Avocado-limoen ijsjes + Nice ijsjes workshop

1

Nice Fruitijsjes workshop

Vorige week dinsdag ging ik met Pauline naar Amsterdam om bij Beter & Leuk een ijsjes workshop te volgen. Deze workshop werd gegeven door het merk Nice Fruitijsjes. Hun ijsjes zijn simpel en puur natuur. Alle ijsjes worden gemaakt van vers biologisch fruit, een beetje water en wat suiker. Waarom zou je ook meer toevoegen? Fruit smaakt van zichzelf al goed, daarom gaat er dus vooral fruit in deze ijsjes. Alle ijsjes van Nice bestaan voor 70-80% uit vers fruit.

Klinkt goed nietwaar? Ik kan je alvast vertellen dat er met de smaak niets mis is, ze zijn heerlijk! Bij binnenkomst werd ons eerst meer verteld over Nice zelf, ik vind het altijd ontzettend leuk om het verhaal achter een bedrijf te horen. Daarna kregen we meer informatie over het proces, we mochten het nieuwste ijsje proeven en tot slot gingen we zelf ook aan de slag. Nieuwsgierig naar deze te gekke workshop? Ik heb het voor jullie uitgewerkt, zo kunnen jullie ook nog een beetje meegenieten!

Nice Fruitijsjes workshop

Nice Fruitijsjes

Nice Fruitijsjes is ontstaan in 2011. Oprichtster Nina Weerman besloot dat lekker en gezond prima samen moesten kunnen gaan als het op ijsjes aankomt. In haar keuken maakte ze al regelmatig de lekkerste fruitijsjes voor haar kinderen. Iedereen die ze liet proeven was direct enthousiast. Zo enthousiast, dat ze met vriendin Elisabeth besloot er voor te gaan. Hun banen werden opgezegd en ze werden fulltime ijsjes makers.

2012

In 2012 werden voor het eerst de ijsjes verkocht. Binnen een paar weken waren er al een aantal verkooppunten die graag de Nice fruitijsjes wilden verkopen. Het assortiment was groot, 25 verschillende smaken, maar het aanbod van de ijsjes lag helemaal aan de verkrijgbaarheid (en prijzen) van het fruit. Per smaak werden zo’n 40 ijsjes tegelijk gemaakt, wat al snel opliep naar 400. In het eerste jaar hebben ze 10.000 ijsjes verkocht.

Al die ijsjes werden met de hand verpakt in vetvrije papieren zakjes. Hier werden handmatig stickers opgeplakt voor de smaken en ingrediënten. Een flink karwei!

2013

In het tweede jaar werd het assortiment teruggebracht naar 4 smaken. Ook gingen ze op zoek naar een partner voor het maken van de ijsjes. Die vonden ze in Friesland. De verpakking werd vervangen door vooraf gedrukte zakjes met coating. Dat scheelt een hoop stickers plakken en zo bleven die zakjes ook niet meer plakken aan de ijsjes.

2014

Na ontelbaar veel ijsvormpjes handmatig gevuld te hebben was het tijd om dit groter aan te pakken. Er werd een ijsmachine aangeschaft. Deze vult de vormpjes en vriest ze ook nog eens ontzettend snel in.

Het assortiment werd uitgebreid met knijp ijsjes in de al bestaande smaken. Hiervoor was minder handwerk nodig waardoor ze de ijsjes tegen een nog betere prijs konden aanbieden. In dit jaar kwamen er door het hele land nóg meer verkooppunten en werden de ijsjes ook voor het eerst in de kantines van sportclubs aangeboden.

Nice Fruitijsjes workshop

2015

Het verkoopseizoen is voor Nice ook dit jaar weer begonnen. Er wordt een vijfde smaak geïntroduceerd, een bosbessen ijsje. Ik heb hem al mogen proeven en kan je vertellen dat hij echt fantastisch lekker is! Bij dit ijsje wordt ook aangegeven waar het fruit in het ijsje vandaan komt, tof! En ook heel leuk, bij alle AH to go filialen kun je nu zo’n lekker Nice ijsje kopen.

De ijsmachine krijgt er dit jaar ook een broertje bij, een verpakkingsmachine! Zo hoeven de 200.000 ijsjes die ze dit jaar gaan maken niet meer met de hand ingepakt te worden.

Tips en trucs bij het maken van ijsjes

  • Voor dat je ijsjes invriest, moeten ze eigenlijk net iets te zoet zijn. Na invriezen zijn ze dan precies goed!
  • Hoe sneller je een ijsje invriest, hoe kleiner de kristallen worden. Dat geeft je ijsje een gladde structuur.
  • Gebruik vers rijp fruit voor de beste smaak.
  • Cocktail ijsjes maken? Gebruik dan niet meer dan 20% alcoholische drank, anders bevriezen je ijsjes niet meer.
  • Suiker is nodig voor een lekker ijsje. Het maakt de textuur zachter en brengt de smaak omhoog. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de houdbaarheid.
  • Je kunt ook suikervervangers als agavesiroop gebruiken, lees hieronder welk effect dat heeft.

Nice Fruitijsjes workshop

IJsjes zonder suiker?

Wij mochten een blinde smaaktest doen met 3 soorten aardbeienijs. Deze beoordeelden wij op textuur en smaak. Na afloop kregen we te horen wat nu eigenlijk de verschillen waren en kwamen we er achter welke invloed suiker heeft op ijsjes.

Suiker maakt de ijsjes dus lekkerder. Niet alleen qua smaak, ook de textuur wordt er beter van. Zonder suiker heb je een hard en korrelig ijsje. De smaak is veel zuurder en eerlijk gezegd ook minder lekker.

Bij het gebruik van een suiker vervanger (bijvoorbeeld agavesiroop) wordt de textuur al iets zachter, maar blijft nog vrij hard en korrelig. Het ijsje wordt ook wel iets zoeter en daarmee ook weer een beetje lekkerder.

De lekkerste ijsjes maak je dus met suiker. Een heerlijke zachte en gladde structuur, een fijne zoete smaak en gewoon ontzettend lekker!

Nice Fruitijsjes workshop

Recept: avocado-limoen ijsjes

Tijd om al onze geleerde kennis in de praktijk te gaan brengen. We gingen zelf ijsjes maken en konden kiezen uit 3 smaken; aardbei-rabarber, komkommer-limoen-tequila en avocado-limoen. Ik koos samen met Pauline voor de avocado-limoen ijsjes. Juist omdat ik het thuis nooit bedacht zou hebben om avocado in een ijsje te verwerken, leek het mij leuk om dit eens te proberen.

Nice Fruitijsjes workshop

Avocado-limoen ijsjes

Ik volgde een workshop ijsjes maken bij Nice Fruitijsjes en maakte hier zelf avocado-limoen ijsjes. Dit recept staat nu online met handige tips en trucs!
Porties: 6 ijsjes

Ingrediënten

  • 2 kleine avocado's
  • sap van een kleine limoen (ongeveer 25ml)
  • 180 ml water
  • 75 gram suiker

Instructies

  • Los de suiker op in het water door rustig te roeren. Voeg de limoensap toe. Schil en snij de avocado’s en doe ze in een blender. Voeg de siroop toe en mix tot een glad mengsel. Proef even of het lekker is en net iets te zoet. Voeg eventueel nog wat limoensap toe.
  • Vul de ijsvorm met het mengsel en wacht tot ze bevroren zijn. In een Zoku zal dit ongeveer 7 minuten duren, in de vriezer een paar uur.
Bewaren

Wil je een paar ijsjes op voorraad? Lees hier hoe je ze handig kunt bewaren.

Nice Fruitijsjes workshop

Zelf thuis ijsjes maken!

Ik zit zelf na deze dag bomvol inspiratie om ijsjes te maken. Ga jij ook lekker experimenteren met de hulp van bovenstaande tips? Of koop jij gewoon liever een kant-en-klaar ijsje. Dat kan ook hoor, hier vind je een overzicht van alle verkooppunten van Nice fruitijsjes (en dat zijn er veel!).

Bedankt Nice Fruitijsjes voor deze toffe middag!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. Joyce schreef:

    Leuk en interessant om het verhaal achter het bedrijf te lezen. De ijsjes met avocado en limoen zullen waarschijnlijk geen smaak voor mij zijn, maar ik krijg al zin in aardbeienijsjes 😉

  2. Margot schreef:

    Wat een bijzondere combinatie! En leuk dat jullie zo’n smaaktestje konden doen.

  3. Annemieke schreef:

    Wat leuk dat je dit met ons deelt! Ook erg leuk om met de kinderen te maken.

  4. Ingrid schreef:

    heerllijke ijsjes. Laat de zomer maar komen. X

  5. Kübra schreef:

    Wat handig om te weten van dat suiker. Ik blend altijd gewoon fruit met een beetje water en joghurt en dat was het haha 😀 Ga het nu ook zo proberen

  6. Emma schreef:

    Wat lekker, en gezond dan ook!!

  7. Marlissa schreef:

    Super leuk!! Dit zijn de lekkerste ijsjes, puur fruit etc.

  8. chucky1012 schreef:

    Wat lijkt me dat super lekker!
    Ik vindt fruit heerlijk dus de combinatie met ijs lijkt zo heerlijk 😉

  9. Anita schreef:

    Laura,
    Geweldige workshop, houd ik in gedachten.
    Heb jij ervaring met de zoku ijsmaker, zo ja werkt deze goed?
    Als dat zo is weet ik nog een leuk Moederdagcadeau.
    Hoor het graag.

  10. Anita schreef:

    Aan de andere ijsjes te zien op je blog werkt het zeker goed.
    In dit geval is de vraagsteller ook de beantwoorder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, hij werkt inderdaad super! Zeker leuk cadeau voor moederdag 😀

  11. Joseph schreef:

    Hey wat leuk, avocado ijsjes, die moet ik ook eens proberen!

  12. Bart schreef:

    Ik kende al tomaat-limoen sorbet, sorbet van augurken of parmezaanse kaas ijs… maar avocado-limoen ijs… dat klinkt zo vreemd dat het lekker moet zijn.
    DIt moet ik zeker eens proberen 🙂

  13. Janine Wijnberg schreef:

    Hoi laura,

    De avocado ijsjes lijken mij heerlijk. Nu vroeg ik mij af of dit ook te maken is zonder limoen ivm citrusvruchten allergie.

    Hoor het graag.

    Groetjes Janine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen, dat is wel echt de smaakmaker. Tenzij je een andere smaak toevoegt natuurlijk!

      1. Janine schreef:

        Oké dankjewel. Het is dus niet zo dat de avocado dan bruin wordt oid? Daar was ik bang voor namelijk.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Daar zorgt het invriezen voor. Limoensap helpt daar ook niet tegen bij avocado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *