Kun je dit recept ook in een andere bakvorm maken?
Zeker! Bijvoorbeeld in een cupcake bakvorm. In dat geval heb zul je de baktijd met enkele minuten moeten verlagen en zul je wat meer porties als resultaat hebben.
Alles in het klein is automatisch schattig, maar deze kleine appelcakejes met yoghurt en rozijnen zijn ook erg lekker! Een mooie (één- of tweepersoons)portie die je zó hebt weg geknabbeld.
Dit recept voor kleine appelcakejes maak je met yoghurt (of kwark, dat kan ook) en dat maakt ze heerlijk smeuïg. Dat doen de stukjes appel en de gewelde rozijnen trouwens ook, dus aan smeuïgheid geen gebrek in deze mini cakejes.
De bovenkant versierde ik met dunne plakjes appel, dat staat meteen heel rustiek. Maar dit kan ook achterwege worden gelaten als je de cakejes achteraf nog zou willen decoreren met bijvoorbeeld een botercrème.
Wil jij deze kleine appelcakejes exact namaken, inclusief de vorm? Dan heb je de kleine bakvormpjes uit mijn nieuwste bakproducten collectie nodig (vanaf vandaag officieel te koop). Ik heb het recept speciaal afgestemd op twee sets (met in totaal zes kleine bakvormpjes).
Zeker! Bijvoorbeeld in een cupcake bakvorm. In dat geval heb zul je de baktijd met enkele minuten moeten verlagen en zul je wat meer porties als resultaat hebben.
Ik gebruik Griekse yoghurt (10%), dat maakt de cakejes lekker zacht en smeuïg. Maar je kunt ook een halfvolle yoghurt of kwarksoort gebruiken.
Absoluut. Eventueel kun je het vervangen door wat extra stukjes appel of stukjes noot (walnoten of hazelnoten bijvoorbeeld), maar je kunt het ook simpelweg achterwege laten. Geen probleem.
Dat is een Opinel zakmes, prachtig he? Die kun je dus in- en uitklappen. Je vindt ze hier.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Ik roep het vaker, maar ik bak dus erg graag met appel. Niet verrassend dat er al talloze appelcake recepten op Laura’s Bakery te vinden zijn. Ik zet ze voor je op een rijtje, zodat je elk weekend weer een andere appelcake op tafel kunt zetten. 😉
Heb je vragen omtrent het bakken van cake? Lees dan eens mijn artikel met tips voor de perfecte cake door. Daarin behandel ik alle onderwerpen waar het mis kan gaan bij een cake: ingezakte cakes, droge cakes, compacte cakes, opengescheurde cakes, stukjes die naar de bodem zakken en bewaartips.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Wat zijn de afmetingen van de vormpjes?
8×5,5 cm en 4,5 cm diep.
Ik zou de rozijnen vervangen voor 1 a 2 eetlepels verse citroenrasp en citroensap er (extra) doorheen. Dan is het iets meer ”tangy” dan met rozijnen erdoor. citroensap dan door de appels heen mengen. rasp apart door het beslag (tussen stap 3 en 4). Ik zou zelf witte bastardsuiker i.p.v. kristal gebruiken.
Je kunt het recept ook deponeren in een reguliere vorm, i.p.v. kleine, maar vermoed dat je het recept dan x 1,5 of 2 moet doen om de bakvorm in geheel te kunnen vullen.
Voor degenen met glutenallergie kun je bloem vervangen voor amandelmeel/haver/boekweit/spelt/kokosmeel e.a. de smaak/substantie veranderd dan wel en sommigen kunnen wat extra vocht nodig hebben.
Het lijkt me heerlijk, ik heb de vormpjes ook.
Vraag: heb je ook een recept voor kleine broodjes voor deze vormpjes, lijkt me geweldig leuk !
Nog niet, wel een leuk idee! Al kun je natuurlijk tussen de brood recepten kijken en iets proberen, genoeg opties 🙂
Op Moederdag de cakejes gemaakt en ohlala wat zijn ze lekker en heel erg schattig ook. Ik maakte ze met volkoren speltmeel en bakpoeder en de suiker verving ik door Zústo. De boter door een plantaardig alternatief. Ze waren een groot succes en zullen nog geregeld uit de oven komen! Bedankt voor de vele inspiratie.
Ik heb de cakejes vandaag gemaakt met muffinvormpjes. Uiteindelijk de maximale baktijd van het recept aangehouden maar de cakejes waren vloeibaar binnenin.. het smaakte verrukkelijk maar ik vraag me af hoe dit komt.
Dat klinkt alsof ze toch wat langer in de oven hadden gemogen. Het kan zeker verschillen per bakvorm (en oven).
Ik heb de kleine cakeblikjes van 15cm bij 8.5 cm gekocht. Heb je hoeveelheden voor een cakerecept ergens beschreven?
Met dit recept: https://www.laurasbakery.nl/appel-kaneel-kwarkcake/ kun je bijvoorbeeld twee cakes bakken in deze bakvormen set, hou hierbij wel rekening met een kortere baktijd (40 minuten).
Dank je wel hoor, ik dit het dit weekend proberen!
Hoi
Kan ik dit recept ook gebruiken voor de cake vormpjes 9×6.5×4.5? Mini bakvorm?
Zoja kan ik dan van alles hetzelfde aanhouden? En baktijd minder denk ik?
Ja dat kan! Het kan zijn dat je wat minder nodig hebt en de baktijd ook wat korter wordt. Dat heb ik zelf niet getest, dus een kwestie van even uitproberen.
Ik heb een aantal potten honing gekregen. Kan ik de suiker vervangen door honing.
In principe kun je in een recept de suiker niet altijd een op een vervangen door honing. Honing heeft een andere textuur dan kristalsuiker en dat heeft weer effect op het bakken van de cakejes. Je zou het kunnen proberen, maar ik zou het afraden.
Hallo,
Wat is het effect van yoghurt of kwark precies in cake? Ik heb deze gemaakt met kwark en ze waren echt heerlijk. En is dit als een vervanging om bijv minder boter te gebruiken?
Ik doe mijn best om de verhoudingen een beetje te snappen en ik wil begrijpen welk component waarvoor dient. Maar vind het best lastig.
Het kan ook per recept verschillen dus er is geen eenduidig antwoord maar over het algemeen zorgt yoghurt of kwark ervoor dat de cake smeuïger wordt. Het kan ook zorgen dat het beter rijst door de zuurgraad van yoghurt/kwark. Het geeft een frisse smaak en kan (gedeeltelijk) dienen als vervanging voor vetstoffen. Dus ja kan gebruikt worden om minder boter nodig te hebben bijvoorbeeld.