Pulled chicken empanadas

Gepost: 21 mei 2021 Laatst bewerkt: 2 juni 2023
Pulled chicken empanadas

Even geleden deelde ik al een heerlijk recept voor Mexicaanse pulled chicken met jullie en vandaag laat ik zien hoe je dat kunt verwerken tot een ontzettend lekker borrelhapje: pulled chicken empanada’s met een frisse dip. Je kunt ze natuurlijk maken met een zelfgemaakt deeg, maar zoals jullie weten hou ik van snel en makkelijk dus gebruikte ik (kant-en-klaar) hartige taartdeeg. Dat werkt heel prettig en het resultaat is hartstikke lekker. Deze pulled chicken empanada’s zijn gegarandeerd een hit bij vrienden en familie! 

BAKTIP: Heb jij niet genoeg aan deze pulled chicken empanada’s en zoek je nog meer leuke borrelrecepten? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog meer dan 150 andere heerlijke recepten die geschikt zijn voor elk borrelmoment. 

WAT ZIJN EMPANADA’S? 

Empanada’s zijn kleine in deeg gewikkelde hapjes met een smakelijke vulling. Ze worden vooral in Spanje, Portugal en in Zuid-Amerika veel gegeten. Ze verschillen nogal van grootte en in Spanje noemen ze de kleine (eenpersoons) variant daarom “empanadilla’s”, dat is het verkleinwoord van empanada. Eigenlijk zou dit recept voor pulled chicken empanada’s dus vallen onder deze kleinere categorie, maar omdat die term niet echt bekend is in Nederland heb ik het toch maar gewoon op Empanada’s gehouden.  

Ik maakte ook al eerder deze twee vegetarische empanada’s: 

Pulled chicken empanadas
Pulled chicken empanadas

 

Pulled chicken empanadas

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Pulled chicken empanada’s

Staat er een Mexicaanse borrel op de planning? Dan zijn deze pulled chicken empanada's met frisse dip het perfecte borrelhapje.
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

EMPANADA'S

DIP

  • 250 gram crème fraiche
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 kleine citroen rasp en sap
  • 2 el verse koriander fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal de plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer en laat kort ontdooien. Rol iets uit en snijd met behulp van een kommetje van zo’n 9-10 cm in diameter cirkels van je plakjes hartige taartdeeg.
  • Meng de Mexicaanse pulled chicken en de mais door elkaar. Leg op iedere taartdeeg cirkel aan één kant een hoopje van dit mengsel. Houd bij de rand zo’n 1,5 cm vrij.
  • Vouw je empanada’s nu dubbel en duw de randjes goed aan. Met je vingers draai je de dichtgevouwen rand nu naar binnen toe, zodat alles stevig dicht zit.
  • Bestrijk met een goede laag los geklopt ei en bak de empanada’s in 25-30 minuten goudbruin. Laat de empanada’s een beetje afkoelen, maar serveer warm.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dip door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Serveer de dip samen met de empanada's.
Tips

De verse koriander in de dip kan ook vervangen worden door peterselie.
Bewaren

Deze pulled chicken empanada’s zijn twee dagen in de koelkast te bewaren of drie maanden in de vriezer. Warm ze van tevoren weer even op in de oven.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. chuttoo schreef:

    heel mooi 10 plus lekker gebakjes en mooie

  2. Maan schreef:

    Hoi Laura, wat kun je het beste doen met het deeg wat je over hebt? Aangezien je ringen uitsteekt, blijft er altijd deeg over.
    Ik zou ze eventueel in “appelflap” vorm kunnen maken, maar dat ziet er toch net wat minder gezellig uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt er bijvoorbeeld hartige kaasstengels of kleine hapjes van maken.

  3. Sandy schreef:

    Hoi Laura,

    Is het mogelijk om dit een dag van te voren te maken? En als je ze opwarmt op welke temperatuur doe je dit dan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan! Het ligt een beetje aan je oven, maar tussen de 160-180 is meestal prima voor opwarmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept