deze mini cheesecakes zijn een ideaal formaatje en zijn erg leuk om uit te delen op verjaardagen. Ik maakte voor mijn verjaardag afgelopen september bijvoorbeeld allerlei mini cheesecakes en die werden erg enthousiast ontvangen.
Laura’s Bakery staat inmiddels vol met basisrecepten. Wat zeg ik, ik heb zelfs Het Basisbakboek gemaakt. Ik voeg nog met regelmaat nieuwe basisrecepten toe. Een paar basisrecepten die ik zelf vaak gebruik zet ik voor je op een rij:
Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!
Het was even zoeken hoe je het best mini cheesecakes kunt maken. Ik gebruikte uiteindelijk mijn siliconen cupcake vormpjes die ik weer in een cupcake bakvorm zette.
Ik zou niet zo snel een siliconen cupcakevorm gebruiken waarvan de vormpjes aan elkaar vast zitten. Dat maakt het wat lastiger om de mini cheesecakes uit de vorm te halen.
De bodem is een beetje te klein om met een lepel de fijngemalen koekjes stevig aan te duwen, dus daarvoor gebruikte ik een cocktailstampertje. Werkt perfect.
Als het aankomt op de toppings kun je doen wat je wilt. Bij kleine cheesecakes vind ik het lekker om een toef mascarponeroom toe te voegen met extra toppings om ze zo mooi mogelijk te maken. Maar een beetje jam kan ook perfect als topping. En zonder topping zijn mini cheesecakes ook al heerlijk.
Daarmee krijg je het beste resultaat en je kunt ze bovendien makkelijk uit de vormpjes halen. Nog geen siliconen vormpjes in huis? Deze set vormpjes is dan ideaal.
Zoals altijd met cheesecakes: bak ze minimaal 1 dag voordat je ze nodig hebt. Ze moeten langzaam afkoelen en een nacht rusten en opstijven in de koelkast voor het lekkerste resultaat.
Je kunt de siliconen vormpjes bijna tot aan de rand vullen, ik zit er zelf 1-2 mm onder en ze zijn nog nooit overstroomd.
Dit recept is voor 16 mini cheesecakes. Als je besluit om er 12 te maken (= 1 cupcake vorm) houd je dus wat beslag over. Je kunt dit dan in een klein ovenschaaltje doen en tegelijk met de mini cheesecakes bakken.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ha Laura,
De mini bramen cheesecakes waren hier een hit! Ik zou graag nu jouw basisrecept willen gebruiken met een koffie/mokkasmaakje. Dan decoreren met (mascarpone)room, cacaopoeder en kleine chocolade-mokkaboontjes. Zou dit het beste gaan met oploskoffiepoeder of een kleine hoeveelheid verse espresso? Heb jij een indicatie van de hoeveelheid hiervan voor mij?
Ik zou oploskoffiepoeder gebruiken! Misschien helpt dit recept voor mokkacrème ter indicatie van de hoeveelheid: https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/
Hoi. Ik wil graag van het weekend mini stroopwafel cheesecakes maken. Kan ik dan gewoon dit recept pakken en er stukjes stroopwafel doorheen doen?
Of kan ik ook jouw recept van de non-bake stroopwafel cheesecake pakken en daar kleine cheesecakes van maken?
Wat raad jij aan?
Beide kan! Zelf zou ik denk ik eerder de tweede optie kiezen.
Hoi
Het is normaal dat ze nog wobbemig zijn als ze klaar zijn met bakken?
Stijven wss op in de ijskast?
Bedoel je wiebelig? Dat zijn ze nog een beetje inderdaad.
Hoi,
Wat is de verhouding met boter en bastogne koekjes als ik een bodem van Bastogne wil maken?
Je zou de verhoudingen van dit recept aan kunnen houden: https://www.laurasbakery.nl/bastogne-boterkoek/
Hi,
Doe je de silliconen cupcakes daarna nog in een cupcake bakvorm?
Dat doe ik wel ja, zie stap 2 van het recept.
Ik zou de mini cheesecakes graag in 3 verschillende smaken willen maken (bijvoorbeeld framboos, passievrucht, stroopwafel, etc). Zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld frambozen te koken, het ver te reduceren en dit toe te voegen aan het beslag? Hoe zou je het anders doen?
Ja hoor dat denk ik wel!
Hoi Laura, zou je aan dit beslag ook gewoon gesmolten chocolade kunnen toevoegen om re variëren?
Dat denk ik van wel!
Doe je de cupcakes pas uit de vormpjes nadat ze afgekoeld zijn in de koelkast gedurende enkele uren?
Dat vind ik zelf wel het makkelijkste.
Dag Laura,
Moeten de cakes helemaal afgekoeld zijn voordat ze in de koelkast gaan?
groeten Joyce
Het liefst wel, maar nog klein beetje warm kan ook hoor.
Ze waren heerlijk : )
Top recept
Ik wil deze in mini cupcake vormpjes maken. Hoeveel zou ik de baktijd moeten aanpassen?
Dat heb ik zelf niet getest, maar ik vermoed 12-15 minuten.
Hoi Laura,
Kan ik ze ook invriezen (zonder topping)?
Ja hoor, dat kan zeker.