Kerststerren marmercake

30

Kerst lijkt op dit moment nog ver weg, maar we weten allemaal hoe de tijd voorbij vliegt in deze periode. Ik snap nog steeds niet dat het al begin december is, waar is november gebleven? Voor je het weet is het kerstavond en begint iedereen aan de kersttradities. In mijn geval gezellig bij mijn ouders kerstfilms kijken en spelletjes spelen. Misschien heb je op dat moment al bakvoorbereidingen gedaan, of misschien ben je nog niet begonnen. Hoe dan ook wil je iets feestelijks neerzetten. Deze kerststerren marmercake is daar perfect voor, zeker als je met niet al te veel tijd een “wow-effect” wil bereiken bij je gasten! De cake stond binnen een kwartier in de oven en ook de decoraties waren zo gemaakt. De crème bovenop de cake is trouwens een gingerbread botercrème, past perfect bij de feestdagen en is ook nog eens ontzettend lekker! In totaal heb ik denk ik een klein uurtje in de keuken gestaan om deze super feestelijke cake te bakken. Met een beetje hulp van Dr. Oetker trouwens, met hun feestelijke decoraties (ben verliefd op de sprinkles 😀 ) is deze cake zo gezellig geworden.

Kerststerren marmercake

Hoe feestelijk is deze kerststerren marmercake? In een handomdraai heb je deze mooie kersttaart gemaakt om van te smullen (en indruk mee te maken).
Porties: 12 personen (25 cm cake)

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille extract
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram Koopmans zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 el melk

Decoratie

  • Dr. Oetker witte fondant
  • Dr. Oetker chocolade schrijfstiften
  • Dr. Oetker mix voor botercrème
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 ml melk
  • 2 tl gingerbread kruiden (recept)
  • Dr. Oetker Glamour Mix sprinkles

Instructies

Bereiding

  • Begin met het maken van de fondant sterren ter decoratie. Deze laat je namelijk drogen zodat ze steviger worden en straks rechtop blijven staan. Neem ongeveer de helft van het pakje fondant en kneed dit in je handen even door. Leg dit op je werkblad en rol uit tot ongeveer 3-4 mm dikte. Mocht het heel erg plakken kun je een beetje poedersuiker op je werkblad strooien, gebruik echter niet te veel. Steek met koekjesvormen sterren uit het fondant.
  • Kneed de chocolade schrijfstiften even warm in je handen, dan kun je er makkelijker mee werken. Gebruik ze om de sterren te voorzien van een decoratie. Ik hield het bij een randje rondom, maar je kunt doen wat je wilt als het op decoreren aankomt.
  • Leg de sterren opzij zodat ze kunnen drogen. Minimaal een paar uur, maar enkele dagen is ook prima.

Bereiding cake

  • Nu kun je de cake maken. Mix daarvoor boter en suiker romig. Voeg het vanille-extract en de eieren een voor een toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout voeg je tegelijk toe. Zodra dit helemaal is opgenomen in het beslag kun je stoppen met mixen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal. In een los kommetje maak je van de cacaopoeder en melk een papje. Voeg dit toe aan de kom met een derde van het beslag. Mix tot een egaal chocoladebeslag.
  • Doe de helft van het vanillebeslag in een met bakpapier (of ingevette en met bloem bestoven) bakvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem. Doe vervolgens hetzelfde met het chocoladebeslag en het resterende vanillebeslag. Neem een mes en roer het beslag kort door elkaar heen.
  • Bak de cake in 55-60 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en op een rooster zet om helemaal af te koelen.

Decoratie

  • Als de cake (bijna) is afgekoeld kun je verder met de decoraties. Maak de botercrème door de boter romig te kloppen. Voeg dan melk en de mix voor botercrème toe en mix op een lage stand door elkaar. Even alles bij elkaar schrapen met een spatel en dan vervolgens op de hoogste stand nog even een minuut mixen. Voeg dan de gingerbread kruiden toe, mix deze door de botercrème.
  • Tijd om de cake te decoreren! Smeer een lekkere laag crème op de cake, ik gebruikte ongeveer de helft tot twee derde van het totaal. Steek de sterren in de crème en maak het af met de sprinkles.
Tips

Geen uitstekers in de vorm van sterren in huis? Je kunt ook met een mesje sterren uitsnijden. Print eventueel via de computer wat voorbeelden uit. Deze kun je zelfs uitknippen en op het fondant leggen als malletje.

Steek de fondant sterren pas kort voor serveren in de crème. Door het vocht zullen ze uiteindelijk namelijk weer zacht worden en smelten.

Bewaren

De cake is 4-5 dagen houdbaar, goed verpakt en buiten de koelkast. Breng decoratie pas op het laatste moment aan. Invriezen kan ook, de losse cake is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Een echte ‘Kerst op de taart’ deze mooie kerststerren marmercake nietwaar? Voor nog meer feestelijke Kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl. Hier staat het vol met recepten en ideeën om je taarten dit seizoen extra feestelijk te maken. Je kunt hier ook leuke kerstfiguren downloaden om je kerstbaksels mee te versieren.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Marjolein schreef:

    Gaaf! Hoelang kan je hem bewaren nadat je hem gemaakt hebt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Onderaan het artikel staat het bewaaradvies.

      1. Marjolein schreef:

        Ooh sorry. Bedankt voor het antwoord!

  2. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik deze cake in een browniebakvorm wil maken, wat kan ik dan het beste qua baktijd aanhouden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is afhankelijk van het formaat, probeer 30-45 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *