Bastogne cheesecake bites

411

Cheesecakes zijn behoorlijk machtige taarten, na een puntje zit ik ook echt wel vol. Van deze Bastogne cheesecake bites kun je echter prima een tweede stukje nemen. Misschien krijg je zelfs nog wel een derde op. Naast dat de stukjes kleiner zijn, zit er ook niet zo’n hele dikke laag cheesecake op de bodem. Zo proef je de Bastogne bodem nóg beter. Goed om te weten, want bij iedere cheesecake komt deze vraag meerdere keren voorbij: de cheesecake moet een tijd afkoelen in de oven en daarna meerdere uren opstijven in de koelkast. Geen taart dus om ’s ochtends te maken als je wat lekkers bij de koffie wilt serveren. En ja, deze tijd om af te koelen en op te stijven heeft de taart ook echt nodig. Dat kun je niet zomaar overslaan. Tenzij je een hele zachte taart op bordjes wilt scheppen dan. Maakt het vast niet minder lekker, maar deze mooie stukjes met een chocoladetopping zien er natuurlijk wel veel mooier uit.

 

Bastogne cheesecake bites

Het leuke aan zelf iets bakken is dat je ook zelf de bodem kan bepalen. En een Bastogne bodem past ontzettend goed bij een romige cheesecakevulling. Daarom zijn deze Bastogne cheesecake bites zó lekker!
Porties: 16 stukjes

Ingrediënten

  • 175 gram Bastogne koeken
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 60 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 10 gram bloem
  • 50 gram melkchocolade

Instructies

  • Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
  • Maal de Bastogne koeken fijn smelt de boter. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer tot een samenhangend geheel. Verdeel over de bodem en duw stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast.
  • Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tussendoor. Roer de zure room met de vanille-extract glad en voeg samen met het bloem toe aan het roomkaasmengsel. Mix nog een keer kort door tot een glad beslag.
  • Giet het cheesecakebeslag over de Bastogne bodem en bak voor 40 minuten op 150 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cheesecake in de oven afkoelen tot (bijna) kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast voor minstens 4 uur of volledig opgesteven. Snijd de opgesteven cheesecake in 9 of 16 gelijke stukken.
  • Smelt 2/3 van de chocolade au bain marie en voeg hierna de rest toe, blijf roeren tot alles is gesmolten. Laat de chocolade afkoelen tot deze koel aanvoelt. Doe in een spuitzakje of cornetje en trek chocolade slierten over de stukken cheesecake.

Tips

  • Tip: Voor een strak resultaat snijd je de randen van de cheesecake er eerst af en eet je deze restjes zelf (op een later moment) op.
  • Tip: De cheesecake is goed als de randen stevig zijn en de binnenkant nog wiebelig is. De gehele bovenkant moet wel gestold zijn en niet meer vloeibaar.
  • Bewaren: Bewaar afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Ingevroren blijven ze 2-3 maanden goed. Ontdooi ze in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

51 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ha Laura,
    Lekker!
    En zien er ook weer prachtig uit!

    1. Yvonne schreef:

      ik kreeg ze alleen niet zo mooi strak gesneden. misschien mes elke keer schoon en ook
      nat maken?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik maak het mes inderdaad steeds schoon, en in heet water dopen helpt ook goed.

  2. Mieke schreef:

    Wat je er bovenop hebt gekruimeld, zijn dat dezelfde bastogne kruimels met boter?

    1. Lian van Rens schreef:

      Klopt, dit waren de kruimels die met het snijden als restjes bleven liggen. Mooie manier om niets weg te gooien 😉

  3. Kawtar schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je ipv zure room ook creme fraiche gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen. Het zal vast niet mislukken, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.

  4. Anita schreef:

    Kan je i.p.v. zure room ook crème fraiche gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen. Het zal vast niet mislukken, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.

  5. Tina schreef:

    Hallo Laura,
    Heb de Cheese. cake in de oven staan. Wat ik me afvroeg, wanneer haal je de cake uit z’n vorm. Nadat hij in de oven is afgekoeld en alvorens je hem in de koelkast zet of…..na het opstijven in de koelkast.
    Dank voor je aandacht,
    Groet,
    Tina

    1. Laura Kieft schreef:

      Na het opstijven

  6. J schreef:

    Hallo Laura, ik heb de cheesecake bites afgelopen weekend gemaakt en ze waren heerlijk. Wat ik wel jammer vond, was dat de bodem een beetje zacht was. Achteraf vroeg ik me af of die niet even gebakken had moeten worden in plaats van in de koelkast op te stijven tijdens het maken van de cheesecake topping?

    1. Laura Kieft schreef:

      Cheesecakebodems zijn vrijwel nooit knapperig door vocht uit de cheesecakelaag, zelfs met bakken van tevoren krijg je niet dat resultaat.

  7. Anita schreef:

    Kunnen deze bites ook twee dagen van te voren gemaakt worden

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, bewaaradvies staat onderaan het artikel

  8. Marinke schreef:

    Wat zien ze er mooi uit! Ik ga ze voor een feestje dit weekend maken, ik denk met een halve aardbei bovenop. Bedankt voor je recept!

  9. Evelien schreef:

    Waar vind je een 20×20 vorm?
    Ik heb overal gezocht maar kan ze in geen enkele winkel vinden!
    Ga het nu maar in mijn ronde springvorm proberen xD

    1. Laura Kieft schreef:

      In (online) kookwinkels zie ik ze regelmatig, zelfs eens bij de action gezien. Brownievormen hebben ook vaak dit formaat.

      1. chiara schreef:

        Kan dit ook in een cake of taart vorm gemaakt worden?

  10. Corina schreef:

    Ze zien er heerlijk uit! Ik wil het graag proberen, ik heb een heteluchtoven dus geen boven en onderwarmte. Wat is je bakadvies hiervoor? Bedankt alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met een hetelucht oven de temperatuur 10-20% lager zetten.

  11. Claudia schreef:

    Kan ik ook een vanillestokje gebruiken ipv vanille-extract?

  12. Ineke schreef:

    Mijn dochter van 9 heeft hem (met wat hulp) gemaakt. De taart was echt heerlijk! We hebben hem in een ronde springvorm gemaakt. De taart blijft inderdaad heel laag maar 1 normale punt is een prima hoeveelheid voor bij de koffie. We hebben hem gebakken in de oven met wat stoom (10 of 15%). Hierdoor (denk ik) geen scheuren in de taart maar een mooie gladde bovenkant. We gaan deze zeker vaker maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat handig dat je een stoom oven hebt! Dat werkt inderdaad perfect voor cheesecakes.

    2. Karin schreef:

      Heel makkelijk te maken en het strak afsnijden was een makkie. Krijg zo visite dus ga ervan genieten. Dank voor het recept.

  13. Josefien schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze al eens eerder gemaakt en zijn super lekker! Ik wil deze aankomende week ook maken voor de verjaardag van mijn vriend, maar ik vroeg mij af of ik deze cheesecake bites ook een hele nacht op kan laten stijven en of ze dan het beste open of afgedekt in de koelkast kunnen staan?

    Super bedankt alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Altijd afgedekt bewaren!

  14. Maris schreef:

    Hoi!!
    Ik maak geregeld recepten van je, en daarbij dus ook recepten met cheesecake. De cheesecake wordt niet altijd even glad. Er zitten dan nog bultjes in (iets verdikte monchou).
    Weet je hoe ik dit het beste kan voorkomen? Hoe hard ik ook mix, het gaat niet weg!

    Groetjes
    Mariska

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk was de roomkaas dan niet voldoende op kamertemperatuur. Ook helpt het om de roomkaas voordat je er andere ingrediënten doorheen mix eerst even los en zacht te mixen in een kom.

      1. Mariska schreef:

        Ahhh ja! Inderdaad had ik de roomkaas niet op kamer temp! Bedankt voor je tip!

  15. Merle schreef:

    Hallo,

    Leuk recept! Maar welk merk roomkaas heb je gebruikt?

    Groet Merle

  16. Anoek schreef:

    Ik heb deze gemaakt in de airfryer omdat ik geen oven heb en ooooohhhh wat zijn ze lekker!! Hoefde zelfs de temperatuur en baktijd niet aan te passen want de taart was perfect! (En al half op voor ik er kleinere stukjes van ging snijden 😛 )
    Ik ben echt fan!

  17. Karlijn schreef:

    Als ik de cheesecake in de oven moet laten afkoelen tot kamertemperatuur , gaart hij dan niet teveel na?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor! Zeker niet als je de oven op een kier zet (met een pollepel ertussen bv)

  18. Nathan schreef:

    Hallo Laura

    Mijn Cheesecake was verrukkelijk, maar wat ik me afvroeg: hij was heel laag, weet jij hoe dat komt?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je misschien een te grote vorm gebruikt?

  19. Laura Westerhof schreef:

    Hi Laura,

    Het recept ziet er heerlijk uit. Welk merk roomkaas gebruik je voor dit recept?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt in principe niet uit.

  20. Carla schreef:

    Ook een leuke variant is met koffieleutjes en boven op gesmolten koffieleutpasta, mmmnm

      1. Carla Korpershoek schreef:

        Ohhhja, die had ik nog niet ontdekt, die gaan gelijk op het to do lijstje

  21. Luna schreef:

    Hi Laura!
    Het ziet er heerlijk uit!
    Ik wilde ze meteen gaan maken ,maar ik vroeg me af in wat voor soort bakvorm je ze moet bakken.
    Kan ik ook een ovenschaal gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het een non-stick vorm is zou de vorm de cake vanzelf moeten loslaten. Je kan de vorm voorzichtig omdraaien of snij het voorzichtig in de vorm zelf in stukjes en haal deze er apart uit. Bij dit recept zou ik je aanraden toch een bakpapiertje op de bodem te leggen zodat je de hele plak er in een keer uit kan tillen!

  22. Yvonne schreef:

    Heyy Laura dank je wel inderdaad slim
    De vorm is wel hoog maar ga hem zeker proberen uit de term te tillen als hij goed is en opgestijfd ik heb nu de vorm die ik eerder stuurde mooie vorm en wordt dus ook gebruikt bij brouwnies
    Ik bak veel van het recepten al meteen weer een nieuw recept aan het zoeken voor de volgende keer

    Gr yvonne

  23. Daniëlle schreef:

    Hoi, bedoel je met zure room slagroom zonder suiker? Of zo’n bekertje sour creme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zure room zelf inderdaad, staat in de winkel vaak naast de crème fraîche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *