
Cheesecakes zijn behoorlijk machtige taarten, na een puntje zit ik ook echt wel vol. Van deze Bastogne cheesecake bites kun je echter prima een tweede stukje nemen. Misschien krijg je zelfs nog wel een derde op. Naast dat de stukjes kleiner zijn, zit er ook niet zo’n hele dikke laag cheesecake op de bodem. Zo proef je de Bastogne bodem nóg beter. Goed om te weten, want bij iedere cheesecake komt deze vraag meerdere keren voorbij: de cheesecake moet een tijd afkoelen in de oven en daarna meerdere uren opstijven in de koelkast. Geen taart dus om ’s ochtends te maken als je wat lekkers bij de koffie wilt serveren. En ja, deze tijd om af te koelen en op te stijven heeft de taart ook echt nodig. Dat kun je niet zomaar overslaan. Tenzij je een hele zachte taart op bordjes wilt scheppen dan. Maakt het vast niet minder lekker, maar deze mooie stukjes met een chocoladetopping zien er natuurlijk wel veel mooier uit.
Bastogne cheesecake bites
Ingrediënten
- 175 gram Bastogne koeken
- 50 gram ongezouten roomboter
- 300 gram roomkaas
- 90 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 60 gram zure room
- 1 tl vanille-extract
- 10 gram bloem
- 50 gram melkchocolade
Instructies
- Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
- Maal de Bastogne koeken fijn smelt de boter. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer tot een samenhangend geheel. Verdeel over de bodem en duw stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast.
- Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tussendoor. Roer de zure room met de vanille-extract glad en voeg samen met het bloem toe aan het roomkaasmengsel. Mix nog een keer kort door tot een glad beslag.
- Giet het cheesecakebeslag over de Bastogne bodem en bak voor 40 minuten op 150 graden (boven- en onderwarmte).
- Laat de cheesecake in de oven afkoelen tot (bijna) kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast voor minstens 4 uur of volledig opgesteven. Snijd de opgesteven cheesecake in 9 of 16 gelijke stukken.
- Smelt 2/3 van de chocolade au bain marie en voeg hierna de rest toe, blijf roeren tot alles is gesmolten. Laat de chocolade afkoelen tot deze koel aanvoelt. Doe in een spuitzakje of cornetje en trek chocolade slierten over de stukken cheesecake.
Tips
- Tip: Voor een strak resultaat snijd je de randen van de cheesecake er eerst af en eet je deze restjes zelf (op een later moment) op.
- Tip: De cheesecake is goed als de randen stevig zijn en de binnenkant nog wiebelig is. De gehele bovenkant moet wel gestold zijn en niet meer vloeibaar.
- Bewaren: Bewaar afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Ingevroren blijven ze 2-3 maanden goed. Ontdooi ze in de koelkast.


Ha Laura,
Lekker!
En zien er ook weer prachtig uit!
ik kreeg ze alleen niet zo mooi strak gesneden. misschien mes elke keer schoon en ook
nat maken?
Ik maak het mes inderdaad steeds schoon, en in heet water dopen helpt ook goed.
Wat je er bovenop hebt gekruimeld, zijn dat dezelfde bastogne kruimels met boter?
Klopt, dit waren de kruimels die met het snijden als restjes bleven liggen. Mooie manier om niets weg te gooien 😉
Hoi Laura,
Kun je ipv zure room ook creme fraiche gebruiken?
Je kunt het proberen. Het zal vast niet mislukken, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.
Kan je i.p.v. zure room ook crème fraiche gebruiken?
Je kunt het proberen. Het zal vast niet mislukken, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.
Hallo Laura,
Heb de Cheese. cake in de oven staan. Wat ik me afvroeg, wanneer haal je de cake uit z’n vorm. Nadat hij in de oven is afgekoeld en alvorens je hem in de koelkast zet of…..na het opstijven in de koelkast.
Dank voor je aandacht,
Groet,
Tina
Na het opstijven
Hallo Laura, ik heb de cheesecake bites afgelopen weekend gemaakt en ze waren heerlijk. Wat ik wel jammer vond, was dat de bodem een beetje zacht was. Achteraf vroeg ik me af of die niet even gebakken had moeten worden in plaats van in de koelkast op te stijven tijdens het maken van de cheesecake topping?
Cheesecakebodems zijn vrijwel nooit knapperig door vocht uit de cheesecakelaag, zelfs met bakken van tevoren krijg je niet dat resultaat.
Kunnen deze bites ook twee dagen van te voren gemaakt worden
Ja hoor, bewaaradvies staat onderaan het artikel
Wat zien ze er mooi uit! Ik ga ze voor een feestje dit weekend maken, ik denk met een halve aardbei bovenop. Bedankt voor je recept!
Waar vind je een 20×20 vorm?
Ik heb overal gezocht maar kan ze in geen enkele winkel vinden!
Ga het nu maar in mijn ronde springvorm proberen xD
In (online) kookwinkels zie ik ze regelmatig, zelfs eens bij de action gezien. Brownievormen hebben ook vaak dit formaat.
Kan dit ook in een cake of taart vorm gemaakt worden?
Zeker! https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Ze zien er heerlijk uit! Ik wil het graag proberen, ik heb een heteluchtoven dus geen boven en onderwarmte. Wat is je bakadvies hiervoor? Bedankt alvast!
Met een hetelucht oven de temperatuur 10-20% lager zetten.
Kan ik ook een vanillestokje gebruiken ipv vanille-extract?
Ja hoor.
Mijn dochter van 9 heeft hem (met wat hulp) gemaakt. De taart was echt heerlijk! We hebben hem in een ronde springvorm gemaakt. De taart blijft inderdaad heel laag maar 1 normale punt is een prima hoeveelheid voor bij de koffie. We hebben hem gebakken in de oven met wat stoom (10 of 15%). Hierdoor (denk ik) geen scheuren in de taart maar een mooie gladde bovenkant. We gaan deze zeker vaker maken!
Ah wat handig dat je een stoom oven hebt! Dat werkt inderdaad perfect voor cheesecakes.
Heel makkelijk te maken en het strak afsnijden was een makkie. Krijg zo visite dus ga ervan genieten. Dank voor het recept.
Hoi Laura,
Ik heb deze al eens eerder gemaakt en zijn super lekker! Ik wil deze aankomende week ook maken voor de verjaardag van mijn vriend, maar ik vroeg mij af of ik deze cheesecake bites ook een hele nacht op kan laten stijven en of ze dan het beste open of afgedekt in de koelkast kunnen staan?
Super bedankt alvast!
Dat kan zeker! Altijd afgedekt bewaren!
Hoi!!
Ik maak geregeld recepten van je, en daarbij dus ook recepten met cheesecake. De cheesecake wordt niet altijd even glad. Er zitten dan nog bultjes in (iets verdikte monchou).
Weet je hoe ik dit het beste kan voorkomen? Hoe hard ik ook mix, het gaat niet weg!
Groetjes
Mariska
Waarschijnlijk was de roomkaas dan niet voldoende op kamertemperatuur. Ook helpt het om de roomkaas voordat je er andere ingrediënten doorheen mix eerst even los en zacht te mixen in een kom.
Ahhh ja! Inderdaad had ik de roomkaas niet op kamer temp! Bedankt voor je tip!
Hallo,
Leuk recept! Maar welk merk roomkaas heb je gebruikt?
Groet Merle
Ik heb deze gemaakt in de airfryer omdat ik geen oven heb en ooooohhhh wat zijn ze lekker!! Hoefde zelfs de temperatuur en baktijd niet aan te passen want de taart was perfect! (En al half op voor ik er kleinere stukjes van ging snijden 😛 )
Ik ben echt fan!